Ukrajinský dokument ukazuje rozsah ruské agrese

21. 4. 2021

čas čtení 1 minuta
Rusko na poslední chvíli oznámilo vojenské cvičení poblíž komerčních dopravních tras v Černém moři, které hrozí zadusit ukrajinskou ekonomiku, uvádí interní dokument ministerstva obrany, na nějž upozorňují Jonathan Swan a Zachary Basu.


Zatímco jsou oči světa upřeny na masivní hromadění jednotek na východě Ukrajiny, dokument ukazuje, že ruské síly eskalují svou přítomnost na všech stranách ukrajinské hranice.

Dokument odhaduje, že celková plocha zabraná ruskými manévry představuje až 27 % Černého moře - a dále se zvětšuje, což naznačuje snahu získat faktickou kontrolu nad mezinárodními vodami.

Rusové také podle Ukrajiny adaptují civilní infrastrukturu pro vojenské účely. Dokument tvrdí, že Rusko instalovalo radary na vrtné plošiny se zemním plynem, které zabralo Ukrajině po anexi Krymu v roce 2014.

Tento měsíc přitom ruská státní média obvinila Polsko z "provokativních" aktivit poblíž kontroverzního a takřka dokončeného plynovodu Nord Stream 2 v Baltském moři.

Větší část zájmu o ruskou agresi v posledních týdnech byla směřována na pozemní síly u východní hranice Ukrajiny, nikoliv na Černé moře.

Dokument ukazuje, že ruské síly eskalují svou přítomnost na všech stranách ukrajinské hranice, včetně kapacit, které naznačují zákeřnější úmysly než pouhou demonstraci síly.

Ruské akce mohou být podle Kyjeva určeny k odvrácení pozornosti od domácích problémů, nebo čelit manévrům NATO a tlačit na Ukrajinu, aby ustoupila od "pozitivního politického vývoje".

Hovoří ale také o "vysoké pravděpodobnosti", že Rusko chce vyprovokovat ukrajinské síly, aby vytvořilo záminku k vojenskému vpádu, jak to udělalo v Gruzii v roce 2008.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6343

Diskuse

Obsah vydání | 27. 4. 2021