Pašeráci nabízejí uprchlíkům převoz z Turecka do Itálie

31. 3. 2016

čas čtení < 1 minuta

Pašeráci v Turecku začali znovu inzerovat převozy uprchlíků z Turecka do Itálie. Jedna cesta stojí 4000 amerických dolarů.

První loď má odplout tuto sobotu, z přístavu Mersin do Itálie, "na obchodní lodi o délce 110 metrů, vybavené potravinami, vodou, plovacími vestami a léky," tvrdí inzerát.

Někteří uprchlíci varovali, že jde zřejmě o podvod, protože podobnými inzeráty byli uprchlíci podváděni už v letech 2014 a 2015.

Italští činitelé předpokládají, že do Itálie letos přijde až 270 000 uprchlíků. Většina z nich nejsou Syřani, ale jsou to Afričané. Do Itálie také přišlo 1500 nezletilých dětí bez doprovodu rodičů.

320 000 dětí v Jemenu trpí vážnou podvýživou

31. 3. 2016

čas čtení 1 minuta

Children starving in Yemen's civil war

These images of starving babies from Yemen are some of the most shocking to emerge from the war-torn nation. They show just a few of the 320,000 children suffering from acute malnutrition, as the country’s near-forgotten conflict rages on.

Posted by Channel 4 News on Wednesday, March 30, 2016

Miliony malých Jemenců nemají přístup k zdravotní péči a ani k čisté vodě. 10 000 dětí mladších pěti let zřejmě za poslední rok zemřelo na lehce vyléčitelné nemoci. Udalu Faisalovi je pět měsíců a váží jen 2,4 kilogramy.

Intissar Hezzam, Udaiova matka: "Přinesla jsem ho do nemocnice před dvaceti dny a řekli mi, že pro něho nemají postel. Teď jsme v nemocnici tři dny."

Udai trpí vážnou podvýživou, plicní infekcí a průjmem. Po pěti dnech ho Udaiovi příbuzní z nemocnice odvezli. Zemřel o několik hodin později. Udaiův otec neměl peníze na léky, kterých mají v nemocnici stále větší nedostatek.

Děti, které neonemocní, ohrožují letecké údery. V konfliktu v Jemenu bylo zabito nebo zraněno 2290 dětí. 934 jich bylo zabito a 1356 zraněno. 60 procent z nich při leteckých úderech. Loni zahájila proti Jemenu letecké údery Saúdská Arábie.

Minulý týden bylo v Haja usmrceno více než 100 civilistů. To se do evropských novin nedostane, ty jsou posedlé bruselskými útoky.

Tisíce lidí protestovaly v městě Sanaa proti saúdským leteckým úderům

Protizákonná dohoda EU s Tureckem o uprchlících selhává: počet příchozích uprchlíků znovu rychle roste

31. 3. 2016

čas čtení < 1 minuta

Počet příchozích uprchlíků do Řecka z Turecka ve středu opět výrazně vzrostl, jen týden poté, co Evropská unie a Turecko se protizákonně dohodly zabránit jim v příchodu na evropský kontitent a poté, co se v Aténách proti dohodě konaly demonstrace. Demonstranti v Aténách skandovali: "Otevřte hranice!"

Od úterka do středy zaznamenaly řecké úřady příchod 766 nových uprchlíků a do Itálie přišlo v úterý z Afriky 1350 osob.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Kanada se rozhodla přijmout dalších 10 000 syrských uprchlíků

31. 3. 2016

čas čtení < 1 minuta

Kanada přijme dalších 10 000 uprchlíků ze Sýrie, k již 25 000, které přijala v minulých měsících, informoval kanadský ministr pro imigraci John McCallum. Ministr konstatoval, že jeho vláda tímto rozhodnutím reagovala na stížnosti kanadských organizací, které chtěly sponzorovat syrské uprchlíky, ale jejichž žádosti nebyly zpracovány dostatečně rychle na to, aby mohly sponzorovat lidi z kontingentu prvních 25 000 příchozích do Kanady.

"Děláme všechno proto, abychom mohli splnit velmi vítanou touhu Kanaďanů sponzorovat uprchlíky," řekl McCallum.

Do 28. března přišlo do Kanady celkem 26 200 syrských uprchlíků, avšak dalších 16 000 žádostí od Syřanů o azyl už zpracovalo kanadské ministerstvo pro imigraci.

Kanada má 35 milionů obyvatel.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Čínské investice jsou přesně tím, co česká ekonomika nepotřebuje aneb lva za krtka

Nechráněná dílna Česko

31. 3. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

Devótní chování českého státu při návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga je alarmujícím dokladem o neschopnosti těch, kdo tuto zemi spravují, udržovat alespoň zdání alespoň minimální důstojnosti. Dlouhodobé přípravy zahrnovaly i skupování reklamních ploch na trase, kudy měl čínský prezident projíždět. Policie naprosto protiprávně brání lidem ve vyvěšování tibetské vlajky v soukromých prostorách. Na hradní nádvoří nejsou vpuštěni lidé, kteří chtějí svobodně vyjádřit nesouhlas s čínskou politikou a prokazatelným porušováním základních lidských práv. Stupidní, ostudné podlézání deklasuje tuto společnost v očích "partnerů" na úroveň "banánové" republiky, jejíž prezident si na státní návštěvě hraje s plyšovým krtkem. Taková společnost si nezaslouží než pořádnou "investici". Investici, která z ní udělá kolonii druhého řádu. Nic jiného čínské investice v ČR z dlouhodobého hlediska nepřinesou.

O poprasku na domácí lidskoprávní scéně a iluzi česko-čínského „přátelství“

31. 3. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 7 minut

Rozruch okolo spanilé jízdy prezidenta ČLR Si Ťin-pchinga českou kotlinou přináší řadu pozoruhodných podnětů. Na letmý pohled to vypadá, že na jedné straně stojí v pevném šiku ti, kdo bezvýhradně podporují svého lidového prezidenta, jehož prý se stávajícím čínským pohlavárem číslo jedna pojí nerozlučné přátelství a ekonomické blaho, a na druhé zase ti, kdo prostřednictvím tibetského lidskoprávního kýče protestují proti orientální despocii a její expanzi do českých luhů a hájů. V čem se pražské protesty, jež místy narážely na koordinovaný odpor novodobých Rudých gard, minuly účinkem a proč je znepokojující sbratřování se s čínským drakem?

