Rusko před plánovanými protesty zatklo spojence Navalného

21. 4. 2021

čas čtení 1 minuta
Foto: Wikimedia Commons. Licence Attribution-ShareAlike 3.0 Unported.

Ruská policie zatkla spojence uvězněného kritika Kremlu Alexeje Navalného a provedla razie ve dvou regionálních kancelářích jeho organizace. Došlo k tomu den před plánovanými protesty proti rychle se zhoršujícímu zdravotnímu stavu opozičního předáka. 


Navalnyj 31. března vyhlásil protestní hladovku a požadoval lepší přístup ke zdravotní péči. V neděli byl přestěhován do vězeňské nemocnice. Jeho příznivci se obávají o jeho život.

Čtyřiačtyřicetiletý opoziční politik je držen na samotce v nemocnici s maximální ostrahou a nedostává žádnou léčbu kromě glukózy, informoval po návštěvě jeho právník Kobzev.

Sestry se mu v pondělí opakovaně pokoušeli podat intravenálně glukózu, ale nepodařilo se jim najít cévu, uvedl právník.

Vězeňská služba stav Navalného označila za uspokojivý a tvrdí, že souhlasil s "vitaminovou terapií". Ruská média Navalného obviňují, že své zdravotní problémy předstírá, aby připoutal pozornost.

V instagramovém příspěvku publikovaném právníky Navalnyj uvedl, že vypadá jako kostra a soudní dokumenty používá k lovu komárů.

Tým lékařů v úterý navštívil věznici, kde je Navalnyj držen, ale opět mu odmítli přístup, poté co musel několik hodin čekat.

Navalného spojenci plánují ve středu večer vyjít do ulic Moskvy a dalších měst po celé zemi.

Úřady označily demonstrace za ilegální, čímž si připravily půdu pro hromadné zatýkání.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5091

Diskuse

Obsah vydání | 27. 4. 2021