Tahle země je (už jenom trošku) naše

8. 2. 2018 / Jiří Hlavenka

čas čtení 4 minuty

 

Když teď zuřivě řešíme referenda, tak upusťte páru a podívejte se na přiložený obrázek (autor: T. Piketty).

Srovnává kapitálové toky v zemích Visegrádu: zelené sloupečky jsou čisté příjmy z EU ("evropské dotace"), červené jsou pak součty všech odtoků kapitálu z dané země. Jsou to maličko "jablka a hrušky", protože přítok je z veřejných rozpočtů, zatímco odtoky míří nikoli ke státům a tím méně k EU, ale do soukromých kapes, typicky formou repatriace zisků.

Odtok z ČR je vůbec nejvyšší ze zemí V4, dle grafu se blíží osmi procentům HDP a za loňský rok půjde o částku okolo 340 miliard korun. Za tyto peníze by se - jen pro představu - daly dostavět všechny tratě vysokorychlostní železnice ve čtyřech směrech napříč republikou, nebo dostavět všechny chybějící dálnice a ještě by kupa peněz zbyla, nebo dát všem důchodcům o 10 000 měsíčně navíc, nebo si ostatně něco spočítejte sami.

Rozhovor Britských listů 150. Volba Miloše Zemana je voláním o pomoc

6. 2. 2018

čas čtení 1 minuta




V tomto Rozhovoru Britských listů hovoří Jan Čulík s podnikatelem, publicistou a krajským zastupitelem Jihomoravského kraje Jiřím Hlavenkou o tom proč občané v nedávné prezidentské volbě hlasovali pro Miloše Zemana, co to znamená a jak se to dá napravit. -  Rozhovor se vysílá na Regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 6. února 2018.




I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE


Vážení čtenáři, máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, s kterou se setkávají v reakcích některých občanů, však spíš napovídá, že ano.) 

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte.  

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.


Pokud nebudeme okamžitě jednat, vydáme se na cestu k jaderné válce

Svět se opět ocitá v horkém stínu nukleárního holocaustu

8. 2. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Intenzivní - a nutno dodat, že prozatím bezzubá honba - za ruskou stopou v americké politice je v řadě ohledů kontraproduktivní, neboť nám unikají daleko závažnější informace, počítaje v to reálné kroky Trumpovy administrativy. Bílý dům před několika dny představil novou strategii týkající se modernizace amerického jaderného arzenálu; doktrínu, ze které běhá mráz po zádech. A když uvážíme, že v Oválné pracovně úřaduje vyšinutý a nevyzpytatelný jedinec, jenž je obklopen generálskou suitou, situace je bezesporu kritická a je nutno o ní informovat bez jakýchkoliv příkras.   

29885

Kluci, do toho...

Expozicí blbství k občanské obrodě české společnosti

8. 2. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Jsem spokojen. Jako demokrat, který uznává výsledky platných voleb, se domnívám, že je povinností stran zvolených do parlamentu transparentně zastávat politiku, kterou slibovaly svým voličům. Poslanci pracující pro politicko-obchodní projekt Tomia Okamury by z toho titulu měli bez jakékoliv politické korektnosti prosazovat záměry, s nimiž do sněmovny vstoupili a jsem vážně velmi potěšen z toho, že se tak děje. Výroky představitelů této sněmovní entity na téma koncentračního tábora v Letech jsou autentické a přesně odpovídají charakteru politiky, který chce tato entita prosazovat. Velmi si toho cením a počítám s další nekompromisní kritikou. Je to jedinečná příležitost, kdy se i "průměrný" český politik musí rozhodnout, zda bude nadále hledat neobratná relativistická vyjádření a hrát "neutrála", nebo se dokope k největšímu hrdinství své politické kariéry. Straně progresivní degenerace nabízím další témata, do nichž lze zabrousit, snad se nechají inspirovat...

Neuvěřitelné: Britské deník Daily Telegraph vydal antisemitský útok na George Sorose

8. 2. 2018

čas čtení 2 minuty

Stoupenci brexitu se spojují s východoevropskými autoritáři a uchylují se k antisemitismu

Bývalý poradce britské premiérky Theresy Mayové Nick Timothy publikoval v deníku Daily Telegraph útočný článek proti miliardáři Georgi Sorosovi, jehož obvinil, že jako žid (!) se snaží "podvrátit brexit". Článek využívá argumentace z autoritářských a antisemitských režimů v Maďarsku, v Rusku a v Uzbekistánu. List píše o "ve stínu skrytém Georgi Sorosovi a jeho hanebné globalistické kabale" - to je tak otevřeně antisemitský tropos, že měl deník Telegraph k tomu na titulní stránce publikovat kresbu žida s dlouhým nosem z nacistického plátku Der Stürmer, píše Gary Dunion:




Útok na Sorose v deníku Daily Telegraph zneužívá nenávistné kampaně, vedené maďarskou vládou proti Sorosovi jako "důkazů" a argumentuje, že to, že Sorosova organizace Open Society Foundation byla vyhnána z Ruska a z Uzbekistánu, je důkazem, že je "nedemokratická". Cože? A zároveň článek používá otevřeného antisemitismu


"Je načase se probudit, píše Nigel Farage. Probudit k čemu? Že je Soros žid? Tak, jak budí maďarská vláda své občany? Vy, Nicku Timothy, i vy ostatní, byste se měli stydět," píše bývalý tiskový mluvčí Tonyho Blaira Alastair Campbell:




Nigel Farage: "Jsem rád, že konečně hovoříme o vlivu George Sorosu. Je načase se probudit."