Střední Evropa není pro Čínu důležitá sama o sobě, je to tah na šachovnici

Jaké jsou skutečné důvody investic Číny v zemích jako ČR

31. 3. 2016

čas čtení 5 minut

Zatímco v posledních letech všichni sledovali kroky Vladimíra Putina ve východní Evropě, Čína postupně buduje své pozice na ruské periferii. Její ekonomická dominance na kdysi tradičním záhumenku Moskvy, v centrální Asii, je dobře známa. Méně se ale ví o čínské přítomnost v jiných oblastech ruské periferie, jako je Kavkaz nebo střední a východní Evropa. Peking slibuje desítky miliard dolarů v podobě investic a pomoci a podepisuje dohody o spolupráci s každým od Gruzie, přes Rumunsko až k Bělorusku. Získává tak politický vliv a začíná měnit geopolitiku tohoto regionu. Tento vliv roste na úkor Ruska a Západu, napsal v srpnu 2015 časopis Forbes.

Rozhovor Britských listů 50:

K obraně univerzalistických práv mě inspiroval muslim

25. 3. 2016

čas čtení < 1 minuta



V tomto Rozhovoru Britských listů hovoří Jan Čulík s obhájcem lidských práv Petrem Uhlem, o jeho motivaci a o jeho přesvědčení a o historii jeho činnosti od sedmdesátých let až do dneška. Má však česká společnost o lidská práva zájem? Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 25. března 2016. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 25. března 2016.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Polská premiérka Beata Szydło chce zakázat potraty

31. 3. 2016

čas čtení < 1 minuta

Polská premiérka Beata Szydło ze strany Právo a spravedlnost se vyjádřila, že podporuje totální zákaz potratů. Kampaň proti potratům bude zahájena tuto neděli v polských katolických kostelích. Kněží budou číst dopis od polské biskupské konference, který požaduje zrušení dosavadních polských omezených práv na potrat. Po mši se bude na schodech u kostelů podepisovat petice za úplný zákaz potratů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Český tisk vlastněný oligarchy jásá nad miliardami od čínských komunistů

30. 3. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut

Palcové titulky českého tisku už několikerý den nekriticky jásají nad návštěvou čínského prezidenta v ČR a nad příslibem "mnoha miliard" čínských investic do českého hospodářství. Podpora návštěvy čínské delegace nepochází prý zdaleka pouze od Miloše Zemana, silně jsou jí nadšeny nejvyšší české podnikatelské kruhy.

Znám to nadšení z britských univerzit, jejichž manažeři se už řadu let nesnaží skoro o nic jiného, než jen rozšiřovat své podnikatelské aktivity v Číně, zakládat tam vlastní pobočky (kde za drahé školné vyučují čínské studenty pod hlavičkou britské univerzity čínští profesoři).

Manažeři jsou mesmerizováni: samozřejmě, v Číně žije miliarda lidí. Je to obrovský trh, možnost přístupu na něj vyvolá nadšení v každém, i českém, podnikateli. Nejen Česká republika, ale i četné západní země, včetně Velké Británie, dlouhodobě podlézají čínským manažerům a při vidině miliardových investic uzavírají často i pro sebe značně nevýhodné kontrakty. Například ten, na výstavbu jaderné elektrárny v anglickém Hinckley Point, po jejímž vybudování budou britští spotřebitelé platit za elektřinu daleko vyšší ceny než dosud, aby splatili "výhodné čínské" - a obrovské britské státní - investice.

Britský ocelářský průmysl dospěl díky Číně do stádia naprosté likvidace

30. 3. 2016

čas čtení 1 minuta

Indická firma Tata Steel oznámila v úterý, že odmítla plán na záchranu ocelárny ve welšském městě Port Talbot a rozhodla se podnik, který zaměstnává asi 4 000 osob, a je pozůstatkem kdysi obřího britského ocelářského podniku, prodat do zahraničí. Ohrozí to zaměstnání všech 15 000 pracovníků zbytků britského ocelářského průmyslu.

Firma Tata se vymlouvá na konkurenci levných dovozů čínské oceli, vysoké energetické náklady a slabou poptávku po britské oceli.

Za poslední rok, především v důsledku konkurence levné čínské oceli (britští politikové lezou kamsi čínským autoritářským politikům a manažerům a ucházejí se o čínské investice, zatímco Čína svým vývozem oceli bezostyšně likviduje zásadní britské průmyslové odvětví) se britský ocelářský průmysl octl v katastrofální krizi.

Labouristická opozice obvinila britskou konzervativní vládu z naprosto katastrofálního selhání při záchraně britského ocelářského průmyslu. Konzervativní londýnská vláda nyní uvažuje o dočasném znárodnění britských oceláren, než se najde spolehlivý a solidní kupec, který by podniky rozvíjel.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

V Maďarsku stávkují učitelé: protestují proti Orbánově autoritářskému ovládání školství

31. 3. 2016

čas čtení < 1 minuta

Stovky učitelů v Maďarsku uspořádaly protestní stávku proti Orbánově centralizaci řízení škol, která probíhá od listopadu 2012. V únoru a v březnu 2016 se protestních shromáždění učitelů a jejich sympatizantů účastnily desetitisíce lidí. "Pokud nebude vláda reagovat, zvýšíme tlak," konstatují učitelé. Učitelé požadují obnovení nezávislosti škol, snížení pracovního zatížení učitelů i studentů a zvýšení státních výdajů na školství. Mnoho demonstrantů má na sobě kostkované košile, poté, co jeden bývalý státní činitel urazil minulý měsíc maďarské učitele, že "nosí nepořádné kostkované košile".

Tisková kancelář Associated Press spolupracovala s německými nacisty

30. 3. 2016

čas čtení < 1 minuta

Tisková kancelář Associated Press uzavřela ve třicátých letech dvacátého století oficiální spolupráci s Hitlerovým režimem v Německu a poskytlovala americkému tisku materiál, který přímo vyrábělo a vybíralo nacistické ministerstvo propagandy, konstatuje německá historička Harriet Scharnbergová v akademickém časopise Studies in Contemporary History. Proto si AP jako jediná tisková kancelář uchovala až do začátku války s USA základnu v Německu.

