30185

Postřehy z Etiopie – nové výzvy i staré tradice

7. 1. 2019 / Kateřina Duchoňová

čas čtení 7 minut


Etiopie je zemí, která s krátkou přestávkou italské okupace nikdy nebyla kolonií. Zhruba od 3. století před naším letopočtem se na jejím území zformovala aksumská říše, v níž vládla šalamounská dynastie. K jejímu založení se vztahují i legendární postavy krále Šalamouna a královny ze Sáby.

Etiopané také mají jako jediný úřední jazyk amharštinu, která patří do rodiny semitských jazyků.

Po období vlády císaře Haile Selassieho, který byl vzhledem k sociálním nerovnostem a pomalým reformám svržen v r. 1974, později nastoupil krutý komunistický režim Mengistu Haile Mariama. Ten zestátnil podniky, ale také násilně vyvlastňoval půdu a terorizoval opozici.

Rozhovor Britských listů 200. Jak to dopadne se Spojenými státy?

4. 1. 2019

čas čtení < 1 minuta


Tento týden po nedávných volbách do amerického Kongresu přebírá rozhodování nad Sněmovnou reprezentantů Demokratická strana. Jak na to bude reagovat Donald Trump, co nás čeká v americké politice a jaké to může mít dopady na střední Evropu? O tom hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů Jan Čulík s Jiřím Pehem, politologem a ředitelem pražské pobočky New York University. Rozhovor se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 4. ledna 2019.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

O masmediálních přešlapech na pozadí boje s dezinformační mašinérií

7. 1. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Ve svém předchozím článku pro Britské listy jsem psal o nutnosti kritické reflexe tradičních sdělovacích prostředků, neboť jen tak lze účinně vyvracet nesčetné nesmysly manipulativních médií. Nemůžeme vést jednostranný boj proti dezinformační mašinérii, aniž bychom lehkomyslně zlehčovali nebo opomíjeli zjevnou předpojatost klasického mainstreamu v nejednom důležitém tématu. Slepá víra v produkci etablovaných mediálních domů, kde automaticky předpokládáme kvalitní práci s relevantními fakty, je vždy ošemetná, a nadto může vést na informační scestí. 

POLEMIKA

Jsou Britské listy součástí pražské mediální kavárny?

7. 1. 2019 / Petr Huďa

čas čtení 6 minut


Inženýr pan Kozák počítá Britské listy mezi tzv.  pražskou mediální kavárnu, které nedůvěřuje. Jak k takovému zjištění došel?

Podle toho, co na sebe v dopise prozradil, tak ve volbách jistě volí Babiše a Zemana.

Je euroskeptik. Liberální demokracii vnímá jako zásadní problém.  Podle všeho sdílí články na webech jako Parlamentní listy a Nová republika (NR), které kritikou EU a liberální demokracie nešetří.

Jak bude Rusko reagovat vůči Evropě v roce 2019?

7. 1. 2019

čas čtení 13 minut

Foto: Paul Whelan

Britský ministr zahraničí Jeremy Hunt konstatoval, že je nesmírně znepokojen, že Rusko hraje diplomatické šachy ohledně zatčení Paula Whelana, který byl v Moskvě obviněn ze špionáže. Whelan má britské, americké a irské občanství. Za poslední rok dělá Rusko daleko víc než jen diplomatické hry: otrávilo Skripalovy, vojensky intervenuje v Sýrii, kde zachránilo vražedný Asadův režim, a nedávno se dokonce zmocnilo jedné ukrajinské lodi. Mnoho lidí v Evropě a v USA to znepokojuje.

Rozhlas BBC k tomu vysílal velmi zajímavou diskusi. Co asi bude podnikat Rusko v roce 2019?

Observer: Českou demokracii ohrožuje rostoucí dluhová krize

6. 1. 2019

čas čtení 7 minut


Poslanci mají hlasovat o novém zákonu, který by měl ulehčit brutální systém exekucí


K tomu: Rozhovor Britských listů 197. Osvobodí politikové skoro milion občanů z pekla exekucí?  

Zavalená dluhy z firmy, která jí zbankrotovala, vyprávěla Renata svůj příběh finančního zoufalství, které jí vedlo k úvahám o sebevraždě a ochromilo strachem její stárnoucí rodiče. Třásly se jí při tom ruce, píše reportér britského týdeníku Observer Robert Tait z Kladna.

"Tak strašně jsem se bála exekutorů, protože chodili do domu mých rodičů. Když jste v této zemi dlužníkem, stát vás zkriminalizuje, je to horší, než kdybyste byli skutečný zločinec. Dokonce i vrah může být propuštěn dříve za dobré chování. Já jsem nikoho nezabila, ani jsem nikomu neublížila. Nechtěla jsem, aby mi firma zbankrotovala - ale do konce života se z dluhů neosvobodím."

Muslimská mládež uklízí v Americe parky poté, co Trump zlikvidoval platy jejich údržbářů a zahradníků

7. 1. 2019

čas čtení 1 minuta

Během deštivé soboty ve Filadelfii, zatímco trvalo uzavření amerických vládních úřadů a institucí v důsledku Trumpova požadavku, aby kongres finacoval jeho zeď na hranicích s Mexikem, uklízeli dobrovolníci odpadky z parku před Síní nezávislosti, kde vznikla americká ústava a americká Deklarace nezávislosti.

Po celých Spojených státech činili totéž jejich kolegové z Ahmadiyya Muslim Youth Association, asociace mladých muslimů, informuje CNN.

Tisíce lidí demonstrovaly v Bělehradě proti srbskému prezidentovi

6. 1. 2019

čas čtení 1 minuta

 


Tisíce lidí demonstrovaly v mrazu v sobotu v Bělehradě proti prezidentu Aleksandaru Vučíćovi a jeho vládnoucí Srbské pokrokové straně. Požadovaly svobodu médií a ukončení útoků proti novinářům a opozičním politikům.

Demonstranti pískali na píšťalky, mávali transparenty s nápisy jako "Zastavte zradu, hajte ústavu a podpořte lid!" a skandovali "Vučić zloděj". Demonstrace proti Vučíćovi probíhají v Bělehradě už pátý týden.

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

Žluté vesty protestovaly ve Francii už osmý víkend

5. 1. 2019

čas čtení 1 minuta

 
25 000 lidí se účastnilo protestů v Paříži, v Toulouse, v Lyonu a v dalších městech


V sobotu došlo v Paříži k násilným střetům mezi policií a demonstranty, kteří se snažili dostat se do Národního shromáždění, dolní komory parlamentu. Podpálena byla restaurace na lodi na řece Seině a desítky skútrů a motocyklů. Na bulváru Saint Germain v centru Paříže demonstranti postavili barikádu z popelnic, bariér a vánočních stromků z nedalekého trhu, které podpálili.