Analysis: Many young Czechs are suprisingly racist and antisemitic

8. 2. 2018

čas čtení 1 minuta



24 per cent of young Czechs aged 15 to 29 find it hard to emphatise with Jews; surprisingly, resentment against the Jews is felt by the older generations of Czechs somewhat  less frequently (in less than 20 per cent of the cases). It is the young people in the Czech Republic who seem primarily intolerant of minorities.  This is the result of a study conducted by the Prague based Institute for the Study of Totalitarian Regimes in cooperation with the Czech Sociological Institute.

Glosa

Směšné je hrozit Západu vystoupením z EU

8. 2. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Bývaly doby, kdy jsme věděli, že Evropská unie (EU) tu byla dříve než Česká republika a kdy cílem České republiky bylo do Unie vstoupit, takže plnila všechny její podmínky, aby dostala konečně šanci. Nebylo to tak, že by EU přišla za Českem a přizpůsobovala se mu, aby do ní milostivě vstoupilo, bylo to naopak. Klepali jsme na dveře, plnili jsme podmínky. A podobně jako Česko se chovaly také země jako Polsko, Maďarsko, Rumunsko… dokonce i Rakousko a svého času Británie.

Česká literatura a David Zábranský

8. 2. 2018 / Karen von Kunes

čas čtení 3 minuty

Literatura v České republice stále zůstává národní, přestože se spisovatelé snaží uvést tématiku mezinárodní. Pokud jde o kvalitní mezinárodní literaturu, to neznamená psát na téma týkající se problémů ve své zemi a v zemích okolních, ale zobrazovat literární postavy takovým způsobem, že čtenář cítí, že se s nimi může identifikovat, že jim rozumí, ať s jejich činy souhlasí či nesouhlasí, neboť mají v sobě prvky univerzálnosti. To ale neznamená literárním postavám jen rozumět, ale především popsat je tak, aby vytvářely dojem, že jsou živé a skutečné. Je důležité vybírat detaily, které ty postavy vedou stále více dopředu, a styl, jenž je osobitý, originální a poutavý.


Pro stoupence Czexitu: Tvrdý brexit bude stát Británii 80 miliard liber, uvádí tajná vládní zpráva

8. 2. 2018

čas čtení 1 minuta



Ekonomicky nejpostiženější brexitem bude anglický severovýchod a kraj West Midlands


Pokud se Británii nepodaří uzavřít obchodní dohodu s Evropskou unií, přijde o 80 miliard liber ze státních prostředků. Vyplývá to z tajné analýzy britské vlády. Z tajných dokumentů vyplývá, že pokud nedojde k dohodě, britská vláda si bude v nadcházejících 15 letech muset vypůjčit o 120 miliard liber více, než dosud.

Ze zprávy vyplývá, že anglický severovýchod přijde o 16 procent hospodářského růstu, kraj West Midlands o 13 procent hospodářského růstu. Tvrdý brexit bude znamenat nárůst maloobchodních cen o 21 procent. Potraviny a nápoje stoupnou v ceně o 17 procent.

Nutnost vypůjčit si dalších 120 miliard liber bude prý zmírněna tím, že odchodem z EU má Británie ušetřit 40 miliard liber. Tyto úspory však mají vzniknout v důsledku zrušení regulačních norem EU, včetně ochrany životního prostředí, a britská vláda se zapřísáhla, že tyto normy nezruší.

Podrobnosti v angličtině ZDE



Přečetli jsme

Kauza Janek Kroupa: V rozhlase jde o hodně

8. 2. 2018

čas čtení 1 minuta

Ve veřejnoprávním rozhlase se rozhořel spor. Jeho roznětkou byla stížnost radního Tomáše Kňourka v rozpravě na schůzi Rady Českého rozhlasu 29. 11. 2017 (viz audio záznam – 3. část zhruba od 1:50). Stížnost radního, který napadl načasování reportáže na den, kdy premiér Babiš jel vyjednávat s prezidentem Zemanem o nové vládě, a následující debata se týkaly textu reportáže zveřejněného na webu rozhlasu

29881

O úskalích inkluze a popularitě Klause jr.

8. 2. 2018 / Pavel Urban

čas čtení 7 minut

Nedávno BL zveřejnily článek vztahující se k inkluzivnímu vzdělávání, doplněný poznámkou Boba Kartouse kritizujícího Václava Klause mladšího.

Reagoval jsem v sekci komentáře. Mimo jiné jsem napsal: „Osobně si myslím, že inkluze na základních školách je to nejlepší, co může být, pokud se povede a dělá se dobře. A to nejhorší, pokud se dělá špatně. To znamená, že inkluze je dobrá věc. Ale neměla by se stát nástrojem bojovníků dobra proti zlu.“

Následně jsme si vyměnili názory s panem Samohýlem. Od zveřejnění článku už uplynula jistá doba a nemá cenu odpovídat do archivu. Na druhou stranu, v této diskusi se ukázala jedna důležitá věc, která má obecnější charakter. A která by neměla zapadnout.

Nová moc Číny děsí Západ

8. 2. 2018 / Nando Sommerfeldt, Holger Zschäpitz

čas čtení 6 minut

Po celá léta si mohly být USA a Evropa jisty svým vedení v oblasti politické, ekonomické a ideologické. Ale nyní jsou všechny tři pilíře podkopávány stejným státem. Pro globální strukturu moci je to riskantní. Úspěch Západu spočívá na třech pilířích. Je ovšem nutno opatrně poznamenat, že spočíval. To byla samozřejmě politická a ekonomická dominance, která pomohla Americe a Evropě k desetiletím převahy. Ale pak existuje ještě také tzv. měkký faktor, který je zodpovědný za sílu západního světa – „soft power". To se týká takzvaného mírného vlivu na ostatní. Například, pokud je národ, jako jsou Spojené státy, obdivován pro svou kulturu a způsob života, pak to zajišťuje America větší globální sílu.

