Zelenskij: Ruská ofenziva na východě Ukrajiny začala

19. 4. 2022

čas čtení 14 minut
- Ruský podnikatel Oleg Tinkov se vyslovil proti "šílené" válce na Ukrajině a označil stoupence vojenských akcí Moskvy za "blbce".

Tinkov, bývalý miliardář a bankéř, na kterého britská vláda uvalila sankce v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu, ve svém příspěvku na Instagramu uvedl, že "90 % Rusů je proti" válce.

Tinkov napsal:

    Nevidím v této šílené válce žádného prospěcháře! Umírají nevinní lidé a vojáci.

    Generálové, kteří se probudili s kocovinou, si uvědomili, že mají posranou armádu. Jak může být armáda dobrá, když všechno ostatní v zemi je na hovno a utápí se v protekcionářství a servilitě?
S odkazem na symbol "Z", který se stal znakem podpory ruské invaze na Ukrajinu, Tinkov řekl:

    Samozřejmě, že existují blbci, kteří kreslí Z, ale blbců je v každé zemi 10 %. Devadesát procent Rusů je PROTI této válce!

Když Tinkov přešel do angličtiny, obrací se na "kolektivní Západ" s prosbou, aby "prosím dal panu Putinovi jasný odchod, aby si zachránil tvář a zastavil tento masakr. Buďte prosím racionálnější a lidštější".

Tinkovův příspěvek je "nejostřejším protiválečným komentářem, jaký jsem od ruského miliardáře viděl", píše Max Seddon z Financial Times.

Generální tajemník OSN Antonio Guterres vyzval ke čtyřdenní pravoslavné velikonoční humanitární přestávce v bojích na Ukrajině, píše agentura Reuters.

Guterres uvedl, že OSN předkládá zúčastněným stranám podrobné plány a je připravena vyslat konvoje s humanitární pomocí do Mariupolu, Chersonu, Doněcku a Luhansku počínaje Zeleným čtvrtkem a konče nedělí 24. dubna, tedy datem pravoslavných Velikonoc, které slaví většina Ukrajinců i Rusů.

Podle Guterrese potřebuje na Ukrajině humanitární pomoc více než 12 milionů lidí:

Místo oslav nového života se letošní Velikonoce kryjí s ruskou ofenzivou na východě Ukrajiny. Intenzivní koncentrace sil a palebné síly činí tuto bitvu nevyhnutelně násilnější, krvavější a ničivější.

Nápor a strašlivé oběti na civilistech, které jsme dosud viděli, mohou blednout ve srovnání s hrůzou, která nás čeká.

 
- Ruské síly obsadily město Kreminna ve východoukrajinské oblasti Donbas a ukrajinské jednotky se z města stáhly, uvedl regionální gubernátor.
Kreminna, město s více než 18 000 obyvateli, ležící asi 560 km jihovýchodně od hlavního města Kyjeva, je zřejmě prvním městem dobytým v rámci ruské ofenzivy na východě Ukrajiny.

Starosta Charkova Igor Těrechov uvedl, že ruské síly se od neděle zapojily do "nepřetržitého bombardování civilních čtvrtí" v tomto druhém ukrajinském městě.
Při úterním ostřelování Charkova byli zabiti nejméně tři lidé a 16 jich bylo zraněno, uvedl oblastní gubernátor Oleh Synehubov.

Místopředsedkyně ukrajinské vlády Iryna Vereščuková uvedla, že v rámci výměny s Moskvou se vrátilo 76 válečných zajatců, informuje agentura AFP.

Vereščuková uvedla, že Rusko předalo 60 vojáků, včetně 10 důstojníků, a 16 civilistů, ale neuvedla podrobnosti o tom, kolik Rusů se výměny zajatců zúčastnilo.

Podle ní se jednalo o pátou výměnu zajatců mezi oběma zeměmi od války. Minulý týden Kyjev uvedl, že na příkaz ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského vrátil 30 válečných zajatců.



