Pondělí: Na Lvov dopadlo pět raket

18. 4. 2022

čas čtení 15 minut

- Tříletý Arťom, který byl v pondělí zraněn ve Lvově ruským raketovým útokem. Jeho rodina tam uprchla před válkou z Charkova.





- Starosta Lvova obvinil Kreml z genocidy poté, co v pondělí do tohoto  západoukrajinského města dopadly čtyři ruské rakety, které zabily sedm lidí a nejméně 11 jich zranily.

Andrij Sadovyj uvedl, že na Ukrajině již nezbyly žádné bezpečné oblasti. "To, co dnes vidíme, je genocida. Je to úmyslná akce agresora, který zabíjí pokojné civilisty," řekl a dodal: "Všechna naše města a vesnice jsou ve stejné situaci."

Rusko v pondělí brzy ráno provedlo několik smrtících náletů z dálkového letectva na cíle, o nichž tvrdilo, že jsou vojenské. Útoky přišly v době očekávání velké ofenzívy Moskvy v nadcházejících dnech na východě a v průmyslovém regionu Donbas.

Sadovyj uvedl, že jedna z raket zasáhla  garáž a dílnu na opravu pneumatik ve Lvově a zabila čtyři lidi. Další lidé byli zraněni, včetně jednoho dítěte, přičemž dva dospělí jsou zraněni kriticky. V blízkosti byla vyražena okna, včetně oken ve škole, uvedl. 

Mezi těžce poškozenými budovami byl i hotel ukrývající Ukrajince, kteří uprchli před boji v jiných částech země, uvedl starosta Lvova Andrij Sadovyj.

Reportéři agentury Associated Press hovořili s 47letou Ludmilou Turčakovou, která do Lvova uprchla se dvěma dětmi z východního Charkova. "Noční můra války nás dostihla i ve Lvově. Na Ukrajině už není místo, kde bychom se mohli cítit bezpečně."





Rozhovor Britských listů 485. O vraždění na Ukrajině v kontextu zvěsti Velikonoc

15. 4. 2022

čas čtení < 1 minuta




"Osvoboďme se od strachu! Člověk už vykoupen byl!" To je podle faráře Richarda Vlasáka poslání Velikonoc, o němž hovoří s Janem Čulíkem v tomto velkopátečním Rozhovoru Britských listů. Vysílá se na Regionální televizi od Velkého pátku dne 15. dubna 2022.

Britský ultrapravicový tisk útočí - o Velikonocích!! na anglikánskou církev

18. 4. 2022

čas čtení 1 minuta

Arcibiskup canterburský a další hodnostáři církve se totiž vyjádřili, že posílání žadatelů o azyl do Rwandy, což chce dělat kontroverzní Johnsonova ministryně vnitra Priti Patel, je "pro Boha nepřijatelné".

Arcibiskup canterburský Justin Welby: Tato doba je dokazuje, proč jsou tak vážné etické otázky ohledně posílání žadatelů o azyl do zahraničí. O podrobnostech musí rozhodovat politika a politikové. Princip tohoto rozhodnutí však musí projít božím úsudkem. A on jím nemůže být schválen. Protože předání naší odpovědnosti dokonce i zemim, které by se snažily jednat správně, jako Rwanda, je opakem přirozené vlastnosti Boha, který Sám přijal  odpovědnost za naše selhání.



Cena za evropský "dialog" s Ruskem

17. 4. 2022

čas čtení 13 minut

- Ukrajinské ministerstvo obrany: Rusům se nedaří zahájit velkou ofenzívu v Donbasu:


- Alex Thomson, Channel 4 News: Mariupol nedávno, Mariupol dnes:

Sovětský kreslený film: Písmeno Z na lodi, to je signál fašismu! Sojuzmultfilm teď vymazal tento film ze svého archivu

17. 4. 2022

čas čtení < 1 minuta

Sovětský kreslený film, kde ponorka "Neptun" nalezne potopenou válečnou loď označenou písmenem Z. Chlapec říká: No, to je fašistická loď. Fašisté označují své válečné lodě tímto písmenem." Dnes Sojuzmultfilm vymazal tento kreslený film ze svého archivu:



30970

Monitor Jana Paula: Vzkříšení a současnost

18. 4. 2022 / Jan Paul

čas čtení 7 minut

Autor obrazu Jan Paul

Oslavou Vzkříšení vrcholí křesťanské Velikonoce, jakou hodnotu přinášejí člověku, který se nehlásí k žádnému vyznání, nebo o sobě dokonce tvrdí, že je ateista, bezbožník, bezvěrec, zkrátka někdo, kdo Boha nepotřebuje a katolickou církev už vůbec ne? K tomu, aby byl člověk dobrý, nepotřebuje Boha, proč by tedy měl věřit, že přináší lidem spásu v podobě věčného života? Víme, že Kristova nabídka je v jeho milosrdenství universální pro všechny lidské bytosti bez výjimky, a Ježíš se zajímal spíš o ty, kteří selhávají, o hříšníky. V čem tedy spočívá ono Velikonoční tajemství, a co tato událost znamená pro současného člověka?

 16853

Nezasloužená milost podaná z Golgoty

17. 4. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Jednou ze závratných hlubin křesťanského myšlení, zejména toho západního, je pojetí tzv. milosti. Západní teologie obsahuje mnoho sofistikovaných sporů o milost, které dnes už nemusejí dávat mnoho smyslu.


Jedním ze základních hesel protestantismu je právě „sola gratia“, tedy „pouhou milostí“, což znamená, že člověk je zachráněn nikoli na základě svých skutků a zásluh, nýbrž jen milostí Boží. Myslím, že něco podobného můžeme najít u svatého Pavla a svatý Augustin pak na základě svého čtení Pavla dělá z milosti předurčení v tvrdém smyslu slova, jak se o tom zmíním níže u Kalvína: oba, Pavel i Augustin, ostatně byli poznamenáni osobní zkušeností, kdy se Boží milostí a ne vlastní zásluhou vydali na správnou cestu.

 16853

VELKÝ PÁTEK:

Tři hodiny odpoledne

29. 3. 2024 / Jim Bishop

čas čtení 7 minut



Ježíš se naposled zvedl k hlavě kříže. "Otče," zvolal, "do tvých rukou poroučím svého ducha." Jeden z vojáků obešel kříž a chvíli pozoroval umírajícího. Pak se vrátil a lehl si na skálu.

Z Ježíšových úst zazněl poslední výkřik: "Dokonáno jest." Jeho tělo se svezlo dolů. Ježíš se vzdal smrti.

Ozval se zvuk, jako by pod zemí dusalo stádo prchajících zvířat. Čerstvý vítr ovál krátkým dechem rostlinstvo.

Země se třásla a úzká trhlina rozdělila zemi od západu na východ. Běžela od velké popravčí skály přes silnici a jeruzalémskou branou přes město do chrámu, kde roztrhla velkou oponu vnitřní svatyně od vrchu až dolů, a pokračovala dál k východu. Otřásla velkou zdí, otevřela hroby na hřbitově za městskými hradbami, překročila Cedron a zamířila k Mrtvému moři zanechávajíc svou stopu na zemi, na skalách i v horách.

Kyjevský starosta: město zasáhly letecké útoky; premiér Denis Šmyhal se má v USA setkat s představiteli G7 a Světové banky

16. 4. 2022

čas čtení 12 minut

 


- Boris Johnson a ukrajinský prezident Volodymyr ZelenskIj spolu telefonicky hovořili o zhoršující se situaci v Mariupolu. Přístavní město zažilo nápor ruské armády, která tvrdí, že ukrajinští bojovníci byli "vyklizeni" z městských oblastí.

- Papež František v homilii na Velikonoční sobotu ve Vatikánu odsoudil "temnotu a krutost války". František uvedl, že jeho modlitby jsou se čtyřmi ukrajinskými politiky na shromáždění, včetně starosty okupovaného města Melitopol, a "za všechny trpící".

Rakouský kancléř Karl Nehammer v rozhovoru, který v neděli odvysílá americká televize, řekl, že ruský prezident Vladimir Putin žije "ve svém vlastním světě". Nehammer, první západní představitel, který se s Putinem setkal od začátku ukrajinského konfliktu, řekl, že si myslí, že ruský prezident "věří, že válku vyhrává".

 18495

Prosím, podepište petici za záchranu petrohradské umělkyně Saši Skočilenko

15. 4. 2022

čas čtení < 1 minuta

Jak jsme už informovali, petrohradská umělkyně Saša Skočilenko nahradila cenovky v supermarketu informacemi a fotografiemi o ruských zvěrstvech na Ukrajině, Byla předběžně odsouzena k osmi týdnům do vězení a pak bude další soud, kde může být odsouzena na deset let do vězení za "šíření lží o ruské armádě".

