REDAKČNÍ KOMENTÁŘ:

Co si dnes přečtete v Britských listech

6. 8. 2021

čas čtení 2 minuty
Konspirační teorie jsou v ČR normalizovány, říká v rozhovoru Britských listů Josef Šlerka. Mezitím tornádo vážně postihlo nejen okolí Břeclavi, ale i jaderné elektrárny Temelín - jenže jste se o tom nikde nedočetli. I taková může být "osmdesátková" setrvačnost, do níž zůstává ČR zakleta, argumentuje Albín Sybera. Alternativně to lze vnímat i tak, že vláda přistupuje k otázkám národní bezpečnosti jako banda osmdesátkových veksláků ochotných prodat cokoliv komukoliv, tvrdí Karel Dolejší.

Politické strany jsou prý jen záležitostí bohatých a vzdělaných. Jenomže ulice žije v zajetí politiky identity, která kategoricky požaduje, aby se politický reprezentant v ničem podstatném nelišil od reprezentovaného, namítá v komentáři Karel Dolejší.

Těžké záněty vyvolané koronavirovou infekcí může pomoci identifikovat přítomnost specifického proteinu. Podobně povážlivý zdravotní stav českých železnic lze hodnotit na základě výrazně v evropském srovnání nepříznivých statistik nehodovosti souběžně s klesajícím počtem zaměstnanců doprovázejícím průtahy v oblasti modernizace. Jde tedy o jakýsi specifický východoevropský "hybridní model", v němž je vykazovaný zisk drah šponován nahoru kombinací redukce stále více přetěžované pracovní síly a současně zanedbáváním nezbytných investic do automatizace železniční dopravy, což logicky ústí do propadu bezpečnosti provozu, tvrdí Dolejší. Když budete brát doslova a nekriticky jen to, co se uvádí v úředních lejstrech, můžete dospět třeba i k závěru, že Josif Vissarionovič Stalin byl vlastně liberál...

Češi stále ještě mohou žádat o status osoby usazené v Británii. Z ikony levice ikonickým diktátorem - takový je osud nikaragujského prezidenta Daniela Ortegy, který se nesrovnal s pomyšlením, že v demokratické politické soutěži může i prohrát. V Afghánistánu vládní síly zahájily protiútoky, zatímco Talibán hrozí atentáty na politické špičky. A běloruský prezident Alexandr Lukašenko nařídil neprodyšně uzavřít západní a jižní hranici země.

-1
Vytisknout
5062

Diskuse

Obsah vydání | 6. 8. 2021