Sněmovna reprezentantů zastavila Obamovi přísun peněz

29. 9. 2013

čas čtení < 1 minuta

Sněmovna reprezentantů ovládaná republikány schválila návrh zákona o rozpočtu obsahující proti původní předloze odložení platnosti Obamovy reformy zdravotnictví a zrušení daně z medicinského vybavení. Pokud by chtěl nyní Senát, kde mají většinu demokraté, zajistit financování federálních úřadů, musel by do zítřejšího večera, kdy vyprší fiskální rok, tento návrh schválit. Senátní demokraté už ale avízovali, že takto upravenou předlohu neschválí a do pondělka se ani nesejdou.

Statisíce federálních zaměstnanců se v důsledku tohoto kroku od příštího týdne mohou ocitnout na neplacené dovolené, zatímco přibližně milionový vojenský personál bude dál pracovat bez platu.

Politici Demokratické strany i experti varují, že tato situace může uvrhnout americkou ekonomiku nazpět do krize.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Právě o půlnoci

29. 9. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Před prvními poválečnými částečně svobodnými volbami v Polsku výtvarník Tomasz Sarnecki přetvořil plakát jednoho z prvních "revizionistických" westernů, filmu "V pravé poledne", v předvolební plakát hnutí Solidarita. Symbol byl ve východním bloku takříkajíc politicky neobsazen, neboť sovětská kritika film strhala coby "oslavu individua" - a to přestože v USA byla zápletka logicky čtena jako alegorie osudu scénáristy Carla Foremana, v průběhu natáčení v Hollywoodu odstaveného pro "neamerickou činnost". Tak se stal "levicový" western bývalého komunisty součástí procesu odchodu komunismu na smetiště dějin.

Důchodci by se měli probudit

29. 9. 2013

čas čtení 2 minuty

Věk nám přinesl nejen zdravotní potíže, osamělost, nízký důchod, ale také nebývalou svobodu. Když dolezu každý den do krámu, dolezu také jednou za rok k volbám, abych jim to spočítal.

Začíná se tu a tam objevovat názor, že důchodci nejsou nejohroženější skupinou. Jsou i nejsou. Pojďme jejich situaci srovnat s mladými lidmi. Kdo je tu více ohrožen, kdo je tu ten silný a kdo slabý. Mladí lidé jsou většinou zdraví, silní, vzdělaní, jen mají občas potíže s počty a jaké se kde píše ý. Důchodci jsou staří, slabí, nemocní, často osamělí. Obě dvě skupiny jsou ovlivňovány oficiální propagandou, sdělovacími prostředky, školou, míní čtenář, který se podepsal jako Lebeda.

Rakouské volby: Extrémisté jen těsně třetí

29. 9. 2013

čas čtení < 1 minuta

Rakouské parlamentní volby dnes vyhrála socialistická strana (26,5%) před lidovci (23,7%), kteří však podle předběžných výsledků jen o necelá dvě procenta předběhli třetí Svobodné (22%) - stranu, v níž se po válce sdružili bývalí neonacisté a kterou bývalý předseda Haider v 90. letech přivedl do vlády.

Na čtvrté pozici se umístili Zelení s 11%, na páté s 5,6% miliardářská euroskeptická strana Team Stronach a na šestém s 4,6% liberální Nové Rakousko. Hranicí pro vstup do parlamentu jsou 4%.

Obě strany budoucí velké koalice, socialisté i lidovci, zaznamenaly oproti posledním volbám několikaprocentní ztráty.

Jak vypadá účet za plyn a elektřinu ve Velké Británii?

28. 9. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut

Čtenáři si ve větších počtech stěžují na ČEZ, že jsou jeho faktury za energie nepřehledné. Totéž se týká i jiných prodejců energií v České republice. Martin Sobotka, mluvčí ČEZu, argumentuje, že to tak musí být, neboť to určují zákony Evropské unie.

Kupodivu, ve Velké Británii - na rozdíl od Česka - zřejmě zákony Evropské unie umožňují, aby byla faktura za energie jasná, přehledná a férová. Přitom přece zákony Evropské unie musejí platit všude stejně...

No posuďte sami. Nepřivítali byste, kdyby vám české energetické podniky posílaly takové faktury, jakou jsme z angličtiny přeložili níže?

Prý by to v ČR porušovalo zákon... :)

Obávám se, že podstatou tohoto problému je idiocie českého školství. Žáky a studenty nutí v českých školách učitelé nesmyslně, aby memorovali množství encyklopedických informací, na základě mylné představy, že je podstatou inteligence, když má člověk v mozku co největší množství faktů. Ve skutečnosti je podstatou inteligence schopnost analyzovat skutečnost a vybírat to, co je podstatné. To však nikdo žáky v českých školách neučí, a pak vznikají takové nesmysly, jako jsou české účty za energie.

Ač mám k mluvčímu ČEZu panu Sobotkovi největší respekt a oceňuji, že se účastní diskuse s našimi čtenáři, musím poukázat na to, že spotřebitele OPRAVDU NEZAJÍMÁ, jaké dílčí částky platí jakým firmám a že za přenos energie tu a tam platí 10 nebo 50 Kč. To jsou interní podružnosti procesu dodávky energií, jimiž vůbec nemá být spotřebitel obtěžován.

V dnešním světě už neexistují polyhistoři, kteří by dokázali svým mozkem obsáhnout VEŠKERÉ INFORMACE. Proto dochází k dělbě práce. Používáte-li mobilní telefon, nepotřebujete vědět, jak se vyrábí anebo jak funguje a jaká je přenosová cesta dat k vám... Posedlost množstvím dat bez schopnosti vybírat to podstatné vede k chaosu.

Přeplněná faktura nechce mást!

28. 9. 2013 / Martin Sobotka

čas čtení 5 minut

Autor je mluvčí ČEZ pro střední a západní Čechy

V rámci diskuse vyvolané Britskými listy dostávám řadu mailů s přímou či skrytou stížností na nepřehlednost vyúčtování nebo domněnky a omyly těch, které množství kolonek zmátlo. Nedivím se jim, Vzhledem k tomu, že v rámci jedné faktury se vybírají peníze hned pro 5 různých subjektů, vypadá skutečně jako změť. Když k tomu připočteme právnický slang v názvech jednotlivých položek, vyžaduje dokonalé pochopení tolik času, kolik si moderní člověk často nemůže dovolit.

