Rusko a USA se dohodly na společných akcích proti Islámskému státu

30. 3. 2016

čas čtení 1 minuta

Rusko oznámilo, že jedná se Spojenými státy o koordinaci osvobození centra Islámského státu, města Rakka, ve spolupráci s USA.

Rusko a Spojené státy jednají o "konkrétni" koordinaci vojenských akcí s cílem osvobodit centrum Islámského státu, město Rakka, uvedla tisková kancelář Interfax, která v tomto smyslu citovala náměstka ruského ministra zahraničí Olega Syromolotovova. K zveřejnění této informace dochází po nedávné návštěvě amerického ministra zahraničí Johna Kerryho a šéfa CIA Johna Brennana v Moskvě.

Syrský prezident Asad sdělil ruské tiskové kanceláři RIA, že vidí možnou dohodu pro politické narovnání v Srii do několika týdnů, což by bylo rychlejší, než co se předpokládá v Ženevě. Asad ale odmítá vytvoření prozatímní vládní komise s plnými výkonnými pravomocemi, i když je to součástí plánu OSN a hlavním požadavkem opozice.

Pro syrskou opozici je podmínkou jakéhokoliv vyjednávání Asadův odchod.

Na základě Kerryho nedávného jednání v Moskvě prý zřejmě Putin dospěl k názoru, že USA uznávají legitimitu ruského postoje v Sýrii a že je pravděpodobná bližší spolupráce USA a Ruska ohledně Sýrie.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6053

Diskuse

Obsah vydání | 31. 3. 2016