Více než 150 mezinárodních organizací vyzvalo prezidenta Bidena, aby zavřel věznici v Guantánamu

19. 1. 2023

čas čtení 3 minuty

V den 21. výročí příjezdu prvních "nezákonných nepřátelských bojovníků" v oranžových kombinézách se zavázanýma očima a v poutech na americkou námořní základnu v zátoce Guantánamo vyzývá více než 150 mezinárodních organizací na ochranu lidských práv prezidenta Joea Bidena, aby věznici konečně uzavřel. Dopis koordinovaný Centrem pro oběti mučení a Centrem pro ústavní práva vyzývá k uzavření stávající věznice, ukončení časově neomezeného vojenského zadržování mužů, kteří zde žijí, a k závazku, že námořní základna již nikdy nebude využívána k "hromadnému nezákonnému zadržování", informuje web Intercept.

"Už dávno nastal čas na zásadní změnu přístupu Spojených států k národní a lidské bezpečnosti a na smysluplné zúčtování s plným rozsahem škod, které tento přístup po 11. září způsobil," píše se v dopise.

V současnosti zůstává ve vězení 35 mužů. Za posledních dvacet let prošlo Guantánamem 779 mužů a chlapců. Z těch, kteří tam dodnes zůstávají, má dvacet vězňů nárok na přemístění z časově neomezené vazby, tři čekají na rozsudek, další tři byli odsouzeni a devět osob se účastní předběžného projednávání v nedokonalém systému vojenských komisí. Případ obviněného strůjce 11. září Chálida Šajcha Muhammeda a jeho spolupachatelů stále probíhá a zatím se ještě nedostal před soud.

V éře po 11. září 2001 americkou snahu o národní bezpečnost definovalo beztrestné mučení v tzv. černých areálech CIA, neúspěšné invaze do Afghánistánu a Iráku, údery bezpilotních letounů, zpackané razie na globálním bojišti, domácí sledování muslimů a nevyčíslitelné ztráty na životech civilistů na Blízkém východě. Guantánamo a jeho dřívější fungování jako detenční zařízení pro haitské uprchlíky v 90. letech je však "ikonickým příkladem opuštění právního státu", jak tvrdí dopis.

"Svět ví, že zadržení byli mučeni, stejně jako o ohavných metodách, jménech těch, kteří je schvalovali a podíleli se na nich, a že videozáznamy mučení byly záměrně zničeny; přesto nebyla jediná osoba pohnána k odpovědnosti," uvedla politická analytička Centra pro oběti mučení Yumna Rizvi. "Skutečnost, že všichni spoluviníci zůstávají na svobodě a někteří dokonce popisují, co dělali, aniž by se obávali trestního stíhání, je zarážející. Spojené státy ztratily důvěryhodnost, pokud jde o lidská práva, spravedlnost a odpovědnost," míní Rizvi.

Obnovený tlak a výzvy k tomu, aby byla věznice konečně uzavřena, jsou jen začátkem ukončení nespravedlnosti, tvrdí bývalý vězeň na Guantánamu Mansoor Adayfi. "Žádáme odškodnění a omluvu za to, co se nám stalo," sdělil Adayfi.

 

Celý článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
4180

Diskuse

Obsah vydání | 24. 1. 2023