Der Spiegel: "Scholz posílá tanky Leopard Ukrajině"

24. 1. 2023

čas čtení 2 minuty


Politico:


Německo posílá na Ukrajinu bojové tanky

Kancléř Olaf Scholz toto rozhodnutí pravděpodobně oznámí v rámci středečního projevu v německém parlamentu.


BERLÍN - Německý kancléř Olaf Scholz pravděpodobně ve středu oznámí dodávku německých tanků Leopard 2 na Ukrajinu.

Toto rozhodnutí je významným obratem a potenciálně rozhodujícím momentem ve válce, neboť by mělo otevřít cestu širší koalici zemí k vyslání bojových tanků na fronty proti ruským útočníkům. Berlín jako výrobce tanků Leopard 2 musí dát k jejich reexportu souhlas.

Berlín se dlouho bránil vyslání tanků Leopard 2 a chtěl, aby první krok k vyslání těžké obrněné techniky učinil Washington. V úterý se konečně zdálo, že se taková společná akce blíží, když dva američtí představitelé uvedli, že se administrativa amerického prezidenta Joea Bidena přiklání k vyslání "významného počtu" tanků M1 Abrams na Ukrajinu. Oznámení o amerických tancích by mohlo přijít již tento týden.

Očekávané Scholzovo oznámení - které zatím nebylo oficiálně potvrzeno - přichází v době, kdy má kancléř vystoupit v německém parlamentu ve středu ve 13:00.  Německo rovněž potvrdí, že umožní dalším zemím, jako je Polsko, poslat na Ukrajinu své tanky Leopard.

Německý časopis Spiegel v úterý večer rovněž informoval, že kancléř se rozhodl dodat Ukrajině tanky Leopard s tím, že Německo pošle "nejméně jednu rotu tanků Leopard 2A6" v rámci širší koalice zemí, které rovněž pošlou tato vozidla německé výroby.

Mluvčího německé vlády se nepodařilo zastihnout, aby se vyjádřil.

Ukrajina v pátek na setkání ministrů obrany na americké letecké základně Ramstein v Německu tvrdě naléhala na Německo, aby souhlasilo s vysláním tanků, ale německý ministr obrany Boris Pistorius zmařil naděje Kyjeva a řekl, že žádné rozhodnutí nepadlo.


Zdroj v angličtině ZDE

Nechte je dožít, pane Máliši!

24. 1. 2023

čas čtení 4 minuty

Zasílám text otevřeného dopisu, který jsem minulý týden zaslal p. Málišovi, jednateli společnosti MR Impex, s.r.o., píše Tomáš Fiala. Tato společnost koupila v dražbě domek manželů Jiřího a Marie Kastnerových v Těchlovicích na Tachovsku a bez ohledu na jejich vysoký věk a nepříznivý zdravotní stav usiluje o jejich vystěhování.

O tomto případu referovaly koncem minulého roku Novinky i Britské listy.

(Tento dopis jsem panu Málišovi odeslal poštou ve čtvrtek 19. ledna.)

K tomu:

Krutý úřední šiml v ČR zabije dva důchodce

Rozhovor Britských listů 566. Naslouchejme lidem, kteří budou volit Andreje Babiše

23. 1. 2023

čas čtení < 1 minuta



Prezidentské volby zřejmě vyhraje Petr Pavel, avšak podpora Andreje Babiše je relativně silná. Co si počneme s rozkolem v české společnosti a se stále se zhoršující sociální situací velkého počtu obyvatelstva? O tom mluví |Jan Čulík s teologem a historikem Richardem Vlasákem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelové Regionální televizi od úterý 23. ledna 2023.

K tomu:

 19544

Hej Babiš, co to meleš

24. 1. 2023 / Petr Pojar

čas čtení 4 minuty


Hej Babiš, také jsem chodil do kostela, babička byla věřící, jsem křtěný. A někdy si zajdu prohlédnout interiér, umění dřívějška (nádherné) a poslechnout varhany a chóry. Ale zkoušet ovlivnit pár procent křesťanů, těch skalních, opravdu věřících v Pánaboha a Ježíše Krista? Že jako čert vlez´do kostela, poslech´si flanďáka (to se dá párkrát za život vydržet). A pak to zkusil s pravdou? A odpuštěním? Ne. Jakože těch pár procent, co si myslí, že je Bůh v jejich sračkách zachrání, protože už nemají, kam jinam vzhlížet (v Boha však nevěří), těch pár procent možná ukecáš. A přeji Ti to. Jakoby.

