Stovky rodinných příslušníků amerických vojáků musejí dnes opustit Turecko

30. 3. 2016

čas čtení 2 minuty


Pentagon nařídil takřka 700 rodinným příslušníkům svých vojáků, aby opustili leteckou základnu Incirlik a dvě další menší vojenské instalace v Turecku. Důvodem jsou obavy ze zhoršujícího se bezpečnostního prostředí v této zemi.


Rodiny vojáků mají Turecko opustit dnes s mezipřistáním na letecké základně Ramstein v Německu, odkud budou pokračovat do USA nebo na jiná místa.

"Chápeme, že to na naše vojenské rodiny působí rušivě, ale musíme je udržet v bezpečí a zajistit bojovou efektivitu našich sil na podporu našeho silného spojence Turecka v boji proti terorismu," prohlásil končící šéf EUCOMu generál Philip Breedlove.

Závazný příkaz k odjezdu oznámený ministerstvem zahraničí ovlivňuje takřka všechny rodinné příslušníky bezpečnostního personálu na základně Incirlik, stejně jako na menších základnách Izmir a Mugla. Také rodinám amerických diplomatů v těchto oblastech bylo nařízeno odjet.

Odjet má asi 670 osob a 287 domácích zvířat. V Turecku se nyní nachází asi 770 rodinných příslušníků amerického bezpečnostního personálu, vysvětlila mluvčí EUCOMu Julie Weckerlein. Ti kdo mohou zůstat jsou spojeni s personálem, jenž vykonává mise zásadního významu.

Odjezd se koná několik týdnů poté, co Američané na Incirliku museli zůstat uzavřeni na území základny, když byl vyhlášen nejvyšší stupeň ohrožení. 9. března byla v Incirliku dočasně uzavřena i základní a střední škola. Výuka byla obnovena v jiných prostorách v pondělí a úterý, ale po úterním oznámení i to zřejmě skončí.

Některé rodiny už se samy rozhodly odjet. V září letectvo schválilo program dobrovolných odjezdů, jehož využilo asi 100 rodinných příslušníků.

Základna Incirlik má jednu z nejmenších populací ze všech základen EUCOMu. Normálně zde působí necelých 2 000 příslušníků leteckého personálu. Weckerlein prohlásila, že nebylo přijato žádné rozhodnutí ohledně budoucího statutu základny.

Ačkoliv EUCOM výslovně prohlašuje, že status základny nebude přezkoumáván, současná situace neumožňuje říci, jaké jsou další vyhlídky americké vojenské přítomnosti.

Nejistota doprovází stav, kdy operace vedené z Incirliku jsou rozšiřovány .(Základnu využívá společně turecké a americké vojenské letectvo a letectvo NATO, několik týdnů jsou zde přítomny i saúdské letouny - KD.) Základna se ocitla ve frontové linii boje s IS v Sýrii a Iráku.

Základna leží necelých 400 km od syrské hranice, kde dochází k opakovaným přechodům tam a nazpět, což vede k dlouhodobým obavám na straně USA i spojenců.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7312

Diskuse

Obsah vydání | 31. 3. 2016