Prosíme, podepište petici na její podporu. Jak autoři petice píší, "oni ji možná ve vězení zabijí".



https://blisty.cz/art/107802-petrohradska-umelkyne-sasa-skocilenko-muze-byt-odsouzena-na-10-let-do-vezeni.html

 

 18495

Please sign a petition in support of an arrested artist from St Petersburgh

15. 4. 2022

čas čtení < 1 minuta

Please sign this petition in support of St. Petersburgh artist Sasha Skochilenko.


She replaced price tags in a supermarket with pictures and information about Russian atrocities in Ukraine. She has been preliminarily detained for 8 weeks and may be sentenced to 10 years in prison for "disseminating fake news about the Russian army".

As the authors of the petition are saying, "there is a danger that she could be killed in prison".

Please sign the petition here:

https://twitter.com/CulikOf/status/1514959646225801219?s=20&t=jjz9WWJgphCFVDCQprzXsw

More info (also in the Guardian and on numerous Russian websites):

https://blisty.cz/art/107777-st-petersburg-artist-sasha-skochilenko-arrested-in-a-grocery-store-she-replaced-price-tags-with-information-about-the-killings-in-mariupol.html

 16510

Všeobecnou zuřivost vyvolalo rozhodnutí Borise Johnsona deportovat žadatele o azyl do Rwandy

16. 4. 2022

čas čtení 3 minuty

Obávám se, že nejbližší volný hostinec je  až ve Rwandě.

Takže bible říká, že máme pomáhat chudým, vítat cizince, uzdravovat nemocné, respektovat jiné, nelhat, nepáchat cizoložství a nekrást. Tak proč volíme konzervativce?

Ale, Billy, my tyhle věci ve skutečnosti neděláme. My o nich jen kážeme.




Vysoce kontroverzní britská ministryně vnitra Priti Patel a Boris Johnson rozhodli, že žadatelé o azyl, přijíždějící do Británie na malých člunech, budou deportováni do Rwandy. Úřad OSN pro uprchlíky protestuje, že toto rozhodnutí je závažným porušením mezinárodního práva. Proti rozhodnutí Patelové se postavili i její vysocí poradci na britském ministerstvu vnitra, rozhodnutí posílat uprchlíky do Rwandy  učinila Patelová proti jejich vůli.

Mnozí upozorňují, že se za Johnsona stala britská vládnoucí Konzervativní strana ultrapravicovou stranou UKIP. Johnson a Patelová však doufají, že je  v drasticky zhoršující ekonomické situaci, kdy v Británii nyní mnoho lidí nemá na jídlo a na vytápění domácností, jejich voličská základna v důsledku brutálního postoje vůči uprchlíkům přesto volebně podpoří. 

"Zemřu tady, nemůžu se vrátit do Afriky": migranti reagují na odsun do Rwandy

Žadatelé o azyl říkají, že ve Rwandě není svoboda, a obávají se o svůj život, pokud budou posláni do Afriky.

"Rwanda je jako Eritrea, neudržuje lidské bytosti v bezpečí. Tady v Evropě jste svobodní," říká muž z Eritreje.

 18530

Ukrajinský prezident označil ruskou invazi za "absurdní" a "sebevražednou"; Ukrajina se přihlásila k odpovědnosti za útok na vlajkovou loď ruské černomořské flotily

15. 4. 2022

čas čtení 14 minut

Použije nyní v zoufalství Putin jaderných zbraní?

Vladimir Putin se může uchýlit k použití taktické nebo nízkoenergetické jaderné zbraně ve světle vojenských neúspěchů při invazi na Ukrajinu, prohlásil ředitel CIA William Burns. Během projevu v Atlantě Burns prohlásil: "Vzhledem k možnému zoufalství prezidenta Putina a ruského vedení ... nikdo z nás nemůže brát na lehkou váhu hrozbu, kterou představuje případné použití taktických jaderných zbraní nebo jaderných zbraní s malým účinkem." Kreml uvedl ruské jaderné síly do stavu zvýšené pohotovosti krátce po zahájení invaze na Ukrajinu 24. února.

- Ruské bombardování usmrtilo v Charkově  8 lidí, včetně sedmiměsičního dítěte. 42 lidí bylo zraněno, včetně 9 dětí.




- Při útoku, který potopil ruskou válečnou loď Moskva, zahynul její kapitán, sděluje Ukrajina. Anton Geraščenko, poradce kyjevského ministerstva vnitra, uvedl, že Anton Kuprin zemřel při výbuchu a požáru na palubě lodi.

- V oblasti kolem Kyjeva bylo po stažení ruských jednotek objeveno více než 900 civilních mrtvol uvedla místní policie. Téměř všichni byli zastřeleni, což svědčí o popravě během ruské okupace.. Jejich počet byl mnohem vyšší, než se dříve předpokládalo.


- Ruští představitelé poskytli jen málo podrobností o lodi Moskva, která byla potopena ukrajinskými raketami, ale zorganizovali vzpomínkovou slavnost pro potopení lodi, věnovanou "lodi a námořníkům". Není jasné, kolik lidí zemřelo a kolik jich bylo zachráněno.


- Ruské manželky nyní prodávají na internetu to, co jejich manželé uloupili na Ukrajině

"Můj manžel přivezl tyto věci ze speciální vojenské operace na Ukrajině".

Podívejte se na ty obličeje. Vypadají tak normálně, přestože  představují Zlo.

- Kyjevem v pátek otřásly nejsilnější exploze od doby, kdy se ruské jednotky před dvěma týdny stáhly z oblasti

Uprostřed varování, že raketové útoky se budou zvyšovat kvůli obviněním z údajných útoků a sabotáží ze strany ukrajinských sil uvnitř ruských hranic, Rusko uvedlo, že zasáhla závod v Kyjevě, který vyrábí a opravuje ukrajinské rakety, včetně protilodních střel. Tento krok následuje po potopení ruské černomořské vlajkové lodi Moskva.

Osmatřicetiletý Kirill Kyrylo, pracovník opravny automobilů v Kyjevě, agentuře Reuters řekl, že viděl tři výbuchy, které zasáhly průmyslovou budovu na druhé straně ulice a způsobily požár, který později uhasili hasiči.

"Budova hořela a já se musel schovat za své auto," řekl a ukázal na roztříštěné sklo a kusy kovu, které byly vymrštěny z hořící budovy naproti.

Ukrajina uvedla, že odrazila ruskou ofenzívu ve městě Popasna a Rubizhne severně od Mariupolu.

- Jeden z největších evropských metalurgických závodů se stal pevností  Mariupolu, která je obklíčena  ruskými silami. Továrna je "obrovský prostor", ve kterém Rusové "prostě nemohou najít" ukrajinské jednotky, řekl agentuře Reuters Oleh Ždanov - vojenský analytik působící v Kyjevě.

 18591

O té české pomoci a solidaritě hlavně "hezkým holkám" z Ukrajiny

14. 4. 2022 / Pavel Veleman

čas čtení 5 minut

"Ne živý, mrtvý ne, tak něco uprostřed…. "(Smutná píseň vesnického šprýmaře, Viktor Dyk, 1910)


Motto:

- Agentura OSN pro uprchlíky vyzvala britskou vládu, aby zasáhla a zabránila tomu, aby se svobodní britští muži  seznamovali s osamělými ukrajinskými ženami hledajícími útočiště před válkou. Má obavy z jejich sexuálního zneužívání.


Ivan "Magor" Jirous vždy říkal, že člověk nemá sudidla.... Český maloměšťák se však bez této části mozku neobejde, jeho život by nemohl najednou porovnávat, soutěžit, povyšovat se, ponižovat se, prostě pomluvy, drby, posuzování jiných je náš život, bez něho by bylo najednou ticho, nebylo by co řešit! Nejsem jiný, jen se snažím nebýt v posuzování ostatních zlý…

 18653

Co bude dál na Ukrajině: Tři scénáře

15. 4. 2022

čas čtení 9 minut


Po porážce v bitvě o Kyjev se ruské síly začaly soustřeďovat na východě a jihu Ukrajiny, aby tam navázaly na své větší úspěchy. Příliš mnoho komentátorů přehlíželo bitvy na jihu, kde byla moskevská vojska při zabírání území úspěšnější. Obraně Kyjeva se dostalo veškeré mediální pozornosti, stejně jako Buče, navzdory bezohlednému zničení Mariupolu. Zatímco na severu Rusové bitvy prohráli, na jihu a východě zabrali pás území, který je zhruba třikrát větší než předválečná oblast v Donbasu, kterou drželi separatisté. Houževnatí obránci Ukrajiny si zatím ve válce vedli výjimečně dobře, ale vzhledem k povaze tamního terénu a současnému stavu sil nelze předpokládat další úspěch, zejména na jihu a východě. V další fázi by mohlo dojít k rozsáhlejším a rozhodujícím bitvám v závislosti na souhře soupeřících strategií.