Snadno to potom vypadá jako záměr, schovat tam skryté platby, zmást člověka a tak ho snáze vysát, jako to dělají šejdíři.

Náležitosti vyúčtování upravuje vyhláška Energetického regulačního úřadu č. 210/2011, kterou se musíme řídit.

Když se podívám do své vlastní faktury, vidím, že v roce 2012 jsem platil za elektřinu bez DPH takto:

Ceny elektřiny v ČR a v Británii

28. 9. 2013

čas čtení 1 minuta

Z údajů mluvčího ČEZ Martina Sobotky vyplývá zajímavá věc.

Cena elektřiny pro domácnost v ČR r. 2013: 4,87 Kč/kWh s DPH, případně 4,71 Kč/kWh (včetně DPH)*)

Cena elektřiny pro domácnost ve Velké Británii r. 2013: 3,906 Kč/kWh (včetně DPH 5%).

Průměrná měsíční mzda v ČR 2013: 24 953 Kč

Průměrná měsíční mzda ve Velké Británii 2012: 66 250 Kč.

Cena elektřiny od britské pobočky EONu je tedy o 24,7% levnější než cena elektřiny od ČEZU. Přitom britský průměrný plat je o 165% vyšší než průměrný plat v ČR.

Politikové v Británii kritizují tamější ceny energií jako přehnaně vysoké a chystají se proti nim zakročit.

*) Čtenář Jan Stejskal však kontrolou vlastního elektroměru a jeho srovnáváním s částkami, které je nucen za elektřinu platit, zjistil, že jeho cena elektřiny je podstatně vyšší, než jakou uvádí mluvčí ČEZu pan Sobotka. Je v rozmezí od 5.42 až 6,46 Kč za kWh, podle toho, jaká je spotřeba. Čím méně elektřiny zákazník spotřebuje, tím mu energetický podnik účtuje vyšší cenu. Ceny, které pan Stejskal zjistil, se zdají být o 39 až 65 procent vyšší než ceny EONu v Británii.

Cena elektřiny v ČR se mění podle spotřeby

28. 9. 2013 / Jan Stejskal

čas čtení 2 minuty

Se zájmem jsem si přečetl článek pana Sobotky "Přeplněná faktura nechce mást!" A jak tak čtu ostatní příspěvky na téma ceny elektřiny u nás, patřím asi k oné menšině, která faktuře rozumí. Udělal jsem si už dávno excelovou tabulku na výpočet ceny elektřiny se zahrnutím všech zmíněných institucí, ať už jde o cenu za 1 kWh nebo cenu za odběrné místo. Koncem každého měsíce odečtu údaj na elektroměru a po zadání konečného stavu už vše běží samo. Chce to jen pravidelně sledovat stránky dodavatele, kde se příslušné koeficienty mění někdy až několikrát do roka.

Pan Sobotka ovšem pominul, že jako mluvčí ČEZ asi nebude platit totéž, co běžný zákazník, takže celkové částky za 1 kWh budou nejspíš u běžného zákazníka ČEZ jiné. A druhá věc, kterou také pan Sobotka neuvedl, je to, že spočítám-li měsíčně cenu za 1 kWh, vyjde mi každý měsíc jiná. A z té excelové tabulky je docela dobře vidět proč. Za poslední období mi třeba vychází cena s DPH:

Jsem matematik, ale v českých fakturách za energie se nevyznám

28. 9. 2013

čas čtení 2 minuty

Zaujala mě (kromě jiného) na BL diskuze o přehlednosti faktur za energie od ČEZu. Já sice beru el. od Pražské energetiky, ale musím s vámi jedině souhlasit. Vystudoval jsem VŠ technického směru a pracovně se zabývám matematikou, ale ve fakturách se stejně orientuji velice špatně. Položil jsem si otázku, zda bych některou položku na faktuře byl schopen reklamovat - nebyl! Snad jen spotřebu v kWh, ale už její cenu zase ne. Vše jsou pro zákazníka ničím dohledatelným a předvídatelným nepodložená čísla, jejichž součet pomalu stoupá. Pokud nestoupne od poslední faktury moc, musí mu zákazník věřit, píše Petr Louda.

A dokážete si představit, jak bude vypadat faktura po všeobecném zavedení dálkově řízených elektroměrů, kde dodavatel může měnit tarif hodinu od hodiny? Divím se, že Pospíšil v novém Občanském zákoníku možnost reklamace rovnou nezrušil, když už ji ztížil.

Nevím jestli se to dá svádět jen na idiotské školství. Roli bude hrát také slovanská arogance nadřazeného k tomu dole, "předposranost" před jakýmsi úředním ideálem (zde údajné předpisy EU) i snaha předstírat pečlivý servis pro zákazníka prezentováním co největšího množství irelevantních informací. Já to jednoduše považuji za záměr - nemožnost obrany (reklamace) a nesnadné srovnání s konkurencí. A kdyby to nebyl záměr, tak neschopnost redukovat interní data do toho jediného, co zákazníka zajímá: platba za elektroměr + platba za kWh * spotřeba. Taková redukce je ovšem i riskantní, když se ceny položek pořád mění, tak proč nepřenést to riziko na zákazníka, že?

P.S. Mám účet v České spořitelně (nebo Erste?). Donedávna na měsíčních výpisech byly položky má dáti/ dal od posledního výpisu a od začátku roku. Jistě zajímavé údaje, kde mohl člověk pohodlně sledovat svoje hospodaření. Nově, snad aby byli lidu blíže, výrazy "má dáti/ dal" nahradili jakýmsi "odešlo/ přišlo" a to jen od posledního výpisu, roční statistika chybí... No není ten pokrok boží?