Tisková zpráva

V Praze se uskuteční debata na téma sionismus versus hnutí bojkotu BDS

8. 2. 2018

čas čtení 3 minuty

Příští týden se v Praze koná debata na aktuální téma tzv. izraelsko-palestinského konfliktu a problematiky antisemitismu a sionismu/antisionismu. Zúčastní se jí dva hosté, kteří mají odlišné názory, oba však spojují židovské kořeny: významná britská labouristka Jackie Walkerová a izraelský rabín žijící v České republice David Bohbot. Walkerová je aktivní podporovatelkou práv Palestinců a bojuje za ukončení okupace Palestiny, kdežto Bohbot je aktivním podporovatelem myšlenek sionismu, tedy snah o znovuobnovení židovského národa a vybudování státu na etnickém principu v historické Palestině.

Stačilo by, kdyby z 218 000 unikátních čtenářů BL jich měsíčně 350 přispělo dvěma stovkami na provoz

12. 10. 2017

čas čtení 1 minuta

Milí čtenáři,

Je to nudné, pořád opakovat (a vůči některým čtenářům neférové, protože ti přispívají), avšak jsme na nikom nezávislý, nemanipulující zpravodajský a analytický server, který nestraší veřejnost nesmysly, nevyvolává v ní rasistickou ani xenofobní hysterii a snaží se - neúplatně, padni komu padni - přinášet nezávislé informace z domova i ze zahraničí a otevírat tak dveře do světa.

K tomu potřebujeme minimální částku na provoz ve výši 60 - 70 000 Kč měsíčně. Stačilo by, kdyby z nynějších 218 000 unikátních čtenářů Britských listů za každý měsíc (Google Analytics) jich přispělo cca 350 každý měsíc částkou 200 Kč. Je to míň, než kolik dáte za noviny.

Můžete také příspěvek na Britské listy použít k své registraci na diskusní fórum.

Bez těchto příspěvků se server nedá provozovat, neboť naši reportéři a analytici nemohou pracovat úplně zadarmo.

Pokud si myslíte, že Britské listy hrají v českém prostředí nezastupitelnou roli, prosíme, zaveďte pravidelný příspěvek na náš provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Děkujeme

Jan Čulík
šéfredaktor

Školky pro dvouleté mají obrovský význam pro rozvoj inteligence dětí: Klaus ml. se zasadil o jejich zrušení

7. 2. 2018

čas čtení 1 minuta


K tomu:

Daily Telegraph: Školky jsou pro děti lepší než chůva, zjistila významná studie z Oxfordské univerzity 


Studie 6000 dětí zjistila, že posílání děti do školky má "signifikantní pozitivní efekt" na jejich jazyk a socioemocionální vývoj.

Nursery World: Volební manifest Labouristické strany uznává význam socializace dětí v raném věku


Labouristická vláda poskytne 30 hodin školek pro všechny britské dvouleté děti a poskytne více peněz pro Sure Start. Neil Leitch, generální ředitel Pre-school Learning Alliance, uvedl: "Víme, že prvních pět let života dítěte je životně důležitých pro dlouhodobé učení a rozvoj dítěte a že investice do raných let rozvoje dítěte je ku prospěchu nejen rodinám, ale společnosti jako celek." Dodal však, že systém musí být řádně financován, jinak nebude fungovat.

Purnima Tanuku, ředitel National Day Nurseries Association, konstatoval: "Výzkum ukazuje, že děti, jimž se dostává kvalitního vyučování v raných letech života, mají nejlepší životní šance."

Zdroj: ZDE 

Czech Senate will abolish nurseries for two-year-olds

7. 2. 2018

čas čtení 2 minuty

 

The Education Committee of the upper house of the Czech Parliament, the Senate, has agreed to change the law according to which nurseries in the Czech Republic are required to accept two year-old children from 2020. The Education Committee has approved the proposal of the extreme right wing politicial Václav Klaus Junior, who is now Chair of the Education Committee of the Czech Parliament. 

"The duty to accept two-year-old children by the nurseries was made part of the law [by the tnen Social Democratic government] in 2016. We do see this duty as a problem, as something we do not like, something that is not comfortable for us," said Senator and Deputy Head of the Education Committee Jiří Růžička, who represents the right-of-centre party TOP 09.

Czech nursery teachers are complaining that taking care of two-year-olds is "too difficult". "We have had two-year old children in our nursery for three years now. Our teachers are exhausted, we do not have proper financial support from the Education Ministry," said a nursery head teacher from a town in Moravia. "Children need their mothers, their family background and a nursery cannot give them this." 

After the law was approved in 2016, a petition signed by 15 000 people demanding the ban of accepting two-year-olds in nursery schools, was launched. "It is clear that two-year-old children do not belong to nurseries, but to their mother´s embrace. We are here following the European Union approach, to place really small children in institutions. That is an unwholesome process which we want to stop," says the initiator of the petition and University lecturer Marek Herman.

A major Oxford university study, examining 6000 children, has recently found out that sending toddlers to some form of creche has a “significant positive effect” on  their language and socio-emotional development. “The benefits of early education and care were found regardless of a child’s family level of disadvantage,” the report found.  “Specifically education and care with childminders at age two had a significant positive effect on children’s language development and behaviour at the age of three.  

   

Source in Czech HERE

 

Pro stoupence Czexitu: V důsledku brexitu zřejmě klesne výroba v Británii až o třetinu

7. 2. 2018

čas čtení 1 minuta




Oblasti Británie, které hlasovaly pro brexit, budou  britskou vládní politikou postiženy nejvíce


Verze brexitu, o nichž uvažuje britská vláda, povedou zřejmě k zmenšení britského výrobního sektoru až o třetinu. Vyplývá to z nového hospodářského modelování. Průmyslová a výrobní centra, která hlasovala pro brexit, jako Sunderland, Coventry, Derby a region kolem Durhamu v severní Anglii utrpí nejvíce.

