Střední Evropa svůj problém s Ruskem nevyřeší vyhošťováním diplomatů

14. 5. 2021

čas čtení 2 minuty
Ačkoliv Visegrádská čtyřka má za sebou historii spojování se, kdykoliv narazí na to, co vnímá jako porušování národní suverenity ze strany Bruselu, zorganizování společné odpovědi na nepřátelskou aktivitu Ruska se ukázalo být překvapivě obtížným, napsal William Nattrass.

Maďarsko odmítlo vyhostit kvůli aféře Vrbětice byť jen jediného ruského diplomata a trvalo na slabé deklaraci vyjadřující společnou podporu Visegrádské čtyřky České republice.

Ředitel pražského Institutu mezinárodních vztahů Emil Aslan uvádí, že rozpolcenost Visegrádu ohledně Ruska zřejmě poroste. "Polsko a Česká republika se zřejmě budou sbližovat s EU a NATO, ale Maďarsko s Orbánovou vládou bude dál držet proruštější postoj."

V regionu se mnozí obávají, že pokud jde o nepřátelské východní vlivy, zpravodajské aktivity představují jen špičku ledovce. Podle Pavla Havlíčka z Asociace pro mezinárodní otázky prokremelská orientace různých radikálních polovojenských organizací je významným důvodem ke znepokojení v celé střední Evropě. "Infiltrace společnosti jde mnohem hlouběji než předimenzované ambasády."

Napříč střední Evropou byla po ruské anexi Krymu v roce 2014 vytvořena řada polovojenských uskupení.

Tyto organizace spolu s ultrapravicovými politickými stranami usilují o destabilizaci členství v západních organizacích a prosazují panslavistické, proruské sentimenty.

Infiltrace protizápadními silami je také spojována s ruskou ekonomickou přítomností, která je nyní předmětem zesílené nedůvěry.

Ředitel New York University v Praze Jiří Pehe zmiňuje podezření ohledně vazeb mezi netransparentním byznysem a ruským praním špinavých peněz. Tvrdí, že "velký počet ruských `podnikatelů` operujících v České republice je podezřelý z toho, že zastupuje ruské státní zájmy".

Podle Peheho bude hrozba vnitřní bezpečnosti ČR odstraněna teprve po úplném potlačení zmíněných ekonomických a společenských sil. "Pokud chceme v České republice hovořit o suverenitě, vyhoštění několika ruských operativců z velvyslanectví nejde dostatečně daleko".

Začíná být stále jasnější, že vážně míněná reakce bude muset vzít v úvahu mnohem širší soubor politických a sociálních faktorů zodpovědných z postupné navyšování ruského vlivu v zemi během posledních let.

Rozklad vztahů mezi Prahou a Moskvou upozornil na znepokojivý rozsah ruského vlivu v české politice a společnosti. Vyhoštění diplomatů spojených se zpravodajskými aktivitami je prvním nápravným krokem.

Avšak ruská vliv v ČR a dalších středoevropských zemích představuje dlouhodobý problém - a mnozí si nyní dělají starosti, že může být příliš pozdě na odstranění hlouběji zakořeněných zhoubných ruských sil.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
5718

Diskuse

Obsah vydání | 18. 5. 2021