Je Brexit Party digitální "politickou stranou" nového stylu?

22. 5. 2019

čas čtení 5 minut



Všeobecně se očekává, že eurovolby v Británii ve čtvrtek 23. května vyhraje Farageova až v březnu 2019 založená politická strana The Brexit Party, přestože nemá žádné členy ani žádný program. Nemá také žádnou strategii pro brexit, kromě "vypadnutí Británie z EU bez dohody", což by znamenalo ekonomickou katastrofu. Podle průzkumů veřejného mínění bude pro Farageovu novou Brexit Party hlasovat asi 36 procent Angličanů. Pro strany požadující setrvání Británie v EU bude hlasovat celkem asi 37 procent britských voličů:



Darren Loucaides publikoval v deníku Guardian rozsáhlou analýzu, poukazující na to, že Farage se při své "politické" činnosti inspiroval počítačovou  metodologií italského populistického "Pětihvězdičkového hnutí", jehož ovládnutí politické scény prostřednictvím sociálních sítí Farage bedlivě nastudoval a otrocky ho napodobuje.

Má-li Loucaides pravdu, stojíme na prahu zcela nové, digitálně-populistické politické éry a je to konec demokracie:

Rozhovor Britských listů 219. O podvodném systému soukromého vysokého školství

17. 5. 2019

čas čtení < 1 minuta


(zapněte si titulky)

V úterý 21. května se konala pražském kině Lucerna premiéra filmu Víta Janečka a Zuzany Piussi Univerzity a svoboda. V tomto Rozhovoru Britských listů mluví Jan Čulík se Zuzanou Piussi o hlavním tématu tohoto filmu: podvodném systému soukromých vysokých škol v České republice. Rozhovor se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 17. května 2019.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Petr Pithart o ohrožení demokracie ve (střední) Evropě

21. 5. 2019

čas čtení < 1 minuta



V Rozhovoru Britských listů, který se bude vysílat během eurovoleb, v pátek 23. května (a na Britských listech bude k dispozici od pátku ráno) hovoří bývalý premiér České republiky a bývalý přeseda horní komory českého parlamentu velmi zajímavě o současném ohrožení demokracie ve střední Evropě. Doporučujeme!

O zemi, kde vždy vše vědí líp

22. 5. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Byla nebyla země nenechavší se vyvést z míry. Když sousedé digitalizovali, chlubila se hmotností vyrobené oceli na hlavu a objemem vypitého piva na bachor. Ostatně proč se znepokojovat, když socialistická dělba práce vývoj moderní elektroniky spořádaně převedla do Bulharska s hypermoderním centrem Vitoša Valley? A vojáci chválili odolnost elektronkových počítačů vůči elektromagnetickému impulsu. - Pak ale jednoho dne i tam, kde kdysi nadšeně honili invazní mandelinku, začali licenčně vyrábět procesor Intel 8086. Od "amerického brouka" došli k "americkému švábu".

Pondělní výpadek Britských listů

21. 5. 2019

čas čtení 4 minuty

 

Pondělní téměř celodenní výpadek Britských listů byl nepřímo způsoben finančními problémy. Vzhledem k tomu, že od čtenářů v současné době nedostáváme dostatečné množství příspěvků na provoz, nejsme schopni hradit náklady na technický provoz serveru a na spotřebu elektřiny serveru, která je v důsledku relativně velké čtenosti relativně velká. Mělo to včera nepřímé technické dopady, které se podařilo odstranit až s nejvyšším úsilím po mnoha hodinách práce.

Jsme velmi vděčni čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají, avšak v současnosti je to kolem 40 000 Kč měsíčně, kdežto výdaje jsou každý měsíc kolem 80 000 a v některých měsících v důsledku nepředvídaných nákladů stoupnou na 100 000. Uznáte, že v takové situaci nemají Britské listy zrovna dlouhodobé výhledy.