Sofistikovaná zlodějina - o ČEZu a nejen o něm

29. 9. 2013

čas čtení 3 minuty

Poté, co jsem reagoval na dopis mluvčího skupiny ČEZ pro střední a západní Čechy Martina Sobotky, s dotazem na rozpor mezi ustanovením Obchodních podmínek ČEZ a jejich praxí při úhradě bankovních poplatků, byl jsem vtažen do diskuse o praktikách firmy ČEZ, jíž jsem též prostřednictvím státu akcionářem-vlastníkem, píše Luděk Kovář.

Z odpovědi mluvčího jsem se dozvěděl kolik, že příživnických subjektů na dodávkách zboží-elektřiny participuje, a proto je jejich faktura záměrně tak složitá aby se zákazník nedozvěděl kolik, že vlastně za elektřinu platí. Až tyto způsoby převezmou též ostatní živnostníci, tak od pekaře k rohlíku obdržím fakturu, kde bude sice uvedena platba za mouku, vodné a stočné, platba operátorovi dovozu pytlů se solí a regulátorovi trhu s droždím, poplatek výrobcům karlovarských rohlíků, avšak kolik jsem ve skutečnosti za jeden rohlík zaplatil, se nedozvím.

Cena elektřiny, gigant ČEZ a já...

29. 9. 2013

čas čtení 3 minuty

Se zájmem sleduji diskusi kolem ceny elektřiny do níž se zapojil i mluvčí energetického giganta ČEZ. Rád bych reagoval na jeho poslední prohlášení v němž tvrdí :" Přeplněná faktura nemá mást" a o zveřejnění dalšího údaje o ceně KWh pak :" Přidávat se může, ale zároveň to přispěje k informačnímu smogu", píše Daniel Bosák z Rumburku.

Italská vláda končí

28. 9. 2013 / Giorgio Cadorini

čas čtení < 1 minuta

Ministři Strany svobody přijali výzvu Silvia Berlusconiho a podali demisi. Vymluvili se na včerejší rozhodnutí vlády premiéra Enrico Letta, která odmitla odložit zvýšení DPH.

Školství spoléhá na trestající rodiče

Škola nezvládla, že má můj syn grafomotorické problémy

28. 9. 2013

čas čtení 6 minut

Mám dvě děti, z nichž starší syn před několika lety dokončil základní školské vzdělání. Školu nastoupil o rok později, tedy v sedmi letech. Díky doporučení učitelů v mateřské škole, jsem s ním absolvovala psychologická vyšetření, kde se ukázalo, že má grafomotorické problémy a dostal tedy rok odklad, píše čtenářka, která nás požádala, abychom utajili její jméno, protože se obává možné šikany svých dětí ve škole, pokud by bylo zveřejněno.

Velké množství škol neplní ani ty základní předpoklady

28. 9. 2013 / Tomáš Feřtek

čas čtení 2 minuty

Vážený pane Chábe,

děkuji za odpověď, přijde mi věcná.

Uzavřel bych naši diskusi historkou. Minulé pondělí jsem byl na debatě v Litomyšli. Mají tam velmi aktivní rodiče, založili si organizaci, která se jmenuje Generace 89 a kromě jiného pořádají kulaté stoly. Tenhle byl o vzdělávání ve městě, sál byl plný, rodiče a učitelé tak půl na půl. Když jsem odvyprávěl, cože to je značka Rodiče vítáni, ředitel jedné ze tří škol se přihlásil a řekl, že on o té značce ví, ale že se k ní nepřihlásili, protože její nároky jsou směšně nízké.

Proč tolik psů?

28. 9. 2013 / Michal Mašín

čas čtení 6 minut

Karel Dolejší ve své glose Dejte si Rum zmínil, že Češi jsou evropskými rekordmany v počtu psů ČR na jednoho občana. Po nejvyšší spotřebě alkoholu je další rekord pro ČR.

Proč ale k tomuto fenoménu v ČR došlo?

Jde tu zřejmě o jev, který hluboce souvisí se změnami ve společnosti. Člověk jako takový je tvor uzpůsobený k životu v tlupě, tak se vyvíjel po statisíce let. Člověk potřebuje dotek -- obdobu toho co se u zvířat nazývá péčí o srst. Skupinově žijící zvířata si tímto vyjadřují vzájemné pouto a příslušnost do skupiny.

Dnešní uspěchaný způsob života v ČR v podstatě popírá základní lidské potřeby, krom jídla a v omezené míře také spánku, protože upřednostňuje individualismus a kdo nechce být okraden a zneužit, nesmí důvěřovat a nikoho si moc nepřipustit k tělu.

Globální oteplování je nyní "nesporné"

27. 9. 2013

čas čtení 1 minuta

Na pevninách, ve vzduchu, v oceánech je nyní globální oteplování "nesporné", konstatuje zásadní analýza o podnebí na planetě Zemi. Zpráva panelu OSN pro klimatologii uvádí podrobné hmotné důkazy potvrzující pokračující globální oteplování.

Vědci jsou si z 95 procent jisti, že je lidstvo "dominantní příčinou" růstu teploty na planetě Zemi, k němuž dochází od padesátých let dvacátého století.

Dodávají, že zpomalení oteplování za posledních patnáct let je příliš krátkou epizodou na to, aby to jakkoliv ovlivnilo dlouhodobé trendy.

Moc nejen korumpuje, ale také mění vaši mysl

27. 9. 2013

čas čtení 3 minuty

Pokud chcete zabránit katastrofám jako opakování globální finanční krize nebo eskalace krize na Středním východě, varování přítomná v řecké mytologii mohou poskytnout důležitá poučení. V dějinách se vyskytuje fenomén přehnané sebedůvěry (hybris) a následného ponížení a zničení (nemesis) mocných vůdců. Vysoce postavené osoby politiky, finančnictví, byznysu i akademické sféry na konferenci britského Judgeova institutu v Cambridge tento týden konstatovaly, že si lídři musejí být vědomi vlastních hybristických sklonů a podnikat aktivní kroky, aby zabránili rozvoji hybristického syndromu. To je získaná osobnostní porucha, která v případě, že se vymkne kontrole, může vést ke katastrofálním rozhodnutím. Po opuštění úřadu má tendenci vymizet.

