Jde jen o to, hlídat si spotřebu a nespoléhat se na to, že to nějak dopadne

26. 9. 2013

čas čtení 5 minut

Ráda bych se vyjádřila ke starostem paní Stoklasové, píše Eliška Houšková. Nevím určitě, jak její problémy vznikly, ale já sama mám jak plyn, tak elekřinu od ČEZu. S plynem jsem se na něj obrátila já sama, po vyhodnocení tabulek dodavatelů plynu. Musím říci, že jsem s ČEZ docela spokojená.

Dokud žil můj muž, stalo se, že jsme museli doplácet při ročním vyúčtování 10.000,- Kč. Muž volal na ČEZ, kde mu řekli, že si prohlédnou hodiny, jestli tam není nějaký problém, ale že je možné, že za zvýšeným odběrem stojí staré spotřebiče.

Vaříme na elektrice a muž v poslední době hodně využíval horkou sprchu k léčení svých problémů, takže bojler, který máme od 98. roku, jel naplno.

Začala jsem kontrolovat spotřebu na hodinách, pořídila jsem indukční vařič a menší porce jídla nepekla v troubě, ale v remosce. Když zemřel muž, musela jsem převést placení elektřiny na sebe, a protože žiji z důchodu, musela jsem začít počítat.

Nijak zvlášť jsem nezměnila kvalitu života, jisté je, že platím pro mne rozumné zálohy a každý rok mám přeplatek.

Jde jen o to, hlídat si spotřebu a nespoléhat se na to, že to nějak dopadne.

Bydlím v domku se zahrádkou, takže používám čerpadlo na vodu z nádrže, vlastně celý domek funguje na elektřinu kromě vytápění.

Mám vlastní vodárnu a i plynový kotel potřebuje ke své funkci elektřinu.

Proto bývám dost překvapená, když se dočtu, že někdo platí za elektřinu tak závratné částky a neudělá nic proto, aby to změnil, v tom docela souhlasím s mluvčím ČEZu. Protože elektrickou energii nelze nahradit, snad jen když použiju místo elektrického nářadí vlastní svaly, snažím se ale o to v případě plynu.

Celá léta jsme brali plyn od RWE. Přečetla jsem si, že je to nejdražší dodavatel plynu a sama jsem se o tom ujistila, když v té nejteplejší zimě jsem spálila jen třetinu toho, co spálím běžně a přesto mi RWE vyúčtovalo téměř stejnou částku.

Rozhodla jsem se pro ČEZ, i když nepatřil k těm distributorům, kteří slibovali nejvyšší úsporu, protože vyznávám teorii, že kdo chce hodně, nemá nakonec nic.

Letošní zima byla hodně dlouhá a já se obávala toho, kolik budu doplácet, vzhledem k tomu, co jsem dřív platila RWE a taky k tomu, že jsem měla daleko nižší zálohu, než mi spočítali u RWE.

Představte si, měla jsem přeplatek. Pokud člověk žije jen z důchodu, lze pochopit, že to opravdu potěší.

Navíc mi snížili zálohu a vlastně celou dobu platím zálohu na plyn o víc jak tisíc korun méně, než jsem platila RWE, to je pro důchodce velmi milé.

Ale u plynu lze šetřit i tím, že mám krbová kamna, kterými vytopím docela dost domek a tak se snažím, pokud to jde i topit v kamnech.

Zaplatím celkově asi za topení víc, než je na faktuře za plyn, ale ušetřím měsíčně na zálohách a to je pro mne důležité.

Ale upozorňuji, že u RWE to nefungovalo, dokonce soused má přibližně stejně velký domek, topí dřívím v krbu napojeném na topení s plynovým kotlem a platí letos RWE zálohu 2700 korun a měl skoro tři tisíce nedoplatek. .. U RWE platí, že čím více se ušetří, o to více zaplatí na poplatcích.

Už v tom momentě, kdy můj muž odešel a já si uvědomila, že pokud budu chtít bydlet dál v našem domku, musím pro to i něco udělat, abych vše utáhla z důchodu, že si musím hlídat si spotřebu energií a hospodařit s ní, je pro mně velmi důležité a proto jsem docela překvapená, že jsou lidé, kteří bezmyšlenkovitě používají energie a nepřemýšlejí, co je to bude stát.

Upozorňuji, že mi po muži zůstaly i dluhy, které pravidelně splácím a příští rok bych už mohla být čistá. Ale přesto vše i já vím, že můžu spadnout do problémů s exekutory, v této zemi si před tím normální člověk nikdy není jistý.

Už i proto, že to postihlo mou dceru a nezaviněně, jen proto, že nežádala potvrzení o tom, že vůči leasingové společnosti nemá žádný závazek, přestože oni jí takové prohlášení, že oni nemají žádný závazek vůči mé dceři, dali podepsat.

Od té doby si hlídám i toto, i když si myslím, že to stejně není moc platné.

Ale stejně nedokážu pochopit, že se stále tolik lidí nepoučilo z osudů druhých a takové věci, jako je jejich spotřeba energií a následné finanční problémy z toho plynoucí stále podceňuje. Je fakt, že když se na vás někdo napojí, dozvíte se to až po vyúčtování a pak nemáte šanci. Ale proto mám hodiny a možnost se na nich přesvědčit, jak na tom se spotřebou jsem.

Je mi líto paní Stoklasové, ale myslím si, že si to zavinila i trochu sama, a doufám, že to je pro ni a pro ostatní docela velké poučení. Je dobře, že jí hodní lidé pomohli a snad i její příklad pomůže jiným, aby pochopili, že lehkomyslnost se v případě dodávek energií snadno vymstí. Už i proto že bohužel žijí v tomto státě.

0
Vytisknout
7701

Diskuse

Obsah vydání | 27. 9. 2013