Rozhovor Britských listů 384. Proč byl skandál Vrbětice odhalen až teď

27. 4. 2021

čas čtení < 1 minuta



Je skandál Vrbětice pouze dalším důkazem neefektivity a neschopnosti českých vládních struktur? Jan Čulík o tom hovoří s politologem Jiřím Pehem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 28. dubna 2021.



Průběžné zpravodajství:

Datum pro zhodnocení ruské vakcíny Sputnik V nebylo dosud určeno. V ČR zemřelo dalších 73 lidí

27. 4. 2021

čas čtení 3 minuty

V ponděli 26.4.  ministerstvo zdravotnictví zaznamenalo 2560 denních nákaz. Je to na počet obyvatel zatím v podstatě totéž jako v Indii.  V ČR do 26.4  zemřelo  29 075 lidí, to je nárůst o 73 mrtvých.  V nemocnicích je 3198 osob, je to denní nárůst o 100 osob.  Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 622 777 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. I Českou republiku vážně ohrožuje cestování do zahraničí.

V pondělí 26.4. bylo v ČR očkováno  53 115 osob, ukončeno bylo očkování jen u 6808  (!!)  osob. 

- Podle předpovědí dosáhne v Indii počet nákaz v květnu půl milionu denně:





- Světová zdravotnická organizace konstatovala v úterý dopoledne, že datum pro zhodnocení vakcíny Sputnik V nebylo dosud určeno. Brazilský regulační orgán Anvisa odmítl dovoz vakcíny Sputnik V důsledku "inherentních rizik" a vážných defektů, včetně nedostatku informací zaručujících bezpečnost, kvalitu a účinnost vakcíny. Stoupenci vakcíny naopak zveřejnili data z jejího použití v Maďarsku, z nichž podle nich vyplývá, že je vakcína Sputnik V daleko efektivnější než jiné vakcíny. Rusko vakcínou Sputnik V očkovalo 12,1 milionů lidí, 7,7 milionů oběma dávkami.

30649

Z Česka se stal oligarchický most regionálního významu spojující byznys a politiku

27. 4. 2021 / Albín Sybera

čas čtení 4 minuty

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Změní kauza Vrbětice a zapojení GRU do vraždění českých občanů to, jak vnímá česká veřejnost „úspěchy“ svých podnikatelských elit v autokratickém prostředí?

Když Ivo Lukačovič píše o Petrovi Kellnerovi jako o člověku, který „pochopil princip hranic a mostu“, tak kromě přirovnání expanze Home Creditu v Číně k „zlaté medaili z Nagana“ bezděky vykreslil to, co Vám v dnešním Česku vyslouží nejvyšší státní vyznamenání. Podmanit si domácí politiku do takové míry, že vás zahraniční autokraté začnou využívat.


 17054

„Železný na Hrad“, tajné pražské restaurace, ruští imigranti a bezpáteřnost švejkovství

27. 4. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 6 minut

Jeden významný pravicový politik mě pozval, abych přišel do jedné restaurace poblíž Masarykova nádraží. Chtěl hovořit o zákulisních přípravách na to, aby se stal Vladimír Železný kandidátem, který v příštích volbách nahradí Miloše Zemana. Někteří lidé z vládnoucí strany hovoří o podpoře Petra Pavla, ale mnozí jsou proti volbě někoho, kdo má spojitost s armádou a býval v komunistické straně. To, co mě ale opravdu překvapilo, bylo, že mě vzali do známé restaurace, i když jsem si myslel, že na takových místech je zakázáno podávat jídlo uvnitř.

Restaurace byla uvnitř nacpaná k prasknutí, stoly přeplněné lidmi, těsně vedle sebe  a číšníci nedodržovali žádná bezpečnostní opatření, jako je dezinfekce rukou, ani nikdo z těch asi 30 přítomných lidí neměl na sobě roušku. Bylo to, jako by žádný lockdown neplatil. Připadalo mi, jako že jsem se octl v americké éře „prohibice“, kdy široká veřejnost nesměla nakupovat alkohol, zatímco bohatí chodili na časté divoké mejdany za ne zrovna úplně uzavřenými dveřmi.

 17052

"Už žádné další zasrané lockdowny!" Johnson dál lže, jako když tiskne

27. 4. 2021

čas čtení 5 minut

 

V pondělí Boris Johnson prohlašoval, že prý nikdy neřekl větu: "Už žádné další zasrané lockdowny, ať se mrtvoly nahromadí po tisících!" a stejnými drzými lžemi ho hájili v parlamentě i mimo parlament jeho kumpáni ministři, jako například Michael Gove.

Jenže existují četná svědectví, že tento výrok Boris Johnson skutečně pronesl. Četní ministři Johnsonovy vlády i konzervativní poslanci jsou nyní v nezáviděníhodné situaci, že svou nekritickou veřejnou obhajobou Borise Johnsona páchají trestný čin křivopřísežnictví, konstatoval v televizi známý novinář Peter Oborne, donedávna pracující pro toryovský deník Daily Telegraph a  nyní autor knihy Assault on Truth: Boris Johnson, Donald Trump and the Emergence of a New Moral Barbarism (Útok na pravdu: Boris Johnson, Donald Trump a vznik nového morálního barbarství). 

Rozhovor Britských listů 383. Jak je to se zabíjením černochů v USA?

23. 4. 2021

čas čtení 3 minuty



Po odsouzení bývalého policisty Dereka Chauvina za vraždu George Floyda hovoří Jan Čulík s českým disidentem, umělcem a performerem Milanem Kohoutem, který žije už pětatřicet let v americkém Bostonu, o tom, zda v Americe existuje rasismus. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 23. dubna 2021.


Hra týchž vesměs autorů na různých prknech s najednou úplně jiným scénářem (tím spíše její finále skřípe)

26. 4. 2021 / Miloš Dokulil

čas čtení 4 minuty

Pro všeobecně blíže s celou nynější kauzou neobeznámené publikum se nejdříve přece vyvolávalo, že (ať je mi prominuto, že to teď vyřknu takto) s doprovodnou funkcí „obchodního cestujícího“ musí osobně zajet kompetentní funkcionář české vlády vyjednat v Moskvě dodávky farmaka „Sputnik V“ k žádoucí stabilizaci boje s pandemií koronaviru v ČR. Ten záměr – plánovaný na pondělí, 19. dubna – byl poměrně rychle odvolán, i když jen s provizorně nastrčenou výtyčkou, že prioritnější bude účast jmenovitě uvažovaného funkcionáře na schůzi vlády.

30649

O budoucím generálu Koudelkovi

26. 4. 2021 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty


Babišova vláda znovu navrhne prezidentu Zemanovi povýšení šéfa BIS Koudelky do hodnosti generála. A prezident Zeman to znovu odmítne. To se opakuje už několik let. A to navzdory tomu, že Koudelka má oporu v kontrolních orgánech Sněmovny i Senátu, ba dokonce také u našich spojenců v NATO. Prezident Zeman se ve svém včerejším projevu nenechal znejistit ani novými skutečnostmi ve vyšetřování výbuchů ve Vrběticích, naopak využil situace k tomu, aby kritériem úspěšnosti tajných služeb udělal konečné objasnění případu.

 16637

Průběžné zpravodajství:

Indie zaznamenala už pátý den více než 300 000 denních nákaz. Vážně to ohrožuje svět. Uzavře ČR hranice?

26. 4. 2021

čas čtení 4 minuty

 

V neděli 25.4.  ministerstvo zdravotnictví zaznamenalo jen 820 denních nákaz. (O víkendech záznamy v ČR kolabují.) V ČR do 25.4  zemřelo  29 002 lidí, to je nárůst o 40 mrtvých.  V nemocnicích je 3098 osobPočet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 620 206 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. I Českou republiku vážně ohrožuje cestování do zahraničí.

V neděli 25.4. bylo v ČR očkováno jen 17 644 (!) osob, ukončeno bylo očkování jen u 3436 (!!)  osob.

