Průběžné zpravodajství:

Počet nákaz v ČR dále astronomicky roste

16. 10. 2020

čas čtení 11 minut
MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. Za posledních 24 hodin do 18. 10. stoupl počet registrovaných denních nákaz v ČR o 8713 případů na 168 827. (O víkendu je vždy pokles, zdržená registrace případů.)  Zemřelo 1352 osob,  3415  osob je v nemocnici. 

Alarmující je rychle rostoucí počet nákaz v jednotlivých okresech a regionech:

Plzeň-sever 721.44 nákaz na 100 000 obyvatel,Zlín 721.1, Uherské Hradiště 699.59, Příbram 690.68, Žďár nad Sázavou 675.37, Kroměříž 662.6, České Budějovice 615.1...  To jsou absolutně varovná čísla. Pro srovnání: Skotský Glasgow má 264 nákaz na 100 000 obyvatel, přesto vláda zavedla lockdown  a bije na poplach. Děsí, že si zřejmě spousta lidí v ČR neuvědomuje vážnost situace. V pátek měli v nákupním středisku na pražském Andělu lidé sice roušky, ale v přecpaných obchodech odstupy nedodržovali...

- Lidi nemají výdrž. Lidi už mají dost karanténních protikoronavirových opatření a houfně se po světě vydávají do restaurací a pořádají doma hromadné mejdany, tak trochu vzdorně jako obyvatelé Florencie v roce 1348 postižené morem. Je to největší nynější nebezpečí. Jsou už unavení. Avšak koronavirus unavený není, varuje list New York Times ZDE 

Vzhledem k existenci dlouhého covidu je údaj MZČR o "vyléčených" pacientech nakažených covidem hrubě zavádějící.

Počty úmrtí v ČR  jsou také nesmírně varovné






- Ve shrnutí toho, co nyní víme a nevíme o koronaviru, poukazuje Sarah Boseley, editorka deníku Guardian pro zdravotnické otázky, na skutečnost, že i když covid-19 především postihnuje starší či nemocné lidi, existuje nyní velké množství mladých lidí, kteří trpí tzv. "dlouhým covidem", silným únavovým syndromem, zmatením, "mozkovou mlhou", bolestmi svalů a srdce a mnohými dalšími příznaky. Boseleyová také poukazuje na to, že se zaznamenávají nákazy koronavirem napodruhé, takže mají vědci velké pochybnosti o tom, zda a jak vůbec funguje imunita. Koncept tzv. "stádní imunity" je proto zcela nepřípadný. Problémem jsou také vakcíny: sice od jara pokročily z laboratoří do úspěšných testovacích fází, jenže, znovu: nikdo neví, jak dlouho bude imunita vzniklá očkováním vůbec trvat a bude nutno se očkování podrobovat několikrát? Dobrou zprávou je, že nemocnice mají nyní některé léky: Dexametazon způsobuje, že lékaři nyní dokáží zachránit každého osmého pacienta na jednotkách intenzivní péče. Řešením vůči covidu zřejmě bude kombinace vakcín a léků. Nebude však zřejmě stoprocentní.

- Svět v pátek zaznamenal rekordních 400 000 nových nákaz za jediný den. Evropa, která první vlnu epidemie zvládla relativně dobře, nyní v průměru registruje každý den 140 000 nových infekcí. Jako region má Evropa nyní více denních nákaz než mají Indie, Brazílie a USA dohromady.

- Některé evropské země uzavírají školy, ruší plánované chirurgické zákroky a přijímají do nemocnic posily mediků.

- Rusko přesunulo studenty na výuku na internetu.

- Katalánsko uzavřelo bary a restaurace na 15 dní.

- Česká republika také přešla na distanční výuku a plánuje naverbovat tisíce mediků. Nemocnice ruší nenaléhavé procedury, aby uvolnily lůžka.

- Nejpostiženějším regionem na světě je Latinská Amerika. Má 27 procent celkových nákaz. Na druhém místě je Asie, pak Severní Amerika a pak Evropa.

- Indie v říjnu registruje méně nákaz než v září, 69 000 případů denně.