Nízká a vysoká politika

27. 9. 2013 / Štěpán Cháb

čas čtení 5 minut

Podívejme se na politiku z hlediska lékařství. Pojmenujme si čtyři zdravotní stavy. Chřipka, rakovina, kóma a smrt. K těmto stavům si přisuďme čtyři instance politiky. Chřipce dejme městské zastupitelstvo, rakovině národní vládu, kóma si vezme Evropskou unii a smrt dejme hypotetické globální vládě.

Peníze, nebo život?

27. 9. 2013 / Josef Švéda

čas čtení 11 minut

Zpráva z diskuze v Městské knihovně 25. září 2013

Diskuzi v Městské knihovně v Praze pořádalo hnutí ProAlt -- Iniciativa pro kritiku reforem a na podporu alternativ, moderoval ji člen ProAltu Pavel Ouběch. Jako hosté byli pozváni ekonomové Aleš Michl, Jan Mládek a ekonomka Ilona Švihlíková. Moderátor nejprve diskutéry vybídl, aby v deseti až patnácti minutách nastínili svou představu o tom, kam by se vývoj v České republice měl ubírat. Aleš Michl, ekonom Raiffeisenbank, hovořil krátce. Představil tři základní body. Nejprve poukázal na to, že jsme v recesi, z níž nás nedostane žádná politika. Doporučuje proto zlevnit náklady. Z recese nám nepomůže ani zvýšení daní, to naopak ekonomiku brzdí. Daně by tedy měly být co nejnižší. Nakonec podotkl, že nikdy neporosteme na dluh, proto by ho nedoporučoval zvyšovat.

K tomu: Profesor Martin Myant: "ČR potřebuje státní investice pro budoucnost, nikoliv finanční škrty" ZDE

Britští konzervativci požadují od vlády zásah proti vysokým cenám energie

27. 9. 2013

čas čtení 1 minuta

Konzervativní britský premiér David Cameron čelí od poslanců vlastní strany požadavkům, aby zasáhl proti vysokým cenám energií a proti dominantnímu postavení šesti velkých britských energetických podniků poté, co šéf labouristické opozice Ed Milliband přislíbil, že zmrazí ceny plynu a elektrické energie.

Několik čelných členů britské Konzervativní strany začali vyvíjet tlak na britskou vládu, aby vypracovala vlastní plán na ochranu veřejnosti před vysokými cenami energií. Přiznávají, že Miliband identifikoval vážné znepokojení veřejnosti, když navrhl zmrazení cen energií na dobu 20 měsíců.

Zaměstnání k ničemu

27. 9. 2013 / Sandra Wain

čas čtení 5 minut

Co dříve dělal jeden pracovník, dnes za vysoké náklady dělají celé firmy. Jednoho vrátného se psem nahradila satelitní technika. Invalidní důchodce vybírá kontejnery. Miliardy připomínající Saturnův prstenec poletují kolem Zeměkoule.

Nikdy nevím, kolik ČEZu zaplatím

27. 9. 2013

čas čtení 2 minuty

Kdysi, před lety jsme si doma zavedli elektrické topení. Bylo to v době, kdy nás masírovala média a hlavně prodejci elektřiny, že se to vyplatí. Plyn tu nebyl (a dodnes není), topení uhlím jsme už měli plné zuby. Šli jsme do elektřiny - ohřev vody elektrickým kotlem. Po prvním měsíci se nám protáčely panenky, když jsme si spočítali účet. Ale dobrá. Nasadili jsme všechny možnosti a šetřili. Vyplatilo se. Zvykla jsem si každý měsíc zapisovat stav elektroměru. Později jsem vždy za rok spočetla náklady (znala jsem to, co bylo třeba znát - cenu "levné" a "drahé" elektřiny a stálou platbu za jistič). Dodnes si vše takto zapisuji. Jenže jednoho dne (asi před 5 - 6 lety?) přišel šok. Šok v podobě vyúčtování za celý rok. Mám vysokoškolské vzdělání, ale při pohledu na fakturu jsem dodnes vlastně nepochopila, co a jak platím. Výsledná suma je jen rok od roku větší. Nevím za co. Nikdo mi totiž už nesdělí, kolik platím za 1 kWh, píše Hana Karvaiová.

V jakémsi příšerném časopise vydáváném ČEZem vyšel jednou vzorec, podle kterého si údajně mohu elektřinu spočítat. Tak jsem to udělala. Výsledná suma mě vyrazila dech. Od toho dne jsem skoro nespala a čekala na vyúčtování. Naštěstí bylo jiné, než můj výpočet. A to jsem to po sobě přepočítala několikrát, tak nevím. Každoročně proto s manželem s napětím očekáváme, kolik že budeme platit. Vím sice, dle mého sešitu, že jsme spotřebovali např. o 1200 kWh méně, než předešlý rok, ale zda ušetříme, či ještě budeme doplácet, je vždy do posledního dne příchodu faktury hádankou. A to nemluvím o tom, že ČEZ přešel k splátkovému kalendáři záloh na 11 měsíců - nechápu proč. Nemluvě o jejich placeném tarifu za jakési komunikační služby, které stejně skoro nikdo z nás neužívá. Např. za to, že s nimi SMÍTE mluvit telefonicky, si pěkně připlatíte tarifem Komfort. Co je to za organizaci, která s vámi už dopředu odmítá jednat a mluvit a vyhrazuje si právo, jakým způsobem s ní máte jednat. A ještě si za to platíte. Přitom je to vlastně státní podnik. Katastrofa.

Diplomaté OSN signalizují, že došlo k dohodě o syrské rezoluci

27. 9. 2013

čas čtení 1 minuta

Pět stálých členů OSN se dohodlo na klíčových bodech rezoluce požadující likvidaci syrských chemických zbraní. Ve čtvrtek to sdělili diplomati OSN pod podmínkou anonymity.

Rusko a Spojené státy však stále jednají o několika nedořešených tématech, údajně včetně detailů toho, jakým způsobem budou chemické zbraně zničeny.