- Řecko se stalo nejnovější evropskou zemí, která oznámila, že zjistila případ varianty covidu, která vyvolává obrovskou infekci v Indii. Nakažena touto variabntou byla třiatřicetiletá cizinka, která žije v Aténách a 4. dubna cestovala do Dubaje.

- V sobotu došlo k požáru v nemocnici v Bagdádu, v jehož důsledku zemřelo 82 pacientů nemocných na covid a 110 bylo zraněno. Došlo tam k explozi nádoby s kyslíkem. V důsledku nedostatku zdravotníků museli v této nemocnici zdroj kyslíku spravovat příbuzní nemocných.

Obžalujte Zemana z velezrady

26. 4. 2021

čas čtení 4 minuty

 

My, občané České republiky,

se obracíme na Senát Parlamentu České republiky, aby podal ústavní žalobu na prezidenta republiky Miloše Zemana ve věci podezření z velezrady.

Ve svém projevu k veřejnosti dne 25. 4. 2021 zpochybnil výsledky šetření okolností útoku na muniční sklad ve Vrběticích, dle informací vlády ČR, BIS, ÚSZI organizovaného vojenskými složkami Ruské federace.

 17052

Houpe se (konečně) pod Borisem Johnsonem židle?

26. 4. 2021 / Jan Čulík

čas čtení 8 minut

Foto: Pondělní vydání bulvárního pravicového deníku Daily Mail: Boris Johnson: Ať se mrtvoly klidně hromadí po tisících!

Zatímco je Česko víceméně posedlé skandálem Vrbětice, případně tím, co o něm v neděli řekl či neřekl Miloš Zeman, v Británii se odehrává jiné drama. Už celou řadu dní je nekompetentní, prolhaný a podvodnický premiér Boris Johnson v médiích terčem ostré kritiky. Týká se to jednak dodnes zcela utajovaných kontraktů za mnoho milionů liber na přípravky proti pandemii, které Johnson a jeho kumpáni ve vládě poskytli svým naprosto nekompetentním konzervativním kamarádům, lobbování bývalého konzervativního premiéra Camerona u Johnsonových ministrů a státních úředníků  za státní finanční pomoc pro  soukromou firmu Greensil, jejímž byl Cameron zaměstnancem a držitelem akcií (kdyby se to povedlo, obohatil by se o 200 milionů liber) a v posledních dnech i zjištění, že miliardář James Dyson, brexitér, který svou firmu po brexitu odsunul do Singapuru, esemeskami nabídl Johnsonovi, že pro něho bude vyrábět ventilátory, ovšem pokud zařídí snížení daní pro jeho spolupracovníky, Johnson esemeskou odpověděl "Zařídím to zítra."

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

 17049

Krok k digitální gramotnosti či demenci?

26. 4. 2021 / Petr Komers

čas čtení 8 minut

V posledním roce slýcháme sousloví „zvýšení digitální gramotnosti“ jako nějaké universální zaříkávadlo. Bývá vždy uváděno jako hlavní – a v podstatě bohužel i jediné – positivum toho, že naše děti strávily bezmála rok on-line výukou. Ministerstvo školství nyní stejné klišé používá k obhájení toho, že vyškrtlo ze školních osnov Newtonovy zákony nebo učení o buňkách. Tyto elementární znalosti mají být zčistajasna nahrazeny dalšími kursy „digitální gramotnosti“ – což je opravdu asi to poslední, co děti po roce ztraceném doma před obrazovkami notebooků potřebují.

Koronavirus: Zhoršující se pandemie v Indii je katastrofálním problémem pro celý svět

26. 4. 2021

čas čtení 2 minuty



Je zapotřebí naléhavého, koordinovaného zásahu celého světa v Indii, pokud se nemáme stát obětí drasticky obnovené pandemie



Katastrofa, která rychle roste v Indii, je onen nejhorší možný scénář, jehož se mnozí od koronavirové pandemie obávali: Indie nemá dostatečný počet lůžek, netestuje, nemá léky ani kyslík. Tato země s 1,4 miliardou obyvatel se nyní rychle propadá do maelstromu infekce.

Likvidovány jsou také dva protikladné předpoklady globální reakce na pandemii: bohaté země, které prioritizují očkování pro sebe, ty jsou v jednom táboře, a argument Světové zdravotnické organizace, která požaduje rovné očkování všude na světě. Nyní se naléhavě ukazuje, že ani jeden tento postoj není správný. Obrovský rozsah krize v Indii ukazuje, že se svět nyní musí koordinovaně soustředit na boj proti pandemii tam.

 16936

Puťka a jeho story

26. 4. 2021 / Milan Čech

čas čtení 17 minut

Jmenuji se Čech a bydlím v bytovce na sídlišti Labyrint, pojmenovaným po nějakým učiteli, co je už prý dávno mrtvý, žilo se mi tu s rodinou celkem dobře, obzvlášť poté, co jsme s těmi spořádanějšími sousedy, což je většina naší bytovky, založili sdružení nájemníků (my se k němu teda spíš s partou chudých příbuzných vtírli).

Říkali jsme si EUnuši, protože oproti zbytku sídliště jsme byli docela "čistí"  a taky proto že nám něco chybělo, říkám, čistí jen v porovnání se zbytkem, ale každý nějak začínal a my fakt povětšinou chtěli dát bytovku a sídliště do kupy a zachránit ho před požárem, co měl dle vědců brzy přijít.

Chybělo nám bohužel dost dobrých vlastností a kvalit, hlavně z toho jak nás zdegenerovaly ty poslední dekády v blahobytu, a tak jsme dost toho pomíjivýho považovali za trvalý a samozřejmý.

30655

Zveřejnění dostupných důkazů by nad Vrběticemi rozptýlilo dezinformační mlhu

26. 4. 2021 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Vyjádření prezidenta Miloše Zemana k vrbětické kauze by sneslo pohádkový příměr „ani nahá, ani oblečená, ani bosá, ani obutá“, což mnozí vnímají jako charakteristický rys hybridní války. Prezident ale spíš musel usilovně dumat nad tím, jak z vrbětické šlamastyky vybruslit, aby si nepohněval své kremelské známé a aby se na druhou stranu neprojevil jako naprostý zrádce národa. Přitom se mu podařilo smíchat zpravodajskou a trestně-právní rovinu kauzy a zároveň zpochybnit oficiální stanovisko vlády a opozice.

Rozhovor Britských listů 381. Jak jsou na tom v ČR během pandemie lidé s různými závislostmi

16. 4. 2021

čas čtení < 1 minuta



Terapeutka Johana Růžková se letos podílela už devátý rok na organizaci tzv. "Suchého února", apelujícího na lidi, aby se měsíc obešli bez konzumace alkoholu. S touto odbornicí na alkoholovou, drogovou i onlinovou závislost hovoří o situaci lidí s různými závislostmi Bohumil Kartous. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 16. dubna 2021.

 17045

Prezident vlevo dole

26. 4. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Grafika: Čeští elfové.

Miloš Zeman - člověk veřejně známý častým zaváděním, nepravdivými informacemi a pomluvami ve svých projevech a několikrát za to odsouzený - prosazuje verzi vrbětických událostí, která nedává žádný smysl, upozornil jeden z pozůstalých, Ondřej Havránek. I kdyby totiž Havránkův otec pracující ve Vrběticích sebevíce "neopatrně nakládal" s uskladněnou municí, druhý výbuch měsíc po své smrti zavinit rozhodně nemohl.

Rozhovor Britských listů 380. Lidi se v ČR stále méně hlásí k české národnosti

14. 4. 2021

čas čtení 1 minuta



V souvislosti s právě probíhajícím sčítáním lidu upozorňuje Moravan dr. David Unger, psycholog z Kroměříže, že se stále menší počet obyvatel České republiky definuje jako Češi. Dr. Unger argumentuje, že je to do značné míry způsobeno vytvořením špatné, příliš centralistické struktury okresů a krajů v České republice, daleko více podle vzoru ústředně řízených ruských gubernií než decentralizovaných zemských a regionálních celků v zemích, jako je Rakousko či Německo. Bohužel si z nich Česko nevzalo příklad a ani v současnosti neexistuje žádná výraznější politická síla, která by byla schopna tento centralizační problém řešit a odstranit důvody občanské frustrace z přecentralizovaného řízemí České republiky. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 14. dubna 2021.