- Alex Thomson, Channel 4 News: 400 procentní nárůst v rámci nové strategie Ruska zlikvidovat ukrajinskou infrastrukturu. Údajně 300 ruských útoků předvčírem v noci. 1260  údajných útoků včera v noci.

- Prezident Volodymyr Zelenskij uvedl, že "významná část" ruské armády se nyní soustřeďuje na převzetí kontroly nad východní Ukrajinou.
Ve svém videoposelství, v němž přislíbil pokračovat v boji navzdory eskalaci, uvedl, že ruské jednotky zahájily bitvu o Donbas, "na kterou se již dlouho připravují".

"Bez ohledu na to, kolik ruských vojáků tam bude nahnáno, budeme bojovat," řekl. "Budeme se bránit. Budeme to dělat každý den."
 
Oleksij Danilov, tajemník tiskové služby Rady národní bezpečnosti a obrany Ukrajiny, již dříve informoval, že "aktivní fáze ruské ofenzívy začala téměř podél celé frontové linie", přičemž měl na mysli Doněckou, Luhanskou a Charkovskou oblast, a dodal: "Okupanti se pokusili prolomit naši obranu."

- Christopher Miller píše:

    Právě jsem mluvil s ukrajinským velitelem na frontové linii u Doněcku na východě Ukrajiny, který řekl, že jejich pozice jsou 14 hodin denně zasahovány ruskými leteckými údery a těžkým dělostřelectvem. Podle jeho slov "zoufale" potřebují další pomoc,  dochází jim munice.

- Británie pošle na Ukrajinu obrněné raketomety

Velká Británie  vyšle na Ukrajinu obrněné raketomety poté, co Rusko zahájilo rozsáhlou ofenzívu s cílem převzít kontrolu nad východem země.

Podle deníku The Sun ministerstvo obrany před dvěma týdny předvedlo Ukrajincům na Salisburské pláni odpalovací zařízení pro vysokorychlostní střely Stormer (HVM), přičemž list dodává, že tato 13tunová vozidla mohou být do války dopravena transportními letadly C-17 během několika dní.

Stormer vyrábí společnost BAE Systems, k jeho obsluze stačí tři lidé a používá rakety Starstreak, které lze použít k sestřelení nízko letících letadel.

Přichází v době, kdy ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že "značná část celé ruské armády" se soustředila na ofenzívu na východě v převážně ruskojazyčném Donbasu.


- Japonsko v rámci poslední dodávky obranných prostředků na Ukrajinu, kterou Tokio uskutečnilo v reakci na žádost Kyjeva, pošle na Ukrajinu masky a oděvy určené k ochraně proti chemickým zbraním a také bezpilotní letouny.

 
- Rusko upravilo svou taktiku při nové ofenzivě na východě Ukrajiny a podle vysokého představitele americké obrany  se poučilo ze svých předchozích neúspěchů v prvních dnech invaze.

"To, co jsme viděli v posledních dnech, je, že se nadále snaží nastavit podmínky," řekl novinářům vysoký představitel obrany. "Říkáme tomu formování operací."

Rusko v posledních dnech přesunulo na východ a jih Ukrajiny 11 nových praporních taktických skupin, připravilo těžké dělostřelectvo, letectvo a další vojenské prostředky a nasměrovalo do regionu další vojáky. Moskva stáhla síly ze severu a přivedla jednotky z oblastí poblíž Kyjeva a v Bělorusku, aby se soustředila na východní frontu. Ruská armáda se nyní soustřeďuje na převzetí kontroly nad Donbasem, uvedla agentura Reuters:

Ruské posily připravily půdu pro vleklou válku, která podle vojenských analytiků jistě způsobí těžké ztráty na obou stranách, protože Rusové se snaží obklíčit ukrajinské bojovníky zakopané na obranu Donbasu.


- Podle generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese, který na pondělní tiskové konferenci citoval čísla Světové zdravotnické organizace, došlo na Ukrajině od začátku invaze ke 136 útokům na zdravotnická zařízení. Při těchto útocích přišlo o život nejméně 73 lidí a dalších 52 osob bylo zraněno, uvedla CNN.