Úspěch ve válce je podle vědců, včetně Williamsona Murraye a Thea Farrella, často střetem institucionálních adaptací. Ukrajinský způsob vedení války se bude muset vyvinout z počátečních úspěchů úvodních šesti týdnů války. Poté, co ukrajinské síly zblízka pozorovaly špatné ruské výkony, se musejí vyvarovat stejných taktických chyb, jakých se dopouštěli jejich protivníci. Na druhé straně Rusko již demonstruje určité přizpůsobení, včetně jmenování generála, důstojníka s významnými zkušenostmi ze Sýrie, velitelem kampaně. Ruští vojenští velitelé rozhodně nebudou podceňovat motivaci ani smrtelnost odporu. Útočná válka však může být stále ve prospěch Rusů a jejich těžkého dělostřelectva a balistických raket. V konečném důsledku předpokládám tři alternativní scénáře, které by se mohly objevit v příštích několika týdnech, píše dr. Frank Hoffman je penzionovaný důstojník britské námořní pěchoty, který více než čtyřicet let působil na ministerstvu obrany jako analytik a stratég.

Odpověď na nečinnost tváří v tvář kremelské genocidě na Ukrajině je třeba hledat v archivech USA a NATO

15. 4. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Vít Kučík se ptá: Co odpovíme budoucím generacím na nečinnost tváří v tvář kremelské genocidě na Ukrajině? Doufám, že budoucí generace budou tuto odpověď hledat v archivech armády a tajných služeb USA. Chtěl bych zdůraznit, že věřím, že Američané vědí, co dělají, když zasahují jen tak, jak zasahují.

Věřím také, že jako supervelmoc by se v tom obešly bez pomoci kohokoli jiného, kdyby chtěly zasáhnout mnohem tvrději. Ještě mnohem více je mi ale jasné, že pokud je někdo kompetentní zasáhnout a mít informace o situaci a možnostech řešení, jsou to USA. Rozhodně to není Česko ani Německo, na které se snaží politický diskurz východní Evropy házet odpovědnost.

 18448

Češi, kteří hájí Putinovo právo ovládnout Ukrajinu, už nemohou odsuzovat mnichovskou dohodu

15. 4. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 3 minuty

Je tragicky ironické (a prozrazuje to, jak pokrytecky se chovají mnozí příznivci okrajových krajně pravicových ideologií, k nimž se hlásí SPD, Trikolóra a další fašizoidní politické partaje), že mnozí z nich na sociálních sítích zuřivě hájí právo Kremlu na invazi na Ukrajinu na základě etnických argumentů, které jsou zrcadlem argumentů Třetí říše.

Samozvaní čeští vlastenci, kteří jinak neochvějně tvrdí, že Sudety jsou obětí jak nacistického Německa, tak zrádců z vlád Británie, Francie a Itálie, přijímají a obhajují stejnou Putinovu propagandu ohledně Ukrajiny. Zprostředkovaně tak souhlasí s Hitlerem a hrají si na Nevilla Chamberlaina v domnění, že se Rusko zastaví u Ukrajiny.

 18651

Ukrajina se přihlásila k odpovědnosti za útok na vlajkovou loď ruské černomořské flotily, podle Moskvy se však příčina výbuchu teprve zjišťuje

14. 4. 2022

čas čtení 12 minut

-  Poškozená ruská válečná loď Moskva se potopila - ruské ministerstvo

Ruské ministerstvo obrany vydalo prohlášení, podle kterého se v Černém moři u jižní Ukrajiny potopila jeho raketová křižníková loď Moskva. Zatím není jasné, zda byla zasažena ukrajinskými zbraněmi. Předpokládá se, že loď utrpěla značné škody a předtím, než se potopila, měla namířeno do Sevastopolu na Krymu.

Rusko dříve tvrdilo, že k jejímu poškození došlo v důsledku požáru munice na palubě. Posádka byla evakuována. Ukrajina tvrdila, že se loď potopila, Rusko to popřelo, poté přišly zprávy, že Rusko odtahuje loď dále na moře, zřejmě proto, aby ji dostalo z dosahu ukrajinských řízených střel.

Moskva byla zřejmě tažena pryč, když se potopila.

Rusko má pouze tři válečné lodě této vlajkové třídy, které využívají posádku téměř 500 námořníků.

Rusko uvedlo, že byla ukrajinským útokem vážně poškozena jeho válečná loď

14. 4. 2022

čas čtení 13 minut

Ruská loď, které se protivily ukrajinské jednotky  na Hadím ostrově, je po výbuchu munice vážně poškozena; nejnovější balík USA zvyšuje celkovou vojenskou pomoc Ukrajině na více než 2,5 miliardy dolarů

- Rusko uvedlo, že jeho válečná loď byla po výbuchu munice "vážně poškozena"


Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že celá posádka válečné lodi Moskva, která byla údajně ve středu pozdě večer zasažena dvěma ukrajinskými raketami v Černém moři, byla evakuována po výbuchu munice a požáru na lodi.

Loď se na začátku války proslavila tím, že se jí postavili na odpor ukrajinští vojáci  na Hadím ostrově. Moskva je vlajkovou lodí černomořské flotily.

"Křižník 'Moskva' Černomořské flotily byl vážně poškozen v důsledku výbuchu munice, ke kterému došlo v důsledku požáru, posádka byla evakuována," uvedla ruská státní média TASS s odvoláním na ruské ministerstvo obrany.

Ve středu večer Ukrajina uvedla, že zasáhla a poškodila ruskou válečnou loď v Černém moři, jak uvedl ve zprávě na Telegramu oděský gubernátor Maksym Marčenko.

"Střely Neptun střežící Černé moře způsobily ruské lodi velmi vážné škody. Sláva Ukrajině!" Marčenkův vzkaz zněl.

"Bylo potvrzeno, že raketový křižník Moskva dnes zamířil přesně tam, kam ho poslala naše pohraniční stráž na Hadím ostrově!" dodal.



První den invaze malá ukrajinská posádka odmítla výzvy z lodi, aby se vzdala, a řekla lodi, ať  "jde do prdele".


Poradce ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč uvedl, že na palubě 12 500 tun vážící lodi mohlo být až 510 členů posádky.

Ruské tiskové agentury uvedly, že Moskva byla vyzbrojena 16 protilodními raketami "Vulkan", které mají dolet nejméně 700 km.

Minulý měsíc Ukrajina uvedla, že zničila velkou ruskou podpůrnou loď pro vylodění Orsk na menším Azovském moři na severovýchodě Černého moře.

30965

Co odpovíme budoucím generacím na nečinnost tváří v tvář kremelské genocidě na Ukrajině?

14. 4. 2022 / Vít Kučík

čas čtení 2 minuty

Hned po válce (a vlastně generace celých 70 let po ní) se lidé ptali "Jak je možné, že Němci vyhladili před očima světa v centru Evropy miliony židů a nikdo nic neudělal?!"

"TO ONI, MY jsme nic nevěděli...!" namítali rozpačití sousedé, usedlí němečtí občané, nižší úředníci, řadoví vojáci Wehrmachtu.

"Jak to, že Spojenci masivně nebombardovali železniční tratě do koncentračních táborů, po kterých jezdily dobytčáky s lidmi z celé Evropy?!"

"My jsme nemohli, informace nebyly ověřené, měli jsme mnoho jiných priorit..."

"Jak to, že jste nevěděli?! Informace pronikaly jedna za druhou už od samého začátku těch zvěrstev, proč jste neviděli? Proč jste neslyšeli? Proč jste nevěřili? Proč jste nic nedělali?!"

Rozhovor Britských listů 484. Ukrajinci zvítězí, pokud je bude Západ účinně podporovat

12. 4. 2022

čas čtení < 1 minuta



Je načase se znovu podívat na brutální situaci ve válce na Ukrajině, vzniklé v důsledku nesmyslné, iracionální a kruté ruské vojenské agrese. Jak vypadá situace na frontách k 11. dubnu 2022? O tom hovoří Jan Čulík se zbrojním analytikem a redaktorem Britských listů Karlem Dolejším. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 12. dubna 2022.

Vytváření iluze o morální unii východu jako služba Putinovi

14. 4. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty



Musím říci, že se stále větším znepokojením sleduji v Česku se šířící příběh o tom, jak Polsko a Pobaltí jsou morální, jak díky nim se Ukrajina drží nad vodou, zatímco Německo a Francie jsou špatné. Říkám si, do jaké Evropské unie to pak vlastně Ukrajina a její příznivci chtějí? Má to být Unie založena na Polsku a Pobaltí místo Německa a Francie?