Nedělních sedm omylů Miloše Zemana

25. 4. 2021

čas čtení < 1 minuta

Zdroj ZDE



Tato uměřená, velmi věcná analýza pražského rozhlasu bohužel naznačuje, že je Miloš Zeman už naprosto zmatený a neměl by se veřejně vyjadřovat k ničemu.

Ale co je ještě horší: Na Pražském hradě prostě mezi jeho zaměstnanci není nikdo, kdo by Zemanovy blábolivé výroky věcně zkontroloval co do správnosti a zajistil, aby Zeman na veřejnosti neblábolil pitomosti. Je to jen další známka nezadržitelného rozkladu české státní infrastruktury, podobně jako nezvládnutí pandemie či Babišova nepotrestaná korupce. (JČ)

Rozhovor Britských listů 379. Čtyřicet procent Čechů věří dezinformacím o koronaviru

9. 4. 2021

čas čtení < 1 minuta

 

Agentura STEM a organizace Transitions společně provedly průzkum o vlivu dezinformací na českou společnost v době koronavirové pandemie. O tom, co jejich analýza zjistila, hovoří Bohumil Kartous s odborníkem na dezinformace Jaroslavem Valuchem z organizace Transitions. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 9. dubna 2021.



29873

Potrestáme Rusy za teroristický čin tím, že jim nedáme naše peníze?

Je třeba vyšetřovat zejména roli Miloše Zemana

25. 4. 2021 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty


Miloš Zeman si počkal týden, aby mohl tvrdit, že se teprve po seznámení a s rozvahou vyjádří k národu o zjištění tajných služeb indikující Rusko jako viníka explozí ve Vrběticích. Aby mohl tvrdit, že jedná bez hysterie a že je - jak se dalo předpokládat - situace nepřehledná, nejasná, že nemáme dost důkazů a že je třeba dále vyšetřovat. Jelikož pokud nechytíte viníka přímo za ruku, vždy se nabízí prostor k tomu tvrdit nadále, že důkazů je málo a že to prostě nestačí. Lze určitě souhlasit i s požadavkem hloubkového vyšetřování, jelikož takové vyšetřování musí nutně zahrnout i ústavní činitele. Znovu upozorňujeme, že bývalý premiér Sobotka otevřeně tvrdí, že Miloš Zeman dostal v inkriminovaném období informace o hrozbě teroristické činu na území ČR. Zároveň Miloš Zeman dostává zpravodajské informace, tedy musel vědět dost, aby inicioval prošetření celé věci s vehemencí, kterou požaduje nyní. A hlavně Miloš Zeman řekl jednu důležitou věc: podobný akt provedený agenty jiného státu je terorismus.

Rozhovor Miloše Zemana pro pořad TV Prima Partie Terezie Tománkové

25. 4. 2021

čas čtení 29 minut

 
Dobrý den, vítám vás u Partie,

děkuji, že se díváte na Primu nebo CNN Prima News. Dnes má Partie výjimečně tři části. V té první vám nabídneme dlouhodobě plánovaný rozhovor s prezidentem České republiky panem Milošem Zemanem. Dobrý den, pane prezidente.


Pěkný dobrý den.

My jsme před malou chvílí slyšeli Váš projev. Vy jste se rozhodl těsně před natáčením toho rozhovoru, že chcete pronést projev, já jsem ho slyšela také před malou chvílí. Vy jste řekl, že ta věc je pro Vás velmi důležitá, ale čekal jste týden. Proč?

Já jsem to v tom projevu řekl, takže vidím, že jste špatně poslouchala. Zaprvé jsem sám požádal, abych ten projev mohl přednést před naším rozhovorem, protože kdyby to bylo podle původního plánu, tak byste mně do toho mluvila, a takhle jsem měl asi deset minut možnost souvisle vyjádřit své názory. Teď opakuji to, co už jsem řekl. Víte, nechcete-li reagovat hystericky a zbrkle, potřebujete informace. Zakladatel kybernetiky Norbert Wiener řekl, že aktivně žít znamená žít s přiměřenými informacemi. A protože ta kauza je velmi složitá, tak jsem celý týden věnoval studiu materiálů, různých expertiz, rozhovorům s několika lidmi včetně policejního prezidenta, ale tohle všechno jsem Vám řekl už v úvodu svého projevu, takže nechápu, proč se na to ptáte podruhé.

Miloš Zeman: "Počkejme bez hysterie na výsledky vyšetřování"

25. 4. 2021

čas čtení 5 minut

Mimořádný projev prezidenta republiky


Dobrý den, vážení a milí spoluobčané,

před týdnem jsem byl informován předsedou vlády a 1. místopředsedou vlády o podezření, že výbuch v muničním skladu Vrbětice byl způsoben dvěma ruskými agenty. Pokládám za svoji samozřejmou povinnost se k tomuto podezření vyjádřit, a právě proto jsem se nejdříve seznamoval se všemi relevantními informacemi. Setkal jsem se mimo jiné s policejním prezidentem, nechal jsem si zpracovat celou řadu analýz a dnes před vás předstupuji jako člověk, který se domnívá, že má dostatek informací, aby se k celé záležitosti mohl vyjádřit s chladným rozumem a bez jakékoli hysterie.

Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: Pandemie nikdy neskončí

25. 4. 2021

čas čtení 4 minuty

V sobotu 24. 4.  ministerstvo zdravotnictví zaznamenalo jen 1302 denních nákaz. (O víkendech záznamy v ČR kolabují.) V ČR do 24.4.  zemřelo  28 962 lidí, to je nárůst o 42 mrtvých.  V nemocnicích je 3158 osobPočet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 619 383 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. I Českou republiku vážně ohrožuje cestování do zahraničí.

V sobotu 24. 4. bylo v ČR očkováno jen 21 481 osob, ukončeno bylo očkování jen u 4694 osob.

- Imunologové a virologové varují, že nikdy nebude proti covidu dosaženo stádní imunity. Upozorňují, že imunita získaná nákazou či očkováním zeslábne a v důsledku vzniku variant je zřejmé, že se budou muset lidé znovu a znovu každý rok očkovat a bude dál docházet k nákazám.

- Počet vakcín proočkovaných na světě přesáhl v sobotu 1 miliardu, jenže více než polovina očkování byla provedena jen ve třech zemích světa, píše Al Jazeera. V bohatých zemích byl očkován každý čtvrtý občan, v chudých zemích každý pětistý. 58 procent vakcín bylo proočkováno ve třech zemích světa: v USA 225,6 milionů vakcín, v Číně 216,1 milionů vakcín a v Indii 138,4 milionů vakcín. Co se týče procenta proočkovanosti obyvatelstva, vede Izrael, kde je plně očkováno téměř 60 procent obyvatelstva. Pak následují Spojené arabské emiráty (51 procent obyvatel proočkováno alespoň jednou dávkou), Velká Británie (49 procent), USA (42 procent) Chile (41 procent), Bahrain (38 procent) a Uruguay (32 procent). ZDE  

-  Indie znovu zaznamenala rekordní počet nákaz za posledních 24 hodin, 349 691. (Na české poměry podle počtu obyvatel by to však bylo 2505 denních nákaz, což je velmi podobné stavu v ČR.) Indický premiér Narendra Modi v neděli naléhal na všechny občany, aby se nechali očkovat, a aby se chovali opatrně. Ovšem v Indii se konaly rozsáhlé náboženské festivaly, jichž se účastnily statisíce lidí, a neodpovědní politikové jako Modi pořádali velká předvolební shromáždění. Indičtí lékaři to ostře kritizují, stejně jako absolutní nepřipravenost indické vlády na pandemii, která nezajistila dodávky kyslíku, takže desítky lidí už zemřely udušením.