Návod a kouzlo

27. 9. 2013 / Bruno Solařík

čas čtení 8 minut

*

Stať Slovo a svět, jíž Adam Borzič reaguje mimo jiné na mou kritiku článku Ideologie a literatura v Ádvojce (umístěnou na jejím Alarmu coby diskusní příspěvek), obsahuje řadu náhledů, které jsou mi blízké, především pokud jde o tvorbu jako jistý druh naslouchání. Pozoruhodná je také objektivní shoda ve věci výroku Tomáše Gabriela (z diskuse pod mým článkem tamtéž), který Borzič omylem připsal mně. Za tu bezděčnou záměnu, za kterou se vzápětí omluvil, bych mu měl spíš poděkovat. Svým výrokem "Kdo má lásku a čest, ten se sám postaví jakýmkoli nepravostem -- a nepotřebuje k tomu návod, v tom je to kouzlo", se totiž Tomáš Gabriel zcela shoduje s mým náhledem: jen ho vyjádřil nepoměrně stručněji a výstižněji.

Jsem rád, že podle Borziče by slova "Kdo má lásku a čest" měla být vetknuta před celou diskusi.

Já bych k nim ovšem přidal i ta slova "a nepotřebuje k tomu návod".

Právě v tomto rozdílu podle mě spočívá povaha přítomného sporu.

Proč se nehlásit k levici?

27. 9. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Politická a kulturní levice, která v historicky nedávné době neměla s emancipací neprivilegovaných nic společného, ba bývala dokonce její zásadní odpůrkyní, se zmíněné situaci opět mílovými kroky přibližuje. Změnila se v soubor různě konzervativních stran a spolků, z nichž některé jednoduše obhajují status quo, kdežto jiné právě ve jménu sto let starých omylů zahájily kulturní džihád.

Kterak z učitele udělat podvyživenou fretku

27. 9. 2013 / Štěpán Cháb

čas čtení 4 minuty

Vážený pane Feřtku, děkuji za Vaši reakci, byla milá, ale nepřesvědčivá.

Hlavní náplní práce učitele by mělo být vzdělávání, už této role se ujímá dosti nejistě. Projektem Rodiče vítáni se má vcítit do role jakéhosi sociálního styčného bodu mezi rodinou a školou jakožto institucí. S touto rolí se popasuje také po svém.

Historické pravdy rakouského Sudetoněmeckého krajanského sdružení

27. 9. 2013 / Jiří Bátěk

čas čtení < 1 minuta

Parlamentní listy přinesly zprávu o Sudetoněmeckém krajanském sdružení v Rakousku, které kritizuje plány na postavení památníku 250.000 Čechů, kteří po Mnichovské dohodě z roku 1938 utekli ze sudetských oblastí anektovaných nacistickým Německem. Památník by měl stát v Plzni.

Každý, kdo se alespoň trochu zajímá o historii, odhalí snadno v názorech Sudetoněmeckého krajanského sdružení plno lží.

Jak je možné, že v médiích nikdo z akademických historiků neokomentuje názory Sudetoněmeckého krajanského sdružení?

Jak je vůbec možné, že se nějaký rakouský spolek se svým výkladem dějin snaží ovlivňovat, zda a jaké pomníky v České republice budeme stavět? Není to neúcta k našim předkům?

"Úsporami" k miliardovým ztrátám

26. 9. 2013 / Aleš Uhlíř

čas čtení 3 minuty

Před třemi lety zastavil tehdejší ministr dopravy Vít Bárta (VV) několik rozestavěných projektů silniční sítě. Práce tak kupříkladu ustaly na rozdělaném úseku silniční stavby známé jako Suché Lazce, která spolu s prodlouženou Rudnou měla být novým hlavním tahem Ostrava -- Opava. Přestalo by ježdění přes část Ostravy (Porubu) a také projíždění obcemi Velká Polom a Hrabyně, což by cestu z Ostravy do Opavy zkrátilo na 15 minut.

Děti jsou v ČR stále častěji ohrožovány dluhy svých rodičů

26. 9. 2013

čas čtení 3 minuty

Dovoluji si Vám napsat, protože mě zaujal článek o potížích paní Stoklasové, píše Šárka Hostinská.

Pracuji na Městském úřadě jako sociální pracovnice orgánu sociálně-právní ochrany dětí.

Čím dál častěji se setkávám s praxí, že děti jsou v rodině ohroženy dluhy svých rodičů.

Shodou okolností jsem v srpnu řešila případ rodiny, která měla nedoplatek na elektrice rovněž 28.000,- Kč.

Jak dokonale řídila Českou republiku Kalouskova kamarila

26. 9. 2013

čas čtení 1 minuta

"Kvůli ekonomické stagnaci a nešťastným změnám v sociální politice se do větší chudoby propadá další část Romů, ale i majoritní populace. Hodně se rozmáhá fenomén chudých zaměstnaných, tedy domácností, které pracují, ale nestačí jím to k obživě. Těch může být v Česku až k milionu lidí," říká ředitel vládní Agentury pro sociální začleňování Martin Šimáček.

Zdroj: ZDE

Pozn. JČ: Český antropolog Ernest Gellner varoval, že je teoreticky velmi obtížné nalézt argumenty, proč je demokracie lepší než diktatura. Zatím - psal to v devadesátých letech - vždy byl podle něho nejpřesvědčivější "argument ledničky" - totiž že demokracie byly vždycky bohatší než diktatury a občanům se v nich vedlo lépe.

Jenže Kalouskova kamarila svou nekompetencí, zkorumpovaností a všeobecnou ideologickou stupiditou zjevně vytvořila pro mnoho lidí v ČR doslova peklo na zemi. Jak se mohou tito lidé zastávat za kapitalismus a demokracii, když systém, který v ČR kalouskovci vytvořili, vede k jejich ekonomickému ničení?

Debilní politika dosavadních pravicových českých vlád si zadělává postupně na revoluci.

60 000 nepřijatých dětí do mateřských školek, to je síla!

26. 9. 2013

čas čtení 4 minuty

Téměř 60 000 dětí nebylo, podle informací Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, ve školním roce 2013/2014 přijato do státních mateřských škol. Ačkoli se číslo může v průběhu září ještě malinko snížit, i tak jde o největší počet nepřijatých dětí v české historii, a o 10.000 dětí víc než loni, píše Martina Šebestová.