- Mezinárodní zdravotnické organizace naléhaly na Rusko, aby ukončilo útoky na nemocnice, a vyjádřily znepokojení nad ničením základní zdravotnické infrastruktury, kvůli kterému se civilisté musí obejít bez potřebných služeb.
Minulý měsíc vydaly WHO, Unicef a Populační fond OSN (UNFPA) společné prohlášení, v němž útoky označily za "strašlivé" jak z důvodu zabíjení a zraňování pacientů a zdravotnických pracovníků, tak z důvodu zbavování dalších osob základní péče.

"Útočit na ty nejzranitelnější - kojence, děti, těhotné ženy a ty, kteří již trpí nemocemi a chorobami, a na zdravotnické pracovníky, kteří riskují vlastní životy, aby zachránili životy - je aktem bezohledné krutosti," uvedli a vyzvali k příměří, které by umožnilo humanitární pomoc. Od vydání tohoto prohlášení došlo k dalším více než 100 útokům na nemocnice.



- Podle ukrajinské prokuratury se vyšetřuje více než 7 000 údajných válečných zločinů spáchaných ruskými vojáky na Ukrajině.

Celkem bylo nahlášeno 7 280 případů a bylo potvrzeno, že bylo zabito 205 dětí, dodal úřad.
 
- Spojené státy údajně usilují o zabavení superjachty podezřelé z vlastnictví ruského oligarchy, která kotví v tichomořském ostrovním státě Fidži.

 - Nové fotografie a video poškozeného ruského křižníku Moskva zřejmě ukazují, že byl pravděpodobně zasažen protilodními střelami a poté opuštěn předtím, než se loď potopila v Černém moři.

 - Ruská ofenziva v Donbasu postupuje, vojáci se zmocnili Kreminny

Ruské jednotky údajně dobyly východoukrajinské město Kreminna, zatímco místní úřady vyzvaly obyvatele Doněcké a Luhanské oblasti k evakuaci.
 
Šéf vojenské správy Kreminny Oleksandr Dunets řekl Rádiu Donbas: "Boje trvaly tři dny a Rusko použilo k útoku na město velké množství obrněných vozidel."

Kreminna, stejně jako nedaleké Rubizhne, Severodoněck a Lysyčansk, odolávaly několik dní na frontové linii silnému ostřelování z obou stran. Rubizhne, které mělo před začátkem války více než 60 000 obyvatel, se v pondělí dostalo pod intenzivní ukrajinskou dělostřeleckou a minometnou palbu, jak viděli novináři AFP.

Kreminna, která měla před válkou téměř 20 000 obyvatel, leží asi 50 km severovýchodně od Kramatorska, správního centra oblasti, a je strategickým cílem pro invazní ruské síly.
 
- Podle údajů, které získal server FlightRadar, bylo letadlo vyslané z Moskvy, aby vyzvedlo vyhoštěné ruské diplomaty ze Španělska a poté pokračovalo do Řecka, nuceno kvůli zákazu letů ze strany EU urazit 15 000 km dlouhou okliku.

"Španělsko a Řecko sice udělaly jednorázovou výjimku, aby letadlo mohlo vstoupit do jejich vzdušného prostoru, ale let se pohyboval kolem dalších zemí, které udržují zákazy ruských letů," uvedl web pro sledování letů.

"Celková délka letů byla 15 163 km, což je jen o málo méně než současný nejdelší let na světě mezi Singapurem a New Yorkem."
 

- Americký prezident Joe Biden ještě dnes uskuteční telefonát se spojenci, aby s nimi projednal ukrajinskou krizi, včetně způsobu koordinace v otázce vyvození odpovědnosti Ruska, uvedl Bílý dům v prohlášení, o němž informovala agentura Reuters.

    Prezident svolá zabezpečený videohovor se spojenci a partnery, aby v rámci úzké koordinace projednal naši pokračující podporu Ukrajině a snahu pohnat Rusko k odpovědnosti."