V roce 2014 argumentoval washingtonský server NK News, že vedení tiskové kanceláře Associated Press v roce 2011 "souhlasili, že budou rozšiřovat oficiální propagandu severokorejského režimu" za právo globálně prodávat obrazový materiál života v Severní Koreji a pchjongjangská kancelář AP neinformovala o důležitých událostech, jako bylo zmizení Kim Jong una v září a v říjnu 2014 na celou řadu týdnů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Investice ani ještě nepřišly a už v ČR začíná čínské omezování svobody projevu?

30. 3. 2016

čas čtení 1 minuta



Trochu uceleně, pracuju v budově sousedící s hotelem Hilton. Ten Hilton, ve kterém se usídlila čínská delegace. Celý den pozorujeme pokaždé, když delagece odjíždí, přijíždí naběhnou do bezprostřední blízkosti hotelu (do míst, kde je to pro občany uzavřené) vítači, napsal na Facebooku Honza Krupička.

Tím naběhnutím myslím, že je dovezou mikrobusy a s mávátky, obřími transparenty vítají vůdce. Kolega vedle mě vylepil na okno tibetskou vlajku velikosti A2, kterou nakonec umístil doprostřed a nahoru okna a zatáhl žaluzie jen po okraj vlajky.

Hned, jak to udělal, už odstřelovači na střeše hotelu ladili dalekohledy.

Za půl hodiny přišli policajti jen s páskama kolem ruky (asi nepatřili do státní) a že se to musí sundat. S odůvodněním, že odstřelovači nevidí co, nebo kdo se za tou vlajkou skrývá. Ohledně žaluzie si nestěžovali, zůstává tak zatažena a zatím nikdo nepřišel, abychom ji vytáhli. Podle nich si mužeme vyvěsit vlajku českou, popřípadě čínskou.( Za tou jim nevadí, kdo se skrývá.)

Konec demokratického projevu...


K tomu: Napodobuje Policie ČR Západ? Velká Británie stále více přejímá policejní praktiky komunistického státu: Během návštěvy čínského prezidenta zatkla britská policie čínského disidenta, provedla u něj domovní prohlídku a zkonfiskovala mu počítač

Prosíme, nezapomínejte na finanční podporu Britských listů

10. 3. 2016

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři,

je nám to blbé připomínat, ale pokud si přejete aby Britské listy přinášely do českého prostředí informace z otevřeného světa a narušovaly - tak jak to letos dělají už dvacátý rok - uzavřený, často na nesmyslech vybudovaný narativ, převládající od normalizačního období v České republice - je nezbytné, abyste finančně přispívali na jejich provoz aspoň minimálními částkami.

To, jak reagují mnozí občané, jak tolerují a šíří a podporují rasismus a nenávist, je šokující. Mimo jiné je to také i pro ně samotné nesmírně nebezpečné. Považujeme za svou povinnost proti tomu rázně vystupovat.

Snažíme se samozřejmě udržovat své výdaje na minimu - za provoz serveru už léta neplatíme nic, v důsledku vstřícnosti našeho pražského správce sítí. Rádi bychom mu také veřejně poděkovali, že léta z vlastní kapsy hradí výdaje na elektřinu, které v důsledku relativně vysoké čtenosti Britských listů náš server spotřebovává - my sami nemáme zdroje na to, abychom to uhradili.

Máme však v současnosti tři čtyři vynikající spolupracovníky, jimž musíme samozřejmě za odvedenou práci platit aspoň zcela minimální honorář. Nemohou pro nás pracovat zadarmo.

Prosíme, nezapomínejte tedy, že Britské listy nemohou být vydávány bez finanční podpory svých čtenářů. Na jejich provoz potřebujeme přibližně 60 000 Kč měsíčně a nejméně dvě třetiny z této částky se musejí sebrat. Ostatní vyděláváme reklamou.

Bez toho server nemůže fungovat, je to tedy na vás.

Vydáváme Britské listy jako veřejnoprávní službu českým občanům, k nimž se normálně běžný kulturněpolitický diskurs z vnějšího světa nedostane. Jsme přesvědčeni, že zvlášť v nynější době, kdy je česká společnost destabilizována hysterickými iracionálními nesmysly a řítí se slepě do evropské izolace, čímž ohrožuje svou ekonomickou, politickou i vojenskou bezpečnost, je Britských listů zapotřebí více než kdy jindy.

Pokud tento názor sdílíte, prosíme, přispějte finančně.  

Jan Čulík

šéfredaktor

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Osmiletý chlapec byl na pařížském letišti vězněn déle než týden

31. 3. 2016

čas čtení 1 minuta

Francouzští aktivisté hájící práva dětí jsou zděšeni, že dítě, které přicestovalo bez rodičů z ostrova v Indickém oceánu, bylo déle než týden za mřížemi

Osmiletý chlapec, který přicestoval na hlavní pařížské letiště na pas svého bratra, byl na letišti déle než týden uvězněn.

Aktivisté za práva dětí obvinili francouzské úřady z porušení mezinárodních zákonů na ochranu dítěte tím, že nedovolili, aby se chlapec připojil ke svým příbuzným ve Francii.

Chlapce naložili do letadla na ostrovech Comoros v Indickém oceánu. Jeho matka chtěla, aby měl lepší život.