Tisíce lidí v Budapešti znovu demonstrovaly proti "otrokářskému zákonu" o přesčasech

5. 1. 2019

čas čtení 2 minuty

 

Hněv proti Viktoru Orbánovi v Maďarsku je také zaměřen na jeho ovládnutí soudnictví a médií

"Otrokářský zákon" sjednotil opozici, která byla dlouho roztříštěná a neefektivní

Tisíce demonstrantů v Budapešti vyšly do ulic navzdory sněhu a mrazu. Znovu protestovaly proti novému "otrokářskému zákonu" ultrapravicové vlády Viktora Orbána. Ten zákon byl schválen v prosinci a vyžaduje, aby zaměstnanci pracovali každým rokem o dalších 400 přesčasových hodin více než dosud - je to v podstatě další pracovní den každý týden.

Odkdy si politikové diktují, s kým vystoupí nebo nevystoupí v televizní debatě?

5. 1. 2019 / Jiří Hlavenka

čas čtení < 1 minuta

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Víte jak zaniká demokratická, otevřená, svobodná společnost? Pomalouuuučku.

Oni nezruší ani nezprivatizují Českou televizi, ani nevymění ředitele za českého "Rezníka". Respektive ne hned. To by se lidé mohli začít bouřit - a ten strejda dole je lidsky zbabělý, bez osobní odvahy.

Tak prostě nejdřív bude "diskutovat" - bez oponenta. To se postupně stane normou - však už som diskutúval minule bez oponenta, tak možem aj dněs. Potom, aby se to zjednodušilo, už bude jen v neděli ve dvanáct pronášet projevy, načo hentá diskúsija? To len ludí otravuje.

A Reportéři ČT se taky nezruší, to by byl řev, jen se jim nakáže reportérovat hlavně případy hořících pařezů v Kohoutovicích.

A až potom se to zprivatizuje: veď sa na to nikto nepozerá, prečo to majú ľudia platit?

Babiš bude mít sólové vystoupení v České televizi. Nechce mít žádného oponenta

K brexitu má dojít za 83 dní. Britská vláda nemá žádný plán

5. 1. 2019

čas čtení 6 minut



Zde je ohromující komentář politického editora britské komerční televize ITV Roberta Pestona (s milionem sledovatelů na Twitteru):


Paní premiérka má strategii na zabránění tomu, co považuje za chaos odchodu Británie z EU bez dohody.

Problém je, že ta strategie má pravděpodobně životnost jen asi něco přes týden.

Protože její strategií je přesvědčit poslance, aby podpořili její verzi odchodu z EU při hlasování dne 15. či 16. ledna, a jak řekl jeden její čelný ministr:

"Zastřelí mě za to, že vám tohle říkám, ale my to hlasování prohrajeme."

Tak, co pak?

No, neuvěřitelně, nikdo kolem Mayové - ani její ministři, ani její státní úředníci - nevědí.

Děti a čtyři holohlaví muži

5. 1. 2019

čas čtení < 1 minuta

Dvě radikálně odlišné fotografie ze čtvrtka jsou komentářovou zkratkou ohledně nynější americké politiky. Šéfka demokratického poslaneckého klubu ve Sněmovně reprezentantů Nancy Pelosi přivítala dosud nejrozrůzněnější skupinu nových poslankyň v americké historii, které přišly do Kongresu s dětmi, zatímco se Trump obklopil čtyřmi holohlavými muži z Rady pro celostátní ochranu hranic, když horoval pro výstavbu zdi na hranici s Mexikem:





 

Zdroj v angličtině ZDE

 

Svědectví: Jak nás ruinuje odchod Británie z EU

5. 1. 2019

čas čtení 3 minuty

Jak by to bylo tisíckrát horší při odchodu ČR z EU... No, poslouchejte: 

Posluchačka: Zažádala jsem o irské občanství.

Moderátor: Aha, protože chcete pracovat v Dublinu?

Posluchačka: No, já musím pracovat v Dublinu. Mé zaměstnání v bance už neexistuje. Banka se přestěhovala z Británie do Dublinu a stavební firma mého manžela, my jsme přišli o 50 procent našich stavebních dělníků. Tak my jsme ruinováni brexitem a to, že si Lowri (druhá moderátorka v tomto pořadu) myslí, že se chováme nevlastenecky, no, jsem tím jejím výrokem opravdu zhnusena, protože to jenom dokazuje, že lidé, kteří si žijí ve své mediální bublině, nemají absolutně tušení, jaký dopad ten brexit na nás má. Brexit nás zruinuje. Tisíce pracovních příležitostí odešly do zahraničí, do Frankfurtu a do Dublinu. Víte, my přicházíme o svá zaměstnání. Stavební firma mého manžela bude mít velmi vážné problémy, stejně jako mnoho dalších stavebních firem, protože je tady teď obrovský nedostatek pracovních sil. Je mi líto, opravdu jsem z toho zničená (začne plakat), protože my budeme mít problém koupit si pro naši rodinu jídlo, a to jenom proto, že pár lidí z vás nemá rádo cizince. A já vlastenka jsem, protože miluju svou zemi a netuším, proč ji ničíme. Netuším, proč chceme ekonomické útrapy. Nevím, proč nemohu dát to nejlepší svým dětem a je mi zjevné, že se budeme muset přestěhovat do Irska, abych mohla svým dětem poskytnout takový život, jaký chci, aby měly. A vy v té televizi, vy jste samozřejmě všichni naprosto v pořádku. Samozřejmě, že se vám vede! Ale nám ne!

Moderátorka Lowri: Mohla bych vás jednou věcí přerušit? Zaprvé, já nežiju v mediální bublině, vedu malou firmu, takže v tom vás musím opravit. Zadruhé, nedávno jsem byla ve své místní bance a nikdo z těch lidí, co tam pracují, nejsou vůbec Britové, takže tady pracuje množství lidí z mnoha zemí, není tomu tak, že by se všechny banky stěhovaly pryč z Británie. A mnoho pracovních míst v bankách zastávají lidé, kteří se vůbec v Británii nenarodili, takže je to složitější. Nikdo nechce, aby firmy krachovaly, ale my chceme žít ve volnotržní ekonomice, a v ní se může stát cokoliv. Víte, mohli bychom mít novou hospodářskou krizi, je mnoho důvodů, proč například stavební firmy neprosperují.