Dívám se na to docela pesimisticky. Je paradoxní, že v době, kdy se Evropa, a zejména střední Evropa, propadá do temnoty a je z mnoha důvodů vážně ohrožena demokracie, drtivá většina českých občanů se nechá manipulovat nesmysly, jaké například předvolebně šíří Andrej Babiš o imigrantech a uprchlících   (odborníci systematicky poukazují, že tam, kde jsou migranti, dochází k výraznému ekonomickému rozvoji, vyplývá to zajímavě například z podrobných amerických studií daňových přiznání občanů v jednotlivých místech USA -  podívejte se například na knihu datového analytika New York Times Sethe Stephense-Dawidowitze Everybody lies, obsahuje k této věci nesmírně zajímavé údaje, ke knize se vrátíme recenzí -  ČR a střední Evropa obecně už nyní zápolí v důsledku blokace migrantů a v důsledku stárnutí s ekonomickými problémy).

Jak varuje organizace Avaaz, Dezinformace jsou proměňovány ve zbraně používané proti nám!  Je paradoxní, že přestože to lidem škodí, nechávají se ovlivňovat především dezinformacemi a hlubinnou manipulací prostřednictvím vyvolávání emocí a strachu. Je ostudné, že namísto toho, aby politikové vystoupili a řekli:"Lidi, neblbněte", se cíleně snaží ku prospěchu svých krátkodobých zájmů těchto iracionálních emocí, založených na nesmyslech, zneužívat ve svůj prospěch. Nikdo nevystoupí jak Masaryk a neřekne lidem, jak co je. (Přestože se Babiš lživě stylizuje do pózy Masaryka a tzv. "novináři" mu to tisknou.)

Tak, jak píšu, vyhlídky jsou špatné. Racionálními a věcnými informacemi většinu lidí nepřesvědčíme - mají představu, že věci jsou jinak.

Publikujeme pravidelně apel, že potřebujeme zvýšit množství finančních příspěvků od čtenářů, obávám se, že většina lidí to prostě automaticky přeskočí. Ale je to vážné.

Pokud si myslíte, že jsou v této temnící situaci Britské listy důležité, prosíme, přispívejte na provoz BL menší finanční částkou. Pomozte nám vystoupit z bubliny kmenových čtenářů a šiřte naše informace mezi svůj okruh známých. Víme, že je to těžké: lidi prostě CHTĚJÍ dnes věřit blbostem.

Tak třeba se to nepodaří: Možná už pětadvacet let Britských listů stačilo. Existovaly paradoxně v době, kdy bylo mnoho co kritizovat, nicméně nebyla zdaleka tak děsivá a nebezpečná jako teď. Tak možná budou v této temnící se době racionální hlasy umlčeny.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jan Čulík
šéfredaktor



 

Brexit: Zkolabovaly ocelárny British Steel

22. 5. 2019

čas čtení 1 minuta

 

V Británii právě v důsledku brexitu zkolabovaly ocelárny British Steel. 5000 lidí přichází o zaměstnání v ocelárnách, dalších 20 000 v dodavatelských firmách. V důsledku nejistoty ohledně brexitu přišla firma o 25 procent svých zakázek, tedy od většiny evropských zákazníků, utrpěla také drastickým poklesem hodnoty libry, což vedlo k zdražení nakupovaného materiálu ze zahraničí.

Vláda firmu odmítla zachránit. 

Podrobnosti v angličtině ZDE
 
Alastair Campbell: Právě jsem hovořil s Michaelem Heseltinem ohledně kolapsu firmy British Steel. Kolik dalších hospodářských a průmyslových katastrof budeme muset zažít, než se vláda, parlament a celá země probudí a uvědomí si, jak obrovské ekonomické škody brexit způsobuje už nyní a o kolik se to ještě zhorší? 

 Just been talking to Michael Heseltine re British Steel. ‘How many more economic and industrial hits are we going to take before government, Parliament and country wake up to the scale of economic damage Brexit is already inflicting and just how much worse it will get?’ Vgq


Blázniví Angličané stále více podporují Farage

22. 5. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Nejnovější průzkum organizace YouGov.

YouGov ovšem ignoruje skotské nacionalisty a welšskou stranu Plaid Cymru. Ve Skotsku i ve Walesu jsou tyto silně proevropské strany nejpopulárnější. Z toho vyplývá, že stále mají v Británii stoupenci setrvání Británie v EU mírný náskok nad maniaky z podvodné Farageovy strany. Ovšem proevropské strany nejsou jednotné. Ostudný je postoj Labouristické i Konzervativní strany, které se po zásluze zcela propadly.