Z ruské televize: "MY za nic nemůžeme. To Západ je Satan"

24. 1. 2023

čas čtení 13 minut

Tak tohle nám začne říkat pan Borrell. Tohle je citát, který jsem viděl. Začne nám říkat, na co máme právo a na co ne ve jménu Evropské unie. Je tu s námi nějaký Rus? Nebo dědic sovětského člověka, který vyhrál Velkou vlasteneckou válku? Evropané pod vedením Adolfa Hitlera vyhladili 6 milionů Židů. Evropané vyhladili 6 milionů Židů, provedli holocaust. A všichni tito lidé v Evropě dnes jsou dědicové těch, kteří to udělali. Toto jsou dědici těch, kteří upálili 6 milionů, lidí zabitých, a my jsme dědici těch, kteří nedovolili, aby se židovská otázka definitivně vyřešila, protože nebýt sovětských vojáků, ti civilizovaní Evropané by židovskou otázku vyřešili jednou provždy. Na to by nikdo neměl nikdy zapomenout. Kdo koho upaloval a kdo koho zachránil?

 19385

Kdy se Putin vzdá Ukrajiny? Teprve až ho k tomu jeho nejbližší okolí donutí

24. 1. 2023

čas čtení 7 minut

 


Na rozdíl od západních politiků  se ruský prezident nezodpovídá voličům ani médiím. Což znamená, že hraje mnohem, mnohem delší hru,
píše politoložka Olga Chyzh.

Téměř po roce ztratila ruská invaze na Ukrajinu jen málo ze své šokující charakteristiky. Minulý víkend cílený raketový úder zlikvidoval obytný dům v Dnipru a zabil 45 občanů. Nyní Velká Británie, Francie a dokonce i stále opatrné Německo hovoří o dodávkách západních tanků na Ukrajinu - což se ještě před měsícem zdálo nemyslitelné, protože západní spojenci zůstali zaseknutí v byrokratickém zbabělství,  nikdo z nich nebyl ochoten poslat tanky jako první.

Odhaleno: Vláda Spojeného království pomohla sankcionovanému Putinovu spojenci zažalovat britského novináře

24. 1. 2023

čas čtení 13 minut

 

Britské ministerstvo financí, tehdy pod kontrolou Rishiho Sunaka, nechalo Jevgenije Prigožina obejít sankce a zaútočit na Eliota Higginse


Ministerstvo financí pod vedením Rishiho Sunaka umožnilo ruskému oligarchovi Jevgeniji Prigožinovi obejít sankce a zahájit agresivní právní kampaň proti novináři
 

Britská vláda pomohla šéfovi ruské vražedné žoldnéřské armády obejít vlastní sankce a zahájit cílený právní útok na britského novináře, odhalil server openDemocracy




Jevgenij Prigožin je zakladatelem soukromé armády Wagner, ko níž americká vláda minulý týden oznámila, že ji označí za "nadnárodní zločineckou organizaci", což jí umožní uvalit na tuto skupinu ještě přísnější sankce. Již léta je obviňována z porušování lidských práv a válečných zločinů na Ukrajině a po celém světě, kde podporuje Putinův režim.

Ruská agrese na Ukrajině: Několik ukrajinských činitelů rezignovalo kvůli obviněním z korupce; NATO si je "jisté", že německé tanky brzy přijdou na řadu

24. 1. 2023

čas čtení 7 minut

 

Rezignace a odchody vysokých představitelů během otřesů ve vysokých funkcích v Kyjevě; Jens Stoltenberg říká, že Západ "musí poskytnout těžší a modernější systémy


- Stoltenberg z NATO si je "jistý" brzkým řešením otázky německých tanků

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg je přesvědčen, že aliance brzy najde řešení ohledně dodávek bojových tanků na Ukrajinu, uvedl po úterním setkání s německým ministrem obrany.