Petrohradská umělkyně Saša Skočilenko může být odsouzena na 10 let do vězení

14. 4. 2022

čas čtení 1 minuta

Ruská aktivistka, která nahradila cenovky v supermarketech protiválečnými apely a děsivými fotografiemi zvěrstev na Ukrajině byla uvězněna na osm týdnů před jejím procesem za "diskreditování ruské armády". Čelí 10 letům vězení.

Je zajímavé, že obžaloba neinformuje o tom, co to vlastně napsala. Jako by se soudci sami báli to říct.

Proč ji vězní za zjevně nenásilný "zločin"? Soudce ospravedlnil to rozhodnutí tím, že poznamenal, že Skočilenková má přátele na Ukrajině, a jeden její ruský známý nedávno emigroval.

 

 18274

Odmítnutí návštěvy německého prezidenta Steinmeiera na Ukrajině je ze strany ukrajinského prezidenta pochopitelný akt

14. 4. 2022

čas čtení 1 minuta

Ukrajinský prezident Zelinskyj odmítl prijmout německého prezidenta Steinmeiera (na snímku v židli). Mnozí to nechápou, mnozí se nad tím pohoršují. Zelinskyj pro to měl pochopitelně dobré důvody, píše na sociální síti František Marčík.

Pozn, red. Ve středu na tiskové konferenci konstatoval Volodymyr Zelenskij, že Steinmeiera neodmítl. Nikdo z Německa se na něho ve věci jeho návštěvy neobrátil.


 18579

Ukrajina: Špioni se pokoušeli zastavit válku

14. 4. 2022

čas čtení 11 minut


Tradičně je úkolem zpravodajců držet informace v tajnosti - ale když se blížila invaze do Ukrajiny, západní zpravodajští důstojníci učinili neobvyklé rozhodnutí sdělit světu, co vědí, napsal Gordon Corera, bezpečnostní analytik BBC.

Téměř tucet únorových dní chodila malá skupina zpravodajských důstojníků brzy spát.

Viděli zpravodajské informace předpovídající válku a věděli, že pokud by Rusko skutečně hodlalo napadnout Ukrajinu, zahájilo by invazi v časných ranních hodinách.

 16578

Co znamená, že životní úroveň klesne všem

14. 4. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Čtu na Seznamu titulek: Životní úroveň klesne všem. V posledních dnech mne trápí, co to vlastně má znamenat. Kdo zaplatí náklady současné krize? Ten, kdo má málo nebo nemá nic? A bude se říkat, jak je ten národ ušlechtilý, když nadšeně nese náklady, zatímco jak je zlý a prohnilý, když reptá?

Podle projektu Neviditelní už nyní téměř devět set tisíc (900 tisíc) důchodců nemá na důstojný život, s potížemi zaplatí energie, jídlo, nájem, léky. Co znamená pro tyto lidi, že životní úroveň klesne všem? Že spadnou pod most nebo zemřou hlady?

Je na principu „životní úroveň klesne všem“ něco spravedlivého? Znamená to fakticky to, že někdo místo dvou aut značky Porsche bude mít jen jedno, zatímco jiný místo „z ruky do huby“ zemře hlady. Takhle má vypadat moderní stát? 

Pozn. JČ: Hlavně je to pro společnost děsivě destabilizující. Zdá se tedy, že Putin dosáhne svého cíle zničit Evropu.

 16510

Boris Johnson možná dostane další tři pokuty kvůli Partygate, sdělují informované zdroje

14. 4. 2022

čas čtení 7 minut

 

Policie dosud plně nevyšetřila několik akcí v sídle premiéra v Downing Street. Představuje to trvalou  hrozbu pro Johnsonovo postavení

 
Boris a Carrie Johnsonovi obdrželi spolu s ministrem financí Rishim Sunakem oznámení, že dostanou pokutu za porušení lockdownu.. Případné další tresty za porušení lockdownu budou pravděpodobně přísnější

 

The Scotsman: PORUŠILI ZÁKON:


Boris Johnson čelí podle vysoce postavených zdrojů dalším třem možným pokutám za porušení lockdownu. Zároveň došlo kvůli skandálu Partygate k první ministerské demisi.
 
Na znamení přetrvávající nervozity ve vládě, že premiérova pozice by mohla být ohrožena, až se poslanci příští týden vrátí do Westminsteru z velikonočních prázdnin, zdroj z Downing Street připustil, že zdánlivý klid působí jako "klid před potenciální bouří".

Náměstek ministra spravedlnosti David Wolfson ve středu skončil ve své funkci poté, co vyšlo najevo, že Johnson a Rishi Sunak dostali pokutu za porušení vlastních zákonů o covidu, když se zúčastnili oslavy premiérových narozenin v Downing Street č. 10.

Wolfson uvedl, že rezignuje nejen kvůli "samotnému chování" premiéra, ale také kvůli "oficiální reakci na to, co se odehrálo". Uvedl, že toto chování je v příkrém rozporu s mnoha lidmi ve společnosti, kteří "dodržují předpisyza cenu velkých osobních ztrát a jiní jsou za podobné, někdy i zdánlivě banálnější přestupky pokutováni nebo stíháni".

Johnson se snažil získat pro sebe podporu ministrů tím, že ve středu odpoledne uspořádal virtuální zasedání vlády. Velšský ministr Simon Hart prohlásil, že Johnson neodstoupí, ani kdyby dostal několik pokut. "Nevidím nutně rozdíl mezi jednou nebo dvěma," řekl pro Times Radio.

 18512

Rusko tvrdí, že se v Mariupolu vzdalo 1026 ukrajinských námořníků; Biden obvinil Putina z genocidy

13. 4. 2022

čas čtení 21 minut


- Zelenskij: Bez dalších zbraní se válka stane "nekonečnou krvavou lázní"


Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij zveřejnil nové video, ve kterém varuje, že bez dalších zbraní se válka stane "nekonečnou krvavou lázní, šířící bídu, utrpení a zkázu".

Zelenskyj v něm v angličtině říká, že Ukrajina se brání Rusku "mnohem déle, než útočníci plánovali".

Rusko má však stále schopnost zaútočit "nejen proti Ukrajině", pokračuje Zelenskij:

Polsko, Moldavsko, Rumunsko a pobaltské státy se stanou dalšími cíli, pokud padne svoboda Ukrajiny.

Podle něj bylo zapotřebí více zbraní, aby se "zachránily miliony Ukrajinců i miliony Evropanů":

"Potřebujeme těžké dělostřelectvo, obrněná vozidla, systémy protivzdušné obrany a bojová letadla."

Zelenskij video uzavírá slovy: "Svoboda musí být vyzbrojena lépe než tyranie."

Západní země mají vše, aby se tak stalo. Konečné vítězství nad tyranií a počet zachráněných lidí závisí na nich.


- Zelenskij prohlásil, že nebyl osloven ohledně schůzky s německým prezidentem Frankem-Walterem Steinmeierem, a to v návaznosti na zprávy, že Ukrajina odmítla setkání se Steinmeierem.

Během středeční tiskové konference k setkání s Polskem a dalšími třemi pobaltskými zeměmi Zelenskyj řekl:

Německý prezident ani kancelář německého prezidenta se na nás kvůli této návštěvě oficiálně neobrátili.

Steinmeier, zastánce usmíření Ukrajiny s Ruskem, jdříve uvedl, že ukrajinští představitelé se s ním odmítli setkat.

Ukrajinský představitel nyní popřel, že by Zelenskij návštěvu Steinmeiera odmítl.

- Joe Biden rozhodl poskytnout  Ukrajině další vojenskou pomoc ve výši 800 milionů dolarů.

- Ruské ministerstvo zahraničí ve středu uvedlo, že vyhostí z Moskvy vysokého českého diplomata.

- Rusko uvaluje sankce na 398 zástupců americké Sněmovny reprezentantů a 87 kanadských senátorů, i
nformuje agentura Reuters s odvoláním na ruskou tiskovou agenturu.