Farageova Brexit Party je nyní úřady (chabě) vyšetřována za podvody s finančními příspěvky. Šéfem jejího finančnictví je člověk, který byl v USA nedávno odsouzen do vězení za finanční podvody. Farageovým stoupencům "vypadnutí Británie z EU bez dohody" je zjevně úplně jedno, že je Farage podvodník.

Farage tvrdí, že by Británie mohla po vypadnutí z EU bez dohody "obchodovat s EU na základě podmínek Světové obchodní organizace". Je to lež: k tomu by Británie musela mít s EU obchodní dohodu. Jenže takové drobnosti fanatické stoupence Nigela Farage nezajímají. Odmítají také prokázaná fakta, že v případě jimi požadovaného vypadnutí Británie z EU bez dohody dojde k ekonomické a sociální katastrofě.

V nynější situaci to vypadá, že v důsledku eurovoleb  se do Evropského parlamentu dostane větší množství Farageových maniaků. Čímž si Británie ještě více rozezlí Evropskou unii a ta se bude snažit se jí co nejrychleji zbavit. O brexitu však rozhoduje Dolní sněmovna, a i když se ta nedokáže shodnout na žádném řešení, zcela zásadně odmítá - právem - brexit bez dohody.

Britská Konzervativní strana absurdně řeší patovou situaci novou volbou šéfa strany, jenže pro jakéhokoliv nového předsedu této strany se podmínky nijak nezmění. Pokud skutečně konzervativci zvolí šílence Borise Johnsona, který je zcela nekompetentní, britská vláda se do několika málo měsíců rozloží a budou všeobecné volby - které ovšem zřejmě znovu skončí patem.


Eurovolby v Polsku: Dominují jim sex a náboženství

22. 5. 2019

čas čtení 4 minuty



Předvolební kampaň pro eurovolby v Polsku se proměnila ve válku slov ohledně náboženství, sexu a morálky poté, co na YouTube zhlédlo více než 21 milionů lidí ! dvouhodinový dokumentární film o tom, jak polští kněží systematicky sexuálně zneužívají děti. Film vyvolal otázky o vazbách nynější polské vlády na katolickou kampaň. Zároveň vládní oficiální kampaň vykresluje příslušníky LGBT komunity jako "hrozbu dětem".

Zveřejnění filmu "Jen to nikomu neříkej" bratrů Sekielských, který zaznamenává několik otřesných případů ztraumatizovaných jedinců, zneužívaných v dětství katolickými kněžími, zintenzivnil už tak horečnou debatu v Polsku o roli mocné katolické církve v polské politice a společnosti, v níž je homosexualita běžně považována za pedofilii.

 12978

Ultrapravicové organizace na Facebooku šíří nenávist milionům lidí v Evropě

22. 5. 2019

čas čtení 1 minuta



Organizace Avaaz objevila 500 účtů na Facebooku, zneužívajících fake news k šíření ideologie bělošské nadřazenosti


Facebook těžce zápolí se svým nepříliš efektivním úsilím očistit svou platformu, především na účtech provozovaných neanglicky. V poslední době před eurovolbami  zrušil Facebook účty, které sledovalo asi 6 milionů lidí a zkoumá další účty ovlivňující asi 26 milionů osob.

Okamura lže v předvolebních materiálech

22. 5. 2019 / Jiří Hlavenka

čas čtení < 1 minuta

Studenti brněnského gymnázia prošli Okamurův předvolební plátek - a fakt uvěříte, co tam objevili!

- 25 lží
- 44 zavádějících tvrzení
- 17 neověřitelných informací
= celkem tedy 86 hloupostí všeho druhu.
Na to že se jedná o pár stránek s velkými obrázky a písmenky, vychází průměrně jedna hloupost na každé dvě věty. Kvalitní skóre. Kdo se chce pokochat, viz příloha (lži - potrženy červeně, zavádějící informace - zeleně, neověřitelné - oranžově).