Ze studie organizace UK Trade Policy Observatory vyplývá, že i kdyby se britské vládě podařilo uzavřít dohody o volném obchodu s jednotlivými zeměmi, povede to přesto k poklesu vývozu do Evropské unie o 34 a 30 procent v oblasti potravinářského a textilního průmyslu.

"Dokonce i úspěšné uzavření volných obchodních dohod se všemi zeměmi mimo EU (což samo o sobě je velmi nepravděpodobné) by nedokázalo nahradit ztrátu ekonomických vztahů s EU, píše tým, v jehož čele stojí profesor Alasdair Smith.

Z výzkumu Sussex University vyplývá, že škody ze ztráty přístupu do Evropské unie by zasáhly právě ty části britské ekonomiky, jichž si politikové nejvíce cení.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

První moderní Britové měli tmavou kůži

7. 2. 2018

čas čtení 1 minuta



Z genomu tzv. "cheddarského muže", který žil před 10 000 lety, vyplývá, že měl modré oči, tmavou kůži a tmavé vlnité vlasy

Vědci analyzovali DNA, obsaženou v kostře tzv. "muže z Cheddaru", která byla objevena v anglickém hrabství Somerset před více než sto lety. Muž z Cheddaru žil v Británii krátce poté, co se první osadníci přestěhovali z Evropy do Británie. Dnešní britští běloši jsou potomky této populace.

Z analýzy vyplývá, že geny světlejší kůže vznikly v evropských populacích daleko později a že barva kůže nebyla vázána na určité zeměpisné oblasti, jak se to usuzuje dnes. 

Zapomenutý expert: Edward Lansdale a historie boje o "srdce a mysli"

7. 2. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Boot, M.: The Road Not Taken: Edward Lansdale and the American Tragedy in Vietnam. New York, 2018. ZDE

"Velká mysl diskutuje o ideách, průměrná o událostech, omezená o lidech," prohlásila kdysi Eleanor Rooseveltová. Max Boot nepochybně napsal knihu o Edwardu Lansdaleovi (1908 - 1987) také s úmyslem postavit mu poněkud opožděný pomníček. I kdyby vám však nebylo zatěžko považovat za "svého" hrdinu agenta CIA, vedle nutně do značné míry nahodilých životních osudů a s nimi spojených mýtů - nejrozšířenější jej pasuje na předlohu Greenova nejslavnějšího románu Tichý Američan - stojí to hlavní, co možná platí dodnes. A sice myšlenky, které Lansdale prosazoval.

Cílem polského zákona o koncentračních táborech je zfalšovat historii

7. 2. 2018

čas čtení 4 minuty



Kdokoliv od nynějška nazve Osvětim-Birkenau "polským koncentračním táborem", bude pokutován, anebo odsouzen do vězení až na tři roky. Kdyby ale toto bylo cílem nového polského zákona, polská legislativa by bývala učinila trestným činem tento konkrétní výrok a v zákoně by ho citovala, píše v deníku Financial Times historik Jan Gross.

Jenže to nebylo cílem. Použili daleko obecnějšího jazyka. A to je záměrné. Návrh tohoto zákona byl připraven před dvěma lety a autoři dostali mnoho připomínek s tím, že cíl zákona by měl být konkrétnější.

Kdyby se tak stalo, nikdo v zahraničí by si tohoto zákona ani nepovšiml.

Jenže cíl tohoto zákona je daleko ambicioznější. Polské úřady chtějí umlčet veškerou debatu o tom, že se polští občané podíleli na pronásledování židovských spoluobčanů. Postavily mimo zákon hovořit o této otázce "veřejně a v rozporu s fakty".

Sobotka: Jsme jediná země, kde prezident a premiér mlčí k zpochybňování holocaustu

7. 2. 2018

čas čtení < 1 minuta


Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Ti, kdo relativizují zločiny nacismu, by se měli stydět

7. 2. 2018 / Bohuslav Binka

čas čtení 1 minuta

Můj dědeček byl zatčen v druhé polovině roku 1942. Na statku zůstala moje babička s třemi dětmi, nejmladší moje mamka neměla ani rok.

První rok hladověli.

Dědečka odvezli do Terezína, pak Osvětim.

Jako jeden z velmi mála lidí v Osvětimi přežil. Když se vrátil domů,  nepoznala ho prý ani babička.

Podle všeho, co říkali lidé z rodiny, se hodně změnil a už nikdy nebyl stejný jako dřív.

(Mimochodem zatčen byl na základě udání jiného Čecha ze stejné vesnice.).

Sráči (často to slovo nepoužívám, ale tady nejde použít jiné),  co tu neustále relativizují oběti nacistické okupace, jsou u mě ubožáci bez kouska studu.

Stačilo by jim zažít den v podmínkách Terezína (Lety nebyly jiné, možná horší) a brečeli by až do konce života. Polemika o tom, jestli jsou v koncentračním nebo jakém táboře, by je jistě v takové situaci velmi trápila. Měli by se stydět.

V Británii neodstranili obraz z galerie kvůli politické korektnosti. IDnes napsala nesmysly

7. 2. 2018 / Jiří Hlavenka

čas čtení 3 minuty

Skutečnost je právě opačná, než jakou sugeruje titulek v IDnes

Z tohoto jsem dost rozladěný; nechce se mně věřit doomsayingu, že lidstvo nezadržitelně hloupne a spíše jsem se chýlil k názoru, že prostě jen facebook dal možnost i těm prostším z nás se veřejně vyjadřovat, dřív jen neměli jak a kde. Ale stále víc váhám.

Link na článek (viz obrázek) jsem zaznamenal na fb asi v osmi provedeních a okolo něj desítky komentářů, vyzněním víceméně stejné, v duchu toho na obrázku. Navíc, šlo o "mou bublinu kultivovaných lidí", jaké je to v těch jiných, si raději ani nedomýšlím.