- Wales zahájí přísný krátkodobý lockdown, "uzamčení všeho" ("circuit breaker", "rozbití cirkulace") dne 23. října. Bude trvat do 9. listopadu. Všechny obchody kromě životně důležitých budou uzavřeny.

- Bratr primátora Liverpoolu na covid-19 v pátek zemřel. Těsně předtím informoval liverpoolský primátor, že jeho bratr byl odvezen na jednotku intenzivní péče a apeloval na občany, aby se chovali rozumně.  ZDE  

- Izrael má od neděle mírně uvolnit lockdown. V pátek bylo v Izraeli 1695 nových nákaz, je to výrazný poklesl z 8000 - 9000 denních nákaz v září. "Uděláme to tentokrát opatrně," řekl premiér Netanyahu.

- Francie zaznamenala v sobotu rekordní počet denních nákaz, 32 427. V pátek zemřelo ve Francii 90 lidí, čímž stoupl počet mrtvých na 33 392.

- Londýn byl umístěn do druhého stupně nebezpečí, což znamená, že se Londýnaně nesmějí nyní pod střechou stýkat s občany z jiných domácností. V sobotu se v Londýně konala demonstrace proti koronavirovým opatřením. Demonstranti je označovali za "tyranii", odmítali nošení roušek a očkování.

- Americká Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) v sobotu oznámila 8 028 332 nákaz, nárůst od předchozího dne o 70 078. Denní počet mrtvých v USA byl 1001. Celkový počet mrtvých je nyní v USA 217 918. Deset amerických států v pátek zaznamenalo rekordní denní nárůsty infekcí: Colorado, Idaho, Indiana, Minnesota, Nové Mexiko, Severní Karolína, Severní Dakota, Západní  Virginie, Wisconsin a Wyoming,

- Guvernér regionu Campania v jižní Itálii ostře odmítl oslavy Haloween jako "debilní americkou extravagantnost" a "pomník idiotství". Oznámil zákaz vycházení v den Haloweenu, 31. října od 22 hodin.




- V londýnském Soho byla nucena policie rozhánět skupiny pijáků, kteří se shromažďovali v ulicích před zavedením nových karanténních omezení, která vešla v platnost v pátek o půlnoci. V Londýně se nyní lidé z různých domácností nesmějí setkávat uvnitř v restauracích a hostincích. V Soho se uskutečnila malá protestní demonstrace proti tomuto opatření a několik lidí policie odvedla v poutech. Podporu demonstrantům přišel vyjádřit Piers Corbyn, bratr bývalého neschopného šéfa Labouristické strany Jeremyho Corbyna. "Jsme tady, abychom pili proti zákazu vycházení," řekl. "Jsme proti lockdownům, jsme proti ztrátám zaměstnání způsobovanými lockdownem, jsme proti tomu všemu."  Piers Corbyn byl nedávno pokutován částkou 10 000 liber za organizování demonstrace proti lockdownu v karanténě.

- Rusko zaznamenalo 14 922 nových nákaz. Celkem je v Rusku registrováno 1 384 235 nákaz. Za posledních 24 hodin zemřelo v Rusku 279 osob, celkem v Rusku tedy dosud zemřelo 24 002 lidí.
 
 
- Brazílie zaznamenala za posledních 24 hodin dalších 74 úmrtí a 30 914 nových nákaz. Celkem zemřelo v Brazílii 153 215 osob a 5,2 milionů lidí bylo nakaženo.

- Primátor Liverpoolu informoval, že jeho bratr je ve vážném stavu s koronavirem na jednotce intenzivní péče, a apeloval na občany, aby se chovali odpovědně.

- Počet nákaz v USA dosáhl 8 008 402 případů.

- Belgie od pondělka uzavře na měsíc všechny kavárny a restaurace v důsledku ostrého nárůstu nákaz.

- Počet nákaz v Jihoafrické republice přesáhl v pátek 700 000.

- Malta zavádí povinné nošení roušek na veřejnosti a poliejní hodinu v restauracích a barech ve 23 hodin.