 

30957

Monitor Jana Paula: Zázrak života a kultura smrti

14. 4. 2022 / Jan Paul

čas čtení 9 minut

Autor malby Jan Paul

V ČR se prý bezostyšně šíří protipotratová propaganda, i pro znásilněné Ukrajinky...uvozují emotivním titulkem Britské listy text, který přejaly z facebooku Adély Horákové, a já se ptám: Co je bezostyšného v kapitalismu na tom, když si na státní podpoře nezávislé Hnutí pro život zaplatí za vlastní peníze reklamní kampaň? A co je špatného na tom, že se Hnutí pro život zasazuje o to, aby byl v této zemi považován život za hodný ochrany? Není naopak bezostyšností nazvat snahu chránit životy nenarozených dětí, a pomoc ženám, které nečekaně otěhotněly, za protipotratovou propagandu? Non omne quod licet honestum est, ne vše, co je zákonem dovoleno, je čestné. Fakt, že moderní civilizace umožňuje potraty, ještě neznamená, že to je morálně správné, a Hnutí pro život nepovažuje umělé potraty za normalitu a samozřejmost.


K tomu: 

V ČR se bezostyšně šíří protipotratová propaganda, i pro znásilněné Ukrajinky...



30365

Proč nám chybí řemeslníci?

14. 4. 2022 / Jiří Hlavenka

čas čtení 3 minuty

Výborný článek od Eduinu (odkaz dole), čtěte. Klíčová zjištění ve shrnutí Jiřího Hlavenky:

1) Na učňovské obory jde v NADPRŮMĚR dětí v kontextu EU. Takže na "supply side" problém nebude: do mlýnku na maso jménem učňáky jde zjevně dětí více než dost...

2) Školy ale mají nízkou - přesněji, tu nejnižší - prestiž ve vějíři středoškolského vzdělání. Tuto nízkou prestiž navíc utvrzuje, potvrzuje, upevňuje celý ekosystém: rodiče dětí ("nemá na víc, tak skončí na učňáku"), učitelé (dávající dětem i okolí najevo, že učňáky jsou tu pro "odpad"), širší společnost.

3) (Pokud vy, milí čtenáři, kteří voláte po tom aby bylo více řemeslníků, položte si prosím sami otázku, zda byste řekli svému dítěti - jsi nadprůměrně chytrý, šikovný a schopný, půjdeš tedy na učební obor Manipulátor s kovovým odpadem, protože řemeslo má zlaté dno, je to vysoce prestižní obor, tvoje okolí tě bude obdivovat!)

Jak to bude s obnovitelnými zdroji?

14. 4. 2022 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 3 minuty

Vážená vládo ČR, vážení odborníci...,


prosím, abyste při nahrazování ruských fosilních energetických zdrojů v příštích 5 letech nezapomněli na spalitelný směsný komunální odpad (SKO) - zejména jde o obsah popelnic, tedy odpad, který zbývá domácnostem v Česku po vytřídění druhotných surovin.


Nemám přístup k ostrým datům, která v textu využiji, prosím tedy ověřte si je a pak s nimi podle toho pracujt.

30962

Třetí z výtvarné generace Neugebauerů

14. 4. 2022 / Soňa Svobodová

čas čtení 11 minut


Ocitnete-li se při svých cestách za poznáním v malebné obci Žleby, která se nachází v okrese Kutná Hora, určitě nezapomeňte navštívit i zdejší stejnojmenný zámek, jehož historie sahá až do roku 1289. I když to byl původně gotický hrad, který byl koncem 16.století přestavěn na renesanční zámek, došlo k jeho velké proměně a přeměně exteriérů i interiérů až v průběhu mezi 18. a 19. stoletím, kdy byl ve vlastnictví rakouského hraběcího a knížecího rodu Auerspergů, kteří provedli jeho barokní přestavbu, takže výsledkem jejich snažení, je do dnešních dob zachovalá romantická přestavba v novogotickém slohu. A protože byli i velkými milovníky umění, vybavili ho i množstvím různorodých sbírek od zbraní, kožených tapet, nábytku, luxusního nádobí, vitráží, knih, rukopisů až po obrazy, z nichž autorem některých byl významný portrétista Vídeňského dvora Joseph Neugebauer, jehož vnuk Rudolph byl též malířem. Jejich následovnicí z třetí výtvarné generace, je světově uznávaná česká malířka a grafička, jejíž tvorba je ověnčena nejen Cenou mezinárodní poroty OSN z Mexico City, ale je zastoupena i v mnoha domácích a zahraničních sbírkách všech milovníků výtvarného umění, Alice Neugebauerová.

 18164

Tak znovu: Prosíme, přispějte na provoz Britských listů

21. 12. 2021

čas čtení < 1 minuta

Finanční částka k dispozici Britským listům dosáhla rekordního minima, jak je vidět z přiloženého obrázku.

Snažíme se provozovat deník s minimálními náklady, avšak tři kmenoví autoři (nikoliv šéfredaktor) nemohou žít ze vzduchu a musíme jim hradit aspoň minimální honoráře.

Z částky 14 321 Kč to ale asi nepůjde. Potřebujeme na provoz Britských listů měsíčně cca 60 000 Kč.

Od Nového roku budeme znovu pravidelně vydávat přehled finančního stavu Britských listů, z důležitých důvodů to v druhé polovině roku 2021 nebylo možné.


Prosíme, přispějte.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

 

Jan Čulík
šéfredaktor

 18647

Syndrom pohřešované bílé dívky: Proč se války v Myanmaru, Sýrii, Etiopii, Afghánistánu, Jemenu a Jižním Súdánu nedostaly na titulní stránky novin jako válka na Ukrajině?

13. 4. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 9 minut

Strašlivá válka Kremlu proti demokratické a mírumilovné Ukrajině upoutala naši pozornost jako žádná jiná. Vzhledem k tomu, že se nacházíme v Evropě a oběťmi ukrajinské války jsou běloši, je důvod podobný takzvanému syndromu pohřešovaných bílých dívek: tisk má tendenci je vnímat jako "materiál na titulní stránky", zatímco oběti tmavé pleti jako by byly odmítány jako nehodné naší pozornosti.

Ukrajinci si zaslouží naši plnou podporu a Rusko pro nás všechny rozhodně představuje velmi velké  nebezpečí, a to nejen svými vojenskými akcemi, ale také továrnou na falešné zprávy, která úspěšně pomáhá ničit důvěru v demokracii v celém civilizovaném světě. Přesto bychom neměli zapomínat, že hrůzami války trpí nejméně šest dalších zemí.

 18647

White Girl Missing Syndrome: why Myanmar, Syria, Ethiopia, Afghanistan, Yemen and South Sudan wars are not in the headlines like the Ukrainian war?

13. 4. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 7 minut

The Kremlin's horrific war against democratic and peaceful Ukraine has caught our attention like no other. Being in Europe and having white people as victims, the reason is similar to the so-called White Girl Missing Syndrome: the press tends to see them as "front page material", whereas the dark-skinned victims seem to be dismissed as unworthy of our focus. Ukrainians deserve our full support and Russia certainly poses a much bigger danger to us all, not only by their military actions but also from the fake news factory that has successfully helped destroy the trust in democracy all around the civilized world. Nevertheless, we should not forget that at least 6 other countries are suffering the horrors of war.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Rozhovor Britských listů 483. Jak reaguje česká vláda na ukrajinskou krizi

8. 4. 2022

čas čtení 1 minuta


Kdo řeší ukrajinskou krizi v ČR  líp, vládní úřady nebo občanská společnost? A jak to bude s ukrajinskými dětmi ve školách? Jak se bude vyvíjet vztah české společnosti k ukrajinským uprchlíkům? A co zdražování potravin a energií, které způsobuje Putinova válka a které česká vláda, zdá se,  neřeší? O všech těchto otázkách hovoří Jan Čulík s politologem Jiřím Pehem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 8. dubna 2022.




Rozhovor Britských listů 482. Co udělají mladí proti tomu, že čeští politikové ignorují klimatickou krizi?

5. 4. 2022

čas čtení < 1 minuta



Petr Doubravský je z platformy Reset a také se angažuje ve hnutí Fridays for Future. Co budou mladí lidé dělat proti tomu, že vůbec není v české politice reprezentována mladá generace a co hodlají dělat, aby zabránili stárnoucím politikům, aby jim zničili svět? O těchto závažných problémech hovoří s Petrem Doubravským Jan Čulík. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 5. dubna 2022.


 18581

Zelenskij bere hrozbu chemických zbraní vážně. Počet mrtvých civilistů v Mariupolu mlůže být vyšší než 20 000

12. 4. 2022

čas čtení 13 minut


Starosta města Buča: Dosud nalezeno 403 mrtvol lidí, které  zabily ruské jednotky

Jejich počet stále roste.

Anatolij Fedoruk během brífinku dodal, že je příliš brzy na to, aby se obyvatelé do města vraceli poté, co se ruští vojáci koncem minulého měsíce stáhli.

Úřady začaly vyzvedávat mrtvoly z hromadného hrobu kostela svatého Ondřeje a Všech svatých ve městě, který minulý týden navštívila předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Ukrajinský prezident říká, že Rusko prohlásilo, že jeho síly mohly použít chemické zbraně proti obráncům Mariupolu. Starosta Mariupolu uvádí, že počet mrtvých by mohl přesáhnout 20 000.