Posluchačka: Lidé z naší stavební firmy odešli z této země, ne proto, že by tady nebylo k dispozici spousta peněz, které si tu mohou vydělat, ale kvůli nepřátelskému prostředí. Rumuni tady v Británii už nechtějí být, raději se přesunou do Portugalska nebo do Španělska, kde asi není tolik práce k dispozici, ale lidé jsou tam vůči nim vstřícnější. Banky, pracuji v londýnském bankovním sektoru už déle než deset let, banky z Británie odcházejí do zahraničí, protože se musejí ochránit před  brexitem. To je faktem. Je to kvůli brexitu. To je neoddiskutovatelný fakt.

Jak by to dopadlo s ČR mimo EU?

5. 1. 2019 / Štefan Švec

čas čtení 3 minuty

Už dlouho se mi honí hlavou tohle...

Až dodnes světu víceméně dominovaly USA, federace 50 států s víc než 300 miliony obyvatel. Ekonomicky i mocensky jim teď na paty šlape Čína, země 22 provincií a 5 autonomních oblastí. Celkově v ní žije něco pod 1,5 miliardy lidí. Vojensky se snaží ve velmocenské politice prosadit znovu Rusko, federace s 22 republikami, dalšími 61 územně-správními celky a přibližně 150 miliony duší.

Konfrontace těchhle obřích celků je čím dál ostřejší, napětí ve světě větší, snaha všech zmíněných o ovlivňování zbytku světa je čím dál agresivnější. A to ještě nepíšu o těch klucích z Blízkého východu, co sedí na barelech s ropou a nekontrolovaně házejí miliardy po celém světě, aby za ně nadělali z co nejvíc lidí fanatiky.

Trump vyhrožuje, že americké vládní úřady zůstanou mimo provoz dlouhé měsíce, nebo i roky

5. 1. 2019

čas čtení 1 minuta


Částečné vyřazení amerických vládních úřadů mimo provoz trvá už čtrnáct dní a Donald Trump sdělil šéfům Kongresu v Bílém domě, že je připraven to prodloužit na měsíce, nebo i roky. Vyhrožoval také, že vyvolá celostátní mimořádný stav a postaví zeď na hranici s Mexikem bez souhlasu Kongresu.

Americká ústava dává Kongresu pravomoc financovat federální vládu, takže Trump by zřejmě čelil soudním žalobám, kdyby se pokusil Kongres při financování své zdi obejít.

Proti bludům o islámu

4. 1. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Stále dokola narážím na Facebooku na nesmyslné názory na islám, takže cítím potřebu znovu a jasně se k nim vyjádřit.

První nesmysl: islám je to samé jako nacismus.

Nacismus je ovšem naprosto moderní ideologie, odvolávající se na tzv rasovou vědu, podle níž lze vědecky určit, kdo je tzv. „židovské rasy“.

Nacismus vznikl ve 20. století, pár let byl oficiální ideologií Třetí říše, vedl ke genocidě a jeho hlavní potentáti byli odsouzeni za zločiny proti lidskosti. Islám oproti tomu je náboženství, které se hlásí ke stejnému Bohu, stejným prorokům jako judaismus a křesťanství.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Britské univerzity jsou vážně ohroženy brexitem bez dohody

4. 1. 2019

čas čtení 1 minuta

Foto: University of Oxford

Britské vysoké školství, zejména postgraduální výzkum, by bylo poškozeno na dlouhá desetiletí


Šéfové britských univerzit varovali, že odchod Británie z EU bez dohody by byl "jednou z největších hrozeb" britskému vysokému školství. Dochází k vážnému poklesu počtu studentů z Evropské unie, zejména v postgraduálním výzkumu.

Trump vystupňoval útok na vztahy mezi civilním a vojenským vedením

4. 1. 2019

čas čtení 5 minut

Během dvou let Donalda Trumpa v úřadě jsme si zvykli na tak mnohé, od krutosti jeho migrační politiky přes dětinské chápání mezinárodního obchodu a zjevný strach z Putina až po ořezávání finančních trhů, napsal Tom Nichols. Příliš mnoho Američanů prostě přivyklo prezidentovým potrhlostem a přistupují k nim coby k normálnímu šumu na pozadí svých životů. Někdy Trumpovy překroucené myšlenky vedou k pouhým rozpakům; jindy provádí nebezpečné politické změny nebo tvítem zničí velký objem bohatství.

Brazilský prezident navrhuje novou konzervativní globální alianci

4. 1. 2019 / Fabiano Golgo

čas čtení 2 minuty

Nová ministryně pro lidská práva zdůraznila, že "v Brazílii začala nová éra, nyní budou chlapci nosit modrou barvu a dívky budou nosit růžové šatečky"...


Nový brazilský prezident Jair Bolsonaro jasně uvedl, že chce být jedním z protagonistů nového konzervativního světového řádu. Prohlášení jeho ministrů ujasnilo, že váha Brazílie, jedné z největších ekonomik na světě, vlastníka nejbohatší půdy, místo, kde se nacházejí plíce zeměkoule amazonský prales, ekonomiky s rozpočtem více než jednoho bilionu dolarů, bude přidána do skupiny zemí s novými konzervativními vládami, které se snaží změnit směr světa.

Proč nežádají uprchlíci o azyl v první "bezpečné" evropské zemi

4. 1. 2019

čas čtení < 1 minuta

Protože to, že jsou tam drženi v klecích, jsou prostřednictvím waterboarding mučeni vodou a vězněni s pouty na rukou, není zrovna "bezpečné". A to dělají uprchlíkům mj. v Bulharsku a v Rumunsku. To by se vám asi nelíbilo, kdybyste utíkali z Česka...


Bludy o obavách z migrantů

4. 1. 2019 / Jiří Hlavenka

čas čtení 5 minut

Já vidím jiný obrázek. Zemí, kde díky šlapající ekonomice (ach, zase ta ekonomika!) si mohou dovolit nastavit minimální mzdu na úrovni dvou třetin průměrné, zatímco u nás je to na třetině, takže problémy, které vidíme všude kolem sebe - například patnáct procent práceschopného obyvatelstva v exekuci! - jsou tam neznámé. Země, kde šlapající ekonomika (už zas!) může dovolit zaplatit učitele adekvátně, ba dokonce velkoryse.


Pan Musil v příspěvku emotivně polemizuje nikoli s tím, co jsem napsal, ale s tím, co jsem nenapsal. Svůj příspěvek určený pro Facebook (tj. s dodržením "ještě stravitelné" délky) jsem věnoval jen a pouze ekonomické stránce oné u nás tak démonizované "ekonomické migrace"; a co víc, ještě jsem to zúžil na stránku makroekonomickou, tedy popisující celkový, souhrnný dopad na ekonomiku, nikoli na jednotlivé, mikroekonomické důsledky.

