Politika jako prázdný marketing na udržení moci

21. 3. 2022 / Albín Sybera

čas čtení 6 minut

Jak Janez Janša na pozadí ruské agrese na Ukrajině dusí nezávislost Radiotelevizije Slovenija a proč si Petr Fiala kazí pracně pěstěnou image

  • Na pozadí invaze a násilí ruské armády na Ukrajině vrcholí ve Slovinsku další politická bitva o veřejnoprávní média

  • Kontroverzní pravicově populistický premiér Janša usiluje o udržení své SDS u moci v nadcházejících dubnových volbách a neváhá se politicky přiživovat na obětech ruské agrese

  • Cestu do Kyjeva ve společnosti Petra Fialy a Mateusze Morawieckého využil Janša k připodobnění se k Volodymyru Zelenskému ve snaze posílit svou SDS v předvolební kampani

V česky psaných médiích se minulý týden v souvislosti se setkáním Petra Fialy s Volodymyrem Zelenským v bombardovaném Kyjevě objevoval snímek slovinského premiéra Janeze Janši možná častěji než po celé Janšovo kontroverzní působení v čele slovinské vlády od března 2020.


Pro pozornost, kterou na sebe Petr Fiala, ale také Mateusz Morawiecki a Jaroslaw Kaczynski (jejichž působení v polské politice má podobně iliberální nádech jako to Janšovo ve Slovinsku), cestou na Ukrajinu strhli, tak prakticky ani nebylo možné hovořit o politických trafikách či informačních ani-kampaních Janšovi SDS, kterými se snaží podrývat důvěru veřejnosti v RTV Slovenija a očerňovat pracovníky veřejného média kritické vůči Janšově vládě.

Janšovo postavení vůči Orbánovi a Putinovi shrnul ve svém předposledním vydání časopis Reporter v titulním článku "Dvojitá hra malého Putina" když mj. připomněl dotazy na půdě slovinského parlamentu směřované na Janeze Janšu o kontaktech pracovníků televizní společnosti Nova24TV (ne nepodobné tematické náplni Parlamentních listů), která je provázaná s Janšovou SDS, na ukrajinského pro-kremelského oligarchu Viktora Medvedčuka.

Mimochodem, pokud se někomu mohlo zdát, že Putinův palác není dostatečně úchylný, tak Viktor Medvedčuk disponoval na svém panství vlastním pozlaceným jídelním vozem včetně broušených sklenic s emblémy ruských orlic – záběry na YouTube, které se před několika dny novináři ze Slidstvo.info, ukazují Medvedčukovo sídlo jako opuštěné poté, co oligarcha uprchl z domácího vězení po začátku ruské invaze na Ukrajinu.

Zatímco o stycích mezi pracovníky Nova24TV a Medvedčukem Janša tvrdí, že „nemá tušení“, tak vztahy mezi SDS a Fideszem jsou na úrovni otevřeného spojenectví, které se akorát musí tvářit, že se jedná především o ideologicko-politické souznění a investigace o finančním zapojení oligarchů z okolí Fidesze do mediální chobotnice SDS jsou přecházeny mlčením, anebo obviňování investigativců z účasti na „deep state“ spiknutí proti slovinskému vlastenci Janšovi.

Janša po invazi ruské armády na Ukrajinu nasadil nový rozměr v produkci své para-reality.

Poté, co se zastavením financování Slovinské tiskové agentuře po většinu roku 2021 znemožnil před celou EU, na svůj druhý hlavní cíl, RTV Slovenija, nasadil sofistikovanější metody podmanění si obsahu.

Změny na personálních postech vyvolaly už vlnu rozhořčení a rezignací zkušených pracovníků v reakci na dubnové jmenování Andreje Grah Whatmougha ředitelem RTV Slovenija – Grah Whatmough nesplňoval formální kritéria pro tuto funkci, ale disponoval aurou „ultra-manažera“ a podporou Janši na Twitteru.

Následné intriky namířené na jeho protikandidátku Natalije Gorščak nakonec vedly k jejímu konci ve funkci ředitelky veřejnoprávní televize. Týdeník Mladina k tomu ve svém posledním srpnovém vydání napsal, že z „národní televize se začala stávat státní televizí“.

Nedávné další personální změny ve vedení televizního zpravodajství a zásahy do zpravodajských pořadů vyvolaly otevřený protest reportérů RTV Slovenija v rámci kterého minulý týden proběhla tisková konference před hlavní budovou RTV Slovenija v Lublani.

Už předtím se Janša aktivně účastnil protestů na podporu Ukrajině v Lublani a veřejná televize dávala prostor jeho vystoupení na veřejných shromážděních.

Paralelně s tím Janša na kritiku politického tlaku na RTV Slovenija neváhal reagovat očerňováním nespokojených pracovníků veřejnoprávního vysílání kdy je začal nazývat „Putinovými stoupenci“.

Jak satiricky poznamenává komentátor slovinské politické scény Pengovsky ve svém pravidelném anglicky psaném blogu Sleeping with Pengovsky, tak „Slavný Vůdce [Janša] přímo využívá zpravodajství RTV Slovenija o válce na Ukrajině k nejnovějšímu kolu podrývání a ničení veřejného média“.

Po návratu z Kyjeva Janša opět přirovnal Volodymyra Zelenského ke své roli v konfliktu z r. 1991 ačkoliv ještě v r. 2019 Nova24TV (televize napojená na média SDS – viz. výše) Zelenského očerňovala a označovala ho mj. za ruskou loutku, jak připomněl ve svém komentáři Boris Vezjak.

Je to právě prázdné ohýbání paralel s ozbrojeným konfliktem, Desetidenní válkou, která se před více než třiceti lety rozhořel mezi Jugoslávskou lidovou armádou (JLA) a teritoriální obranou Slovinska, a na jehož konci byl odchod JLA ze Slovinska a uznání slovinské nezávislosti, kolem kterých Janez Janša soustředí svou hlasitou podporu Ukrajině a vládě Volodymyra Zelenského.

Mimochodem pro české čtenáře není bez zajímavosti, že loňské 30. výročí nezávislosti bylo pro Janšu další vítaná celoroční marketingová příležitostí, jak oživovat svůj politický potenciál jako bývalého disidenta a ministra obrany v Desetidenní válce. Jedno z vyvrcholení této vyčpělé show proběhlo i v rámci strategického fóra na Bledu za účasti Andreje Babiše a Mirka Topolánka (na BL ZDE).

Těžko říci, zda si Petr Fiala a jeho okolí uvědomovalo, že kromě osobního vyjádření podpory prezidentu Zelenskému v ostřelovaném Kyjevě se český premiér také účastnil volební kampaně Babišova spojence ve Slovinsku.

Janšova SDS se v současnosti o voličskou přízeň přetahuje s klimaticky orientovaným Gibanje Svoboda [Hnutí Svoboda] vedeného bývalým vysokým úředníkem Robertem Golobem (preference naznačují, že těsně vede před SDS) a středolevými opozičním stranami, které sice kandidují samostatně, ale svou kampaň koordinují pod zkratkou Kul [Cool] a připomínají tak taktiku, kterou vede maďarská opozice proti Fideszi, nebo pomocí které vytěsnila česká opozice hnutí ANO z vládnoucích pozic.

Zdá se ale, že každé jedno procento nebo dvě může rozhodovat o tom, zda bude mít Janša opět šanci skládat vládu, anebo ne.

1
Vytisknout
6225

Diskuse

Obsah vydání | 24. 3. 2022