- Zelenskij varuje před "novou fází teroru" v souvislosti s tvrzeními o chemických zbraních
- 'Ukradli nám ze skříní šaty!': Ukrajinci se vracejí do vyrabovaných domovů
- Ruské jednotky "všude zanechaly miny", na severu země začíná úklid
- Západ vyšetřuje tvrzení o chemických zbraních
- Boje na východní Ukrajině se zintenzivňují, tvrdí britské ministerstvo obrany
-  Zelenskij varuje před "novou fází teroru" v souvislosti s tvrzeními o útoku chemickými zbraněmi
- Podle OSN bylo vysídleno 4,8 milionu ukrajinských dětí

 
- Generál Richard Dannatt byl v letech 2006-2009 náčelníkem generálního štábu Spojeného království. V úterý  ráno poskytl rozhovor televizi Sky News. Situaci na Ukrajině označil za "stále více" připomínající genocidu. K otázce možného použití chemických zbraní uvedl: "V současné době je situace velmi vážná:

"Myslím, že je docela dobře možné, že se Rusové v určitém okamžiku rozhodnou chemické zbraně použít. Myslím, že se také musíme podívat na to, kdo nyní velí operaci na východě Ukrajiny, generál Alexandr Dvornikov, který si v Sýrii vybudoval docela obávanou pověst. A rozhodně v Sýrii existují jasné důkazy, že on a ruské síly použili chemické zbraně, takže se obávám, že je docela dobře možné, že se dočkáme použití chemických zbraní. Zprávy jsou v tuto chvíli nepotvrzené. Něco takového je za hranou, ale není to mimo možnost."

Dále odpověděl na otázku, jak by měl Západ reagovat:

"Myslím si, že NATO se zachovalo docela rozumně, když nestanovilo pevné červené čáry. Protože jakmile jednou stanovíte červenou linii a řeknete, že pokud dojde k této akci, že uděláme to či ono, a pokud tu červenou linii překročíte, tak se zesměšníte, pokud tu akci neprovedete.

Zcela správně obviňujeme Rusko z válečných zločinů, z nevybíravého ostřelování civilistů, které provádějí ve velmi širokém měřítku, o kterém víme. Je třeba nadále vyvíjet tlak na Putina a jeho vysoce postavené lidi, že jsou věci, které jsou naprosto nepřijatelné. Prakticky všechno, co Rusové dělají, je v současné době do značné míry mimo válečné konvence."

Rozhovor Britských listů 481. Jak covidová pandemie drasticky prohloubila naše osamocení

1. 4. 2022

čas čtení 1 minuta



Osamocení v dnešním digitálním světě je zásadní a opomíjený problém. Silně se ještě prohloubil za poslední dva roky během covidové pandemie. Nikdo to neřeší. Bohumil Kartous hovoří na toto téma s politickou socioložkou Annou Durnovou, působící na Vídeňské univerzitě, o jejím velmi důležitém výzkumu na toto téma. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 1. dubna 2022.


 18640

Pravicové černé divadlo udělalo ze spousty lidí loutky pro své lži

12. 4. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 13 minut




Nejúspěšnějším orwellovským tahem pravice bylo obrátit mysl lidí, jejichž antiamerikanismus je zaslepuje. Jsem zděšen množstvím přátel a bývalých spolupracovníků, kteří byli ostrými kritiky zlořádů páchaných americkým imperialismem a nyní jako papoušci opakují propagandu, kterou je krmí Fox News, Kreml, krajně pravicoví manipulátoři, rasisté jako Okamura a jim podobní političtí manipulátoři veřejného mínění prostřednictvím vykonstruovaných "faktů" i nehorázných lží.

Francouzské prezidentské volby a česká politická realita

12. 4. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty


Emmanuel Macron celkem jasně zvítězil v prvním kole prezidentských voleb ve Francii. Nakonec se tedy nestalo žádné překvapení, pokud jde o první dvě místa, a také volební účast byla poměrně vysoká, jak u takových voleb ve Francii bývá (téměř 75%, což je ovšem o pár procent méně než ve volbách 2017 nebo 2012).

Překvapením, aspoň pro mne, je výborný výsledek pana Mélenchona z „radikální levice“, který prakticky dotáhl paní Le Pen (téměř 22% vs. 23,2%), a naopak propad „normální pravice“ (nota bene když člověk uváží, že ještě před pěti lety by její kandidát Fillon, nebýt korupčního skandálu, asi volby s přehledem vyhrál).

 18448

Splněný sen pana Kopfrkingla

12. 4. 2022 / Petr Haraším

čas čtení 10 minut



V Rusku se chlubí, chvástají a chvějí nad plány, jak celou Ukrajinu zlikvidují, srovnají se zemí a obyvatelstvo dle nacistické příručky předělají na Homo Eurasius. Plánují gulagy, nucené práce a obnovené popravčí čety k eliminaci nezvladatelných živlů ukrajinského původu. Jsou si jisti do té míry, že Putinův pamflet vydají tiskem v celostátním dezinformiku. Troubí nenávistný obsah do světa, čekajíce tak oslavné pochvaly od světové ultrapravice zkřížené s ultralevicí. Když si soudruh uvědomil přílišnou otevřenost skrytých cílů , pamflet okamžitě deletoval. V době imperialistických internetů bylo ovšem pozdě bycha i pamflet honit.

 16780

Pravda o Emmanuelu Macronovi: To on pomohl vytvořit toto ultrapravicové monstrum, Le Penovou

12. 4. 2022

čas čtení 4 minuty

 V předvečer prvního kola voleb Macron přiznal, že se mu "nepodařilo zvládnout" vzestup krajní pravice. Upřímnější by bylo přiznat, že udělal jen velmi málo pro to, aby mu zabránil, píše francouzská novinářka Pauline Bock.

Za pět let se Francie okázale posunula doprava do té míry, že krajně pravicové teorie, jako je spiknutí o "velké výměně", podle něhož je bílá evropská populace nahrazována "neevropskými" lidmi, vyslovil nejen Zemmour, ale i Pécresseová, která se později snažil aod svých původních výroků distancovat.

Nemalou měrou jsou za to zodpovědná média, která nechala v éteru bujet protiislámskou rétoriku a živila chorobnou fascinaci Zemmourovými názory, jež jeho kandidaturu značně zvýhodnila. Macron však namísto toho, aby se od krajní pravice distancoval, si  nebezpečně zahrával na jejím hřišti, když zaujal tvrdý postoj k imigraci, v jehož rámci policisté ničili stany uprchlíků v Calais, v Národním shromáždění se dovolával jazyka zakladatele krajně pravicové skupiny Action Française, vzdával hold "velkému vojákovi" maršálu Pétainovi, francouzskému vůdci ze čtyřicátých let, který kolaboroval s nacisty, a poskytoval rozhovory krajně pravicovým časopisům.

Pozn. red. Opakovaně upozorňují mnozí, například mediální ředitel organizace Human Rights Watch Andrew Stroehlein, že přejímání ultrapravicových postojů mainstreamovými politiky nepomáhá jim, ale ultrapravicovým extremistům.

 18495

Petrohradská umělkyně Saša Skočilenko zatčena. V obchodě s potravinami nahradila cenovky informacemi o vraždění v Mariupolu

12. 4. 2022

čas čtení 2 minuty

 

Foto: Saša Skočilenko

V březnu jsme zde informovali o zážitcích z vězení, o nichž psala petrohradská umělkyně Saša Skočilenko. Nyní je znovu ve vězení. Šířila "falešné informace" o ruském vraždění v Mariupolu.

Takto o jejím případu píše server Meduza. Musí o sobě uvádět, že je "zahraniční agent", ale v Rusku je server Meduza stejně blokován...

Saša Skočilenko, umělkyně z Petrohradu, byla obviněna z šíření "fake news"  o ruské armádě. V obchodech nahrazovala cenovky informacemi o padlých v Mariupolu

Takto je tato informace prezentována na stránách serveru Meduza, který je ale stejně v Rusku blokován:


20:24, 11. dubna 2022
Zdroj: Meduza

Tato zpráva (materiál) byla vytvořena a (nebo) šířena zahraničním hromadným sdělovacím prostředkem, který plní funkci zahraničního agenta, a (nebo) ruskou právnickou osobou, která plní funkci zahraničního agenta.

Potřebujeme vaši pomoc. Podpořte prosím Medusu.