Přičemž:

Íránské protesty v perspektivě

7. 2. 2018

čas čtení 4 minuty

První hesla vyvolávaná demonstranty 28. prosince se týkala rapidně rostoucích cen a nezaměstnanosti, napsal Heshmat Alavi. Rozsah nezaměstnanosti v Íránu je občas neuvěřitelný, zejména když vezmete v úvahu fakt, že držitelé magisterského diplomu jsou považováni za obyčejné dělníky na stavbě, nosiče na bazaru a při podobných příležitostech, když se zoufale snaží sehnat prostředky k přežití.

Prominentní polští diplomaté vydali otevřený dopis

7. 2. 2018

čas čtení < 1 minuta



"My, bývalí diplomaté, varujeme: současná politika vede náš národ do katastrofy. Polsko ztratilo schopnost ovlivňovat i ty své nejbližší spojence. Říkáme Polákům: Musíme se postavit na obranu polských národních zájmů.


France 24: "Existuje široký konsensus ohledně toho, že Assange kolaboruje s Rusy"

7. 2. 2018

čas čtení < 1 minuta


Existuje široký konsensus ohledně toho, že Assange kolaboruje s Rusy, říká ve vysílání televize France24 Republikánský politický stratég Rick Wilson.

Rozhovor Britských listů 149. Hlavním společným jmenovatelem zemanovského tábora je strach

2. 2. 2018

čas čtení 1 minuta



O příčinách a důsledcích vítězství Miloše Zemana v nedávných prezidentských volbách hovoří Jan Čulík s politologem a ředitelem pražské pobočky Newyorské univerzity Jiřím Pehem. Rozhovor se vysílá na Regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 2. února 2018.

K tomu:




I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE


Vážení čtenáři, máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, s kterou se setkávají v reakcích některých občanů, však spíš napovídá, že ano.) 

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte.  

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.


Přečetli jsme:

Nekorektnost Petra Honzejka: Otrávené dárky od fanoušků czexitu

7. 2. 2018

čas čtení < 1 minuta

Vracíte se z Chorvatska, stojíte v několikahodinové úmorné frontě na hraničním přechodu Wullowitz − Dolní Dvořiště. Tenhle konec dovolené je tedy stylový, říkáte si. Byla drahá jako nikdy, protože česká koruna je proti euru slabá jak čaj. A za banální ošetření v nemocnici ve Splitu jste zaplatili majlant. Jasně, měli jste se pojistit, mělo vám dojít, že v zemích EU už nemáte zdravotní péči zadarmo jako doma. Ale kdo si má všechno pamatovat, když to léta takhle fungovalo?! Ten czexit nám byl čert dlužen, říkáte si, řadíte jedničku a pomalu se sunete vstříc k bytelně opevněným českým hranicím.

Celý článek: ZDE



Čech, lord Alfred Dubs: Prosím, musíme se spojit a pomoci dnešním dětským uprchlíkům. Přispějte!

6. 2. 2018

čas čtení 1 minuta

Lord Alf Dubs se narodil v Praze v tehdejším Československu v roce 1932. Je mu dnes 86 let. Je to britský labouristický politik a bývalý poslanec. Dubbs byl jedním z 669 českých židovských dětí, které zachránil před smrtí v nacistických koncentračních táborech britský makléř Sir Nicholas Winton. Dubsův otec uprchl do Anglie v den, kdy němečtí nacisté okupovali Československo a šestiletý Alf se s ním měl setkat na londýnském nádraží Liverpool Street Station. Jasně si pamatuje, jak odjížděl z pražského Hlavního nádraží ve věku šesti let a že po dva dny cesty se ani nedotkl balíčku potravin, které mu dala maminka na cestu.  ZDE

Dnes píše šestaosmdesátiletý Lord Dubs na Twitteru:


"Na začátku druhé světové války mě a dalších 10 000 dětí přijala britská veřejnost. Prchali jsme před válkou a pronásledováním." (Kupodivu, nikdo v Británii děti prchající před nacismem neodmítal s tím, jak to dnes činí uprchlíkům někteří čeští rozumbradové, že děti projely už jinými "bezpečnými" zeměmi, tehdy určitě Belgií, Holandskem a Francií, a že tedy nemají na vstup do Británie nárok).

"Musíme se dnes znovu spojit a pomoci dětským uprchlíkům. Prosím, podpořte sbírku @HelpRefugees. Můžete učinit finanční dar tady: crowdjustice.com/case/dubs-now/  Děkuji vám. Alf Dubs."


Uprchlická krize není o uprchlících. Je o nás samotných

6. 2. 2018

čas čtení 4 minuty



Byl jsem dětským uprchlíkem, přiznává čínský umělec a aktivista Ai Wei Wei. V roce, kdy jsem se narodil, 1957, Čína potrestala více než 300 000 intelektuálů, spisovatelů, učitelů a novinářů a kohokoliv, kdo se odvážil kritizovat novou komunistickou vládu. Tito intelektuálové byli posláni do pracovních táborů na "převýchovu". Můj otec, Ai Qing, tehdy nejznámější čínský básník, byl poslán do vyhnanství, kde musel v pracovním táboře  čistit záchody. Trest trval dvacet let.


Toto moje osobní zázemí osvětluje můj postoj k dnešní uprchlické krizi, píše Ai Wei Wei. Proto se tak hluboce ztotožňuji s všemi těmi nešťastnými lidmi, kteří jsou zatlačováni do extremní situace vnějšími silami, jimž jsou neschopni se bránit. Jejich situaci jsem zdokumentoval ve svém filmu The Human Flow (Lidský proud):



Filmovali jsme dva roky a cestovali jsme do 23 zemí a do 40 uprchlických táborů. V době, která uplynulo od uvedení filmu do kin, se v mnohých z nich situace podstatně zhoršila.  