Catherine Daoud, právnička specializující se na ochranu dětí, upozornila ve francouzském rozhlase, že toto zacházení s dětmi ve Francii není výjimkou, přestože Francie podepsala a ratifikovala mezinárodní konvenci o ochraně dětí. Uvedla, že v roce 2014 bylo takto na letišti vězněno 259 nezletilých dětí bez doprovodu rodičů. Úřady je zadržují až 20 dní, aniž by byly děti vpuštěny do země anebo deportovány.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Amnesty International:

Migrantští dělníci budující v Kataru stadiony pro fotbalové mistrovství světa jsou děsivým způsobem týráni

31. 3. 2016

čas čtení < 1 minuta

Navzdory pěti letům rostoucí kritiky jsou organizace Fifa a úřady v Kataru naprosto bez zájmu ohledně systematického týrání migrantských dělníků, kteří stavějí stadiony pro fotbalové mistrovství v roce 2022: Amnesty International právě vydala zatracující analýzu v jejímž rámci provedla pohovory s 132 podnikateli pracujícími na stadionech v Kataru. Uvádí, že všichni z nich informovali o vážném porušování lidských práv migrantských dělníků. Dělníci jsou nuceni žít ve špinavých podmínkách, musejí platit obrovské poplatky za to, že dostanou v Kataru práci, nedostávají pravidelný plat a jsou jim konfiskovány jejich pasy.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Jak Islámský stát dosahuje v České republice spektakulárních úspěchů

28. 3. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 10 minut

Je svým způsobem překvapivé, a v mnoha ohledech vlastně komické, jak neuvěřitelně susceptibilní je značná část české společnosti vůči manipulaci od islamistických extremistů z Islámského státu, jejichž cílem je rozložit Evropu vyvoláváním strachu a vzájemné meziobčanské nenávisti.

Komické je sledovat všechny ty pivní odborníky na mezinárodní politiku a bezpečnost, kteří doporučují nejrůznější řešení nebo se děsí neexistujících hrozeb, čímž netolerancí a nenávistí destabilizují svou vlastní společnost.

Přitom samozřejmě Česká republika vůbec součástí mezinárodního diskursu o protiteroristických akcích není a může pouze do debaty přispět jen malou troškou v rámci svého minoritního postavení v Evropské unii, pokud se stejně spřízněnými zeměmi uzavírá zájmové koalice. Bohužel se v poslední době přičlenila k netolerantní a nenávistné visegrádské skupině a mezinárodně si tak tvrdě poškodila svou pověst. Paradoxně, když ultrapravičáci vykřikují na pražských demonstracích "Zájem Čechů je prvotní", mají pravdu, jenže prvotním zájmem Čechů by mělo být nepoškodit vlastními idiotskými postoji své mezinárodní postavení - v současnosti Česko pracuje opravdu intenzivně na své mezinárodní izolaci stejně jako na poškození svých vnitropolitických vztahů.

Bodláky Václava Duška

Mír letí krajinou - položen věnec z bodláčí

31. 3. 2016 / Václav Dušek

čas čtení 8 minut

Postarší žena, vybavena vlajkou Tibetu, neznalá ovšem historie vzdálené tramtárie, dostala nafackováno od pohledné mladé Číňanky, modelky, špionky; stalo se v den vítání prezidenta Čínské lidové republiky na hlavní třídě, za asistence kamer. Zabraly i kousance a škrábance? My kamery i kamerové systémy milujeme. Otázky: Kde se v inkriminovanou dobu courala vycvičená policie? Kde pomáhali, miláčci napapaní? Kde chránili občany první i druhé kategorie? Nu, mít odlišný názor někdy bolí - ale ministr sebevnitra by mohl vysvětlit, proč policie dopustila strkanou i fackovanou! Nejednala a vzteklou vycvičenou a nastrčenou smečku nezpacifikovala?!

Glasgow už sebral pro pozůstalé zavražděného obchodníka 3,5 milionu Kč

31. 3. 2016

čas čtení < 1 minuta

Customers raise £100k for Muslim shopkeeper

The death of Muslim shopkeeper Asad Shah has shocked the entire community in Glasgow – now they’ve united to raise more than £100,000 in his name.

Posted by Channel 4 News on Wednesday, March 30, 2016

Smrt muslimského obchodníka Asada Shaha šokovala celou multikulturní komunitu více než milionového města Glasgow. Jeho zákazníci a známi pro rodinu pozůstalých za necelý týden vybrali více než 100 000 liber. Asad Shah byl ubodán poté, co popřál svým přátelům na Facebooku "velmi šťastné Velikonoce".

"Byl to velmi vřelý a přátelský člověk a vždycky si udělal čas na rozhovor s vámi. Byl daleko víc než jen obchodník v místní večerce."

Vražda sjednotila celý Glasgow v hrůze, smutku a zmatku.

Donald Trump: Ženy, které si nechají udělat potrat, by měly být potrestány

31. 3. 2016

čas čtení < 1 minuta

Ženy, které si nechají udělat potrat, by měly být potrestány, řekl ve středu Donald Trump v televizi MSNBC. Když to vyvolalo zuřivou reakci, částečně to odvolal. Výrok znovu potvrdil, že Trump má v USA velmi malou podporu u voliček.

"Věříte v tresty za potraty - ano či ne? - Jako princip?" zeptal se Trumpa reportér Chris Matthews z MSNBC.

"Odpovědí je, že musí existovat určitá forma trestu," řekl Trump.

"Pro tu ženu?" řekl Matthews.

"Ano, musí existovat určitá forma," odpověděl Trump.

"Deset centů, deset let, co jako?" ptal se reportér.

"To já nevím," řekl Trump.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vnitřní dialog generace Y

#Kulturalhaní

31. 3. 2016 / Aneta Adámková

čas čtení 10 minut

Říká se o nás, že se nesnažíme. Že se neumíme rozhodovat, že neuznáváme hodnoty a autority… Pokud odsunu otázku, kde a kdo jsou ty autority, které bychom měli uznávat, tak bych se jich zeptala, a co vy? My jsme ti, kdo stojí na hranicích a pomáhají uprchlíkům, my jsme Ti, co věnují dobrovolně čas a úsilí na pomoc problémům, které stát neřeší, my jsme ti, co přichází s novými projekty, jak zapojit lidi do veřejného prostoru, my jsme ti, kdo … A kde jsou oni?

PŘEČETLI JSME

Jak vysvětlit studentům na střední škole chování prezidenta?

31. 3. 2016

čas čtení 2 minuty

Učím základy společenských věd na střední škole, probíráme politologii a nedávno jsme se dotkli tématu "Prezident". Studenti mě přímo bombardovali otázkami, na které nebylo v mých silách odpovědět, a proto se ptám Vás, píše Lucie Tykalová na svém blogu. Jak je možné, že prezident země může:

1) Lhát (tvrdit něco, co není doložitelné)?