Saša Skočilenko, petrohradská umělkyně, byl prohledána v případě jejího šíření "fake news" o ruských ozbrojených silách (článek 207.3 část 1 ruského trestního zákoníku). Mediazone o tom informoval novinář Arsenij Vesnin. Informaci o případu Skočilenkové potvrdil listu "Rotonda" právník Dmitrij Gerasimov.

9. dubna se Skočilenková zúčastnila protiválečného koncertu, píše "Bumaga". Ráno 11. dubna přišli strážci zákona navštívit jejího známého hudebníka. Skočilenková se za ním vydala, načež byli oba zadrženi.

"Meduza je v Rusku blokována. Byli jsme na to připraveni - a pokračujeme v práci. Navzdory všemu
Potřebujeme vaši pomoc jako nikdy předtím. Právě teď. Od této chvíle to bude pro nás všechny ještě těžší. Jsme nezávislá publikace a pracujeme pouze pro naše čtenáře.
 


Po vyšetřování byla umělkyně podle projektu Network Freedom Project předvedena k výslechu do vyšetřovacího výboru jako podezřelá osoba. Podle ochránců lidských práv je Skočilenková podezřelá z toho, že v obchodech s potravinami vyměnila cenovky za letáky s informacemi o ostřelování Činoherního divadla a o smrti civilistů v Mariupolu.


Zdroj v ruštině ZDE  

 18495

St. Petersburg artist Sasha Skochilenko arrested. In a grocery store: she replaced price tags with information about the killings in Mariupol

12. 4. 2022

čas čtení 1 minuta

 

In March, we reported here (in Czech) on the prison experiences of St Petersburg artist Sasha Skochilenko.
Now she is in prison again. She is accused of  disseminating "false information" about the Russian killings in Mariupol.

This is how Meduza writes about her case. She has to claim to be a "foreign agent", but Meduza is blocked in Russia anyway...

Sasha Skochenko, an artist from St. Petersburg, has been accused of spreading "fake news" about the Russian military. She replaced price tags in shops with information about the fallen in Mariupol


20:24, 11 April 2022
Source.

This report (material) was created and/or disseminated by a foreign mass media outlet acting as a foreign agent and/or by a Russian legal entity acting as a foreign agent.

We need your help. Please support Medusa.


Sasha Skochilenko, a St. Petersburg-based artist, was searched in a case involving her dissemination of "fake news" about the Russian Armed Forces (Article 207.3 Part 1 of the Russian Criminal Code). Mediazone was informed about this by journalist Arseniy Vesnin. The information about Skochilenko's case was confirmed to "Rotonda" by lawyer Dmitry Gerasimov.

On 9 April, Skochilenko attended an anti-war concert, "Bumaga" reports. On the morning of 11 April, law enforcement officers came to visit her friend, a musician. Skochilenko went to see him, whereupon they were both detained.

"Meduza is blocked in Russia. We were prepared for this - and we continue to work. In spite of everything.
We need your help like never before. Right now. It's going to get harder for all of us from now on. We're an independent publication and we work only for our readers."

 

After the investigation, the artist was brought to the investigating committee for questioning as a suspect, according to the Network Freedom Project. According to human rights defenders, Skochilenko is suspected of having exchanged price tags in grocery stores for leaflets with information about the shelling of the Drama Theatre and the deaths of civilians in Mariupol.

Source in Russian HERE

Ruský chemický útok v Mariupolu

12. 4. 2022

čas čtení < 1 minuta

Russ shodil na Mariupol nějaké chemické svinstvo. Vyvolává dýchací a motorické problémy. Zřejmě sarin, píše Martin Dorazín. Uvedl: Mariupolnow

Britská ministryně zahraničí:

Přicházejí zprávy, že ruské jednotky zřejmě použily chemických látek při útoku na obyvatele Mariupolu. Naléhavě pracujeme s partnery na ověření podrobností. Užití takovýchto zbraní by bylo brutální eskalací konfliktu a poženeme Putina i jeho režim k odpovědnosti.



 16510

Boris Johnson a ministr financí Rishi Sunak dostanou pokutu za porušení zákonůao covidovém lockdownu

12. 4. 2022

čas čtení 4 minuty

 
Boris Johnson, jeho ministr financí a Johnsonova manželka dostanou pokutu  za účast na nepovolených mejdanech v době covidového lockdownu

 
Boris Johnson a Rishi Sunak dostanou oznámení o pevně stanovených pokutách za účast na narozeninovém shromáždění pro premiéra v úřadu preméra v  čísle deset v Downing Street během lockdownu. Vede to  k výzvám, aby oba odstoupili za porušení zákona.

Policie bezprecedentně oznámila premiérovi a jeho ministru financí, že jim budou uděleny pokuty za porušení jejich vlastních zákonů o mimořádné situaci, které byly zavedeny na ochranu země během pandemie.

Rozhovor Britských listů 480. Jak to, že v případě dolu Turów premiér Fiala nehájí zájmy občanů ČR

29. 3. 2022

čas čtení 1 minuta



Premiér Petr Fiala nás ubezpečuje, že jeho vláda je nejlepší ve všem. Je to však skutečně tak? V dnešním rozhovoru Britských listů hovoříme o skandálu ohledně obřího povrchového uhelného dolu Turów na českých hranicích, ohledně něhož uzavřela Fialova vláda pochybnou mezinárodní dohodou s vládnoucí polskou ultrapravicí v jejímž důsledku zřejmě přijdou místní obce o vodu - nemluvě o pošetilosti těžby obrovského množství uhlí po mnoho dalších let, jíž se bude ničit životní prostředí. Jaké asi dohody uzavírá pan premiér jménem českých občanů i jinde? O problematičnosti dohody Turów mluví Jan Čulík s Nikol Krejčovou, odbornicí organizace Greenpeace na uhelnou problematiku. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 29. března 2022.


Zápisky z front

11. 4. 2022 / Petr Haraším, Pavel Haraším

čas čtení 8 minut

 

Aneb zprávy z Twitteru 3

Domácí fronta:

Prezident opozice Andrej Babiš oznámil krátce po operaci očních víček, nutné pro léčbu střevní neprůchodnosti, že ze svého toustového nakoupí 2000 neprůstřelných vest a pošle je na Ukrajinu. Poté, co vyprchaly účinky anestezie, své prohlášení podrobil sžíravé korekci. Neprůstřelných vest objedná a zaplatí pouze 200. Dopadlo to jako vždy, když agent nakupuje. Nakoupil u odborníka na respirátory, klobouky a masné výrobky u pana Günsbergera. Vesty neprošly testy a škrt oligarcha přišel o cca 2,6 miliónu korun. Na výrobce ocelových plátů bylo podáno trestní oznámení. Naštěstí vesty nedělal z obalů na vajíčka jako ruská armáda. Ale zas by to vyšlo Andreje trochu levněji.



Nechutný evropský rasismus: paradox xenofobie od ukrajinských obětí xenofobie

11. 4. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 8 minut


Prohlášení Vladimíra Putina o neexistenci ukrajinské národnosti je základem války Kremlu proti Ukrajině. Popíráním ukrajinské národnosti se Rusko snaží vnutit svým etnickým bratrancům ruskou identitu. Toto falešné kádrování Ukrajinců je v očích zjevné většiny Rusů dehumanizovalo a poskytlo jim pocit plné oprávněnosti pro holou agresi, kterou tato válka Ukrajině přinesla. Ti Ukrajinci, kteří popírají svou púdajnou ruskou identitu, jsou vnímáni jako "jiní", jako nepřátelé ruského národa. Tento druh xenofobie živí etnický ultranacionalismus, který je tak charakteristický pro Putinovu rétoriku. Ukrajinci bez ruské identity jsou plně diskriminováni. (Putinova armáda ovšem na Ukrajině nyní vraždí i tam žijící Rusy, pozn. JČ.)

Disgusting European racism: the paradox of xenophobia from Ukrainian victims of xenophobia

11. 4. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 7 minut


Vladimír Putin's declarations about the non-existence of an Ukrainian nationality is at the root of the Kremlin's war against Ukraine. By denying an Ukrainian nationality, Russia tries to impose a Russian identity to their ethnic cousins. This fake framing of Ukrainians dehumanized them to the eyes of an apparent majority of Russians and gave them a sense of righteousness in the naked aggression that this war has brought to Ukraine. Those Ukrainians who deny their Russian identity are then seen as "the other", as enemies of the Russian nation. This kind of xenophobia feeds the ethnic ultranationalism that is so characteristic of Putin's rhetorics. Ukrainians without a Russian identity are free to be discriminated against.