Vzkaz muslimského imáma ultrapravicovému teroristovi: "Svůj hněv a frustraci si vybíjíte na nesprávných lidech"

6. 2. 2018

čas čtení 2 minuty



Darren Osborne, muž, který najel s dodávkou do skupiny muslimů před mešitou v londýnské čtvrti Finsbury Park, jednoho z nich usmrtil a dvanáct zranil, byl v Británii odsouzen na doživotí do vězení. Londýnský muslimský imám Mohammed Mahmoud, který Osborna posléze ochránil před hněvem napadených muslimů, pro něho má tento vzkaz:


Není rozdílu mezi ultrapravicovým britským extremistou a extremistickým teroristou, který se inspiruje Islámským státem. Jsou to dvě strany téže mince.

Myslím, že vzkazem pro Darrena Osbornea a jemu podobné by mělo být, že si vybíjíte svůj hněv a frustraci na nesprávných lidech. Namalovali jste skupinu půl druhé miliardy lidí, žijích na této planetě, jediným štětcem. Vy předpokládáte, že všichni ti lidé jsou totožní a jednají stejně. A že jestliže miniaturní množství z nich spáchá jménem svého náboženství strašlivé zločiny, znamená to, podle vás, že všichni stoupenci tohoto náboženství souhlasí s těmito principy a s těmito ideologiemi.

Nikdo nemůže nikdy předpokládat, že je křesťanství násilné náboženství kvůli existenci Ku-klux-klanu, nebo protože některé ultrapravicové organizace   tvrdí, že reprezentují křesťanství.

A proto je nutno použít totéž měřítko, když posuzujeme celé náboženství, jako jsou muslimové.

Terorismus a radikalizace nejsou výlučné charakteristiky jen jedné skupiny obyvatel. Je to něco, co existovalo a existuje a bude existovat mezi všemi etnickými skupinami a náboženskými organizacemi, které mají zvrácený pohled a zmatené představy ohledně svého náboženství či své ideologie a myslí si, že to, co dělají, je správné.  

Nakonec jsou to vždy civilisté, a nevinní lidé, kteří to odnesou.  

Holčičku nalezli s omrzlinami a v komatu. Ale kdo to byl?

5. 2. 2018

čas čtení 1 minuta

Holčička s omrzlinami, nalezená v syrských horách, Bude potřebovat několik operací

Lidé často přecházeli přes hory na hranicích mezi Sýrií a Libanonem, prchali před válkou. Jednu noc minulý měsíc vznikla bouře, když přes hory zrovna přecházelo 70 syrských uprchlíků, prchajících před bombardováním. Ve větry a ve sněhu lidi začali padat. Starci zůstávali pozadu. Děti klopýtaly. Mužům klouzaly nohy. Značná část uprchlíků se ve tmě ztratila.

Jedna skupina byla tak unavená, že se rozhodli lehnout si na studenou zem a usnout. Do rána jich 15 umrzlo.

ANO vede předvolební kampaň

5. 2. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Při sledování nedělních  Otázek V. Moravce jsem si znovu uvědomil, jak nesmírně komfortní pozici má Hnutí ANO v současné politické situaci. Má jednobarevnou vládu, byť v demisi, ale přece jen prezident říká, že jde vlastně o vládu plnohodnotnou. Prezident i premiér jsou dlouhodobě přesvědčeni – a to jim lze asi věřit, to není žádný jejich typický oportunismus – že nejlepší je vládnout bez koaličních partnerů.



Miloš Zeman jako průkopník parazitické politiky strachu

5. 2. 2018

čas čtení < 1 minuta



Na serveru Europe Now Michiganské univerzity píše Jan Čulík o novém programu mnohých českých politických stran a hnutí, jehož průkopníkem je Miloš Zeman:
Není třeba řešit složité společenské problémy, daleko lehčí je získat volební podporu, peníze a vliv vyvoláváním strachu před vnějším nepřítelem.


Detailní analýza faktorů ovlivňujících Zemanovu úspěšnost u velké části české populace

Miloš Zeman – rétorický vítěz nad výzvami 21. století

5. 2. 2018 / Petr Andreas

čas čtení 12 minut

 

Miloš Zeman nemá politickou ideologii ani program ve smyslu ideově vyhraněného řešení prioritních problémů. Vládne ale úspěšnou strategií, jak u svých voličů vyvolat iluzi, že hájí jejich zájmy. Vše v ní do sebe dokonale zapadá.

29883

Myslíte snad, že Zeman, Klaus či Okamura budou chtít vzdělávat své voliče? Jako ve Finsku?

Vnitřní rozpad české společnosti pokračuje a dopady budou ničivé

5. 2. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení 8 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Vzpomínám si na diskusi s Klausem mladším před publikem jednoho pražského gymnázia, je to asi tři roky. Hájil jsem názor, ve vyspělých zemích vcelku běžný, že je třeba, aby se zvýšil podíl všeobecného vzdělávání mladých lidí, kteří jsou vzděláváni na středních odborných školách a učilištích. Zatímco gramotnosti, numerická, čtenářská, informatická, znalost světového jazyka, stejně jako vyšší míra dalších obecných dovedností, kritického myšlení, umění sporu, nebo třeba povědomí o společenských vztazích, občanství, demokracii jsou trvanlivé i v relativně proměnlivém světě, odborné vzdělání v něm ztrácí platnost často ještě během samotného studia. Klaus oproti tomu usoudil, že na učilištích je jakákoliv potřeba zvyšování úrovně a podílu všeobecného vzdělávání naprosto scestná, neboť "když se někdo jde učit řezníkem, měl by umět bourat prase". Ano, rozumím tomu. Politik tohoto typu samozřejmě prosperuje zejména tehdy, když velká část populace není rezistentní vůči populismu. A gramotnosti, o kterých píšu výše, pochopitelně takovou rezistenci zvyšují. Když ovšem někoho necháte od patnácti let jen bourat prase, buďte si jisti, že s velkou pravděpodobností bude v blízké budoucnosti politicky inertní, případně bude volit nějakého dalšího populistického omezence...