Mimochodem: téma migrantů a islámu je pryč. Tento nepřítel sám od sebe zmizel. Asi to nebyl dostatečně kvalitní nepřítel. Ale objevil se nový: Evropská unie. Co stránka, to shitstorm na EU coby největšího nepřítele pravověrných vlastenců.

(Kredit: @Max Onderka).

Anglická Brexit Party Nigela Farage pozvala - překvapení! - Václava Klause

22. 5. 2019

čas čtení < 1 minuta

Panebože. Klausův odporný postoj vůči právům gayů a vůči Putinově agresi přiměl dokonce i libertariánský Cato Institute v USA, aby s ním přerušil všechny styky. Pro Farageovu Brexit Party je však dost dobrý.

Brexit Party: Bývalý prezident České republiky Václav Klaus tvrdí, že Evropa potřebuje, aby tento čtvrtek zvítězila Brexit Party



Bannonova návštěva před eurovolbami uvrhla Le Penovou do defenzívy

22. 5. 2019

čas čtení 2 minuty

Bývalý guru Trumpovy kampaně Steve Bannon překvapivě zasahuje do francouzských voleb do Evropského parlamentu, všímá si Tracy McNicollová. Záměrem je pomoci spojenecké Marine Le Penové zvítězit. Ale ukazuje se, že je nežádoucím partnerem, který hodil Emmanuelu Macronovi záchranné lano.

Proč fašizuje ODS?

19. 5. 2019 / Richard F. Vlasák

čas čtení 1 minuta

Otevřený dopis Richarda Vlasáka předsedovi ODS Petru Fialovi v reakci na ostudný projev předsedy senátu Kubery.

Vážený pane profesore,

byl jsem nucen vyslechnout projev pana předsedy Senátu Kubery na pietním aktu v Terezíně.

Podle pana předsedy může být novou totalitou péče o životní prostředí, rovnost pohlaví, politická korektnost nebo multikulturalismus.

Taková přirovnání mne jako potomka rodiny trpící pod nacistickou i komunistickou zvůlí a bojující dle Masarykových zásad za svobodu naší republiky niterně urážejí.

To je ta nová, moderní ODS, prosta nacionalismu a kmotrů?

Írán odmítl Trumpovu nabídku k jednání

22. 5. 2019

čas čtení < 1 minuta

Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf prohlásil, že jeho země nebude jednat s prezidentem Donaldem Trumpem, dokud USA neprokážou Íránu "respekt" tím, že dodrží závazky sporné jaderné dohody, informují Frederik Pleitgen a Sheena McKenzieová.

Íránskou agresi v Perském zálivu lze zastavit bez války

22. 5. 2019

čas čtení 1 minuta

S blížícím se létem roste geopolitické napětí stejně rychle jako teploty, napsal James Stavridis. Saúdská Arábie tvrdí, že utrpěla útokem bezpilotních letounů na pozemní ropné čerpací stanice a dva z jejích tankerů se staly terčem sabotáže. Dva další tankery, včetně jednoho pod vlajkou spojence v NATO Norska, byly údajně také poškozeny malými výbušnými zařízeními.

USA: Íránská hrozba "zablokována"

22. 5. 2019

čas čtení 1 minuta

Potenciální íránské útoky byly americkými protiopatřeními zablokovány, tvrdí úřadující americký ministr obrany Patrick Shanahan. USA v posledních týdnech varovaly před hrozbou z Íránu, ale nepředložily žádné detaily.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Nadcházející eurovolby jsou pro nás pro všechny fatálním mezníkem

21. 5. 2019

čas čtení 3 minuty

JDĚTE VOLIT!! TENTOKRÁT JE TO OPRAVDU ŽIVOTNĚ DŮLEŽITÉ!!

Minulý týden se Viktor Orbán nadšeně setkal v Bílém domě s Donaldem Trumpem. Bylo to milostné setkání, perfektně načasované k tomu, aby signalizovalo, že se tento americký prezident chystá vykuchat Evropskou unii, nebo ji úplně zničit. Těsně před evropskými volbami se maďarský "illiberální" premiér dal dohromady s italským ultrapravičákem Matteem Salvinim a byl posvěcen bělošským nacionalistickým americkým prezidentem, který se vyjádřil, že Evropská unie je nepřítel, píše Natalie Nougayrède.