A dokonce i zde jsem do článku dal výhradu, že mnou popisované "má dáti-dal" není kompletní, že tam chybí další položky jak na straně nákladů, tak ovšem i výnosů. 

Španělsko: V roce 2018 dorazil rekordní počet uprchlíků

4. 1. 2019

čas čtení 1 minuta

Polovina všech migrantů bez dokladů, kteří překračují Středozemní moře, končí na španělském pobřeží. V roce 2018 dosáhlo Španělsko nového rekordu v počtu nově příchozích. Rovněž počty utonulých byly překonány, upozorňuje Juana Viúdezová.

Každý desátý německý patent je registrován na vědce s přistěhovaleckými kořeny

4. 1. 2019

čas čtení < 1 minuta

Rostoucí podíl patentů a obchodních značek v Německu vytvářejí lidé s přistěhovaleckými kořeny. Ukázala to studie Německého ekonomického institutu (IW). Takřka desetina patentů registrovaných v roce 2016 německým Patentním a značkovým úřadem (DPMA) pochází od jednotlivců s kořeny v zahraničí - nejčastěji ve východní a jihovýchodní Evropě.

Rozdělení EU ve věci Ruska přetrvává

4. 1. 2019

čas čtení 1 minuta

Evropská unie sní o společné zahraniční politice, napsala Eva Fischerová. Avšak téma Ruska ukazuje, jak je to ve skutečnosti těžké. Některé země EU s Putinem flirtují, další si přejí zaujmout tvrdý postoj.

Tajemství úspěchu "Antibabiše": Okresy, zdaleka nejen na severu

4. 1. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Pro mnohé venkovany je zřejmě natolik důležitá na odiv vystavovaná opozice Babiše vůči liberálním městským elitám a jejich politickému i kulturnímu vkusu, že jsou pro toto pomyslné "uznání identity venkovana až ze Strakovky" ochotni přehlédnout i vlastní vitální zájmy.

Tajemství hypotetické volební porážky hnutí ANO může být do jisté míry velmi prosté, i když v jiných ohledech opět složité. Opozice by v příštích volbách musela Babiše porazit v méně "metropolitních", ovšem stále svým charakterem ještě městských sídlech, především v kategorii 10 000 - 35 000 obyvatel. Seznam začínající Lanškrounem a končící Táborem čítá celkem 101 položek. Každé z nich by bylo třeba se věnovat individuálně - nikoliv spoléhat na jednu ideologizující či jinak paušalizující celostátní volební kampaň.

My chceme, aby nám vládli diletanti a autoritáři! Ostatní selhali!

3. 1. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 19 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Z reakcí od dvou čtenářů Britských listů - i z článků, které v IDnes publikuje Jaroslav Plesl - vyvstává postupně možná vysvětlení, co je motivací populismu. Součinnost frustrace s existujícím režimem, existujícími sdělovacími prostředky a existujícími politiky - s neschopností přesnějšího myšlení, a tedy zranitelností prostřednictvím lživých, zmanipulovaných, emocemi silně nabitých falešných zpráv.

Vyplývá to, zdá se mi, ze dvou reakcí na novoroční článek Bohumila Kartouse "Do krize vstoupíme s diletanty v čele".    Čtenáři Miroslav Kozák a Jiří Jírovec, stejně jako Pleslovy články v IDnes, naznačují, že důvodem podpory populismu je součinnost frustrace a mlhavého myšlení, neschopnost kritičnosti.

Jak k článkům zveřejněným v IDnes napsal Bohumil Kartous:

Situace v Gaze

3. 1. 2019

čas čtení < 1 minuta

Prosím, aby Britské listy našly odvahu publikovat odkaz na veřejně dostupný, španělský, 18minutový dokumentární film GAZA. Film je nominován na cenu Goya 2019, píše Marika Muchová a pokračuje:

V roce 2018 bylo na tzv. Palestinských územích zavražděno nejméně 289 lidí. Tisíce byly zraněny a doživotně zmrzačeny. Podle organizace Defence for Children bylo v roce 2018 zabito 56 palestinských dětí (tj. více než 1 dítě za týden). Více než 1300 Palestinců ztratilo střechu nad hlavou.

S anglickými titulky je dostupný zde:

30175

Zmatení jazyků – Facebook dělá byznys, Yandex dělá “politiku”

3. 1. 2019 / Albín Sybera

čas čtení 5 minut

Přežije kapitalistické tržní hospodářství setkání s autoritativní režimy v technologickém věku?

Před Vánoci zveřejněná reportáž New York Times obsáhle informovala o osobních datech uživatelů Facebooku, které Facebook soustavně sdílel (a zřejmě stále sdílí) se svými obchodními partnery – více ZDE. Na jednu stranu se jedná o neustále se opakující jev, kdy v současné technologické době stále více ztrácíme kontrolu nad našimi vlastními údaji, anebo minimálně nad daty, které poskytujeme sociálním sítím. Často se ale v těchto bezesporu důležitých debatách o povaze soukromí v době umělé inteligence a zacházení s osobními údaji („naftou 21. století“) vytrácí ještě jeden zásadní rozměr, který svou povahou připomíná spíše hájení klanových či v lepším případě imperiálních zájmů v duchu19. století.

29549

Nepříjemný, leč nutný pohled do vlastního zrcadla

3. 1. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Jan Čulík si v textu Babiš je nevinen, Orbán a Putin jsou demokraté, v Bruselu vládnou zločinci, Rusko se chová přátelsky a Čína nám nehrozí opět klade otázku, proč lidé věří naprostým nesmyslům, a nikoliv ověřeným faktům. Částečně si sám odpovídá, když zmiňuje „jednolitý postoj pražské mediální kavárny vůči problémům dneška“. Mám za to, že tím stojí právě mentorský postoj (nejen) českých mainstreamových novinářů jdoucí ruku v ruce se zcela legitimním pocitem, že obyčejný a nadto atomizovaný jedinec tváří v tvář neprůstřelným a odcizeným politickým elitám nemůže nic změnit; pocitem, který se projevuje ztrátou důvěry v etablované instituce a zavedené sdělovací prostředky.

Bojují v Jemenu na straně Saúdů dětští vojáci?