2) Nerespektovat rozhodnutí soudu?

3) Neuznat svou chybu a neomluvit se?

4) Nepustit studenty na Albertov k výročí 17. listopadu?

5) Legitimizovat šíření nenávisti ve společnosti?

6) Pochlebovat zemi, kde se ve velkém porušují lidská práva?

7) Kouřit v nekuřáckém hotelu?

8) Doporučovat studentům kouření a alkohol?

9) Vyzývat k agresi?

10) Mluvit sprostě a chovat se jako hulvát?

Specializujme se, vzdělávejme se aneb jak se nestát čínskou kolonií

Vesele krníme vstříc blahodějné budoucnosti

31. 3. 2016 / Ivo Barteček

čas čtení 6 minut

Člověk získává s dosaženým vzděláním pocit, že jeho vývoj, jeho další cesta za vědomostmi, je ukončena. Titul či maturita je konečná. Pak už se začíná vegetovat a parazitovat na svém mládí, kdy se vzdělávat muselo, aby byla budoucnost úspěšná. Ale samotná budoucnost je naplněna již zkostnatělými vědomostmi, svět se vyvíjí, vědomosti s ním, a člověk dlí v osidlech sobeckého přesvědčení, že jeho se nic z toho netýká. Člověk se nesmí bát být jiný, než jaký je. Drze hledat příležitosti a možnosti pro vlastní vývoj, který nemusí být nutně peněžně zhodnotitelný, teď, v tento moment. Spadnutí do bubliny vlastní důležitosti z člověka dělá právě jen bublinu.

Bodláky Václava Duška

Sladké kolonie

31. 3. 2016 / Václav Dušek

čas čtení 3 minuty

Houpeme se ve zlaté síti blahobytu! Ludry vyzpěvují ricicici, žlutavé lány zemědělské prosperity zaplavily úrodná pole - k čemu ječmen, pšenice, vojtěška. Pokrok nezastavíš. Dotační pobídky nejsou vhodné pro každého - dovoz se nabízí, náš zemědělec skomírá. Koho to zajímá? V EU platí: co urveš, to máš! V parlamentu EU máme zástupce, zlí jazykové tvrdí, že na dvě věci: na nic a na... Mlaskáš-li u vydatného koryta, byl bys blázen vzpouzet se a uhýbat štědré ruce. Koukni, jak Jarnímír Osina vrtí za Topku a starostenské hlavinky v poslanecké lavici EU. Nepřejícníci volají: rudofašoun! Přející hlasy: Přej a bude ti přáno, dej a nebude ti dáno, kámo. Pro všechny dosti místa, pokřikuje Jarnímír a velmi dobře ví, že má pravdu - minulost přes zrádný most vede k prospěchu. Málo bohatýra zajímá země pod Řípem. Zemědělství španělská víska, průmysl, potěmkinovská historie - mluvka bojuje za divoké sny, které se mu v hlavě zrodily v divokých sibiřských snech; naučil se ctít kolonizátory, možná i arizátory. Sbohem, mysliteli dobrozla. Jarnímír, pionýr světových myšlenek.

Polovinu z 12 miliard dolarů, přislíbených pro uprchlíky, státy neposkytly

30. 3. 2016

čas čtení 3 minuty

Grandi zaútočil na "neskrupulózní, neodpovědné politiky", kteří manipulují veřejným míněním a odvracejí pozornost od nutnosti pomoci uprchlíkům k uzavírání hranic. Zdůraznil: "V důsledku toho nyní v Řecku uvízlo 50 000 uprchlíků za strašlivých podmínek. Nemůžeme reagovat na uprchlickou krizi uzavíráním dveří a stavěním plotů."

Téměř polovina z 12 miliard dolarů přislíbených na pomoc syrským uprchlíkům na londýnské konferenci dosud nebyla poskytnuta, konstatoval šéf OSN.

Filippo Grandi uvedl, že je tím silně znepokojen a že je nesmírně důležité, aby státy splnily své finanční přísliby, které učinily v únoru na londýnské konferenci o uprchlících, jíž předsedal David Cameron. Grandi hovořil ve středu na konferenci OSN o rozmísťování syrských uprchlíků, na níž generální tajemník OSN Pan Ki-moon požadoval exponenciální zvýšení globální solidarity a ukončení démonizace uprchlíků.

Rusko a USA se dohodly na společných akcích proti Islámskému státu

30. 3. 2016

čas čtení 1 minuta

Rusko oznámilo, že jedná se Spojenými státy o koordinaci osvobození centra Islámského státu, města Rakka, ve spolupráci s USA.

Rusko a Spojené státy jednají o "konkrétni" koordinaci vojenských akcí s cílem osvobodit centrum Islámského státu, město Rakka, uvedla tisková kancelář Interfax, která v tomto smyslu citovala náměstka ruského ministra zahraničí Olega Syromolotovova. K zveřejnění této informace dochází po nedávné návštěvě amerického ministra zahraničí Johna Kerryho a šéfa CIA Johna Brennana v Moskvě.

Právní nihilismus a fascinace Čínou

29. 3. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Nemyslím si, že pěstovat přátelské a obchodní vztahy s Čínskou lidovou republikou je něco špatného. Díky tomu, že se Západ otevřel Číně, nestihl tuto obrovskou zemi osud jejího izolovaného souseda, zvaného Korejská lidově demokratická republika.

Nicméně čínský režim a čínský kapitalismus by se měly pozvolna ubírat směrem k západním standardům fungování práva, nevyjímaje ochranu práv pracujících. Fascinace Čínou (a Ruskem), typická pro české komunisty, je oslavou právního nihilismu a mafiánského kapitalismu.

Ukazují pražské protesty proti návštěvě čínského prezidenta na prohnilost Západu?

29. 3. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 10 minut

Toto jsme v Britských listech vydali 5. listopadu 2015:



Z Facebooku: Po návštěvách diktátorů ze Saúdské Arábie, z Číny, Kazachstánu a Egypta se rozhodl David Cameron riskovat vše a vyjednat obchodní dohodu během státní návštěvy z Mordoru.