Indické nemocnice kolabují:
 

 17043

Boydiánský skandál, aneb proč Čechy neohrožuje dilema "OODA versus Yoda"

24. 4. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Foto: Wikimedia Commons. Licence: Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported.

"When you look at the dark side, careful you must be. For the dark side looks back." - Yoda

Hlavní zásadou zatím posledního významného amerického stratéga Johna Boyda (1927-1997) bylo "proniknout do nepřátelského cyklu OODA" (observation-orientation-decision-action, pozorování-orientace-rozhodnutí-akce) a být tak vždy schopen efektivní akce dříve než protivník.

Průběžné zpravodajství:

V ČR zemřelo na covid dalších 57 lidí

24. 4. 2021

čas čtení 3 minuty

V pátek 23.4.  ministerstvo zdravotnictví zaznamenalo 2587 denních nákaz. V ČR do 23.4.  zemřelo  28 920 lidí, to je nárůst o 57 mrtvých.  V nemocnicích je 3466 osobPočet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 618 068 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. I Českou republiku vážně ohrožuje cestování do zahraničí.

V pátek 23.4. bylo v ČR očkováno 58 042 osob, ukončeno bylo očkování u 11 161 osob.


- Počet denních infekcí v Indii dosáhl 346 786 osob. Avšak podle počtu obyvatel by to bylo v ČR 2609 denních nákaz. (Indie má 1,4 miliardy obyvatel.) ČR v pátek zaznamenala 2587 nákaz. Ve velkých a silně nakažených zemích, jako je Indie či Brazílie, však svět ohrožuje vznik nových variant koronaviru, které se mohou vymknout vakcínám. Indie má nepevné zdravotnictví a nemocnice zápasí s nedostatkem kyslíku. Mnoho vážně nemocných lidí nemůže najít umístění v nemocnicích.

Další drastická reportáž z Indie. Indové hromadné pálí na vyhrazených místech své mrtvé:



- Německo zaznamenalo dalších 23 392 nákaz a dalších 286 úmrtí.

- Kambodža v sobotu uzavřela v hlavním městě Phnom Penhu veškeré trhy ve snaze potlačit nárůst infekcí, tisíce rodin prosí během čtrnáctidenního lockdownu o potraviny.

 17042

Ochota darovat potraviny mezi Čechy roste

24. 4. 2021

čas čtení 4 minuty



Praha 24. dubna 2021 – Dnes probíhá v 800 prodejnách s potravinami a drogistickým zbožím jarní kolo celorepublikové Sbírky potravin. Počet lidí potřebujících potravinovou pomoc se v posledních 12-ti měsících navýšil o 60 %.

Realizace Sbírky probíhá už podruhé za velmi přísných hygienických podmínek a s minimální účastí dobrovolníků, kteří vždy byli jejím symbolem. Vzhledem k obtížné době je potřeba i myslet i na ty, kteří se díky pandemii ocitli v krizi.

Skupiny nejvíce ohrožené nedostatkem potravin během pandemie jsou podle české populace osamělí senioři a matky samoživitelky. Tito lidé si zároveň podle veřejnosti potravinovou pomoc zasluhují nejvíce. Necelá polovina Čechů pak vnímá jako ohroženou skupinu ty, kteří kvůli pandemii přišli o práci, případně lidi bez domova,“ říká Markéta Kneblíková z agentury Ipsos, která nedávno provedla průzkum právě k tomuto tématu.

 16510

Bývalý vrcholný Johnsonův poradce: Boris Johnson je šílenec a jedná naprosto neeticky

23. 4. 2021

čas čtení 2 minuty


Dominic Cummings, bývalý vrcholný poradce Borise Johnsona, publikoval na svém blogu pozoruhodný, bezprecedentní útok na tohoto svého bývalého šéfa. Tvrdí v něm, že se Johnson pokusil potlačit vyšetřování ohledně toho, kdo předem prozradil loni na podzim informaci, že Johnsonova vláda plánuje lockdown, protože by vyšetřování postihlo jeho kámoše,  a že Johnson připravil "zřejmě protizákonný" plán, aby mu soukromí dárci financovali renovaci jeho bytu v čísle 11 v Downing Street.

 17041

Neuvěřitelné: Britská státní pošta brutálně zničila život 900 svým poštmistrům

23. 4. 2021

čas čtení 2 minuty

Foto: Bývalá poštmistryně Seema Misra s manželem poté, co ji soud v pátek prohlásil za nevinnou. Seema Mistra byla v roce 2010 odsouzena do vězení, ač byla těhotná, na základě zcela nesmyslného a nepravdivého obvinění, že na své poště ukradla více než 70 000 liber. ("Skrývala jsem se, aby mé děti nemusely od spolužáků čelit obvinění, že jejich matka je zlodějka.") Na vině byl nefunkční počítačový systém.

V pátek bylo v Británii v některých případech až po více než dvaceti letech (!!) brutálně nespravedlivého zacházení soudně osvobozeno dalších 39 poštmistrů, kteří byli v minulosti kriminálně a nespravedlivě obžalováni a odsouzeni za údajné rozsáhlé krádeže desetitisíc liber z rozpočtu místních poštovních úřadů, které spravovali. Ve skutečnosti šlo o nefunkční počítačový systém britské pošty, systém jménem Horizon, v němž záhadně ze softwaru pro účetnictví mizely velké částky. Státní britský poštovní úřad dlouhá léta odmítal přiznat, že jeho počítačový systém Horizon je nefunkční a namísto toho kriminálně obžaloval a v řadě případů odsoudil do vězení za údajné krádeže velkých finančních částek stovky vedoucích malých britských pošt.

Je neuvěřitelné, že nikdo dlouhá léta nedokázal poukázat na to, že jde o drsně nespravedlivá obvinění a vězeňské tresty.  Obviněné poštmistry nikdo neposlouchal. Je to drsný případ firmy s obrovskou mocí, která svévolně a zlovolně zničila život řady obyčejných lidí.

 17038

Strýčkové lidožrouti po česku

23. 4. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Tonton macoutes (do češtiny zpravidla překládáno ne zcela přesně jako "strýčkové lidožrouti") byly polovojenské jednotky haitské diktatury fungující v letech 1959-1986. Následnická organizace FRAPH existovala až do roku 1994. Specialitu tonton macoutes představovalo "mizení" politických protivníků haitské dynastie.

 17030

Průběžné zpravodajství:

První dávka vakcíny AstraZeneca a Pfizer snižuje šíření nákazy o 65 procent. V ČR zemřelo dalších 76 lidí

23. 4. 2021

čas čtení 4 minuty

Foto: Indové pálí mrtvoly svých příbuzných, zemřelých na covid-19

Ve čtvrtek 22.4.  ministerstvo zdravotnictví zaznamenalo 2615 denních nákaz. V ČR do 22.4.  zemřelo  28 863 lidí, to je nárůst o 76 mrtvých.  V nemocnicích je 3693 osobPočet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 615 461 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. I Českou republiku vážně ohrožuje cestování do zahraničí.

Ve čtvrtek 22.4.  bylo v ČR očkováno 67 046 osob, ukončeno bylo očkování u 15 947 osob.