3. 1. 2019

čas čtení < 1 minuta

Novinář David Kirkpatrick na stránkách deníku The New York Times odhaduje, že zhruba 20 procent súdánských vojáků bojujících v Jemenu na straně koalice vedené Saúdskou Arábií mohou být mladíci v rozmezí 13 až 17 let.

To by znamenalo, že Rijád a spol. do bojů se vzbouřenými Húsiji nasazuje dětské vojáky. Jedná se o konzervativní odhady, neboť ve skutečnosti má Súdán v Jemenu až 40 procent dětských vojáků. Zdá se, že tito mladiství bojovníci jsou placeni přímo Rijádem. Zpráva o dětských vojácích v Jemenu vyvolala senzaci, přičemž o této skutečnosti informovala prakticky všechna arabská média.

Bližší informace v angličtině ZDE

25863

Na Nový rok – co udělat skok?

3. 1. 2019 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 4 minuty

Kudy vede cesta z temnot klimatické změny? Před lety u nás běžel televizní seriál "Přežijí rok 2000?" Dobrá úvaha. Dneska nás tohle téma moc netrápí. V každé trafice byl v osmdesátých letech k mání měsíčník "Naší přírodou", později "Nika" a další periodika zaměřená na ochranu životního prostředí (ŽP). Pravda, stát samotný to za totáče měl jinak - emise i další zrůdnosti ve vztahu k ŽP mu byly vcelku fuk. Proto odešly i smrkové lesy v pohraničních horách - oslabené hlavně sirným smogem z elektráren coby jednoduché sousto pro kůrovce. Nicméně odspodu se klubala environmentální vzpoura s hlavními protagonisty panem Vavrouškem a panem Moldanem.

Trumpovy Spojené státy v roce 2019 aneb Soumrak nad paradigmatem války proti teroru

3. 1. 2019

čas čtení 3 minuty

Zahraniční politickou linii Spojených států na Blízkém východě symbolizuje válka proti teroru, kterou realizuje Pentagon, CIA a ministerstvo zahraničí. Zdá se však, že dochází k útlumu této politické doktríny, píše blízkovýchodní analytik Juan Cole. Donald Trump, jak víme, chce stáhnout americké vojáky ze Sýrie. Ačkoli se washingtonský establishment snaží toto úsilí do jisté míry mařit, americký prezident pravděpodobně uspěje ještě na jaře. 

22708

Kubera a naši konzervativci

3. 1. 2019 / Lukáš Kraus

čas čtení 3 minuty

Poslechl jsem si projev senátora Kubery a bylo tam i několik světlých míst. Předně bych politické třídě také rozdal obkládačky a kochal se její neschopností. Za neschopnost je třeba tvrdě platit. To byla velmi cenná část projevu pro ty, kteří si tak rádi malují u počítačů různé modely robotizací, digitalizací, nepodmíněných žebračenek, vyhazování lidí z práce atd. Tak to není a dlouho, dlouho nebude. To kouření chápu tak, že se ty restrikce nemají přehánět tam, kde se nejedná o děti a kde neexistují dopady na další generaci. To je podstatné, že tvrdá regulace vede ke snižování počtu nových mladých kuřáků. Není to už v módě, sláva Bohu. Kupříkladu statistiky z roku 2017 uvádějí, že v Norsku kouří jen 11 procent lidí. Ale staré bardy bych opravdu nechal dovydechnout alespoň v kuřácké místnosti v každé hospodě, kde o to mají zájem. Celkově průměrný, konzervativně humpolácký projev s mírně šovinistickým akcentem.

30054

O rizicích vyplývajících z ekonomické migrace

3. 1. 2019 / Michal Musil

čas čtení 3 minuty

Motto: “Liberals are very broadminded: they are always willing to give careful consideration to both sides of the same side”

Článek Jiřího Hlavenky dle mého názoru dobře ilustruje jistý - mezi liberály velmi rozšířený - typ nepochopení problému migrace. Nepodezřívám autora, že by si nebyl vědom, že do jakékoliv smysluplné bilance nákladů a přínosů migrace musí vstupovat i faktory, které není jednoduché přepočítávat na peníze, respektive je zahrnout do bilance HDP (sociální soudržnost, bezpečnost, růst extremismu, atp.).

30174

Krása nesmírná je podle života v ČR jen otrhaná tapeta...

Nejlepší z možných světů

3. 1. 2019 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Hezky nám to tu, pod Mount Everestem, vzkvétá. Trochu se nám tu pravda rozmáhá nesnášenlivost, ale to jsou jen takové kosmetické drobnůstky na jinak bezchybné tváři české společnosti. Jistě bychom si měli dopřát více sebevědomí, neboť můžeme být právem hrdí na své velké ekonomické a společenské úspěchy. Svět zde, v Kraji, je přece úžasný. Aby ne, když jej spravují tak skvělí služebníci věcí veřejných...

Jsem přímo nadšen skutečností, že se další ústavní činitelé připojili k tradici bilancování v období slunovratu a naplnili roli světlonošů, těch, kdo kráčejí jako první vstříc neznámému. Očekávám, že příští rok se přestanou ostýchat i další významné postavy českého kulturního, intelektuálního a politického panteonu a vytvoří skutečnou národní frontu, která vytěsní vše ošklivé z života českých občanů. Od prezidenta až po starostu Nejdedáli, všichni velcí muži (a pár ne tak úplně velkých, zato krásných žen), mohou udělat tuto zemi ještě úžasnější. Jelikož logos, slovo, je podstatou všeho.

Britský konzervativní ministr vnitra terčem kritiky, že označil imigranty za "ilegální"

2. 1. 2019

čas čtení 2 minuty


Každý má právo překročit hranice a požádat o azyl


Britský konzervativní ministr vnitra Sajid Javid, jehož otec přišel do Británie jako imigrant, se stal terčem ostré kritiky od charitativních organizací a od právníků, že označil hrstku uprchlíků, snažících se v posledních týdnech přeplout do Británie na vratkých člunech přes kanál La Manche, za "ilegální". Pohrozil, že je bude deportovat do Francie.

Colin Yeo, čelný britský imigrační právník, označil takovou hrozbu za porušení zákona. "Deportovat autentické uprchlíky, kteří čelí pronásledování, ve snaze odstrašit příchod jiných, to je naprosto protizákonné," konstatoval tento právník. "Předpokládám, že pan ministr vnitra to dobře ví a je deprimující, že takové věci říká, aby vypadal tvrdě. Z nejnovějších statistik vyplývá, že asi tři čtvrtě žádostí o azyl od Íránců je v Británii vyřizováno kladně, takže tu hovoříme o autentických uprchlících."

