O řízení firmy a řízení demokratického státu

26. 9. 2013 / Petr Wagner

čas čtení 2 minuty

V poslední době se objevují předvolební úvahy na téma řízení státu a řízení firmy. Zejména v tom ve svém svatém tažení na obranu demokracie vyniká ex ministr Kalousek. Ten jednoznačně manipuluje s podstatou problému.

Řízení čehokoliv je proces velmi podobný. Ať už jde o letadlo, vrtulník, nebo auto, nebo firmu nebo stát. Především to vyžaduje jisté schopnosti, dovednosti a schopnost respektovat daná pravidla a schopnost se pohybovat v jakési "obálce" - v hranicích, ze kterých beztrestně vystoupit nelze.

Pan Kalousek má jistě pravdu, že tu odlišnosti jsou. I když je poněkud podivné, že člověk který zlikvidoval nepohodlného policejního prezidenta během několika týdnů, se dovolává demokracie.

Stát je řízen na mnoha úrovních. Pokud se budeme zabývat tou nejvyšší, jde o vládu, parlament a prezidenta. Manažerská - firemní schopnost by měla přináležet vládě. Pravidla by jí měl stanovovat parlament a prezident by měl věci ovlivňovat ve směru, aby dobře fungovaly. Pokud nefungují, je zde moc soudní kde se lze dovolat nápravy. Pokud ani ta ne, nastupují voliči a změní obsazení hry.

Podobné je to i ve firmě. Vládu nahrazuje management. Pravidla stanovuje představenstvo a dozor zajišťuje dozorčí rada. Pokud to nefunguje, nastupuje vlastník a zjedná nápravu.

Jistě, účelem firmy je takříkajíc lokální zisk, účelem státu by měl být prospěch jeho obyvatel. Jaká je naše realita, není potřeba popisovat.

Pan Kalousek a lidé kolem něj velmi pregnantně ukázali svojí neschopnost řídit stát, stanovovat pravidla i zjednávat nápravu.

Oba hlavní protagonisté byli ve vládě s přestávkou od roku 2007 či 2006.

Nyní chce být lídrem pravice. Moc nevím, co to znamená, ale ten člověk kolem sebe shromáždil lidi kteří jsou neschopní a navíc mají klokaní kapsu - Drábek (nové IT systémy), Heger (rozvrácené nemocnice), Schwarzenberg (spící a zavírající klíčové ambasády) atd, atd.

Jeho chytrý richelieuovský tah se starosty ho resuscitoval, ale nezměnil. Jeho obrana demokracie je falešná a agent 00Karel trapný.

Recyklovaní politici byť pod novým názvem skutečně do parlamentu nepatří.

Jediné co zmohou, je nakrást ještě z toho zbytku někde v koutě.

Snad si to lidé uvědomí a vzpomenou si kdo zvyšoval daně, kdo zvyšoval DPH, kdo zaříznul nemocnice a v podstatě celé naše hospodářství.

Byl to Karel 009 a jeho medvědář Kalousek.

0
Vytisknout
10420

Diskuse

Obsah vydání | 27. 9. 2013