Startuje druhá Volební kalkulačka -- Názorový test. Občanům poradí koho volit

26. 9. 2013

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva

Praha, 25. 9. 2013 -- Která politická strana má nejpodobnější názory jako vy? Na otázku odpovídá druhá Volební kalkulačka k předčasným volbám -- Názorový test porovnávající postoje voličů a stran. Ve středu ho spustilo sdružení KohoVolit.eu. Při prezidentských volbách kalkulačku použilo přes 1,2 milionu lidí.

"Názorový test voličům poradí, které strany zastávají stejné názory jako oni. Strany s největší shodou by poté voliči měli zvažovat při volbách," řekl matematik a tvůrce Volební kalkulačky Michal Škop.

"Alternativou k Volební kalkulačce je studium a porovnávání všech volebních programů. To ale zabere hodiny a dnes už to nikdo nedělá. Proto říkáme, že vyplnění Volební kalkulačky je nejužitečnějších pět minut před volbami," doplnil matematik.

Volební kalkulačka porovnává odpovědi stran a voliče na 35 konkrétních otázek. Některé vycházejí z témat předvolebních kampaní, o jiných otázkách politici obvykle mlčí. "Chtěli jsme, aby Volební kalkulačka co nejvíce odrážela zájmy lidí," uvedl Škop.

Česká veřejnost má vůbec poprvé možnost seznámit se s názory nových politických stran, které mnohdy ještě ani nezveřejnily program. "V předčasných volbách kandiduje mnoho nových stran. Jejich postoje často neznají ani experti na českou politiku," upozornil Škop.

Pro letošní předčasné volby KohoVolit.eu připravilo hned dvě kalkulačky. Již na počátku září byla spuštěna Inventura hlasování. V ní si voliči mohou vyzkoušet skutečná hlasování z uplynulého volebního období. Následně se dozví, kdo je ve Sněmovně nejlépe zastupoval. Druhou část -- Názorový test -- spustilo sdružení dnes.

Volební kalkulačka je nejúspěšnější volební aplikace v České republice. "Před loňskými prezidentskými volbami jsme zaznamenali 1,2 milionu unikátních uživatelů. To představuje každého pátého voliče," prohlásil Škop. Tím se Česko přiblížilo západní Evropě, kde jsou tyto testy běžné. Například v Nizozemí si podobný test vyplní více než polovina voličů.

Občanské sdružení KohoVolit.eu je leaderem na poli volebních testů v České republice a na Slovensku. Volební kalkulačky pro všechny typy voleb sdružení systematicky vytváří již od roku 2006.

0
Vytisknout
12881

Diskuse

Obsah vydání | 27. 9. 2013