Mezitím v Sýrii dále padají barelové bomby a Rusko bombarduje nemocnice a školy v Idlibu, jak se smyčka utahuje kolem 3 milionů civilistů, kteří jsou v pasti v posledním regionu ovládaném vzbouřenci, který chce prezident Asad znovu dobýt. Historikové nám možná jednoho dne sdělí, zda Vladimír Putin načasoval tuto konkrétní ofenzívu tak, aby byla zkoordinována s jeho dalšími akcemi s cílem zničit EU, jako jsou rozsáhlé dezinformační kampaně pomáhající extremistickým silám po celém kontinentu.

Jak zabránit předlužení a jak ho odstraňovat

21. 5. 2019

čas čtení 4 minuty

tisková zpráva

V Česku vznikl Institut prevence a řešení předlužení. Povede jej Radek Hábl, autor Mapy exekucí

Česko má nový think-tank, Institut prevence a řešení předlužení (IPŘP). Ten sdružuje dluhové poradce, datové analytiky a odborníky na problematiku exekucí, kteří se v uplynulých letech společně podíleli na projektu Mapa exekucí. Vedle zpřístupňování dat o exekucích a osobních bankrotech v Česku se institut bude věnovat i problematice tzv. šmejdů - soukromých firem vydělávajících na lidech v dluhové pasti.

Rakousko: Diskreditace extremní pravice

21. 5. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

V Rakousku to proběhlo opravdu velmi rychle. Koalice lidovců a svobodných se sesypala po zveřejnění skandálního videa, na němž je zachycen vicekancléř za svobodné, Strache, který slibuje novináři nastrčené „ruské podnikatelce“ veřejné zakázky za pomoc ve volební kampani. Hned mne napadlo: co na to voliči?

V eurovolbách dostanou můj hlas Piráti

21. 5. 2019 / Jiří Hlavenka

čas čtení 3 minuty


Volby do evropského parlamentu jsou vlastně "příjemné volby". Politické strany do nich obvykle vysílají své lepší lidi, s rozhledem a znalostí jazyků; politické podnikatele to nezajímá, protože v EP se nedá kšeftovat. Takže jak minule, tak i dnes je to volba mezi "dobrým a ještě lepším".

Zastavím se ale ještě nejdřív u dalších stran či kandidátek, u kterých se nebojím říci, že jsou dobré. Sympatie k lidovcům bohužel kazí jejich přílišný konzervativismus u některých kandidátů i u představitelů strany doma. Je-li lidovcem Petr Pithart i Jiří Čunek zároveň, "kdo jsou lidovci"? Škoda - jejich kandidáti do EP jsou dobří.

Proč ČR blokuje seriál radiodokumentů Matematika zločinu?

21. 5. 2019

čas čtení 1 minuta

Rozhodli jsme se reagovat otevřeným dopisem na vyjádření GŘ Český rozhlas René Zavorala během veřejné schůze Rady Českého rozhlasu dne 24. 4. 2019 týkající se seriálu Matematika zločinu, píše Josef Šlerka z Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky.

"....Stejně jako Český rozhlas, je i Nadační fond nezávislé žurnalistiky povinen řádně hospodařit se svěřenými finančními prostředky. Vzhledem k tomu, že vznik seriálu byl kromě finančních prostředků Českého rozhlasu též částečně financován prostředky Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky, vzali jsme výtky týkající se seriálu velice vážně a nechali si zpracovat přiložený posudek a právní stanovisko. Na základě závěrů těchto posudků se domníváme, že vysílání pořadu Matematika zločinu je ve veřejném zájmu a není důvod mu bránit...."