- Macron tvrdí, že jeho dialog s Putinem uvázl na mrtvém bodě

Francouzský prezident Emmanuel Macron prohlásil, že jeho dialog s ruským prezidentem Vladimirem Putinem uvázl na mrtvém bodě poté, co bylo na Ukrajině zjištěno masové zabíjení.

"Od masakrů, které jsme objevili v Buče a v dalších městech, nabrala válka jiný směr, takže jsem s ním od té doby už přímo nehovořil, ale nevylučuji, že tak v budoucnu učiním," řekl Macron v pondělí televizi France 5.

- Jižní přístavní město Mariupol ruským silám nepadlo, sdělili  američtí představitelé. "Podle našeho hodnocení je Mariupol stále sporný," uvedl představitel Pentagonu. Pokud se ruským silám podaří získat plnou kontrolu nad Mariupolem, mohlo by to uvolnit téměř tucet praporních taktických skupin pro použití na jiných místech Donbasu.

- Podle městské rady se v podzemních krytech pod ocelárnou Azovstal v Mariupolu údajně ukrývá ne méně než 1 000 civilistů. Předpokládá se, že většinu civilistů tvoří ženy s dětmi a starší lidé. Asi 40 000 civilistů ve městě bylo násilně přesunuto do Ruska nebo do Ruskem kontrolovaných oblastí Ukrajiny, dodal starosta.

.  Ostřelování ve východní Doněcké oblasti na Ukrajině zabilo čtyři lidi, uvedl regionální gubernátor Pavlo Kirilenko.


- Ukrajinští vyšetřovatelé ohledali 269 mrtvých těl v Irpinu nedaleko Kyjeva od doby, kdy bylo město koncem března dobyto zpět od ruských sil, uvedl v pondělí policejní úředník, zatímco dělníci kopali čerstvé hroby na jeho okraji.

-  Rodinní příslušníci námořníků, kteří sloužili na palubě válečné lodi, požadují odpovědi, protože ministerstvo se snažilo potlačit informace o tom, co se s lodí nebo její přibližně 510člennou posádkou stalo. Celkový počet mrtvých, zraněných a pohřešovaných zůstává státním tajemstvím. Řada rodin zveřejnila, že nemohou najít své syny, kteří sloužili na lodi.

- První zásilky nového balíku americké vojenské pomoci dorazily na ukrajinské hranice, potvrdil vysoký představitel Pentagonu. "Jen včera do oblasti dorazily čtyři lety ze Spojených států," uvedl v pondělí úředník s tím, že pátý let by měl dorazit v nejbližší době. Minulý týden Spojené státy představily tranši vybavení pro Ukrajinu v hodnotě 800 milionů dolarů, včetně vrtulníků, houfnic a obrněných transportérů.

- Ruská invaze poškodila až 30 % ukrajinské infrastruktury, což zemi stálo až 100 miliard dolarů, uvádí agentura Reuters.

- Humanitární příměří mezi ukrajinskými a ruskými silami na Ukrajině není v tuto chvíli na obzor
u, ale může být možné během několika týdnů, uvedl šéf humanitární pomoci OSN Martin Griffiths. Griffiths dodal, že tento týden odcestuje do Turecka, aby s prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem a dalšími představiteli projednal vyhlídky na uspořádání humanitárních rozhovorů mezi Ukrajinou a Ruskem.

- Rusko utrpělo na brigádě pobřežní obrany Černomořské flotily ztráty ve výši 75 %, tvrdí Ukrajina
Činitelé rovněž tvrdí, že ruská 810. samostatná brigáda námořní pěchoty černomořského námořnictva přišla o 158 vojáků, kteří byli zabiti ukrajinskými silami, dalších asi 500 bylo zraněno a 70 je považováno za nezvěstné.
Ruské síly usilují o nastolení plné kontroly nad územím Doněcké a Luhanské oblasti, jakož i o udržení pozemního koridoru s dočasně okupovaným Krymem, dodala ukrajinská armáda.



- Ruské ostřelování v ukrajinské Doněcké oblasti  v pondělí zabilo čtyři lidi, informovala agentura Reuters.
 

-1
Vytisknout
5910

Diskuse

Obsah vydání | 21. 4. 2022