Startuje druhá Volební kalkulačka -- Názorový test. Občanům poradí koho volit

26. 9. 2013

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva

Praha, 25. 9. 2013 -- Která politická strana má nejpodobnější názory jako vy? Na otázku odpovídá druhá Volební kalkulačka k předčasným volbám -- Názorový test porovnávající postoje voličů a stran. Ve středu ho spustilo sdružení KohoVolit.eu. Při prezidentských volbách kalkulačku použilo přes 1,2 milionu lidí.

"Názorový test voličům poradí, které strany zastávají stejné názory jako oni. Strany s největší shodou by poté voliči měli zvažovat při volbách," řekl matematik a tvůrce Volební kalkulačky Michal Škop.

O řízení firmy a řízení demokratického státu

26. 9. 2013 / Petr Wagner

čas čtení 2 minuty

V poslední době se objevují předvolební úvahy na téma řízení státu a řízení firmy. Zejména v tom ve svém svatém tažení na obranu demokracie vyniká ex ministr Kalousek. Ten jednoznačně manipuluje s podstatou problému.

Řízení čehokoliv je proces velmi podobný. Ať už jde o letadlo, vrtulník, nebo auto, nebo firmu nebo stát. Především to vyžaduje jisté schopnosti, dovednosti a schopnost respektovat daná pravidla a schopnost se pohybovat v jakési "obálce" - v hranicích, ze kterých beztrestně vystoupit nelze.

Pan Kalousek má jistě pravdu, že tu odlišnosti jsou. I když je poněkud podivné, že člověk který zlikvidoval nepohodlného policejního prezidenta během několika týdnů, se dovolává demokracie.

Volby se blíží...

26. 9. 2013 / Jaroslav Šulc

čas čtení 4 minuty

Tvrzení o "ozdravení veřejných financí" a o "udržení vyrovnaného rozpočtu" vyvolávají závažné otázky po odborné gramotnosti redaktorů Hospodářských novin Kateřiny Surmanové či Aleše Měřičky, případně obou. A samozřejmě též o kvalitě práce jejich nadřízeného (šéf)redaktora, či kdo má v této redakci věcnou odpovědnost za otištěný text. Holá pravda - viz veřejně známá statistická data ČNB, MF ČR či ČSÚ - tady přece mluví o naprostém opaku: jestli byl vládní dluh ke konci roku 2009 již 1,3 bilionu korun (a od roku 2006, kdy se pravicové vlády dostaly k exekutivní moci se zvýšil o více jak třetinu), tak již letos vládní dluh zřejmě překročí hranici 1,8 bilionu korun!

... a jak říkají pamětníci, "nejvíce se lže po honu a před volbami". Zatímco se bájícímu myslivci jen velmi těžko dokazuje, o jaký kousek vlastně mířil vedle, u volební agitace je to mnohem snazší. Úplně nejjednodušší je však usvědčit ze lži toho nešťastníka, který snad nešikovně pracuje se statistickým čísly a z nich vyvozuje mylná či nedejbože zcela opačná hodnocení, píše Jaroslav Šulc, makroekonom ČMKOS a publicista.

Přesně tohoto fatálního prohřešku se dopustili redaktoři středečních (25. září, strana 2 a 3) Hospodářských novin Kateřina Surmanová a Aleš Měřička v článku "Programy stran: ze spořivců se stávají investoři". Autoři - jinak v graficky velmi dobře zpracovaném heslovitém přehledu nových volebních slibů jednotlivých politických stran - v úvodní historizující pasáži vyhodnotili pozici bývalé stojedničkové koalice ODS, LIDEM a TOP09.

Bezelstně konstatovali, že "Nečasově kabinetu se podařilo ozdravit veřejné finance, udržet vyrovnaný rozpočet a zajistit Česku dobré jméno u zahraničních bank." a snad doufali, že si toho nikdo z čtenářů nevšimne.

Jde jen o to, hlídat si spotřebu a nespoléhat se na to, že to nějak dopadne

26. 9. 2013

čas čtení 5 minut

Ráda bych se vyjádřila ke starostem paní Stoklasové, píše Eliška Houšková. Nevím určitě, jak její problémy vznikly, ale já sama mám jak plyn, tak elekřinu od ČEZu. S plynem jsem se na něj obrátila já sama, po vyhodnocení tabulek dodavatelů plynu. Musím říci, že jsem s ČEZ docela spokojená.

Dokud žil můj muž, stalo se, že jsme museli doplácet při ročním vyúčtování 10.000,- Kč. Muž volal na ČEZ, kde mu řekli, že si prohlédnou hodiny, jestli tam není nějaký problém, ale že je možné, že za zvýšeným odběrem stojí staré spotřebiče.

ČEZ ignoroval naši změnu adresy

26. 9. 2013

čas čtení 1 minuta

Chtěl bych dodat jen pár vět k fungování korporací typu ČEZ. Před zhruba pěti lety jsem se stěhoval do nového bydliště. Mimo jiné jsme poctivě nahlásili jak plynárnám, tak dodavateli elektrické energie, jíž byl mimochodem právě ČEZ, změnu odběrného místa a změnu adresy, píše Ivan Koutník.

Jaké bylo naše překvapení, když jsme zjistili, že ČEZ tuto změnu nevzal na vědomí. Nahlásili jsme tedy změnu znovu, ovšem ani to nepomohlo.

Proč mi ČEZ účtuje své bankovní poplatky?

26. 9. 2013

čas čtení < 1 minuta

Vážený mluvčí skupiny ČEZ pro střední a západní Čechy, Martine Sobotko, ve vašem dopise uveřejněném v BL dne 25. 9. 2013 mimo jiné píšete, že "Obchodní podmínky musí platiti pro každého, i když je nám ho nakrásně líto ".

Ve vašich obchodních podmínkách je mimo jiné v části IV., odst. 6) uvedeno "Náklady spojené s úhradou závazků podle Smlouvy (např. bankovní poplatky, poštovní poplatky) nese každý Účastník na své straně."