Rozhovor Britských listů 148. Zeman je šutr hozený do oken Pražáků

1. 2. 2018

čas čtení 1 minuta



V tomto Rozhovoru Britských listů hovoří Jan Čulík a Bohumil Kartous o tom, co znamená vítězství Miloše Zemana v českých prezidentských volbách z ledna 2018. Rozhovor se vysílá na Regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od čtvrtka 1. února 2018.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE


Vážení čtenáři, máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, s kterou se setkávají v reakcích některých občanů, však spíš napovídá, že ano.) 

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte.  

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.


Trump: "Demokraté, kteří mi netleskali při mé Zprávě o stavu Unie, jsou zrádci"

5. 2. 2018

čas čtení 1 minuta



Trump: Vy tam stojíte, máte polovinu místnosti, která doslova šílí, milují všechno, co říkáte, chtějí udělat něco velikého pro naši zemi, a pak máte tu druhou stranu, i vůči pozitivním informacím, opravdu pozitivním informacím, chovali se jako smrt. Neamerické. Neamerické. Někdo řekl Zrádci. Ano, vlastně je to pravda. Řekl jsem, že máte nejnižší černošskou nezaměstnanost v dějinách naší země. Bylo to jako hra. Víte, oni hrají hry. Dostali instrukce "ať se vám ani nehne sval v tváři". A já hovořím  o tom, že máme nejnižší hispánskou nezaměstnanost v historii naší země, to neříkám já, to jsou statistiky. Mrtvé ticho. Ani úsměv. Teda byl tam jeden chlap, který, když jsem mluvil o nejnižší afro-americké nezaměstnanosti, on jako tleskal, chabě. Kdo to byl? Byl to sympatický člověk. Asi to byl reverend. Nebylo to zrovna vzrušující, ale aspoň skládal ruce dohromady. A já chci zjistit, kdo to je, pošlu mu děkovný dopis. A asi ho za to opravdu vážně sprdli, co, Robe? Protože byl jedinej. Takže to znamená, oni by raději chtěli vidět, že Trump selhává, než aby se naší zemi dařilo. To to znamená. Je to velmi sobecké.  A došlo to až tak daleko, že jsem se ani nechtěl moc dívat během svého projevu na tu stranu. Protože, upřímně řečeno, byla to záporná energie.

Můžeme to nazvat zradou? Proč ne. Opravdu naši zemi moc nemilují. Je to opravdu móóc smutné.


Trump rozzuřil Brity neinformovanou kritikou britského státního zdravotnictví, které Britové milují

5. 2. 2018

čas čtení 4 minuty

Sobotní londýnská demonstrace na podporu vyššího financování britského státního zdravotnictví (National Health Service, NHS)


V Londýně se v sobotu konala obrovská demonstrace na podporu britského státního zdravotnictví za zvýšení jeho státního financování: velká část Britů zastává názor, že ho konzervativní britská vláda likviduje tím, že mu neposkytuje ze státního rozpočtu dostatečné finanční prostředky. Kupodivu, televize BBC o této obří demonstraci skoro vůbec neinformovala - až do chvíle, kdy se o ní zmínil Donald Trump.

29766

Bodláky Václava Duška

Stydlíni vymřeli

5. 2. 2018 / Václav Dušek

čas čtení 4 minuty

V politických kruzích se beránkům prostě nedaří; slušnost kandidáta bývá k smíchu zjančeným voličským kádrům, duchovním nedonošencům, těžká překážka mírným bytostem, zvící Taxisova příkopu, bývá nepřekonatelným koncem sladkých nadějí. Spolky nemají vůbec okolky, družiny vyšlechtěné budoucnosti trvají na zásadách přinejmenším pofidérních; úprava politických dálnic nesnese poklidné cestování krajinou. My spěcháme, nemáme trpělivost zkoumat možnosti pokroku. Kdo zdržuje, musí z kola ven. Doba nahrává vytrvalým, urputným, s nerozbitnými krunýři – v čele nesneseme nepodařeného rétora, chceme slyšet jasné ano, či ne. Informační bičování lidstva nebere konce, co platí nemusí trvat ani hodinu – usměvaví strýčkové a tetičky řídí světové dění s naivitou nesvéprávných občanů. U švédských stolů, při banketech pro mlsné jazýčky, v sálech pamatujících křivdy, mýlky a nepochopení se lidojedi třesou a naparují, neboť oni jsou vyvolení ke všemu, na co vzpomenete, na co sáhnou.

Po sestřelení ruského letadla nad Sýrií bombardují zuřivě Asad a Putin civilisty a nemocnice

5. 2. 2018

čas čtení 2 minuty



V neděli večer bylo zaznamenáno více než 150 leteckých úderů v 15 městech v provincii Idlib. Bombardují jak ruská, tak syrská letadla.


Jak letadla, tak vrtulníky shazují barelové bomby s chlórem:



Důsledky útoku chemickými zbraněmi, spáchaného v neděli večer:



Ruský a syrský letecký úder proti nemocnici v Idlibu:

 

Nedonošené děti museji být vyjímány před leteckými údery z inkubátorů:


Záběry z Idlibu jsou děsivě podobné tomu, čeho jsme byli svědky v Aleppu:


Bílé helmy reagují na útok chlórovým plynem. 9 osob zraněno, včetně tří dobrovolníků od Bílých helem. K útokům chemickými zbraněmi, porušujícími rezoluci Rady bezpečnosti OSN, dochází zcela beztrestně.