Británie varuje, že Rusko může v Mariupolu použít fosforovou munici

11. 4. 2022

čas čtení 16 minut

 - Rusko útočí padákovými bombami na Charkov:

- Pondělí bude "poslední bitvou" o Mariupol, protože   "dochází munice"

Ukrajinské síly uvádějí, že se připravují na "poslední bitvu" o kontrolu obléhaného jihoukrajinského přístavního města Mariupol. 36. námořní brigáda ukrajinských ozbrojených sil uvedla: "Dnešek bude pravděpodobně poslední bitvou, protože dochází munice. Poté, co 47 dní bránila přístav a dělala všechno možné i nemožné, aby si udržela kontrolu nad městem, námořní pěchota uvedla, že byla zatlačena zpět a obklíčena ruskou armádou, a dodala: Všichni se snažíme udržet město pod kontrolou. Pro některé z nás je to smrt, pro ostatní zajetí."

 18448

Co když Putin nechce válku ukončit?

11. 4. 2022

čas čtení 42 minut

Jeho definice  válečného úspěchu nebo neúspěchu se může od té naší velmi lišit


"Konce války se dočkali jen mrtví." - Platón

Na Západě panuje analytický konsenzus, že Putinovo rozhodnutí napadnout Ukrajinu bylo obrovskou chybou, které nyní Putin určitě lituje. Útok byl prý děsivě  neúspěšný a Putin nyní hledá únikovou strategii. Nejnovějším důkazem je ústup Ruska z Kyjeva s náznakem přechodu k omezenějším válečným cílům - obsazení Donbasu, napsal 3. dubna Carter Edwards.

Velmi záleží na tom, zda je tento obraz správný, nebo velmi mylný. Bude určovat politiku Západu - na základě vnímání toho, kdo "vítězí" - a tedy i to, jak tato válka dopadne. Ještě důležitější však je, že se týká dlouhodobých strategických rozhodnutí, která jsou vyžadována od západních vůdců, protože světová stabilita balancuje na hraně chaosu.

V ČR se bezostyšně šíří protipotratová propaganda, i pro znásilněné Ukrajinky...

10. 4. 2022

čas čtení 2 minuty

 
S blahosklonnou výjimkou ohrožení života ženy.

Je to úplně stejný typ fanatických extremistů, jako jsou v Polsku nebo v USA. Ty billboardy jsou jen pěkné manipulativní PR.

Rusové znásilňují Ukrajinky. Lidé pro ty ženy shání postkoitální antikoncepci. Hnutí pro život padá maska hodné milé partičky a protestují proti tomu, aby znásilněné Ukrajinky antikoncepci dostaly. Prý máme radši posílat pepřové spreje.

No jo, nějací blázni, možná si řeknete. Ti přeci u nás nemají šanci na úspěch, tady potraty nikomu nevadí. Je čas se probrat. Mluvčí Hnutí pro život, Zdeňka Rybová, je asistentkou poslance Juchelky z Hnutí ANO. Sešli se i s tehdejším premiérem Babišem. Mají podporu mnoha konzervativních politiků, včetně Jana Wolfa (KDU-ČSL, pražský zastupitel, předseda výboru pro kulturu), Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL, poslanec), jejich akcí se účastní Marek Benda (ODS, poslanec, předseda pražské ODS) a Alexandr Vondra (ODS, místopředseda strany, europoslanec). Z

deňka Rybová dokonce kandidovala za KDU-ČSL do Evropského parlamentu v 2019. Až uvidíme kandidátní listiny stran v podzimních volbách, možná tam podporovatele Hnutí pro život najdeme. Samozřejmě mají blízko k římskokatolické církvi.

Říkáme to už dlouho, ale lidi si myslí, že přeháníme. Nepřeháníme. Vliv ultra konzervativních fanatických organizací jako Hnutí pro život v ČR existuje a roste. Pokud si jejich aktivity neuvědomíme rychle a nedistancujeme se od nich jako společnost, můžeme i my číst to samé, co čteme o Polsku - jak tam umírají ženy na sepsi, protože se lékaři bojí provést potrat.
Bohužel jediné médium, které aktivity Hnutí pro Život systematicky monitoruje, je Alarm. Třeba tady:

Rozhovor, ze kterého mrazí, a kde mluví Hnutí pro život o úplném zákazu potratů: https://www.irozhlas.cz/.../polsko-potraty-ustavni-soud...

UPDATE: Deník N se Hnutí zeptal na reakci na poslední kauzu. Přeji pevné nervy: https://denikn.cz/.../pilulka-po-pro-znasilnene.../...

Ukrajina: Další hromadný hrob

10. 4. 2022

čas čtení 3 minuty


- V Buzově, osvobozené vesnici nedaleko  Kyjeva, byl objeven hrob s desítkami ukrajinských civilistů, uvedli místní představitelé.

- Obyvatelé obléhané Luhanské oblasti na východě Ukrajiny se budou moci dnes evakuovat z oblasti, kde je pro civilisty připraveno devět vlaků, uvedl gubernátor Luhanské oblasti.

- V neděli brzy ráno byla v ukrajinské Luhanské a Dněperské oblasti ostřelována škola a několik obytných domů, při čemž byl zraněn jeden člověk a vznikl požár.


 18448

Poradce blízký Putinovi: "Jsme ve válce se Západem. Evropský bezpečnostní řád je nelegitimní"

10. 4. 2022

čas čtení 19 minut



Sergej Karaganov působil jako prezidentský poradce v Kremlu jak za Borise Jelcina, tak za Vladimira Putina. Stále je považován za osobu blízkou ruskému prezidentovi a ministru zahraničí Sergeji Lavrovovi. Jeho nedávné návrhy týkající se ruskojazyčných menšin v "blízkém zahraničí" jsou známy jako "Putinova doktrína" a Karaganov, který je čestným předsedou moskevského think tanku Rada pro zahraniční a obrannou politiku, jako první veřejně vystoupil s myšlenkou na totální invazi na Ukrajinu v roce 2019. Prezident Putin se 24. února zmínil, že vstup Ukrajiny do NATO opravňuje Rusko k vojenské intervenci, aby se zabránilo vstupu Ukrajiny do NATO. Ukrajina však nemá a neměla ani akční plán pro žádost o členství v NATO a německý kancléř Olaf Scholz jasně prohlásil, že vstup je vzdálen mnoho a mnoho let. Toto je rozhovor, který vydal italský list Corriere della Sera. Čtěte, abyste věděli, co pro nás Rusko připravuje:




Jak lze útok ospravedlnit takovými důvody?

Lidé jako já už 25 let říkají, že rozšíření NATO povede k válce. Putin několikrát řekl, že pokud dojde k tomu, že se Ukrajina stane členem NATO, žádná Ukrajina už nebude. V Bukurešti v roce 2008 existoval plán rychlého vstupu Ukrajiny a Gruzie do NATO. Byl zablokován snahou Německa a Francie, ale od té doby je Ukrajina do NATO integrována. Byla napumpována zbraněmi a její vojáci byli vycvičeni NATO, jejich armáda byla den ode dne silnější a silnější. Kromě toho jsme byli svědky velmi rychlého nárůstu neonacistických nálad zejména v armádě, ve společnosti a mezi vládnoucí elitou. Bylo zřejmé, že Ukrajina se stala něčím podobným jako Německo v letech 1936-1937. Válka byla nevyhnutelná, byli předvojem NATO. Učinili jsme velmi těžké rozhodnutí udeřit jako první, než se hrozba stane smrtelnější.

Francii čeká druhé kolo voleb poté, co v prvním kole uspěli Macron a Le Penová

10. 4. 2022

čas čtení 8 minut


Předpokládané výsledky první části prezidentského klání dávají Macronovi  28,5 % a Le Penové 23,6 %.

Volby ve Francii: Ozývají se výzvy, aby voliči zablokovali krajně pravicovou Le Penovou


Francii čeká brutální dvoutýdenní kampaň o budoucnost země, v níž se dosavadní centrista Emmanuel Macron utká o prezidentský úřad s krajně pravicovou Marine Le Penovou, který se staví do pozice proevropského "progresivisty" proti jejímu protimuslimskému a nacionalistickému programu a "samolibosti" vůči Vladimiru Putinovi.

Macron podle prvních předpokládaných výsledků zvítězil v nedělním prvním kole francouzských prezidentských voleb s 28,5 % hlasů před Le Penovou s 23,6 %.

Dosáhl tak vyššího výsledku než v prvním kole před pěti lety a v posledních hodinách kampaně zjevně získal podporu po svém ostrém varování voličů, aby zbrzdili krajní pravici a ochránili místo Francie na mezinárodní diplomatické scéně uprostřed války na Ukrajině.

Výsledek Le Penové však byl také vyšší než před pěti lety. Postupně získávala podporu poté, co v kampani tvrdě bojovala proti krizi životních nákladů a inflaci, která se stala ve Francii největším problémem voličů.

76649