ČR: Rychlý propad do autoritářství prostřednictvím blábolů?

2. 1. 2019

čas čtení 3 minuty

Pozoruhodně, Pleslova a Babišova IDnes zuří ve svém prvním tištěném vydání roku 2019 proti "totalitě lidských práv" a argumentuje, že liberalismus je "nadvládou zájmových skupin, které bezskrupulózně prosazují zájmy části proti celku." Oba publikované články naznačují, že ČR směřuje rychle k orbánismu.

Propad se zdá být rychlý. Před rokem dvěma by se takovéto bláboly v českém tisku nevydávaly, míní Jan Čulík.

Spanilý čtenář může posoudit intelektuální úroveň těchto článků z níže uvedených citací.

Být tolerantní je cesta k nějakému cíli, a tím může být i naprostý nesmysl. Nebo to původně nebyl nesmysl, ale ideologové z toho nesmysl udělali, což se dnes děje běžně zejména v oblasti menšin. Jejich aktivisté se bez ustání ohánějí „nezadatelnými lidskými právy“ a „nezcizitelnými občanskými svobodami“, což nabývá absurdních, až odporných rozměrů. A kde to skončí? Například dnes je ještě stále neoddiskutovatelnou úchylkou statuofilie, což je zalíbení v sochách. Podobně, jako je někdo homosexuál nebo třeba pedofil, tak jiný je statuofil. Čekám, kdy se ozvou nějaké rozezlené aktivistky, že jsou diskriminovány, protože jim není zákonem umožněno vdát se za svatého Václava nebo Jungmanna, případně Karla IV. Prohlásí se za menšinu a budou ječet: „Sundejte nám Václava z koně, Jungmanna ze židle a Karla z podstavce, odvezte je na radnici k obřadu a pak k nám domů, je to naše nezadatelné lidské právo!“

Pojem MeToo překládám do češtiny jako nemoc šílených krav. V této oblasti je situace vážně strašná. Běžné jsou extrémy, kdy se někde už neříká „těhotná žena“, ale „těhotný člověk“.

Po dvou totalitách, tedy nacismu a komunismu, které šlapaly po lidských právech, teď přichází totalita lidských práv. Pod ni nespadá jen multikulturalismus, genderismus, homosexualismus a podobně, ale v podstatě úplně jakýkoli nesmysl kohokoli napadne. Jednoduše řečeno je to prosazování vlastního sobectví...

Autor: Jaroslav Maximilán Kašparů (68)


* * *


Druhý článek "ekonomky Hany Lipovské z Masarykovy univerzity" útočí na studii Mezinárodního visegrádského fondu mj. těmito slovy:

Autoři se obávají spolupráce „neliberálních“ zemí visegrádské čtyřky, které mohou společně požadovat návrat rozhodovacích pravomocí z Bruselu zpět do Prahy, Bratislavy, Budapešti a Varšavy. Riziko vidí zejména v úspěšném brexitu, kvůli kterému by si i ostatní státy troufly vyhrožovat odchodem. Pro autory zjevně neexistuje nic horšího než suverénní národní stát, který si spravuje své záležitosti sám bez bratrské pomoci Bruselu. Ve druhé variantě se Unie pod obnoveným vedením Německa a Francie dostane z krize (taktně se přitom mlčí o podílu obou států na jejím vzniku). Pomýlení středoevropští nacionalisté si však přesto nebudou schopni uvědomit všechny výhody Evropské unie a zvolí si vlády reprezentující národní zájmy. Maďarsko a Česko poté z Unie svorně vystoupí.

Článek obsahuje  tato obdivná slova:

Institut Václava Klause vydal v polovině roku manifest „Obrana demokracie před liberální demokracií“, podle kterého liberální demokracie nahrazuje vládu většiny vládou byrokracie generující neustále nová a nová „práva“ nových a nových menšin.

Uzavírá:

Skutečný demokrat nemůže být liberálním demokratem, nechce-li principy pravé demokracie bez přívlastku zradit.

Republikán Mitt Romney ostře zkritizoval Trumpa

2. 1. 2019

čas čtení 5 minut

Lidé této velké země se budou vyhýbat politice hněvu a strachu, pokud k tomu budou vyzýváni svými představiteli  v domovech, v církvích, ve školách, v podnicích, ve vládě - těmi, kdo povznášejí náš pohled a respektují důstojnost každého božího dítěte - ideál, který je podstatou Ameriky.

Mitt Romney, republikánský senátor z Utahu, který byl r. 2012 nominován Republikánskou stranou pro prezidentský úřad, vstoupí tento čtvrtek do Senátu. V Deníku Washington Post ostře zkritizoval Donalda Trumpa, v článku s titulkem "Prezident utváří charakter národa. Trumpův charakter selhal".

Romneyho argumentace stoprocentně platí pro Miloše Zemana i české politiky. Státníci totiž skutečně utvářejí charakter národa. Ukazují mu, kde jsou hranice zákonnosti, civilizovanosti a lidskosti. V ČR to nedělá nikdo - toleruje se rasismus a nenávist vůči menšinám, které by v západních demokratických zemích byly trestným činem, poznamenává Jan Čulík.

Mitt Romney píše:

Ken Clarke: Moje samolibá generace politiků vyvolala populismus

2. 1. 2019

čas čtení 3 minuty

"Jde o to, jak regulovat kapitalismus, aby se zabránilo výstřelkům. Lidé, jako jsem já, kteří podporují kapitalismus a volné trhy, se musejí přestat chovat tak samolibě, jak jsme se chovali, když jsme v devadesátých letech vytvořili tento mezinárodní systém, založený na pravidlech. Příští generace bude muset najít takové řešení, aby systém fungoval spravedlivě, a přitom efektivně, aby se zabránilo těmto vlnám populistické nespokojenosti."

"Jsem členem establishmentu z devadesátých let. Usnuli jsme na vavřínech. Populismus je všude," říká o sobě Kenneth Clarke, 78, nejdéle sloužící poslanec v Dolní sněmovně a snad nejchytřejší člen Konzervativní strany za mnoho let (poznamenává Jan Čulík). Za konzervativních vlád Margaret Thatcherové, Johna Majora a Davida Camerona zastával funkce ministra vnitra, ministra financí, ministra zdravotnictví a ministra spravedlnosti. Poskytl velmi zajímavý rozhovoru serveru Politico.

Clarke nyní jako řadový poslanec sleduje, jak se svět, který pomáhal budovat, kolem něho rozkládá.