Prosím, proč mně tedy ve vašich zcela nepřehledných fakturách účtujete bankovní poplatek za připsání platby na váš účet!? Nechci, aby vás mě bylo jen líto, chci aby obchodní podmínky platili pro každého, tj. především pro vás!

Luděk KOVÁŘ

contra omnes

Co bude ČEZ dělat s problémem nepříjemně překvapovaných odběratelů náhlými horentními účty?

26. 9. 2013

čas čtení 5 minut

ČEZu žádný zákon neukládá, aby zveřejňoval cenu elektrické energie za 1 kWh. Tak to nedělá.

Ač nerad, musím s mluvčím ČEZ do značné míry souhlasit, píše Vladimír Němec. Ale (vše, co je před "ale", zpravidla neplatí), co mi tam například chybí, je vysvětlení, jestli s tím ČEZ něco hodlá dělat.

Nemyslím tím jen tento konkrétní případ, myslím tím především to, co bude ČEZ dělat s problémem "nepříjemně překvapených odběratelů" (NPO) obecně. Je mi jasné, že ČEZ toto nemá ve stanovách ani v popisu práce, pokud ale mluvčí myslí své tvrzení o "nevýhodnosti likvidace odběratele" vážně, tak by s tím měli něco začít dělat i nad rámec, daný zákonem. A to hodně rychle.

ČEZ: Zničený zákazník nám nepřináší žádný zisk

25. 9. 2013 / Martin Sobotka

čas čtení 4 minuty

Obchodní podmínky musí platiti pro každého, i když je nám ho nakrásně líto.

Vážené Britské listy,

se zájmem jsem si přečetl článek pojednávající o smutné situaci paní Stoklasové. Porovnal jsem si zde uvedené informace s našimi záznamy o zákaznících, píše Martin Sobotka, mluvčí Skupiny ČEZ pro střední a západní Čechy.

V hrubých rysech jsou zde uvedená čísla reálná, jediným skutečným závažným nedostatkem článku je to, že ve článku zmíněný účet pro zaslání pomoci nepatří paní Janě Stoklasové. Jelikož z něj přišla část plateb za elektřinu, lze usuzovat, že skutečná majitelka je v příbuzenském či jiném vztahu s paní Stoklasovou.

Asad nevylučuje americký útok

26. 9. 2013

čas čtení < 1 minuta

Syrský prezident Bašár Asad včera v rozhovoru odvysílaném venezuelskou TV Telesur řekl, že nevylučuje možnost amerického útoku, i když byla tato akce zastavena souhlasem s likvidací chemických zbraní.

Podle Asada má údajně Sýrie k dispozici přiznání povstalců, že dopravili do země chemické zbraně, a všechny důkazu ukazují na to, že chemický útok z 21. září provedla opozice. Úřady odhalily zásoby těchto zbraní a laboratoře, kde byly vyráběny. Důkazy obdrželo Rusko.

V úterním projevu v OSN Obama popřel, že by chtěl ke svržení Asada použít sílu, nicméně Moskva a Washington se stále nedohodly na postupu v případě, že by Damašek neplnil závazky ohledně likvidace.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Mluvčí ČEZu nepřesvědčil

25. 9. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Vážený pane Sobotko,

děkujeme za reakci jménem ČEZu. Bohužel, nepřesvědčujete.

Tvrdíte, že vám jako podniku nejde o existenční ničení zákazníků, protože, jak píšete "zničený zákazník nám nepřináší žádný zisk". Z toho hlediska je ovšem nepochopitelné, že odmítáte poskytovat splátkový kalendář právě těm zákazníkům, kteří ho nejvíce potřebují, totiž těm, kteří mají potíže s platbou. Namísto toho, jak je zvykem u slušných firem a v civilizovaných zemích, že se lidem s minimálními prostředky poskytne takový splátkový kalendář, aby dluh mohli splatit, vy u zákazníků, kteří mají potíže s placením, začnete vymáhat okamžitě platbu celé částky. Tím ovšem popíráte své tvrzení, že zákazníky ničit nechcete, protože za daného stavu legislativy v Česku takového zákazníka existenčně zničíte, protože ho vystavíte exekuci, čímž se jeho dluh zmnohonásobí.

Reakce paní Jany Stoklasové na vyjádření mluvčího ČEZu pana Sobotky

25. 9. 2013

čas čtení 1 minuta

ČEZ a ani pronajímatel bytu mě neupozornili na to, že akumulačky, které jsem užívala v zimě, a to pouze dvě hodiny denně, patří spíše do malé fabriky a již skoro deset let se nesmí používat. Toto jsem zjistila od elektrikáře, já sama elektrice nerozumím, jsem laik.

Problémy s ČEZ nemám jen já, ale spousta dalších lidí. Mluvčí ČEZ píše, že jsem neplatila řádně zálohy, ale už nepíše, že upomínky posílali na mou starou adresu, kde jsem bydlela před přestěhováním a předtím, než jsem se u ČEZu zaregistrovala na nové adrese a v novém bydlišti.

Já pak valila oči, že nejde elektrika a jen proto, že v ČEZu nevědí, co dělá pravá ruka a co dělá levá. Když vám někdo řekne, že v listopadu zálohu platit nemusíte, protože vám byla zapojena elektřina až v polovině měsíce, myslíte si, že je všechno v pořádku. Jenže jsem se šeredně zmýlila.

Nikdo mi nedoporučil, jakou mám platit zálohu a já jsem nic záměrně neurčovala.

Pláč na nesprávném hrobě

25. 9. 2013 / Jiří Jírovec

čas čtení 3 minuty

Proč se starat o existenčně ničené spoluobčany? Zdá se mi, že se BL stávají tribunou zbědovaných lidí, kteří si naříkají a doufají, že jim Vaši čtenáři pomohou. Přitom líčení jejich potíží je jistě vhodně upravené, aby budilo soucit. Snad byste s tím mohl přestat. Děkuji za pochopení. Jan Kučírek.