Letecký úder proti syrské nemocnici v pondělí v 9 hodin ráno:

Mezitím v Absurdistánu 56:

Jak polská vláda udělala kůlničku na dříví ze svých vztahů s Izraelem

5. 2. 2018 / Tomasz Oryński

čas čtení 12 minut

"Jednejme rychle, než si uvědomíme, že je to nesmysl!" - to je jedna z nejslavnějších hlášek od Juliena, krále lemurů z populárního kresleného seriálu Madagascar (alespoň v polské jazykové verzi). Zdá se, že tohle je také taktika, kterou si zvolila strana Právo a spravedlnost ve snaze řešit katastrofu v oblasti PR, která nenapravitelně poškodila obraz Polska v zahraničí. A pak, k tomu všemu, přidejte známou neohrabanost a absenci profesionality a máte to: snaha limitovat škody podle PiS.

Petice

Otevřený dopis adresovaný české veřejnosti - reakce na výroky Tomia Okamury

5. 2. 2018

čas čtení 1 minuta

Jako občané České republiky chceme tímto otevřeným dopisem určeným české veřejnosti vyjádřit nesouhlas s výroky Tomia Okamury, které pronesl 27. ledna, při příležitosti Mezinárodního dne památky obětí holokaustu, pro televizi DVTV.

Není to poprvé, co český politik pronesl slova bagatelizující utrpení lidí vězněných v tzv. cikánském táboře v Letech u Písku. Není to ani poprvé, co slova zpochybňující funkci tábora pronesl Tomio Okamura. Cynické však je obzvlášť to, že je pronesl v den, kdy si celý svět připomíná hrůzy holocaustu, utrpení těch, kteří holocaustem prošli, a připomíná si ty, kdo nepřežili.

Jsme občané tohoto státu, žijeme zde, pracujeme a vychováváme své děti. Nesouhlasíme s tím, aby politik, jenž zastává vysokou státní funkci místopředsedy poslanecké sněmovny, veřejně pronášel výroky popírající holocaust, a to nejen proto, že je to trestné, ale především kvůli dopadům takových slov. Stejně jako pracovníci Muzea romské kultury jsme přesvědčeni, že Tomio Okamura by měl nést odpovědnost a od svých výroků se distancovat.

Bližší informace ZDE

Audit českého vzdělávacího systému ukazuje na převažující slabiny a hrozby pro české vzdělávání

29 :13

5. 2. 2018

čas čtení < 1 minuta

Bilance hodnocení českého vzdělávacího systému se nelepší. Jako pozitivum lze vnímat jednoznačnou shodu politických stran na tom, že je potřeba přidat učitelům. V ostatních důležitých událostech a opatřeních převažují spíše negativa, ať už jde o povinné předškolní vzdělávání, způsob zahájení revize rámcových vzdělávacích programů či neschopnost reagovat na požadavky rodičů. Některé dlouhodobě neřešené problémy jsou varovné, jako třeba víceletá gymnázia či prohlubování rozdílů mezi regiony. Vše umocňuje chybějící vize a laxnost v dodržování přijatých strategií...


Ruské mezikontinentální jaderné torpédo, aneb Kdo že tady destabilizuje?

5. 2. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Čína a Rusko halasně kritizují novou americkou jadernou doktrínu, která kromě jiného počítá s vývojem nových taktických jaderných zbraní. Čína zašla ve své reakci až tak daleko, že přitom uvádí zjevně nepravdivé informace. Tvrdí totiž, že USA mají "největší jaderný arzenál" ZDE, přičemž nestranná organizace International Campaing to Abolish Nuclear Weapons (Mezinárodní kampaň za zrušení jaderných zbraní, ICAN) ve svém přehledu korektně označuje za nejsilnější jadernou mocnost světa Ruskou federaci disponující 7 000 jadernými hlavicemi ZDE. To odpovídá i údajům zpřístupněným v souvislosti se smlouvou START podepsanou v roce 2009 v Praze.

Kam vede ruská stopa v americké politice?

5. 2. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Zveřejnění takzvaného Nunesova memoranda s požehnáním Trumpova kabinetu má za cíl zpochybnit důvěryhodnost FBI a ministerstva spravedlnosti při vyšetřování údajného vměšování se Kremlu do amerických prezidentských voleb a jejich ovlivňování ve prospěch Donalda Trumpa. Americká a světová veřejnost se pomalu, ale jistě stává rukojmím nechutné podívané, v níž se i bedlivý pozorovatel jen stěží orientuje a kde se do křížku dostávají antagonistické mocenské síly, zatímco je pravda odstavena na vedlejší kolej.     

Skutečný problém, ne nesmysly šířené českými politiky:

Roboti nám seberou zaměstnání. Je nutno nalézt řešení teď, než bude pozdě

2. 2. 2018

čas čtení 4 minuty



V americkém Seattle otevřela firma Amazon obchod Go Store. Je to další krok ke konci světa práce, jak jsme ho znali


V lednu byl otevřen nový druh obchodu v suterénu ústředí firmy Amazon v Seattle. Zákazníci přijdou, naskenují si své mobily, vezmou si z polic, co chtějí, a zase odejdou. V obchodě Amazon Go nejsou žádné pokladny ani žádné pokladní. Je to tzv. "just walk out shopping" (nakupování typu "jen si vyjděte"). Umožňuje ho nová generace strojů, které dokáží rozpoznat, který zákazník je který a co si bere z polic. Během minuty po odchodu zákazníka z obchodu se mu na mobilu objeví stvrzenka za to, co si koupil.

Tak to teď bude vypadat v potravinářských obchodech.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL v prosinci 2017

13. 1. 2018

čas čtení 2 minuty

V prosinci 2017 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 69 643.13.    Výdaje na provoz Britských listů byly 64447.50 Kč. 

Zůstatek byl koncemprosince 2017 166 108.83 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Potřebujeme měsíčně cca 60 - 70 000 Kč na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 350 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Babiš | Iracionální nenávist v České republice | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ
28304