Hodně se mluví o tom, že více než 330 000 denních nákaz pro Indii je tragédií. Jenže na počet obyvatel je to pořád méně než v Česku, i když v posledních dnech počet nákaz v ČR klesá:


Jenže kumulativně je počet nákaz v ČR stále ještě rekordně vysoký:

- Brazilská "rychlá a násilná" varianta covidu ničí Latinskou Ameriku. Vědci varují, aby svět neignoroval Brazílii, kde "vzniká celá řada nových variant koronaviru". ZDE 

- Vědci z Glasgow University zaznamenali dva případy, kdy se od lidí koronavirem nakazily kočky. Nejsou dosud známy případy, že by kočky nakazily lidi, ale kočky se mohou stát pro koronavirus "rezervoárem", kde mohou vznikat varianty,  konstatují vědci z Glasgow University. Je důležité dále zkoumat, zda mohou zvířata nakazit lidi. ZDE 

 - Nemocnice v Dillí volají SOS, protože nemají kyslík. Krize v Indii sílí. Indie za poslední týden zaznamenala více než 1,6 milionu nákaz. ZDE

- V USA drasticky poklesla poptávka po vakcínách proti koronaviru. Některé státy odmítají další dodávky. Louisiana nepožaduje plnou dodávku vakcín podle původní dohody. Tři čtvrtiny regionů v Kansasu odmítly dodávky vakcín za minulý měsíc několikrát. Více než polovina Američanů byla očkována alespoň jednou dávkou, bylo proočkováno 200 milionů vakcín, ale množství Američanů se prostě nechce nechat očkovat. Mnozí čekají na vakcínu firmy Johnson & Johnso, která má jen jednu dávku.

- Jedna dávka vakcíny AstraZeneca nebo Pfizer snižuje šíření nákazy o 65 procent. Je to zjištěním  studie britského vládního statistického úřadu, který studoval výsledku testů v Británii od více než 350 000 lidí od prosince 2020 do dubna 2021. Vakcína brání šíření i vysoce nakažlivé britské varianty.

30003

Populismus jako vůle k zániku?

23. 4. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty


Analytik zdravotnických trendů Jeff Goldsmith svého času upozornil, že Trumpovi voliči pocházejí především z oblastí nadprůměrně postižených cukrovkou, alkoholismem, obezitou a dalšími "civilizačními" chorobami. Tedy stručně řečeno chorobami, za něž si často (pochopitelně ne vždy) člověk může sám. A tyto choroby byly dokonce ve skutečnosti silnějšími prediktory hlasování pro Trumpa než bílá barva kůže a chybějící vyšší vzdělání - což se jinak nejčastěji považuje za typický profil trumpisty.

29787

Rozhovor s matkou přírodou v roce 2101

23. 4. 2021 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 1 minuta

· Co Vás za posledních 100 let překvapilo nejvíce? Zejména to, že váš vedoucí druh nedal na téměř žádná moje doporučení, ani na tak důrazná jako byly pandemie z let 2020, 2027, 2041, 2075 i ta poslední – loňská.

· Čím si myslíte, že je to způsobeno? Jste velmi ješitný, nesnášenlivý a egoistický druh. Nestačí vám, když dosáhnete na zdroje, které vám umožní solidně přežít, ale potřebujete hromadit statky někdy až v absurdním množství, snad kvůli svému hloupému egu? Nevím...

· A co si myslíte o nás přeživších? Co si myslím... proběhl konečně standardní přírodní výběr a tak se teď zdá, že ti co přežili, nevykazují tolik negativních vlastností, jako tomu bylo v průměru dříve. Stali jste se o něco méně choulostivým i méně ješitným druhem.

· Počítáte s námi jako s vůdčím druhem i do budoucna? To je těžká věc. Už jsem nad vámi téměř zlomila klacek, ale posledních pár let ukazuje, že bude možná vhodné dát vám ještě opravný pokus – jak vy s oblibou říkáte „druhou šanci“. Zkuste ji nepromarnit... teď se ale musím omluvit, řeším současně evoluci náhradního vůdčího druhu, kdyby ten váš neuspěl ani v náhradním plánu. Mám schůzku s delfíny a kavkami.

 17028

Evropští poslanci se stali obětí deepfake videotelefonátů napodobujících ruskou opozici

23. 4. 2021

čas čtení 2 minuty

Foto: Skutečná fotografie Navalného spolupracovníka  Leonida Volkova a její deepfake

Politikové z Británie, z Litvy, Lotyšska a Estonska terčem podvodných videotelefonátů s údajnými ruskými opozičními činiteli


Celá řada vysokých evropských poslanců se stala v posledních dnech terčem telefonátů od osob, které používaly bějhem video rozhovorů filtry deepfake, a tak předstírali, že to jsou představitelé ruské opozice.

30729

Dočká se Praha své invaze?

23. 4. 2021 / Albín Sybera

čas čtení 2 minuty

Ve Slovinsku se s částečným rozvolněním koronavirových opatření otevřela muzea a galerie. Výjimečnou je v této souvislosti retrospektivní výstava anonymního pouličního umělce Invadera, kterou hostí Mezinárodní centrum grafického umění v lublaňském Tivoli parku, a která mapuje některé stěžejní prvky tvorby Invadera. Ta se prolíná aplikacemi, uměleckými předměty, hrami a je charakteristická pro užívání motivů z videoher, hudby či filmu.

30726

Co činí čin činem?

23. 4. 2021 / Petr Haraším

čas čtení 14 minut


Čin zrady.
Aktuálně zalezlý Miloš Krtek Zeman si u nebojácného premiéra v březnu objednal likvidaci nepohodlných ministrů. Přesně dle pokynů z Kremlu. Nu což. Bohužel jsme si od roku 2013 již stačili zvyknout na Miloušovy ruské způsoby. S kauzou Vrbětice se pak ukázalo, že i okolí prezidenta leccos tušilo, jen přesně nevědělo, co je ve vzduchu.

29869

Bez komentáře...

23. 4. 2021

čas čtení < 1 minuta

Zdroj ZDE

Radovali jste se po „rozkazu Šojgu“ [ohledně stažení 10 000 ze 110 000 nahromaděných vojáků u hranice s Ukrajinou]? Tady je realita Mytišči. Připravujeme se na pohřby, neulevilo se nám, píše na Twitteru uživatel Saša Sotnik komentář k dokumentu, který se jmenuje "Plán naléhavého pohřbívání těl lidí v podmínkách mimořádných situací a válečného stavu na území městské části Mytišč Moskevské oblasti".

Rozhovor Britských listů 382. Jak si poradí ČR se skandálem Vrbětice?

20. 4. 2021

čas čtení < 1 minuta



O tom, jak by měla Česká republika reagovat na výbuch ve Vrběticích, a proč byly informace o něm zveřejněny až po sedmi letech, hovoří redaktoři Britských listů Bohumil Kartous, Albín Sybera a Daniel Veselý. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 21. dubna 2021.



 16448

"Švejci útočí na Kreml"

23. 4. 2021

čas čtení 4 minuty


Proč se Rusko neustále snaží bodat protivníci v Kyjevě, Varšavě, Londýně, Rize a dál podle seznamu je známo, uvádí na serveru MK.ru Michail Rostovskij. Ale příčina, jejímž působením se do čela tohoto seznamu "zakletých přátel Kremlu" s velkým handicapem nečekaně prorvalo Česko, v očích mnohých vypadá tajemná, skrytá mrakem.

Tisková zpráva:

Europarlament bude řešit explozi ve Vrběticích, poslanci plánují rezoluci

23. 4. 2021

čas čtení 1 minuta

Výbuchem muničního skladu ve Vrběticích se budou příští týden zabývat poslanci Evropského parlamentu. Informuje o tom pirátská europoslankyně Markéta Gregorová, která prosazovala jasnou rezoluci europarlamentu. I tu by měli poslanci přijmout. Debata bude součástí širší diskuze zabývající se mimo jiné také ruským opozičníkem Alexejem Navalným či situací na Ukrajině.

 16478

Spojené státy přislíbily snížit do roku 2030 své emise uhlíku o 50 procent

22. 4. 2021

čas čtení 1 minuta

 

Před virtuálním jednáním desítek vedoucích světových politiků v rámci tzv. klimatického summitu, který na čtvrtek uspořádal Joe Biden, oznámil Bilý dům, že Spojené státy do roku 2030 sníží své emise uhlíku o 50 - 52 procent ve srovnání s mírou emisí z roku 2005.

Spojené státy se snaží ve věci globálního oteplování znovu získat mezinárodní důvěryhodnost poté, co Donald Trump zrušil podpis USA pod klimatickou dohodou z Paříže. Bidenova vláda uvedla, že se jí už podařilo získat přísliby ohledně většího omezení emisí od Kanady, od Argentiny a od Japonska. Čína, největší globální znečišťovatel, vyjádřil určitou skepsi nad návratem USA k úsilí proti globálnímu oteplování, ale čínský prezident Xi Jinping se  ve čtvrtek, v Den Země, účastní.