- "Jsou to slova, která jsem už opravdu dlouho neslyšela," řekla jedna starší Pařížanka. "Zákaz vycházení. To je pro dobu války, že? Ale vlastně svým způsobem, my jsme ve válce." ZDE 

-  Belgie, Česká republika, Francie, Německo, Itánie, Nizozemí, Polsko a Rakousko patří k zemím, které porušily své denní rekordy nákaz. Vedlo to Světovou zdravotnickou organizaci k novému apelu, aby země "nekompromisně" bojovaly proti šíření infekce.

- Remdesivir má velmi malý dopad na snížení počtu úmrtí na covid, zjistila rozsáhlá studie Světové zdravotnické organizace.  ZDE 

- V důsledku pandemie upadlo 6-8 milionů Američanů do chudoby. ZDE 

- Týdenní počet mrtvých na koronavirus stoupl ve srovnání s předchozím týdnem o 82,5 procent na 750 úmrtí. V Anglii je v nemocnicích 4647 koronavirových pacientů.

- Hlavní britský vládní epidemiolog Sir Patrick Vallance doporučil "circuit break" ("porušení koloběhu" zavedením krátkodobého uzavření celé země) už v září. Varoval, že Johnsonova opatření nestačí.

- Řecko v pátek zaznamenalo 508 infekcí. Poprvé překročilo hranici 500 denních nákaz.

- Itálie zaznamenala 10 010 denních infekcí, je o o 13 procent více než předchozího dne.

- Poté co strávil 47 dní na jednotce intenzivní péče, Michael Rosen, jeden z nejmilovanějších britských spisovatelů pro děti, vydává knihu o svých zkušenostech s touto nemocí, od příběhů lékaře, který varoval, že Rosen má jen padesátiprocentní šanci, že přežije, až po příběhy zdravotních sester, které se o něho staraly, když byl v komatu.

- Globální počet úmrtí se přibližuje 1,1 milionu. Počet nákaz v USA se blíží 8 milionům. Celkový počet registrovaných úmrtí je 1 096 833.

- Indonésie informovala v pátek o 4301 nových nákazách, celkem je v Indonésii nakaženo 353 461 osob, je to nejvíce v jihovýchodní Asii.

- Itálie má pouhých čtrnáct dní na to, aby zastavila nárůst infekci, varoval Massimo Galli, šéf oddělení infekčních chorob v nemocnici Luigiho Sacca v Miláně. Itálie se dostává do "akutní fáze" stejné, jako tomu bylo na jaře.

- Rusko zahájilo dezinformační kampaň s cílem vyvolat strach z vakcíny proti koronaviru, kterou testuje Oxfordská univerzita. Ruská dezinformační kampaň lživě označuje oxfordskou vakcínu za nebezpečnou. Tvrdí, že by mohla lidi proměnit v opice, protože používá virus od šimpanzů jako vektor. Cílem je nahradit oxfordskou vakcínu ruskou vakcínou Sputnik V.

- Londýn se připravuje na uzamčení tzv. "druhého stupně". Johnsonova vláda odmítla naléhání vědců, aby zavedla na dva až tři týdny totální uzamčení země a namísto toho rozdělila regiony Anglie  podle intenzity nákazy na "tři stupně" různé přísných opatření, která - k zuřivosti primátorů severoanglických měst - mají být uvalena na regiony bez dostatečného finančního odškodnění dlouhodobě. Primátoři a poslanci ze severozápadu Anglie ve čtvrtek zuřivě odmítli Johnsonovu strategii a obvinili ministry, že zacházejí se severní Anglií "s pohrdáním".

- Německo zaznamenalo rekordní denní nárůst infekci už druhý den. Počet nákaz vzrostl za 24 hodin v Německu o 7334 na 348 557. Je to nejvyšší denní nákaz infekcí v Německu od začátku pandemie. Počet mrtvých stoupl o 24 na 9734.

- Francie zaznamenala rekordní denní počet infekcí, 30 621.

- Obrovský nárůst infekcí v Evropě je "velkým znepokojením", varuje Světová zdravotnická organizace a naléhá na evropské státy, aby zpřísnily karanténní opatření.

- Česká republika začne budovat kapacitu pro pacienty nakažené covidem mimo nemocnice.

- Prezidentka Evropské komise odešla do karantény poté, co byla ve styku s nakaženým kolegou. Sama zatím testovala negativně.

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
9557

Diskuse

Obsah vydání | 20. 10. 2020