Britské ministerstvo zahraniční nedávno konstatovalo, že pro Británii už nejsou lidská práva prioritou, prioritou je obchod. A britský ministr financí nedávno během návštěvy Číny podlézal tamějším činitelům ve snaze uzavřít kontrakty, které zjevně ohrozí britskou bezpečnost, jako například obrovsky nevýhodný kontrakt s Čínou na výstavbu předražené britské jaderné elektrárny. Britský premiér David Cameron a jeho vláda se v poslední době specializují na přijímání diktátorů v Downing Street. Nejprve to byl čínský prezident, posléze kazašský a nyní Cameron hostí vraha a diktátora z Egypta, prezidenta Sisiho.

Toto dne 19. 10. 2015:

Analytici varují, že je třeba výrazných změn v evropské bezpečnostní politice

EU je "obklíčena a ohrožena"

30. 3. 2016

čas čtení 4 minuty


Zatímco úřady pokračují v honu na podezřelé z bombových útoků na bruselské letiště a metro, analytici varují, že útoky ukázaly na vážné nedostatky v efektivitě evropských bezpečnostních a zpravodajských složek. Snadnost, s jakou teroristé uspěli, vede k naléhavým otázkám, nakolik je EU připravena ke konfrontaci s mobilními, dobře vycvičenými teroristy napojenými na "islámský stát", napsala Christina Pazzanese.

Příměří přineslo Syřanům jen malou úlevu

30. 3. 2016

čas čtení 2 minuty


Měsíc po mezinárodně sjednaném příměří v Sýrii násilí v některých částech země poněkud polevilo, ale agentury poskytující humanitární pomoc ani zdaleka nezískaly neomezený přístup do obklíčených lokalit, upozorňuje Annie Slemrod.

Teroristická hrozba v muslimské Albánii se nachází pod celoevropským průměrem

30. 3. 2016

čas čtení < 1 minuta


Nedávno publikovaná britská mapa ukazuje úroveň teroristické hrozby v jednotlivých zemích. Podklady pocházejí z britského ministerstva zahraničí a jeho doporučení ohledně cestování do zahraničí. Státy jsou roztříděny do čtyř kategorií - s vysokou, průměrnou, podprůměrnou a nízkou hrozbou terorismu - a zajímavé je, že muslimská Albánie vykazuje na rozdíl od řady křesťanských evropských států hrozbu pouze podprůměrnou.

Mladí lidé v Molenbeeku dostali esemesku: "Bojujte proti Zápaďákům!"

28. 3. 2016

čas čtení 2 minuty

Mladí muži v bruselské čtvrti Molenbeek dostali o víkendu esemesku, která na ně naléhá, aby "učinili správnou volbu" a "bojovali proti Zápaďákům".

Texty byly odeslány v neděli večer z předplaceného mobilního účtu, který nelze identifikovat a nelze na něj odpovědět. Esemeska byla rozeslána poté, co bylo na Facebooku zveřejněno video, nyní už odstraněné, na němž bylo vidět místní mladíky, údajně oslavující nedávné bruselské útoky.

Rozeslání esemesek vyvolává obavu, že se Daeš snaží využít zvýšeného napětí v Bruselu k naverbování dalších mladých lidí na svou stranu.

Není známo, jak Daeš získal čísla mobilů mladých lidí v Molenbeeku, ale komunitní aktivisté poukázali na to, že verbíři z Isis si stahují všechna telefonní čísla z mobilů příchozích ze Západu na Blízký východ.

Britská policie obžalovala 32 letého muže z vraždy glasgowského obchodníka

29. 3. 2016

čas čtení < 1 minuta

Tanveer Ahmed ze severoanglického Bradfordu byl u místního soudu v Glasgow ve čtvrtek obžalován z vraždy glasgowského obchodníka Asada Shaha. Byl umístěn do vazby až do dalšího soudního jednání, které bude 5. dubna.

Vražda šokovala multikulturní komunitu v Glasgow, v níž byl obchodník Asad Shah nesmírně oblíben. Na podporu pozůstalých už místní lidé vybrali více než 93 000 liber (3,225 milionů Kč).

Podrobnosti v angličtině ZDE

Švédka udala muže policii, že se "jí pomstil uprdnutím"

30. 3. 2016

čas čtení < 1 minuta


Švéd navštívil v neděli večer byt jedné Švédky v městě Laholm v jihozápadním Švédsku a snažil se ji přesvědčit k sexu. Ona ho odmítla, a tak se "záměrně, aby se pomstil, uprdl a odešel". Švédka ho za to udala policii. "Byl to nepříjemný zápach, který naplnil můj byt, a rozrušil můj klid mysli."

Zdroj v angličtině ZDE

Unesené egyptské letadlo přistálo na Kypru

29. 3. 2016

čas čtení < 1 minuta

Aktualizace: Muž, který unesl letadlo společnosti EgyptAir letící z Alexandrie do Káhiry a nařídil pilotovi, aby přistál na Kypru v Larnace, byl zatčen. Činitel egyptského ministerstva zahraničních věcí vyloučil teroristický motiv. Uvedl: "Není to terorista, je to idiot. Teroristé jsou šílení, ale nejsou blbí. Tento člověk je."

Všichni cestující a posádka byli bezpečně z letadla osvobozeni.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Letadlo společnosti EgyptAir s 81 cestujícími na palubě, které letělo z Alexandrie do Káhiry, bylo uneseno poté, co jeden cestující uvedl, že má na těle pás s výbušninami. Přistálo v Larnace na Kypru a byli propuštěni všichni egyptští cestující. Jediným únoscem je nadále zadržována posádka letadla a čtyři cizinci.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Aktuální situace v Řecku a na balkánské trase

29. 3. 2016

čas čtení 4 minuty

Tisková zpráva sdružení Pomáháme lidem na útěku

Idomeni, Šid, Lesbos - 29.3.2016 - Čtyři desítky Čechů pomáhaly přes velikonoční svátky v řeckém Idomeni. Na místě je už třetí týden koordinuje Jan Zeman z organizace Pomáháme lidem na útěku, stabilně zde fungoval a bude fungovat přibližně dvacetičlenný tým. “Staráme se především o centrální sklad humanitární pomoci a sbírek pro celou oblast Idomeni a okolí. Ty pak další desítky dobrovolníků - i z jiných organizací - distribuují podle potřeby v táboře. Pokud tu máme lékaře, pomáháme s poskytováním základního ošetření.” popisuje činnost Czech teamu Zeman. “Uprchlíci tu čekají už tři týdny. Nemají kam jít, stále doufají, že se hranice otevřou, ale nestane se to...”

