Zvládne kabinet pivní diplomacii?

21. 4. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta
Foto: Pixabay.

Ředitel projektu "Střízlivé Rusko" Sultan Chamzajev vyzval k zákazu importu českého piva. Podle něj je důležité, aby čeští politici pochopili, že jejich činy a vyjádření budou mít konkrétní následky.


Součástí balíku sankcí, které Peking vloni uvalil na svého dlouholetého obchodního partnera Austrálii poté, co si dovolila kritizovat genocidu Ujgurů, byl zákaz importu australských vín. Australští vinaři a obchodníci však dokázali obratem plně využít vlny sympatií po celém světě k tomu, aby své ztráty minimalizovali. Manévr Pekingu určený k zastrašení Melbourne byl tedy využit jako příležitost k tomu zbavit se nebezpečné závislosti na imperialistickém vyděrači. Lekce, která je pro Čechy rozhodně k zamyšlení.

Jestliže výzvy šéfa projektu "Střízlivé Rusko" (?!?) nezůstanou oslyšeny, univerzální ministr Havlíček dostane příležitost předvést, že jeho invence a schopnost improvizace se netýkají jen pokusů vpašovat Rosatom do tendru na dostavbu Dukovan, ale že také dokáže České republice v něčem prospět. Že napře síly a spolu s univerzálním ministrem č. 2 Hamáčkem zpropagují Česko v zahraničí natolik, abychom mohli napodobit výkon australských vinařů. Že zajistí, abychom pivo dostali v patřičném množství z Ruska na Západ či do prosperujících rozvojových zemí.

Ze země, kterou velký kormidelník v Kremlu kvůli imperiálním cílům řídí k ekonomickému izolacionismu a hlubokému propadu životní úrovně obyvatel (pdf), na trhy, které vykazují alespoň nějakou perspektivu.

Je ovšem pravda, že s image vidlácké republiky, ve které i z nejvyšších míst zaznívá otevřená obhajoba rasismu, budou mít oba ministři mnohem těžší úkol než jejich australští kolegové.

Otevřte víno s klokanem a v klidu vyčkejte, co z této vlády vypadne...

1
Vytisknout
7005

Diskuse

Obsah vydání | 27. 4. 2021