Nový příslib Spojených států se nevyrovná příslibu Evropské unie ani Velké Británie, ale je to přesto dosud nejvýraznější americký příslib ve věci globálního oteplování. Bdenova vláda chce, aby do roku 2035 byla americká elektrická síť stoprocentně založena na zdrojích obnovitelné energie, solární a větrná a předkládá přechod k ekologické ekonomice, včetně přechodu k elektrickým automobilům, jako výrazné posílení americké zaměstnanosti.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

 17027

Desetitisíce Rusů se účastnilo demonstrací požadujících propuštění Alexeje Navalného

22. 4. 2021

čas čtení 2 minuty



Desetitisíce Rusů ve středu demonstrovalo v mnoha městech po celém Rusku za propuštění vězněného šéfa protiputinovské opozice Alexeje Navalného. Účast nedosáhla půl milionu demonstrantů, což byl počet, o nějž Navalného stoupenci usilovali, avšak konaly se velké demonstrace - v Moskvě vyšlo do ulic až 10 000 lidí a podobně velká demonstrace se konala v Petrohradě.

Počet účastníků na demonstracích je důležitý, protože se Putinův režim chystá udělit konečnou ránu Navalného opozičnímu hnutí a prohlást ho za "extremistické".

 16637

Prlběžné zpravodajství:

Koronavirus: Indie zaznamenala globální rekord 314 835 nových denních nákaz. V ČR zemřelo na covid dalších 76 lidí

22. 4. 2021

čas čtení 4 minuty

Ve středu 21.4.  ministerstvo zdravotnictví zaznamenalo 2942 denních nákaz. V ČR do 21.4.  zemřelo  28 787 lidí, to je nárůst o 76 mrtvých.  V nemocnicích je 3909 osobPočet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 612 832 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. I Českou republiku vážně ohrožuje cestování do zahraničí.

Ve středu 21.4.  bylo v ČR očkováno 58 637 osob, ukončeno bylo očkování u 13 511 osob. 

- Počet denních mrtvých na covid-19 je v ČR pořád neobyčejně vysoký. Pro srovnání: V Británii zemřelo včera na covid 22 lidí, ve srovnání s ČR je to na počet obyvatel jednadvacetkrát méně. Ve Skotsku včera zemřel na covid 1 člověk, Skotsko má pět milionů obyvatel, ve srovnání s ČR je to tedy osmatřicetkrát méně. Parky v Praze jsou plné lidí, odstupy nedodržuje skoro nikdo, roušky nenosí skoro nikdo. Jak vyplývá z varovného případu Indie, nejvražednější je začít se chovat, jako že už není žádný problém.

- V Indii vznikl milion nových nákaz jen za pouhé čtyři dny. Případ Indie je vážným varováním pro ostatní země. Údaje z letošního ledna a února, že v Indii pandemie výrazně zeslábla, byly zřejmě chybné. Důvodem katastrofální situace v Indii je součinnost neopatrného chování lidí, slabost indického zdravotnictví a chybné rozhodování politiků. Chybou bylo také předpokládat, že stačí občany očkovat a že už není třeba dodržovat karanténní opatření. Bez efektivního monitorování šíření nákazy se virus nekontrolovaně rozšíří v místech, kde není sledováno, co se děje. Chybou politiků bylo mylně dávat lidem najevo, že se země vrací k normálu. Zoufalství lidí v Indii využívají spekulanti, kteří prodávají léky proti covidu jako remdesivir na černém trhu až za třicetinásobné ceny. ZDE  

- Nemocnice v Indii trpí vážným nedostatkem kyslíku a umrtvujících léků, takže nemohou pacienty intubovat.

- Pětina britských vládních kontraktů pro boj proti covidu udělených od února do listopadu 2020 byla zřejmě ovlivněna vládní korupcí a je zapotřebí je řádně vyšetřit, informuje analýza organizace Amnesty International. Kontrakty byly uděleny toryovským kamarádům Borise Johnsona a jeho "ministrů". Johnsonova "vláda" prioritizovala nabídky kontraktů na vládní zakázky boje proti covidu na základě jejich politických konexí. To "poškodilo důvěru v integritu vládní reakce na pandemii", konstatuje Amnesty International a zdůrazňuje, že Johnsonova vláda musí bezodkladně zveřejnit totižnost firem, vlastněných toryovskými kumpány, které obdržely kamarádšoftské kontrakty v hodnotě mnoha milionů liber. ZDE 

 16936

„Náše dělo právoje!“ Nejen od Vrbětic po Krym!

22. 4. 2021 / Miloš Dokulil

čas čtení 4 minuty

Jen na přeskáčku uvedu pár historických momentů k ruským dějinám. Jejich otvírání se na západ bývá spojováno s Petrem I. Velikým (carem 1682 až 1725; po něm máme taky na Baltu založení a název města Petrohradu) a s Kateřinou II. Velikou (vládla 1762-96). Rusko krátký čas nato (a i za cenu požáru Moskvy; roku 1812) překvapivě odolalo útoku Napoleonovy armády a navodilo předpoklady k následné Napoleonově porážce u Lipska (roku 1813).

„Výjimka, a nikoliv pravidlo“: Co bude následovat poté, co byl Derek Chauvin shledán vinným z vraždy George Floyda?

22. 4. 2021

čas čtení 2 minuty

Chauvin se pravděpodobně proti rozsudku odvolá, zatímco panují naděje, že tato kauza přinese důkladnější policejní reformu.

Usvědčení bývalého minneapoliského policisty Dereka Chauvina z vraždy George Floyda se setkalo s pocitem úlevy u aktivistů, zákonodárců, amerických občanů a představitelů, z nichž mnozí volají po odpovědnosti za zabíjení neozbrojených Afroameričanů. Osobnosti, včetně amerického prezidenta Bidena, se ptají, co přijde nyní, a apelují na realizaci důkladnější policejní reformy a podpory pro lidi jiné barvy pleti, píše na webu Al Džazíry Joseph Stepansky.

30685

Kam se poděla elitářská mediální gramotnost

22. 4. 2021 / David Marenčák

čas čtení 5 minut

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

S vědomím toho, že se zařazuji do některého z perzekučních seznamů a jednou mi to „poslední spravedliví“ pořádně sečtou, píši tyto věty, protože nemohu jinak. Nejde mi ani tak o to, co se kdysi stalo, mohlo stát či nestalo, ani o to, kdo za co může. Dva tuzemské tábory, ve kterých jeden v ruce třímá moc a druhý bezmoc, mají svá přesvědčení nalinkována už dávno a ani jeden na tom nebude nic měnit bez ohledu na to, jaká zjištění či skutečnosti vyplavou časem na povrch.

30391

Klimatická krize

OSN: Planeta směřuje ke kraji propasti

22. 4. 2021

čas čtení 1 minuta

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Světová meteorologická organizace (WMO) tento týden varovala před bezprecedentním zhoršením klimatické krize v roce 2020, kdy se průměrné teploty vyšplhaly na 1,2 stupně Celsia oproti předindustriální éře. Loňské hodnoty se tak přiblížily k hranici 1,5 stupně Celsia, kterou vědci označují za limit, díky němuž můžeme předejít nejhorším projevům globálního oteplování. O těchto poznatcích ve svém veřejném prohlášení hovořil generální tajemník OSN António Guterres.

„Velice dobře je vidět, že procházíme trojí krizí: klimatickou krizí, krizí biodiverzity a krizí znečištění ovzduší. A pokud nebudeme ihned jednat, tak se ocitneme na kraji propasti. Nemáme proto času nazbyt,“ konstatoval šéf OSN.