ZDE

V záhlaví uvedený výrok čtenáře Britských listů lze chápat dvojím způsobem. Buď je pan Kučírek necita, nebo mu jde o to, aby BL v konkurenci obstály.

Kde leží Kartágo, aneb Propaganda jako umění (ne)možného

25. 9. 2013 / Lubomír Brožek

čas čtení 7 minut

Marcus Porcius Cato, řečený Censor, vyšel z chudých poměrů, ale vypracoval se. Díky své neústupnosti, okázalému vlastenectví, důkladnému vzdělání, ale především ostrému jazyku a řečnickému talentu se stal jedním z nevýraznějších politiků své doby, jenž neváhal použít nástroje, který byl nazván propagandou až mnohem později. A sice roku 1622 (záhy po Bílé Hoře), kdy papež Řehoř XV. založil kongregaci pro šíření víry Sacra congregatio de propaganda fide, jejímž hlavním posláním bylo získávat církvi nové ovečky a tím upevňovat a rozšiřovat její světskou moc. Pojem se tedy zrodil z lůna církve svaté, ale jeho obsah je starý jako touha ovlivňovat a ovládat bližní, tedy jako lidstvo samo.

Slovo a svět: Ke sporu o literaturu a ideologii

25. 9. 2013 / Adam Borzič

čas čtení 9 minut

I.

Český literární rybník zase vře. Tentokrát byl rozbuškou text Marty Svobodové a Jana Bělíčka v A2 Ideologie a literatura, koncipovaný jako širší odpověď kritičce Evě Klíčové, která se v článku Kritéria lyrického věku obula do redakcí A2 a Tvaru pro jejich politickou profilaci. Nad jejich promyšleným textem si lze jistě klást otázky, protože přímo volá po diskusi. Rozhodně s ním lze polemizovat; představuje totiž vyhrocenou koncepci literatury, která se radikálně obrací do světa a postuluje kritickou angažovanost jako střed literatury. Sám mám s některými formulacemi tohoto eseje potíže a dovedu si představit i jiné uchopení tématu. Nestačím ale žasnout nad reakcemi některých českých literátů, které se po otištění textu rozpoutaly.

Kecy a teologie

25. 9. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

"Jsem svatý žebrák a proto tady s vámi piju.
Ne kvůli zapomnění - abych stoupal k nebi výš a znova.
Abych se ponížil, ač mrtev, věčně žiju.
Slova, kecy, kecy, kecy, kecy, kecy, kecy, kecy, slova..."
Vladimír Merta

Stručná poznámka v žádném případě nemá suplovat případnou podrobnější reakci napadeného autora na kritiku, které byl vystaven. Jde v ní výhradně o bezprostřední upozornění na zcela zjevné nesrovnalosti ve druhém zmiňovaném textu.

Odpověď agresivnímu Dolejšímu a omluva B. Solaříkovi a T. Gabrielovi

26. 9. 2013 / Adam Borzič

čas čtení 1 minuta

Pane Dolejší, útočíte s razancí sobě vlastní. Za prvé: jsem text napsal před Solaříkovým příspěvkem, který byl zveřejněn na BL. Tudíž jsem na něj nereagoval, odpovídal jsem na jeho diskusní příspěvek na webu A2. Můj text měl původně vyjít v jiném periodiku, ale rozhodl jsem se nakonec pro BL. Odtud časová prodleva. Nicméně i přes Solaříkovy další argumenty se i nadále domnívám, že je ahistorické dávat slovům stejný význam v různých dobách.

S Vámi, pane Dolejší, diskutovat odmítám, protože evidentně je pro vás teologie blížencem keců. A křesťanství kněžourským lhaním. Na takovou agresivitu nejsem v žádném ohledu zvědavý. A nehodlám se jí přizpůsobovat. Netolerantním fanatikem jste Vy a klidně si u toho vyznávejte všechna "poly" světa!

Co se týče oné mylné citace:

Pánům Solaříkovi a Gabrielovi se tímto uctivě omlouvám, nebyl v tom to žádný "jezuitský" úmysl, diskusní stránka A2 je pro mě trochu nepřehledná a tak jsem omylem zaměnil dva příspěvky.

Uspořádání ve státě musí být takové, aby se nastolil stav, kdy se jeho obyvatelům žije pohodově

25. 9. 2013 / Barbora Hodková-Knobloch

čas čtení 6 minut

Při čtení příspěvku pana M. Taubra mě až zamrazilo.

Tedy doufám, že autor je skutečně pan Taubr. První dvě věty z jeho reakce jsou totiž přesnou citací projevu bývaléhé hlavy státu.

"Vidím velmi rád, že se lidé organizují.... ", (ten plebs, nad kterým stojí můj majestát)... "Dokazují tím, že přesně toto a jen a pouze tato cesta je ta nejefektivnější a nejlépe fungující." (Pan Taubr se nepovažuje za součást skupiny lidí, co se nějak organizují, nepotřebuje to.)

Nevím, z jakých zdrojů autor příspěvku sebral povšechnou znalost o efektivitě mezilidské pomoci, (a není státní správa nejvyšší formou této organizace obyčejných lidí?) ale vím zcela určitě, že se prekérně mýlí v důvodech pro své tvrzení. Z mého pohledu je totiž základní premisou, že kdyby stát fungoval jak má, nebylo by vůbec o čem psát.

Sledování spotřeby energie

25. 9. 2013

čas čtení < 1 minuta

Německá firma eon má na svých stránkách pro své britské zákazníky automatický "energy tracker": Na každém zákaznickém účtu se okamžitě objevuje, kolik energie zákazník spotřeboval předchozí měsíc ve srovnání se spotřebou za totéž období v předchozím roce. Kdyby toto provozovaly české energetické podniky, nemohli by být občané překvapování na poslední chvíli nesplatitelně velkými účty za elektřinu a plyn, které vedou k exekucím.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za srpen 2013

15. 9. 2013

čas čtení 2 minuty

V srpnu 2013 přispělo finančně na Britské listy 242 osob bankovním příkazem celkovou částkou 69 619,45 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v červnu 2013 částkou 1144,60 Kč.

Zůstatek byl koncem srpna 2013 412 732,19 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

77055