Britští konzervativci požadují od vlády zásah proti vysokým cenám energie

27. 9. 2013

čas čtení 1 minuta

Konzervativní britský premiér David Cameron čelí od poslanců vlastní strany požadavkům, aby zasáhl proti vysokým cenám energií a proti dominantnímu postavení šesti velkých britských energetických podniků poté, co šéf labouristické opozice Ed Milliband přislíbil, že zmrazí ceny plynu a elektrické energie.

Několik čelných členů britské Konzervativní strany začali vyvíjet tlak na britskou vládu, aby vypracovala vlastní plán na ochranu veřejnosti před vysokými cenami energií. Přiznávají, že Miliband identifikoval vážné znepokojení veřejnosti, když navrhl zmrazení cen energií na dobu 20 měsíců.

Konzervativní poslanec Tim Yeo, předseda parlamentního výboru pro energetiku, zdůraznil, že doufá, že výroky šéfa Labouristické strany vyvolají v dnešní britské vládě "velmi silné úsilí zaměřené na to, jak je možno udržet ceny energií nízké". Anthony Nelson, bývalý náměstek ministra financí, který později začal podporovat labouristy, uvedl, že je správné, že Miliband požaduje zmrazení cen energií, protože "trh řádně nefunguje a je zoufale zapotřebí ho zreformovat".

Konzervativní ministr školství Michael Gove řekl v televizi BBC, že šéf labouristů "má absolutní pravdu" když říká, že ceny energií jsou příliš vysoké. Dodal: "Myslím, že také oprávněně upozornil na to, že chování šesti velkých energetických firem není zrovna obdivuhodné od té doby, co mají možnost manipulovat trhem tak, jak to dělají."

Labouristická strana je ale nejednotná ohledně toho, co přesně udělat pro zastavení růstu cen energií, avšak mnoho konzervativních poslanců je znepokojneo, že se Labouristické straně daří stát se vůdčí silou v debatě o tom, jak snížit náklady občanů na živobytí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7025

Diskuse

Obsah vydání | 27. 9. 2013