WMO uvádí, že se ve světových oceánech nakumulovalo rekordní teplo. Oceány se tak stávají více kyselými a méně okysličenými. V roce 2020 jsme byli svědky tání ledovců v Grónsku a v Antarktidě, což vedlo ke zvýšení mořské hladiny. Led v Arktidě dosáhl téměř rekordně nízkých hodnot, Asie a Afrika čelila prudkým záplavám, Jižní Amerika zažila rekordní sucha a v Atlantském oceánu bylo v průběhu hurikánové sezóny zaznamenáno rekordních 30 bouří.


Celý článek v angličtině  ZDE

 16331

HRW: Prodej amerických zbraní do Spojených arabských emirátů ohrožuje civilisty v Jemenu a Libyi

22. 4. 2021

čas čtení 2 minuty

Americký prezident Joe Biden na začátku února vyzval k „ukončení veškeré americké podpory útočných operací v Jemenu, včetně ukončení prodeje relevantních vojenských zásilek“. V té době jsem si stejně jako mnoho obhájců lidských práv, kteří dokumentují zločiny spáchané během ozbrojeného konfliktu v Jemenu, myslela, že se po letech práce konečně vydáme správným směrem. Nyní však po přezkumu prodeje zbraní do Spojených arabských emirátů (SAE) Bidenova vláda ze svého slibu ustoupila a oznámila, že obnoví navrhovanou dohodu o zbrojení s touto zemí, která je zapletena do konfliktu v Jemenu, píše Afrah Nasser z Human Rights Watch.

 

29869

Vrbětická aféra aneb Proč je nutné usilovat o deeskalaci vztahů mezi Západem a Ruskem

22. 4. 2021 / Daniel Veselý

čas čtení 11 minut

Ačkoli o akci ruské rozvědky ve Vrběticích už byly popsány stohy papíru, v médiích absentují nejen širší geopolitické souvislostí, ale i poctivý rozbor událostí, jež už dříve formovaly vzájemné vztahy mezi Českou republikou – potažmo západním společenstvím – a kremelským režimem. Ze sdělovacích prostředků se dozvídáme, jak je Moskva iracionálně agresivní a expanzivní, zatímco benigní Západ se svými politickými a vojenskými strukturami je až andělsky nevinný. To je ale velice zavádějící hodnocení, jež nám znemožňuje pochopit reálný stav stávajících problémů a jejich možné řešení.

30728

Státní terorismus Ruska je fakt, probíhá roky v podobě kybernetických útoků a šíření dezinformací

22. 4. 2021 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut


Diskuse o tom, zda šlo ve Vrběticích o útok na zboží, sabotáž nebo státní terorismus jsou možná pro část české společnosti zajímavé a připadají jí podstatné. Žel, tento faktor určitého neinformovaného puntičkářství následně zamlžuje nejen podstatu toho, že Rusko páchá vojenské akce na území suverénního státu (nejen ČR), ale zejména fakt, že toto není zdaleka jediný způsob nežádoucích intervencí do vnitřních záležitostí ČR (nejen ČR). Rusko je vysoce aktivní zejména v ohrožování kybernetické bezpečnosti ČR a - což je zcela zásadní - v šíření dezinformací. Zejména v tomto ohledu se daří, i prostřednictvím proxy partnerů (SPD, KSČM, Václav Klaus starší, prezident Miloš Zeman) prosazovat zájmy Kremlu v rozporu se zájmy ČR. Jako je třeba hledání jakýchkoliv cest, jak by se Rusko mohlo podílet na dostavbě jaderné elektrárny v Dukovanech. Při dynamické proměně mezinárodních konfliktů pak nelze pro tento komplexní způsob ohrožování suverénní země najít příhodnější termín než státní terorismus.

(Není to taky jiná lekce?)

Vrbětice? Jen špatný příklad k jejich charakteristice?

21. 4. 2021 / Miloš Dokulil

čas čtení 5 minut

Citovaný kriminální případ měl již několik postupně různě promítaných režií. A nejdříve ještě k celkové „hře“: Měla v ní „jaksi navíc“ dokonce figurovat cesta českého ministra do Moskvy, aby tam dojednával možnou dodávku ruského léku „Sputnik V“ na koronavirus. (Pro Rusko byla schválená tato injekční látka již od srpna 2020, pro Evropskou unii byla podána žádost koncem ledna 2021.)

Bellingcat: Na operaci ve Vrběticích se osobně podílel i generál GRU Averjanov

21. 4. 2021

čas čtení 1 minuta

V roce 2018 Bellingcat a jeho investigativní partner The Insider identifikovali dvě osoby, které britská policie obvinila z otravy Sergeje a Julie Skripalových novičokem, jako příslušníky GRU plk. Alexandra Miškina a plk. Anatolije Čepigu. V roce 2019 Bellingcat identifikoval třetího příslušníka GRU zapojeného do otravy, generálmajora Denise Sergejeva. 

George W. Bush kritizoval dnešní republikány

21. 4. 2021

čas čtení < 1 minuta

 

Bývalý americký prezident považuje za vysoce politováníhodné, "že se snažíme děsit lidi ohledně přistěhovalců"


Bývalý americký prezident George W. Bush charakterizoval Republikánskou stranu za Donalda Trumpa jako "izolacionistickou, ochranářskou a národoveckou" - zjevně tím Bush nezíská přátele na dnešní americké pravici.

Bush, který dělá reklamu nové knize, hovořil v úterý v televizi NBC.

Bushova kniha má názor "Z mnohosti jednota: Portréty  přistěhovalců do Ameriky". Řekl v televizníh rozhovoru, že země, která na svém štítě latinské heslu E pluribus unum, "je krásná země - ale není krásná, když odsuzujeme, lidem nadáváme a děsíme lidi ohledně imigrace."

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Bývalý policista Derek Chauvin byl shledán vinným z vraždy George Floyda

21. 4. 2021

čas čtení 1 minuta

 

Derek Chauvin byl shledán vinným z vraždy George Floyda tím, že mu klečel na krku po dobu delší než devět minut. Byl to trestný čin, který vyvolal vlnu protestů na podporu rasové spravedlnost v USA i po celém světě.

Porota rychle a jednohlasně shledala Chauvina vinným ze všech trestných činů, z nichž byl obžalován: z vraždy druhého a třetího stupně (jsou to vraždy, kdy není možno dokázat záměrnou motivaci vraždit, to jsou vraždy prvního stupně, ale jak vysvětlila v pondělí v britském rozhlase jedna americká právnička, úmysl se obviněným málokdy podaří dokázat, protože do hlavy jim nevidíme) i ze zabití. Porota rozhodla, že Derek Chauvin usmrtil šestačtyřicetiletého černocha zločinem fyzického útoku, kdy ho držel na zemi tak, že Floyd nemohl dýchat. Nedostatek kyslíku mu poškodil mozek a došlo k selhání srdce a k úmrtí. K trestným činům došlo loni v květnu.

Chauvin čelí čtyřiceti letům vězení, ale pravděpodobně obdrží nižší trest, podle právních směrnic.

Odsouzením Dereka Chauvina případ nekončí. Tři další policisté budou postaveni před soud za napomáhání vraždě George Floyda.

Žalobce předložil přesvědčivé důkazy. Celá svědků, včetně Chauvinových bývalých kolegů z policie, zdravotních expertů a kolemjdoucích svědčila o policistovi, který překročil své pravomoci a Floyda usmrtil.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

 17023

Přiznání "rusofoba"

21. 4. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Foto: Wikimedia Commons. Licence: Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported.

Během své účasti na kampani proti americkému radaru v Brdech, kdy jsem se nacházel v intenzivním kontaktu s osobou, která se mi později sama přiznala k práci pro Rusy, jsem byl také coby potenciální zástupce na jednáních s MO ČR prověřován ministerstvem vnitra z hlediska možných rizik pro vyzrazení utajovaných skutečností. Jak asi tušíte, prověrka proběhla bez nejmenšího zádrhele - ačkoliv jsem ji nakonec ani nepotřeboval. Jaký myslíte, že bych asi musel mít šílený bezpečnostní "škraloup", abych se ve stylu poradců našeho prezidenta bezpečnostnímu prověření po léta systematicky vyhýbal?