Papež František umyl a políbil o Velikonocích nohy muslimských, pravoslavných, hinduistických a katolických uprchlíků

29. 3. 2016

čas čtení < 1 minuta

Pope Francis washes and kisses refugee feet

Pope Francis washed and kissed the feet of 12 Muslim, Catholic and Hindu refugees at the start of the Easter weekend.On Good Friday, he used his traditional address to criticise the West's "anaesthetised conscience" on the migrant crisis.

Posted by Channel 4 News on Saturday, March 26, 2016

Britští euroskeptici vydali seznam 50 východoevropských pachatelů trestných činů

29. 3. 2016

čas čtení < 1 minuta

Ve Velké Británii, v zemi, kde dosud zásadně nedocházelo k rasovému či etnickému profilování obyvatelstva, a už určitě ne oficiálně, byl dosažen přes víkend překvapivě odporný rekord.

Kampaň Vote Leave, zasazující se o odchod Británie z Evropské unie, v jejmíž čele stojí konzervativní ministr spravedlnosti Michael Gove, ve snaze prohloubit v zemi strach ze "zlých cizinců" vydala seznam (východo)evropských pachatelů 50 závažných trestních činů. Mezi nimi jsou pachatelé 14 vražd a četných znásilněný Litevci, Poláky, Slováky a Čechy.

Stoupenci setrvání Británie v Evropské unii kritizovali euroskeptiky za "vyvolávání strachu" a za nesmyslnou argumentaci. Po odchodu Británie z EU by totiž byl údajně zachován princip volného pohybu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Ostuda: Problémem jsou špatné školy, nikoliv romské děti. Dokazují to sami čeští učitelé

28. 3. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Nejhorším sociálním problémem Evropy je osud přibližně deseti milionů Romů, napsal týdeník Economist. Hlavním důvodem chudoby Romů je jejich nedostatečné vzdělání. Romské děti jsou odsunovány do "zvláštních" škol, buď proto, že údajně trpí duševními poruchami, anebo prostě proto, že jiní rodiče si nepřejí, aby jejich děti seděly ve škole vedle chudých, smradlavých, zaostalých dětí.

Potíž je, že romským dětem se ve školách vede dobře, když emigrují na Západ. Problémem tedy není jejich mozek, ale problémem jsou školy, které nejsou schopny nebo ochotny jim poskytnout férovou šanci, zdůrazňuje Economist. V Británii byla uskutečněna pilotní studie, které statisticky dokazuje, že problémem jsou školy, nikoliv romské děti.

Zkoumané romské děti měly v britských školách jen mírně podprůměrné výsledky (což není překvapující, protože přišly do Británie bez znalosti angličtiny a pocházejí z rodin s omezeným kulturním zázemím). Nejdůležitějším závěrem studie je:

"Všichni romští rodiče, s nimiž byly prováděny pohovory, ocenili celkovou atmosféru v britských školách, to, že tam jejich děti jsou vítány a že je s nimi zacházeno jako rovný s rovnými a že neexistují protiromské nálady a rasismus, vyjadřovaný učiteli i spolužáky, který jejich děti v různých formách zažily v České republice a na Slovensku. Všichni romští rodiče uvedli, že vyhlídky na dobré vzdělání byly nejdůležitější motivací při jejich rozhodnutí přestěhovat se do Británie. Všichni romští rodiče byli přesvědčeni, že šance jejich dětí po absolvování britské školy jsou daleko lepší v Británii, než jak tomu bylo na Slovensku a v České republice."

S tím prosím srovnejte tyto výroky. Jejich autory jsou prosím čeští učitelé... :(

Pěnice Skalicová

Kdybychom se na Romy vykašlali a nechali je na pospas náhodě (jako třeba ve Francii GB nebo Itálii), kde mají až 50% negramotnost, nemuseli jsme teď poslouchat výtky z Bruselu a řešit rozsudek D.H. Jenže snaha ČR o vzdělání Romů se nám, jak vidno, vymstila. Pro dobrotu na žebrotu. Nevadí. To je pro poučení do příště.

Zdeněk Sotolář

Romskou komunitu nedecimují zvláštní školy, Romskou komunitu decimují sami Romové svým přístupem ke vzdělávání.

Zdroj: ZDE

A deník Právo, který se v posledním roce  profiluje silně dohněda, neslýchaně publikoval toto. Je to naprostá demagogie, článek zcela manipulativně insinuuje, že vlastně ČR je ráj na zemi a kdosi jej za to trestá, poznamenává Bohumil Kartous.

Kreml bude žalovat zahraniční novináře, budou-li před ruskými volbami "tisknout o Putinovi lži"

29. 3. 2016

čas čtení 1 minuta

"Některé veřejné organizace, nevládní organizace, bezpečnostní služby cizích zemí a určitá média se připojily k předvolební kampani v naší zemi už před jejím začátkem," uvedl Putinův mluvčí Dmitrij Peskov. "Snaží se aktivně ovlivňovat naši zemi a destabilizovat ji. Především usilují o diskreditaci prezidenta Putina. Soudruzi pracují v souladu z vyzkoušenými metodami."

V září se v Rusku budou konat parlamentní volby a kritikové se obávají, že hlasování bude znovu zmanipulováno Kremlem a většině opozičních kandidátů nebude umožněno kandidovat.

Putin varoval už v únoru, že zahraniční nepřátelé se připravují destabilizovat nadcházející parlamentní volby, a vyzval ruské bezpečnostní služby k bdělosti a k ostražitosti.

