Diplomaté OSN signalizují, že došlo k dohodě o syrské rezoluci

27. 9. 2013

čas čtení 1 minuta

Pět stálých členů OSN se dohodlo na klíčových bodech rezoluce požadující likvidaci syrských chemických zbraní. Ve čtvrtek to sdělili diplomati OSN pod podmínkou anonymity.

Rusko a Spojené státy však stále jednají o několika nedořešených tématech, údajně včetně detailů toho, jakým způsobem budou chemické zbraně zničeny.

Toto vyjádření přišlo den poté, co náměstek ruského ministra zahraničí oznámil, že byla překonána hlavní překážka v podobě zmínky o Hlavě VII. Charty OSN, která by umožnila vojenské a nevojenské akce "na prosazení míru a bezpečnosti".

Mluvčí Bílého domu Jay Carney dosažení dohody o rezoluci přímo nepotvrdil.

V Moskvě náměstek ministra zahraničí Sergej Rjabkov nabídl jednotky, které by hlídaly zařízení, v nichž budou syrské chemické zbraně ničeny.

Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius včera sdělil reportérům, že je třeba dořešit několik témat v návrhu rezoluce, nicméně vyjádřil optimismus ohledně dohody. Podle něj je dohoda pěti stálých členů Rady na pořadu ve čtvrtek či v pátek. Tutéž prognźu vyslovil náměstek ruského ministra zahraničí Genadij Gatilov.

Zatímco se pracuje na návrhu rezoluce, Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) pracuje na vlastním dokumentu upravujícím závazky syrské strany, který by měl být právně závazný. Rezoluce Rady bezpečnosti má tento text zahrnovat - takže OPCW musí jednat jako první.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6573

Diskuse

Obsah vydání | 27. 9. 2013