 16879

Mělo by NATO přijmout Ukrajinu?

21. 4. 2021

čas čtení < 1 minuta

V NATO neexistuje konsensus ohledně členství Ukrajiny. To co mohou udělat nejrozhodnější západní země je poskytnout Ukrajině zpravodajskou a vojenskou podporu, včetně zbraní a budování schopností, píše na okraj rozhovoru s experty Judy Dempseyová.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

 16467

"Naše děti také byly rukojmími": Přeživší z Beslanu zahájili solidární hladovku kvůli Navalnému

21. 4. 2021

čas čtení 1 minuta

Foto: Wikimedia Commons. Licence Attribution-ShareAlike 3.0 Unported.


Spolupředsedkyně výboru Hlas Beslanu Ella Kesajevová a další čtyři příznivci hnutí, kteří utrpěli při teroristickém útoku v Beslanu - Zemfira Cirichovová, Boris Iljin, Zarina Keasajevová a Zamira Kokojevová - vyhlásili solidární hladovku kvůli vězněnému politikovi Alexeji Navalnému, informuje Natalija Gluchovová.

 16993

Ukrajinský dokument ukazuje rozsah ruské agrese

21. 4. 2021

čas čtení 1 minuta

Rusko na poslední chvíli oznámilo vojenské cvičení poblíž komerčních dopravních tras v Černém moři, které hrozí zadusit ukrajinskou ekonomiku, uvádí interní dokument ministerstva obrany, na nějž upozorňují Jonathan Swan a Zachary Basu.

 16524

Kauza Vrbětice: Čas hrát v týmu a podle plánu

21. 4. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

České úřady jsou nevím proč překvapeny silou ruské reakce na vyhoštění 18 "diplomatů" z Prahy. K divení zde ovšem není nic: Putinovo impérium v zásadě dělí zahraniční partnery na poskoky a nepřátele. A když se nechováte jako poskok - o což se od soboty Babišův kabinet nepříliš úspěšně a přesvědčivě pokouší - spadnete automaticky mezi nepřátele, vůči nimž se uplatňuje politika většího klacku.

Průběžné zpravodajství:

Obrovská míra nákazy indickou variantou ohrožuje svět. V ČR zemřelo dalších 71 osob

21. 4. 2021

čas čtení 3 minuty

V úterý 20.4. ministerstvo zdravotnictví zaznamenalo 3787 denních nákaz. V ČR do 20.4. zemřelo  28 711 lidí, to je nárůst o 71 mrtvých.  V nemocnicích je 4063 osobPočet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 609 861 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. I Českou republiku vážně ohrožuje cestování do zahraničí.

V úterý 20..4  bylo v ČR očkováno 51 199 osob, ukončeno bylo očkování u 14 530 osob. Je to málo.


- Indie zaznamenala více už sedmý den po sobě více než 200 000 nákaz. V úterý Indie zaznamenala 273 000 nákaz. Přibližuje se vrcholu 297 000 denních nákaz, jehož dosáhly USA letos v lednu. Nemocnice v Indii jsou na pokraji kolapsu a dochází jim kyslík. Celkem Indi zaznamenala více než 15 milionů nákaz a zemřelo tam více než 180 000 lidí. Jde o součinnost nové indické mutace, nedostatek zdravotnických prostředků a idiotské rozvolnění lockdownů. Indie zosobňuje světu vážnou hrozbu, protože, jak známo, nikdo není bezpečný, dokud nejsou všichni v bezpečí, dokud nebude celý svět očkován, což se neděje. ZDE 

- I když více než polovina Američanů byla už proti covidu očkována, více než 40 procent republikánů očkování odmítá a jejich politický odpor proti vakcíně se prohlubuje. ZDE 


 16622

Hospodaření OSBL za březen 2021

20. 4. 2021

čas čtení 2 minuty

V březnu 2021 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 62 546, 49 výdaje byly  89 931,50 Kč. Britské listy také obdržely náhradu soudních výloh ve výši 17 600 Kč. Zůstatek ke konci února byl 78 735,24 Kč.

Děkujeme mnoha čtenářům za  finanční podporu v měsíci březnu 2021.  Prosíme, přispějte.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 

 16518

Prlběžné zpravodajství:

Koronavirus: Spojené státy vážně varují své občany před cestami do zahraničí. V ČR zemřelo dalších 108 lídí

20. 4. 2021

čas čtení 2 minuty

V pondělí 19.4. ministerstvo zdravotnictví zaznamenalo 3301 denních nákaz. V ČR do 19.4. zemřelo  28 640 lidí, to je nárůst o 108 mrtvých.  V nemocnicích je 4108 osob, to je nárůst o 195 osob.  Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 606 030 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

V pondělí 19.4. bylo v ČR očkováno 55 085 osob, ukončeno bylo očkování u 14 613 osob. 

- Americké ministerstvo zahraničí drasticky zvýší varování pro své občany, aby necestovali do zahraničí. 80 procent zemí světa bude označeno varováním "Úroveň pandemie 4. Necestovat!"  "Nadále silně doporučujeme americkým občanům, aby necestovali do zahraničí a pokud možno své cesty odložili."

- Izrael se domnívá, že vakcína Pfizer je alespoň částečně účinná proti indické variantě. Izrael zaznamenal osm případů indické varianty, i když účinnost  vakcíny je snížená. Izrael, který má 9,3 milionů obyvatel, plně očkoval 81 procent svých občanů či lidí s trvalým pobytem nad věk 16 let. Nákazy a hospitalizace tam výrazně poklesly. Na okupovaných palestinských územích však neočkoval a pandemie tam zuří.

- Miliony lidí jsou v důsledku pandemie ohroženy hladomorem varovaly dopisem světové vlády organizace bojující proti hladomoru. Upozorňují, že pandemie vážně zhoršila konflikty, klimatickou krizi a nerovnost. Je zapotřebí miliard dolarů, pokud nemají miliony zemřít hladem. ZDE 

 17021

A všechna ta hovada boží útočí na zboží...

20. 4. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Foto: Pixabay.


Podle premiéra Babiše byl ruský bombový útok na sklady munice ve Vrběticích "útokem na zboží", nikoliv aktem státního terorismu. Dva muži ve věku 59 a 56 let, kteří při výbuchu zahynuli, by patrně měli poněkud jiný názor. Když pro nic jiného, tak proto, že se zcela jistě sami za zboží nepovažovali.

Katolická církev | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Wikileaks | Očkování a racionalita | Americký dokumentarista Michael Moore | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Norsko | Turecko | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Globalizace | Sociální poměry | Korupce | Identita | Rasismus | Vietnam | Libye | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Psychiatrie | Psychologie | Oligarchie | PPF | Životní prostředí | Teroristická hrozba a politické hry | Ústava | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Afrika | Chudoba | Bělorusko | Dánsko | Bezdomovectví | Hospodaření Občanského sdružení Britské listy | Japonsko | Ekologie | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Itálie | Sociální vědy aplikované do života | Doprava | Čína | Austrálie | Nový Zéland | Severní Korea | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Demokratický proces se zasekl | Rozhovory Britských listů | Polsko | Drogy | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Francie | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Německo dnes | Školství | Řádění exekutorů v České republice | Genderová nerovnost ve společnosti | Brazílie | Ekonomika | Velká Británie - politika a společnost | Imigrace do Evropy | Sýrie | Jemen | Brexit - vše | Saúdská Arábie | Sdělovací prostředky | Babiš | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Španělsko | Extremismus | Rusko za Vladimíra Putina | Lidská práva | Maďarsko | Ukrajina | Budoucnost NATO a OSN | Spam a šíření dezinformací na internetu | Joe Biden | Donald Trump | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Írán | Evropská unie | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Lidské zdraví | Privatizace po česku | Léková politika, zdravotnictví | Občanská společnost | USA | Česká literatura | Česká politická scéna | Koronavirus | Globální oteplování | Energetické úspory | Srbsko | Česká republika
22786