Celý dopis ZDE


K tomu: 


V šíleném posunu doprava vyloučili britští konzervativci náměstka Margaret Thatcherové

21. 5. 2019

čas čtení 4 minuty



Michael Heseltine: Je děsivé, děsivé, že 70 procent našich mladých lidí chce zůstat v Evropě a ty ignoruje 70 procent starých lidí, kteří chtějí odejít. Zájem této země zjevně závisí naší přítomnosti v srdci Evropy. A všechny tyhle řeči o znovuzískání suverenity a moci, to jsou všechno hesla, nemající žádnou vazbu na reálný svět, v němž žijeme. A i když existují někteří velmi odvážní konzervativci, kteří brání pevnost a hájí náš národní zájem, je příliš mnoho konzervativců, kteří stojí v jednom ze dvou táborů. Ti, kteří chtějí mít klidný život, co můžeme dělat, a pak ti brexitéři, kteří jsou pohánění posedlostí minulosti, falešnými představami o roli ekonomiky střední velikosti a o roli národního státu v zítřejším světě. Jsou naprosto nevědomí ohledně přání generací, které teprve přijdou. Jestliže se brexit uskuteční, budu zdeprimován, že moje generace zradila mladou generaci. Budu zdeprimován, že jsme odepřeli Británii její historickou roli v srdci Evropy. Zdeprimován, že jsme opustili vlastní postoj jako jedna z čelných zemí v našem světě. Vzdali jsme se moci. Tomu vůbec nerozumím.



Britská Konzervativní strana v pondělí oznámila, že se rozhodla vyloučit z poslaneckého klubu konzervativců Michaela Heseltina (86), prominentního ministra ve vládách Margaret Thatcherové a Johna Majora. Heseltine totiž v neděli oznámil, že v nadcházejících eurovolbách bude hlasovat pro kandidáta Liberálnědemokratické strany (bývalého konzervativce, který byl také od toryů vyhnán). Heseltine je jednou z nejvýznamnějších - a nejrozumnějších - osobností britské Konzervativní strany. Zastává ostře proevropské postoje a systematicky upozorňuje, že brexit, a zejména brexit bez dohody, bude pro Británii katastrofou.

Kterak česká vláda trestuhodně ignoruje zásadní globální hrozbu

20. 5. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Pro drtivou většinu českých voličů jsou nejdůležitějším tématem blížících se eurovoleb obavy z teroristického útoku, což o nás mnohé vypovídá. Rozhodně stojí za důkladné zamyšlení, proč jsou Češi vyděšeni takřka mizivou hrozbou více než případným kolapsem organizovaného života na této planetě. Vinu za tento nepříznivý stav nesou dílem klasické sdělovací prostředky, jež uhranula takzvaná migrační krize a teroristické útoky inspirované Daešem, dílem pak vláda, jejíž do nebe volající klimatické ignorantství na vlastní kůži pocítíme všichni.




Finsko vítězí ve válce proti dezinformacím. To, co se naučilo, bude klíčové pro přežití západní demokracie

20. 5. 2019

čas čtení 2 minuty


Ve finských školách běžně probíhají hodiny, v nichž jsou studenti seznamováni s celou řadou metod, které se používají na sociálních sítích k zblbnutí a k manipulaci jejich uživatelů. Finští studenti jsou informováni o tom, jak lehké je zmanipulovat fotografie a videa, o tom, jak se manipuluje polopravdami, zastrašováním a falešnými profily a účty.

K eurovolbám i dále:

AVAAZ: Naléhavá hrozba dezinformací - a jak se můžeme chránit

20. 5. 2019

čas čtení 8 minut

JDĚTE VOLIT!! TENTOKRÁT JE TO OPRAVDU ŽIVOTNĚ DŮLEŽITÉ!!

Vážení přátelé,

je možné, že se během pouhých několika dní ultrapravice zmocní eurovoleb a naplní evropský parlament rasisty, fundamentalisty a popírači globálního oteplování.

Vypadá to, jako že tyto strany vznikly naprosto z ničeho. Nyní v některých zemích Evropské unie stojí v čele průzkumů veřejného mínění. Co je tedy jejich tajnou zbraní?

Dezinformace


Právě v této chvíli se Evropa topí v dezinformacích. Tvrdí se, že gangy migrantů útočí na policii, nebo že katedrála Notre Dame bude znovu vybudována s minaretem! Už po dlouhé měsíce zkoumá náš tým tsunami falešných zpráv v Evropě a zjistili jsme šokující pravdu - materiál z dezinformačních sítí byl zhlédnut stamilionkrát!