Peskov uvedl, že se novináři z více než 65 zemí (!) sdružili ve snaze hledat podrobnosti o Putinově soukromém životě, o jeho rodině a přátelích. Toto konsortium prý připravuje "informační útok". Kreml se nedá a je možné, že bude zahraniční novináře žalovat, pokud budou tisknout o Putinovi "lži".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Před odesíláním zatčených na mučení je CIA fotografovala nahé

28. 3. 2016

čas čtení < 1 minuta

Na tajných fotografiích CIA jsou nazí vězni americké tajné služby s modřinami na těle, svázání a se zavázanýma očima. Fotografie vyvolávají nové otázky ohledně toho, do jaké míry jsou Spojené státy ochotny využívat sexuálního ponižování podezřelých osob.

CIA pořizovala nahé fotografie zadržených osob, které pak posílala do zahraničí na mučení. Vyvolává to nové otázky o tom, do jaké míry jsou Spojené státy ochotny zneužívat v období od 11. září 2001 sexuálního ponižování.

Jeden bývalý americký činitel, který některé tyto fotografie viděl, je charakterizuje jako "velmi drsné". Na rozdíl od videozáznamů mučení, které prováděla CIA v tzv. "černých věznicích" v zahraničí a které byly v roce na příkaz jejího vysokého činitele zničeny, tyto fotografie v archivech CIA zůstávají.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Proč by se muslimové neměli omlouvat za násilí deviantních kultů jako je Daeš?

29. 3. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Přiznám se, že příliš nechápu, proč by se obyčejní muslimové, ať již na Západě nebo na Blízkém východě či jinde ve světě, měli neustále omlouvat za terorismus, k němuž se se železnou pravidelností hlásí džihádisté z Daeš. Měli by se snad obyčejní křesťané omlouvat za vražedná pole v Ugandě, za něž nese zodpovědnost „křesťanská“ Konyho Armáda božího odporu, nebo buddhisté za genocidní útoky proti muslimské minoritě Rohingyů v Barmě, které provádějí tamní násilníci vyznávající buddhismus?

Přestože se sdělovací prostředky na obou stranách Atlantiku exkluzivně zaobíraly teroristickými útoky v Bruselu, za něž nesou zodpovědnost tamní gangsteři, mnohem méně pozornosti pak věnovaly následujícím atentátům v Bagdádu a Jemenu, k nimž se jako již tradičně přihlásil Daeš. Při těchto dvou tragédiích přišli o život obyčejní muslimové, kteří jsou primárními obětmi fanatických džihádistů, což bychom měli mít stále na paměti. Cynik by mohl poznamenat, že Evropané či Američané vyznávající vesměs křesťanskou víru jsou očividně cennějšími obětmi než obyčejní muslimové, kteří jak na běžícím pásu umírají v oblastech, kde se pořád „něco mele“.

Prominentní muslimové apelují po vraždě glasgowského obchodníka na občany, aby projevili solidaritu

28. 3. 2016

čas čtení 3 minuty

Do neděle vybrali obyvatelé Glasgowa pro Shahovu rodinu 50 000 liber (1,75 milionu Kč)



Prominentní členové muslimské komunity v Glasgow apelovali, aby občané zachovali klid a aby projevili solidaritu poté, co byl v Glasgow ubodán muslimský obchodník a aktivista za spolupráci mezi muslimy, křesťany a věřícími dalších náboženství.

Humza Yousaf, skotský ministr pro mezinárodní rozvoj a jediný muslim ve skotské vládě, okamžitě po vraždě reagoval na Twitteru: "Odporná rakovina sektářství musí být zlikvidována, ať existuje kdekoliv - i mezi muslimy."

Belgická policie použila vodního děla proti demonstraci antiimigrantských aktivistů

28. 3. 2016

čas čtení 2 minuty

Pořádková policie použila vodního děla proti ultrapravicovým demonstrantům, kteří v neděli napadli "svatyni" na bruselském náměstí Place de la Bourse, věnovanou obětem nedávných útoků, a vykřikovali tam protiimigrantská hesla.

Asi 200 mužů v černém, někteří v maskách, skandovalo nacionalistická a protiimigrantská hesla a zdravilo nacisticky vztyčenou pravicí. Pořádková policie se štíty a vodním dělem náměstí vyprázdnila a deset lidí bylo zatčeno. Demonstranti skandovali hesla jako "Tohle je náš domov" a lidé, kteří na náměstí zapalovali svíčky, zpětně skandovali "Ne nenávisti!"

Islamistický terorismus nyní už slábne - avšak hrozba terorismu nikdy nezanikne

28. 3. 2016

čas čtení 7 minut

Víte velmi dobře, že počet lidí, usmrcených v Británii v teroristických útocích islamistických extremistů je 53 - statisticky zanedbatelný. A že v Evropě je to celkem asi 400 lidi - zcela bezvýznamné v obyvatelstvu, které čítá více než půl miliardy. Přesto však máte pocit zranitelnosti, píše v týdeníku Observer odborník na islamistický extremismus Jason Burke.

Teroristé se naučili, že rozhodující je tempo útoků. Velké "spektakulární" operace, které mohou zničit letadlo nebo mrakodrap, stále ještě vedou k radikálním změnám na světě. Avšak teroristé vyvolávají existenciální úzkost pocitem, že oni mají iniciativu, a tak mohou zaútočit, kde chtějí.

Historie islamistického extremismu má kořeny před 150 lety nebo ještě dříve. Leží v interní debatě muslimských společností, vyvolané traumatickým kontaktem s vojensky i hospodářsky pokročilejšími evropskými mocnostmi v islámském světě v devatenáctém století. Islamisté, kteří chtěli zreformovat své komunity prostřednictvím ovládání státních institucí, byli aktivní už ve dvacátých letech dvacátého století, ale masovou podporu začali získávat až v šedesátých letech. Salafisté, jejichž cílem bylo oživit světové muslimstvo návratem k životnímu stylu a zásadám raných muslimů, také rozšířili začátkem dvacátého století své hnutí. Vznikla radikální odnož, která sloučila obě doktríny a přešla k násilí. I když byli tito extremisté ostře protizápadní, zpočátku je nenapadlo, aby útočili mimo své vlastní země.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za únor 2016

12. 3. 2016

čas čtení 2 minuty

V únoru 2016  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 75 580,90 Kč. Příjem z reklamy byl 8189  Kč.

Zůstatek byl koncem února 2016 131 994,10 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

22509