Anšlus Běloruska "je pro Putina nutností"

2. 1. 2019

čas čtení 1 minuta

Nikdo by se neměl nechat zmást kalendářem, napsal Ajdar Muždabajev. Nadcházející rok může být reprízou roku 1939, protože Vladimir Putin přikročí k pohlcení Běloruska, rozšíří válku proti Ukrajině a využije teroristických činů k prosazování ruské přítomnosti v Pobaltí.

Otevřme dveře dokořán ekonomické migraci

2. 1. 2019 / Jiří Hlavenka

čas čtení 8 minut

Z každého průměrného hospodářského migranta z Evropské unie měla Británie v roce 2017 o 2370 liber (cca 70 000 Kč) větší prospěch než z domácího britského pracovníka. Německo nyní otevírá z hospodářských důvodů dveře ekonomickým migrantům dokořán.


Chcete se mít brzy lépe? píše Jiří Hlavenka a pokračuje: Dotazem mířím na ty, kteří se dobře nemají: na seniory s nízkými penzemi. Na občany s hluboce podprůměrnými mzdami. Na rodiny s dětmi a hypotékou, na dlouhodobě nemocné a zdravotně postižené, na lidi v exekuci. Na ty, kteří by zlepšení své situace opravdu a vděčně pocítili. Chcete? Pak řekněte spolu se mnou nahlas: ČR potřebuje otevřít své dveře ekonomickým migrantům. Dokořán.

Jak Trump přímo rozšířil lež vykonstruovanou ruským serverem Sputnik

2. 1. 2019

čas čtení 5 minut

 

Těsně před koncem loňského roku shrnul Kurt Eichenwald, známý reportér a analytik amerického deníku New York Times, autor několika knih, svou zkušenost s přímou vazbou Donalda Trumpa na lživý ruský server Sputnik. Shrnujeme:


V roce 2016 mě telefonicky informoval jeden  člověk z výzvědné komunity abych ten den bedlivě sledoval server Sputnik. Nevěděl jsem, co Sputnik je. Bylo mi vysvětleno, že je to primární propagandistický server, který Rusko provozuje k šíření dezinformací za účelem destabilizace globálních demokracií, včetně Spojených států.

2019, aneb Radostné vyhlídky

2. 1. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

V roce 2019 existuje nadpoloviční šance zahájení Trumpova impeachmentu. Odstranění vrcholně nekompetentního, hyperžvanivého impulsivního narcise z Bílého domu by mohlo odstartovat postupný proces diskreditace populistické xenofobní politiky, jejímž symbolem se americký prezident stal, také mimo USA. Avšak i v takovém případě by šlo o běh na velmi dlouhou trať.
   

A tím je seznam očekávatelných pozitivních událostí v české a světové politice v podstatě vyčerpán.

Mezitím v Absurdistánu 94:

EU jako židovsko-německé spiknutí, elektřina z uhlí, podvody a korupce a šikana občanů státem

2. 1. 2019 / Tomasz Oryński

čas čtení 13 minut

Foto: Jak Poláci parodují fotografii, na níž premiér Morawiecki zvedá k ustrojení vánočního stromku svého syna

Byly Vánoce a starý rok skončil. Avšak to neznamená, že se věci v Polsku zpomalují. Vládní vozidla doprovázející "důležité osoby" stále ještě usilují o to překonat americkou armádu v počtu silničních havárií. Stále dochází k množství absurdních situací. Jednoho radního ze strany Právo a spravedlnost například rozčílil vánoční plakát města Varšavy, protože jsou na něm hvězdy a srpek měsíce, a všichni přece vědí, že srpek měsíce je symbol islámu, takže je to důkaz, že levičáci se snaží křesťanům ukradnout Vánoce.

Bolsonaro: "Brazílie nade všechno, Bůh především!"

2. 1. 2019 / Fabiano Golgo

čas čtení 5 minut

"Brazílie nade všechno, Bůh především" - s těmito slovy ukončil Jair Messias Bolsonaro  svůj projev při inaugurační ceremonii, která ho učinila prezidentem. Pak se odchýlil ze scénáře a improvizoval závěrečná slova: "naše vlajka je zelená a žlutá, ujistěte se, že už nikdy nebude rudá". První dáma Michelle si vzala mikrofon před svým manželem a "mluvila" řečí neslyšících (brazilský znakový jazyk). Michelle je tlumočnicí v baptistické církvi. Michelle dokonce proti protokolu přerušila řeč a dala manželovi dva polibky.

Průzkum: Češi se stále nejvíce bojí neexistujících teroristických útoků, ale také nedostatku vody

1. 1. 2019

čas čtení < 1 minuta

Podle nejnovějšího průzkumu agentury Median pro ČRo se stále Češi nejvíce bojí neexistujících útoků Islámského státu (čti: strašení a manipulace hloupějších občanů politiky a prodejnými médii, aby se nehovořilo o skutečných problémech a nemusely se řešit, stále funguje!), ale méně než loni. Výrazně v ČR stouply ekologické obavy.


1942 a dnes

31. 12. 2018

čas čtení < 1 minuta

V roce 1942, navzdory obrovskému utrpení na domácí scéně, Írán přijal více než 100 000 polských uprchlíků. Celá země je přivítala. V roce 2018 připlulo do Británie několik desítek íránských uprchlíků a angličtí konzervativní politikové to vyhlašují za "celonárodní krizi".


Dobré vyhlídky do roku 2019:

Maďarský stát oslavuje "vytvoření společné polsko-maďarské hranice"

31. 12. 2018

čas čtení < 1 minuta

Toto "umělecké dílo" zakoupil maďarský stát a umístil ho na přední místo do maďarské Národní galerie.  Nacistický spojenec Horthy oslavuje zničení Československa a  vytvoření "společné maďarsko-polské hranice" r. 1939.

Tolik k pochvale visegrádské čtyřky a Orbánova režimu v Zemanově vánočním projevu...



29864

Vnitropolitické ohlédnutí za rokem 2018

31. 12. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Když se ohlížím za rokem 2018 jako vnitropolitický komentátor, vidím tři hlavní události: volbu prezidenta, vznik koaliční Babišovy vlády a komunální volby. Miloš Zeman se stal už podruhé (a naposledy) prezidentem jen těsným výsledkem. Ani jeden z jeho hlavních a možná až překvapivě úspěšných protivníků nebyl kandidátem politické strany. Bývalý premiér za ODS, do jehož velkých zkušeností mnozí vkládali velké naděje, zcela propadl.