O vztazích mezi Poláky a židy

20. 5. 2019 / Tomasz Oryński

čas čtení 22 minut



Téma polsko-židovských vztahů v poslední době často vyvolává mezinárodní pozornost. Podle toho, kdo hovoří, slyšíme o polském antisemitismu, o židovském antipolonismu a o pokusech přepsat historii odevšad. Nechvalně známý polský zákon, který trestal připisování nacistických zločinů Polákům se setkal se zuřivým odmítáním poté, co ho židovské komunity vylíčily jako další pokus popírat holocaus - neférově, protože navzdory tomu, že tento zákon měl mnoho chyb, zcela jasně se týkal jen nespravedlivého připisování nacistických zločinů Polsku.

Google zablokoval firmě Huawei přístup k aktualizacím Androidu

20. 5. 2019

čas čtení 1 minuta



Znamená to, že firma Huawei zřejmě nebude schopna provozovat operační systém mobilních telefonů


Firma Google přerušila svou spolupráci s firmou Huawei, která vyžaduje transfer hardwarových a softwarových produktů, s výjimkou těch, které spadají pod licence open source, informuje Reuters.

Firma Huawei okamžitě ztrácí přístup k aktualizacím operačního systému Android a nové verze jeho chytrých telefonů mimo Čínu ztratí přístup k populárním aplikacím a službám včetně Google Play a aplikaci Gmailu.

Británie: Zničili Corbyn Labouristickou a Mayová Konzervativní stranu?

18. 5. 2019

čas čtení 2 minuty



Před eurovolbami, které se v Británii konají ve čtvrtek 23. května, dosáhla panika v Labouristické straně nejvyššího vrcholu. Z nejnovějšího průzkumu veřejného mínění totiž vyplývá, že proevropští britští liberální demokraté předstihli labouristy, kteří odmítají zaujmout vůči brexitu konkrétní postoj.


V Rakousku kvůli Strachemu padla vláda. Předčasné volby budou v září

18. 5. 2019

čas čtení 4 minuty

 



Aktualizace:
V Rakousku se budou konat předčasné volby poté, co odstoupil ultrapravicový vicekancléř kvůli videu, na němž sliboval ruské údajné podnikatelce, že ji poskytne státní zakázky, pokud ovládne největší rakouský bulvární deník a bude pro něho v něm šířit předvolební propagandu.

Kancléř Sebastian Kurz konstatoval v sobotu, že "už to stačilo" a že jeho konzervativní Lidová strana vystupuje s osmnáct měsíců trvající koalice s ultrapravicovou Stranou svobody (jejímž zakladatelem byl důstojník SS). "Co nejdříve", řekl Kurz, "se budou konat předčasné volby. ZDE 

* * *

Aktualizace: Strache odstoupil.

Heinz-Christian Strache řekl v sobotu na tiskové konferenci, že se stal obětí "cíleného politického atentátu", jehož účelem mělo být rozbít vládnoucí koalici v Rakousku. Tvrdil, že zhlédnutí kompletního videa by dokázalo, že "neudělal nic protizákonného". Přiznal ale, že na videu "jedná jako teenager" a že jeho chování bylo "stupidní, neodpovědné a bylo chybou". Se slzami v očích požádal svou manželku a kolegy, aby mu odpustili, a že jeho výroky byly jasně "katastrofální a nesmírně trapné".

Stracheho, 49, nahradí jeho ministr dopravy Norbert Hofer, jeho zástupce ve Straně svobodných. Hofer v roce 2016 těsně prohrál rakouské prezidentské volby. Strache dodal, že doufá, že jeho strana bude dál vládnout v koalici s Lidovou stranu kancléře Kurze.

Rakouský bulvární list Krone-Zeitung, padesát procent jehož vlastnictví Strache nabídl ruské "podnikatelce" a vyjádřil názor, že většina jeho novinářů by měla být vyhozena, vyšel ve všech svých regionálních mutacích s palcovým titulkem na první straně "Strana svobodných končí!"

V sobotu se ve Vídni konala demonstrace za nové volby. 



Podrobnosti v angličtině ZDE

K tomu Petr Honzejk:

* * *


Rakouská koaliční vláda se octla v krizi po zveřejnění videa, na němž vicekancléř a ultrapravicový politik Heinz-Christian Strache slibuje veřejné zakázky falešné ruské podnikatelce za pomoc v předvolební kampani.

