Děti jsou v ČR stále častěji ohrožovány dluhy svých rodičů

26. 9. 2013

čas čtení 3 minuty

Dovoluji si Vám napsat, protože mě zaujal článek o potížích paní Stoklasové, píše Šárka Hostinská.

Pracuji na Městském úřadě jako sociální pracovnice orgánu sociálně-právní ochrany dětí.

Čím dál častěji se setkávám s praxí, že děti jsou v rodině ohroženy dluhy svých rodičů.

Shodou okolností jsem v srpnu řešila případ rodiny, která měla nedoplatek na elektrice rovněž 28.000,- Kč.

K tomuto nedoplatku došlo díky tomu, že rodina měla bojler připojený na "denní" proud. ČEZ po jednáních umožnil mé klientce splátkový kalendář po cca 5.000,- Kč měsíčně/- přesnou částku bych musela zjistit/, výši splátky nekompromisně určil ČEZ, matka ale musela jednat osobně v krajském městě, který má od místa bydliště 70 km. Paní v tíživé, bezvýchodné situaci na splátkový kalendář přistoupila. Podotýkám, že její manžel je nezaměstnaný a rodina žije ze sociálních dávek.

Toliko ve stručnosti jen jeden případ, který se mi vybavil po přečtení Vašeho článku.

Hlavním důvodem proč píši je to, že se na mě lidé obracejí nebo se během své práce prakticky denně setkávám s jejich finančními problémy vzniklými z exekucí. Velmi mě trápí, že je v našem státě možné, aby dlužná částka několikanásobně narostla díky poplatkům právníkům a exekutorům. Rodiny k nám chodí se slovy pomozte, nevíme, co mám dělat apod. Naše práce spočívá ve zprostředkování nějaké občansko-právní poradny, která nastíní možnosti, ale ty jsou mnohdy nad jejich síly. Chtěla bych se nějak podílet na změně legislativy, aby k takovýmto situacím již nemohlo docházet. Obávám se totiž, že je to časovaná bomba, která bude mít důsledky atomovky: lidé přicházejí o bydlení, budou se plnit azylové domy pro matky s dětmi /dělit rodiny/, vzrostou sebevraždy, vraždy, krádeže apod...

Je třeba nastavit taková pravidla, aby nebylo tak snadné získat úvěr.

Úvěrové společnosti totiž zneužívají tíživých finančních situací klientů, kteří přistoupí na nevýhodné podmínky pod tlakem situace. Neuvědomují si, že řešení splacení úvěru jiným úvěrem není dobré.

Není každý tak chytrý, aby si uměl spočítat, že na něco prostě nemá.

Stát by měl takové lidi chránit. (Tak to také funguje např. ve Velké Británii, pozn. JČ.) Za druhé by se měla nastavit taková pravidla, aby se dlužná částka úročila přiměřeně a ne několikanásobně.

Nabízím své praktické zkušenosti a ráda bych pomohla při vytváření podkladů, které by vedly k návrhům na změnu stávajících právních úprav.

Děkuji za Váš čas, který jste věnoval mým řádkům a pokud byste věděl o něčem, kde by mé informace a zkušenosti mohly být přínosem, napište mi, prosím.

0
Vytisknout
13197

Diskuse

Obsah vydání | 27. 9. 2013