Do roku 2019:

Babiš je nevinen, Orbán a Putin jsou demokraté, v Bruselu vládnou zločinci, Rusko se chová přátelsky a Čína nám nehrozí

31. 12. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 18 minut

A vlny umělé inteligence, ztráty více než 50 procent pracovních příležitostí v ČR se vůbec nemusíme bát a nemusíme se na to nijak připravovat

Jednou z největších psychologických záhad je otázka, proč tolik lidí věří naprostým nesmyslům, které jim osobně škodí - jen proto, že fakta je iritují? Chápu, že relativně jednolitý postoj pražské mediální kavárny vůči problémům dneška může vést mnoho lidí ke vzdornému iracionálnímu protipostoji, avšak ten psychologický mechanismus je mi zcela záhadou. Protože, jak se říká, "to, že jste paranoidní, ještě neznamená, že po vás nejdou".

Kromě toho, v postojích těchto "kritiků establishmenty", je pozoruhodná zastaralost jejich informací. Mají pořád představu, že jaksi existuje sjednocený idealizovaný Západ, tedy USA a EU v nerozborné jednotě, proti jejíž idealizaci je nutno bojovat, protože tento sjednocený Západ ČR "kolonizuje a ničí". Ve skutečnosti dávno žádná aliance USA-EU neexistuje: americký prezident se nyní ruku v ruce s Vladimírem Putinem snaží Evropskou unii destabilizovat a zlikvidovat. A pokud má někdo utkvělou představu, že "zločinci z Bruselu" ČR vykořisťují (zejména posíláním těch miliard euro do ČR, které vedly k modernizaci a opravě tolika českých měst a většiny české infrastruktury), počkejte, jaké to bude, až se pod tlakem ultrapravicových populistů EU rozpadne. To bude terno pro Českou republiku!

A znovu zdůrazňuji: demokratickým mandátem se nedá legitimizovat zločinnost. Pokud voliči budou manipulací a propagandou natolik zblblí, že budou požadovat lynčování menšin, země se stává fašistickou. Pamatujte, jak šokovány byly muslimské děti kriminálními předvolebními plakáty Tomia Okamury, vylepenými na pražských tramvajích, jimiž musely jezdit do školy. Nikdo za to Okamuru kupodivu nestíhal. Proti nesmyslnému vyvolávání nenávisti vůči menšinám musejí politikové razatně vystoupit, nemá-li demokracie skončit. V ČR se to neděje, politikové naopak rasismus vůči Romům, židům a muslimům podporují.

Podle nejnovějšího průzkumu veřejného mínění si většina zejména mladých a vzdělaných lidí v ČR myslí, že rok 2019 bude lepší než rok 2018. Bohužel se zřejmě mýlí - bude zřejmě v mnoha ohledech ještě horší.

Dokáže však někdo vysvětlit, jaký je psychologický mechanismus toho, že lidé záměrně věří bludům, které je poškozují?

Příkladem je dopis pana inženýra Kozáka z Ostravy, který "rozebral" článek Bohumila Kartouse, viz níže.

Nejprve Kartousovu reakci. Musím přiznat, že tento postoj ke skutečnosti mě zanechává ve stavu naprostého nepochopení. Může tyto postoje někdo vysvětlit?

Pane Kozáku,

uvědomujete si prosím, že tam, kde argumentujete věcně (OLAF, rozhodnutí nejvyšší soudní instance na Slovensku a rozhodnutí soudu pro lidská práva ve Štrasburku, vyjádření několika zpravodajských služeb k bezpečnosti užívání informačních systémů produkovaných Čínou..) zpochybňujete rozhodnutí a expertízu institucí demokratických zemí? Já tedy nevím, čím se zabýváte, ale musíte být naprosto bezkonkurenčně informován. Anebo je to tím Silvestrem...

Pane Kozáku, těžko Vás o něčem přesvědčovat, nicméně Vy si neuvědomujete, že žalostná úroveň a prostituce politiků, jež hájíte, bude mít nejhorší dopady právě v regionech typu Ostravy. Můžete mi prosím sdělit, co udělali Andrej Babiš a Miloš Zeman pro lepší ovzduší v regionu zatíženém jedním z nejhorších ovzduší v Evropě? Abyste se nenamáhal, nic. Co udělali pro to, aby z regionu  neodchazeli mladí a vzdělaní? Nic.

Ježišmarja, vždyť života Pražáků se pitomost české politiky nijak nedotýká. Odskáčou to ty nejzranitelnější regiony.

Tož všecko dobré.

Odcházející šéf Trumpova štábu John Kelly: Posuzujte mě podle toho, co Trump za mé přítomnosti neudělal

31. 12. 2018

čas čtení 1 minuta

 
Teprve až poté, co 8. prosince bylo potvrzeno, že šéf Trumpova štábu John Kelly odchází, oznámil Trump náhle, že stahuje americké vojáky ze Sýrie a polovinu ze 14 000 amerických vojáků z Afghánistánu. John Kelly nyní poskytl dvouhodinový exkluzivní rozhovor deníku Los Angeles Times, kde se vyjadřuje o Trumpovi diplomaticky, avšak, jak na to poukazuje deník Washington Post, kritika je přesto zřetelná.

Kellyho stoupenci argumentují, že Kelly zabránil Trumpovi, anebo odvedl jeho pozornost jinam, aby neudělal desítky škodlivých rozhodnutí. Částečně prý právě on přesvědčil Trumpa, aby nestáhl americké vojáky z Jižní Koreje a aby Spojené státy nevystoupily z NATO, čímž Trump hrozil.

Firma, která má provozovat havarijní dopravu zboží po brexitu, nemá žádné lodi

31. 12. 2018

čas čtení < 1 minuta



Firma Seaborne Freight, která získala od londýnské vlády kontrakt za 13,8 milionů liber pro provozování nouzové lodní dopravy zboží mezi přístavy Ostend a Ramsgate v případě brexitu bez dohody, nevlastní žádné lodi, neprovozovala dosud nikdy kyvadlovou lodní dopravu a neplánuje s ní začít, dokud Británie neodejde z Evropské unie.

Kontrakt, který s touto firmou podepsala britská vláda, je jedním ze tří v celkové hodnotě 107,7 milionů liber (asi 3,1 miliardy Kč), které londýnská vláda uzavřela s lodními dopravci bez jakékoliv veřejného konkursního řízení.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 


PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL v říjnu 2018

31. 10. 2018

čas čtení 2 minuty

V říjnu 2018 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 43 927.60  . DĚKUJEME!   Výdaje na provoz Britských listů byly  však 106 601.72 Kč. 

Bez větší míry finanční podpory čtenářů do několika měsíců končíme.

Zůstatek byl koncem října  2018 197 962.12 Kč.  

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
25956