Dukovanský omyl české opozice

16. 4. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty
Foto: Pixabay.

Poslanec Luděk Niedermayer upozornil na riziko, že by opozici dosavadní postoj k dostavbě dukovanské jaderné elektrárny mohl vymstít. Jestliže se dosud soustředila na odmítání "ruské a čínské dostavby", ve hře přece zůstává možnost, že zničehonic vznikne rychlopečené konsorcium s ruskou účastí, v němž ale budou i západní a "české" firmy (např. Škoda Plzeň, fakticky s ruským vlastníkem), které tuto podmínku elegantně obejde. Přidanou hodnotou pro ruského dodavatele by se potom stal fakt, že by se vyvlékl ze záruk ohledně řádného dokončení a zprovoznění projektu. Ty by zůstaly na českém státu, který má již na krku dva rekordní babišovské rozpočtové deficity, proražení další díry do rozpočtu v podobě zahájení projektu Dunaj-Odra-Labe (o něm víc na jiném místě) a šílené populistické snížení daní.


Ajta krajta, "vítězný" Hamáček předstírající, že bere vážně varování bezpečnostních služeb, hned po sjezdu ČSSD začíná prosazovat přesně tu variantu, před níž Niedermayer varoval.

***

V 60. letech přišel sovětský psycholog Vladimir Lefebvre s koncepcí nazvanou "reflexivní ovládání" (рефлексивное управление; do češtiny běžně z anglických zdrojů - které používají výraz "reflexive control" - překládáno jako "reflexivní kontrola").

Podstatou reflexivního ovládání je pochopit, jak protivník uvažuje a odkud bere své informace. Následně jde o to, aby byl "nakrmen" právě takovými (dez)informacemi, které způsobí, že se ve svém rozhodování dopustí vážných omylů a chyb.

Anne Applebaum poukázala na použití tohoto přístupu v posledních amerických volbách - na základě pochopení faktu, že mnoho Američanů se vůbec nestará o ověřování senzačních informací, jen když vyhovují jimi preferovanému politickému směru.

Obdobně se může české opozici vymstít nedůsledný přístup, při němž vysoce ekonomicky riskantní a technicky a morálně zastaralý projekt dostavby Dukovan jako celek neodmítá, ale sleduje u něj čistě jen parametr "ruskosti", případně "čínskosti".

***

Kremlu samozřejmě nesmírně vyhovuje, pokud se Češi handrkují třeba o radar v Brdech (součást technicky nefunkčního protiraketového projektu schváleného Bushem na nátlak zbrojařské lobby, kterou mohlo Rusko v nejhorším vždycky snadno zlikvidovat), dukovanskou zakázku pro Rosatom či jakýkoliv jiný zjevný symbol prosazení či upření ruského vlivu v českém prostoru, ale nezabývají se prakticky vůbec konkrétní kontrarozvědnou činností a dalšími účinnými opatřeními ohledně skutečného zajištění národní bezpečnosti.

Nikde přitom není dáno, že se modelem "ruských Dukovan" musí stát právě maďarský projekt Paks.

Tak jako ruští konvenční stratégové uvažují o jednotlivých armádách NATO v národním kontextu a pro každou vymýšlejí vlastní způsob, jak ji údajně porazí, velmi pravděpodobně totéž platí i ve sféře "hybridního" (nelineárního) válčení.

Proto jednoduché očekávání ohledně opakování toho, co jsme už zaznamenali jinde, rozhodně není namístě.

0
Vytisknout
10946

Diskuse

Obsah vydání | 20. 4. 2021