"V tomto klíčovém okamžiku války musíme Ukrajině poskytnout těžší a modernější systémy a musíme to udělat rychleji," řekl Stoltenberg novinářům, když stál po boku německého ministra obrany Borise Pistoria.

"Proto vítám naši dnešní diskusi. Diskutovali jsme o otázce bojových tanků. Konzultace mezi spojenci budou pokračovat a jsem přesvědčen, že brzy najdeme řešení," dodal Stoltenberg.

Pistorius uvedl, že mezi spojenci nepanuje nejednotnost ohledně vyslání těžkých bojových tanků na Ukrajinu, a zdůraznil, že pokud dojde ke kladnému rozhodnutí, Berlín bude jednat rychle. Řekl však, že se NATO   nesmí stát stranou války na Ukrajině.

- "Moldovu, Ukrajinu a pobaltské země okupují a vládnou tam nacisté":




 18794

Polsko zvyšuje tlak na vyslání tanků německé výroby na Ukrajinu

24. 1. 2023

čas čtení 5 minut

 

Premiér Mateusz Morawiecki řekl, že Polsko požádá Německo o souhlas, ale odpověď je "vedlejší"



Polsko zopakovalo, že je připraveno poslat na Ukrajinu tanky i bez souhlasu Německa. Zvyšuje se tlak na Berlín, aby dodal těžké zbraně, po kterých Kyjev volá.

Polský premiér uvedl, že jeho vláda bude usilovat o povolení Berlína k vyslání tanků Leopard německé výroby na Ukrajinu, ale tento souhlas označil za "druhořadý".

Pobrexitová Británie se potýká s obrovskými skandály a vlnou stávek

24. 1. 2023

čas čtení 9 minut

Zde je přehled stávek kvůli snižování platů v době drahoty, jimiž bude postižena Británie v nadcházejících dnech a týdnech, podle zpravodajství Channel 4 News. Sunaková vláda je neřeší:


Zároveň zápolí Sunakova vláda s korupčními skandály. Nejnověji jde o Nadhima Zahawiho, nynějšího předsedu Konzervativní strany, který jako ministr financí "zapomněl" zaplatit daň několika milionů liber z mnohomilionového prodeje akcií své firmy, a skandál Borise Johnsona, který nechal jmenovat předsedou společnosti BBC člověka, který mu dohodil půjčku ve výši 800 000 liber. (Vždycky, když má Boris Johnson skandál, odcestuje za Zelenským do Kyjeva. Totéž učinil znovu v těchto dnech, bez jakéhokoliv pověření. Angličané na Twitteru se ptají: Proč byla na stole při jeho rozhovoru se Zelenským britská vlajka? Johnson tam Británii nezastupoval.) Citujme z komentáře Polly Toynbee:

Zahawi, Sunak, Johnson: toto je vláda plutokratů. Je to jako zápach, který je každým dnem horší a horší

Rozhovor Britských listů 565. Kdyby celá republika byla v situaci jako lidé v Karlovarském kraji, tak tady bude fašismus

19. 1. 2023

čas čtení < 1 minuta



Situaci před druhým kolem prezidentské volby v ČR rozbírá Jan Čulík s komentátorem Britských listů Borisem Cvekem. Co je zdrojem rozdělení české společnosti? A bylo druhé kolo prezidentské volby vůbec nutné? A to, že se bude konat, a že vznikl prostor čtrnácti dní pro lživou předvolební manipulaci občanů, čí je to vina? Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi od pátku 20. ledna 2023.

 16578

Totálně nedostupné bydlení….Haló! Poslouchá někdo?

23. 1. 2023 / Pavel Veleman

čas čtení 5 minut

Estragon: Co budeme dělat?
Vladimír: Nevím
Estragon: Pojď pryč.
Vladimír: Nemůžeme
Estragon: Proč?
Vladimír: Čekáme na GODOTA
Estragon: Máš pravdu
(Ticho)

(Samuel Beckett, Čekání na Godota, 1952, str. 112)


Nemůže být větší spouštěč všech sociálních problémů této doby, než je nedostupné, kvalitní bydlení, zejména pro rodiny s dětmi. Tady je největší selhání státu za posledních 33 let vidět nejvíce. Tržní nájemné třeba v Praze je již skoro 25 000 Kč. Obecní bydleni 1+k.k 15 000 Kč (skoro nedostupné).