Podle vládních zdrojů se kancléř Sebastian Kurz měl se Strachem setkat v sobotu dopoledne, avšak vyloučil jakoukoliv další spolupráci se svým zástupcem poté, co video v pátek zveřejnily Der Spiegel a Sueddeutsche Zeitung.

V Miláně se sešel největší póvl Evropy

18. 5. 2019

čas čtení 1 minuta

Tomio Okamura, jak ve své první reportáži v sobotu večer varovně informovaly Channel 4 News, se účastnil milánského setkání největšího póvlu Evropy, fašistů, islamofobů, a populistů. Poněkud italským stylem dezorganizovanou a zmatenou akci (jak uvidíte v této reportáži) zorganizoval italský fašista Matteo Salvini. Účastnili se ji šéfové nejhnusnějších stran Evropy. Nemohl se jí však účastnit rakouský fašista Strache, který v důsledku skandálu byl namísto účasti  nucen v sobotu  rezignovat na svou funkci rakouského vicekancléře. Ve Vídni demonstrovaly tisíce občanů za nové volby.

Teď vše záleží na voličích, konstatoval reportér Channel 4 News Matt Frei.

Videoreportáž Channel 4 News ZDE 

Salvini vyvolává určité obavy mezi svými ultrapravicovými partnery, když pohrozil, že je ochoten porušit předpisy EU o hranici deficitního financování a destabilizovat tak finanční trhy. Jiným kontroverzním Salviniho návrhem je sdílet migranty po celé Evropské unii a pěstovat vřelé styky s Ruskem

Nacionalisté z Dánska a z Estonska jsou ostře protiruští a nesouhlasí s proruskými postoji Salviniho a Le Penové. Polská strana Právo a spravedlnost také nevstoupí do Salviniho ultrapravicového seskupení, právě kvůli obavám z jeho proruské orientace.  ZDE

 

Záhadné financování Brexit Party musí být vyšetřeno

20. 5. 2019

čas čtení 2 minuty



Bývalý britský premiér Gordon Brown je znepokojen, že Farageovu stranu možná financují špinavé zahraniční peníze

Britská Volební komise, odpovědná za legální průběh voleb, se octla pod sílícím tlakem zahájit vyšetřování financování Brexit Party Nigela Farage. Vzniklo znepokojení, že by její financování mohlo být zahraničním zásahem do britské demokracie.

Bývalý britský labouristický premiér Gordon Brown požaduje před čtvrtečními eurovolbami, aby Volební komise bezodkladně vyšetřila, zda má Brexit Party dostatečné záruky, že nepřijímá špinavé peníze.

Verhofstadt: Chcete-li vidět, jaké škody napáchali nacionalisté, jeďte do Británie

20. 5. 2019

čas čtení 2 minuty


Velké změny v myšlení bývalého belgického premiéra a nynějšího koordinátora Evropského parlamentu pro brexit, Guye Verhofstadta se odehrály v roce 1994, kdy navštívil Rwandu s cílem vypracovat pro belgický parlament zprávu o původu genocidy v této bývalé kolonii.

"800 000 lidí bylo během dvou měsíců vyvražděno tím nejbrutálnějším způsobem. Byla tam vojska OSN, byla tam belgická vojska, ale došlo k tomu stejně. Navštívil jsem dva roky po té genocide kostely a kosti mrtvých byly všude ještě ve vysokých hromadách. Ta skutečnost změnila mé politické názory.

To, co se tam stalo, extremní nacionalismus a náboženská kmenová příslušnost, bylo tak obrovských rozměrů a bylo to tak kruté, že to bylo mimo veškeré lidské zkušenosti. Dalo by se říci, že jsem proto začal být liberálnější ohledně lidských hodnot a trochu méně jsem se už zaměřoval na finanční otázky. Když jsem pohlédl zpět, zjistil jsem, že jsem byl blbec."

Hospodaření OSBL za březen 2019

18. 4. 2019

čas čtení 2 minuty

V březnu 2019  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 61 653.77 Kč, výdaje však byly 117 691.50 Kč. Prosíme o větší finanční podporu.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


22921