ČSSD hodila flintu do žita - souhlasí s protiraketovou obranou v rámci NATO

30. 7. 2010

tisková zpráva Lubomíra Zaorálka, stínového ministra zahraničí za ČSSD

ČSSD je připravena k další debatě o zapojení České republiky do bezpečnostních projektů Severoatlantické aliance, včetně případné společné protiraketové obrany.

ČSSD přivítala rozhodnutí Obamovy vlády ukončit plány administrativy bývalého prezidenta Bushe na vybudování globálního strategického systému protiraketové obrany. Mnohé důvody, které prezidenta Obamu vedly k změně záměrů v této oblasti zmiňovala ČSSD i v debatě na české politické scéně.

Současný projekt protiraketové obrany, budovaný v rámci NATO, je odlišný a měl by vycházet z dohody všech členských států aliance. Podle dostupných informací je uvažované sdílené centrum včasného varování v ČR spíše technickým zařízením, které by mohlo být obsluhováno příslušníky Armády České republiky. Nejedná se tedy o vojenskou základnu třetí země na území našeho státu.

Dnešní vystoupení předsedy vlády Nečase ukázalo, že ani premiér nemá v této oblasti dostatek informací. Očekáváme, že si vláda znalosti doplní, a že je pak kompletně poskytne příslušným výborům parlamentu a i české veřejnosti.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 30.7. 2010