Hospodaření OSBL za prosinec 2022

4. 1. 2023

čas čtení 2 minuty

Potřebujeme trvalou finanční podporu pro minimální plat našich tří redaktorů a pro účet za elektřinu pro provoz našeho serveru.  Koncem prosince  2022 měly Britské listy na účtu 11 601,70 Kč. Potřebujeme měsíčně přibližně 70 000 Kč. Děkujeme. (JČ)

V lednu 2023 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 67 438,50 Kč,  výdaje byly 78 970,89 Kč. Děkujeme!!

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Na Slovensku zabili gaye. V ČR odmítá státní zastupitelství výhrůžky smrtí gayovi vyšetřovat

23. 1. 2023

čas čtení < 1 minuta



 16964

Jak pomoci společensko kritickému dokumentu v České televizi?

24. 1. 2023

čas čtení 7 minut

Tento text vznikl jako výsledek strukturovaných rozhovorů s lidmi, kteří režírují dokumentární filmy pro Českou televizi a také s těmi, kteří se na výrobě dokumentů podílí, nebo podíleli z pozice kreativních producentů/tek a dramaturgů/gyň. Jde o seznam konkrétních návrhů, na kterých během rozhovorů panovala všeobecná shoda. Tento seznam chceme přednést na setkání členů ARAS se zástupci České televize ve čtvrtek 26.1. v 17:00 na FAMU. Naším cílem je rozproudit konstruktivní debatu a vyzvat přítomné zástupce televize k reakci na předložené návrhy.

Rozhovor Britských listů 564. Dokáže Babiš zmanipulovat voliče ve svůj prospěch?

16. 1. 2023

čas čtení < 1 minuta



Dokazuje nynější prezidentská volba v České republice, že populismus může ohrozit demokracii? A co je jeho příčinou? O tom hovoří Jan Čulík s Václavem Štětkou, mediálním odborníkem a politologem z anglické Loughborough University. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi (Regionalnitelevize.cz) od úterý 17. 1. 2023.

Audience by Václav Havel in NYT!

24. 1. 2023

čas čtení 1 minuta

 

la-mama-logo-extra-small-wide  in association with  greengreyGOH125X325
presents
Czechoslovak-American Marionette Theatre

Audience_Vit Large puppet and Theresa_IMG_2095-RET_cropped

AUDIENCE
by Václav Havel

Theater of the absurd at its best! 
Absurdly funny!


This unique production celebrates the legacy of a playwright, political prisoner and the first post-communist president of Czechoslovakia. 

Feb 2-19, 2023
Thu-Sat @ 7pm / Sun @ 2pm

La MaMa Ellen Stewart Theatre
66 East 4th Street, NYC
Tickets: www.lamama.org
Box Office: 646-430-5375 (M-F 11 am-5 pm) 

TICKETS

HavelAs punishment, a banned playwright (Václav Havel/Vaněk) is forced by the totalitarian regime to work in a brewery – between prison terms.

Audience (1975) is a part of the Vaněk Trilogy, which includes Unveiling  (1975) and Protest (1978). Public performances were banned in Communist Czechoslovakia, performed only in living rooms. While the Obie-Award winning performances took place in New York at the Public Theater.
 

LS Vit Theresa screens 3

Translated and directed by
Vít Hořejš

Performed by 

Vít Hořejš and Theresa Linnihan

Production Design / Alan Barnes Netherton
Spy Camera / Kika Von Klück   
News Reel / Suzanna Halsey
Stage Manager / Rebecca Werner
Rehearsal Director / Maxim Tumenev
Marionettes / Miloš Kasala and Jakub "Kuba" Krejčí
Costumes and Vaněk marionettes  / Theresa Linnihan

Photos / Jonathan Slaff


Full press release
 Presented in collaboration with Václav Havel Library Foundation.
VHLF logo 300 cropped
Audience is possible. in part, with public funds from the National Endowment for the Arts, New York State Council on the Arts, and New York City Department of Cultural Affairs in partnership with the City Council. