Sedm let hořící doutnák odpálil česko-ruské vztahy

21. 4. 2021

čas čtení 3 minuty
Grafika: Wikimedia Commons. Licence: Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported.

Těžko říci, co na fatální historii odpáleného skladu překvapuje nejvíce: načasování, rozsah české reakce, nebo operace samotná, napsal Mark Galeotti.


Může být znepokojující zjistit, že jste byli sedm let ve válce. Oznámení české vlády, že Rusko stálo za explozí ve skladu zbraní v roce 2014, a následné vyhoštění 18 diplomatů nejen že do vztahů Prahy k Moskvě vneslo novou hořkost, ale také mnohé vypovídá o širším uvažování Kremlu.

Výbuch a následný požár ve skladu 16 ve Vrběticích zničil 50 tun munice a zabil dva dělníky. Původně se mělo za to, že šlo o následek nehody, ale na dramatické víkendové tiskové konferenci český premiér Andrej Babiš oznámil, že v pátek obdržel "jasné důkazy" spojující s kauzou důstojníky ruské vojenské rozvědky GRU.

Ani ne týden předtím byl vyhozen ministr zahraničí Tomáš Petříček, částečně proto, že oponoval nákupu vakcíny Sputnik V. Místo něj měl do Moskvy odcestovat vicepremiér Jan Hamáček, aby jednal právě o tomto tématu (ačkoliv nyní tvrdí, že šlo jen o krycí akci, zatímco bylo připravováno vyhoštění).

Mezitím byl Rosatom jedním z uchazečů o kontrakt na dostavbu jaderné elektrárny Dukovany.

Praha se dokonce nabízela jako potenciální místo konání summitu Biden-Putin.

Náhle se nachází uprostřed rozhořčeného politického boje s Kremlem. Rusko okamžitě nařídilo vyhoštění 20 českých diplomatů - mnohem většího podílu proporcionálně menšího velvyslanectví v Moskvě - a může následovat i skrytá odveta.

Implikace toho všeho vedou k vystřízlivění. Jde o důkaz, že skrytá ruská kampaň proti Západu začala již v roce 2014, i když tehdy se ještě soustředila na Ukrajinu. Koneckonců povstání Euromajdanu - která byla v očích Kremlu jen další operací CIA a MI6 - zřejmě představovalo bod zlomu.

Od té doby je ruské vedení přesvědčeno, že vede podzemní, ale přesto existenciální boj o místo své země ve světě a skutečnou suverenitu, přijalo válečnou mentalitu, je ochotno riskovat, přijímá taktické porážky a nese břemeno sankcí a trestů ve jménu tohoto boje.

GRU koneckonců zřejmě neutrpěla žádnými nepříznivými důsledky skandálů jako Salisbury nebo pokusu o hackerský útok na Organizaci za nešíření chemických zbraní v Haagu ve stejném roce.

Miškin a Čepiga se přece koncem roku 2014 nebo počátkem roku 2015 stali Hrdiny Ruské federace.

Nyní je klíčovou otázkou, jak se bude bezprostředně vyvíjet střet mezi Prahou a Moskvou a jak daleko jsou západní země ochotny zajít za nehmatná prohlášení o morální podpoře.

Pokud je jednotka 29155 tajnou ruskou zbraní, západní tajnou zbraní je solidarita. Jediná otázka zní, zda jsou státy spojené s Čechy ji použít alespoň přibližně v takovém měřítku, jako Moskva své ochočené zabijácké komando.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8345

Diskuse

Obsah vydání | 27. 4. 2021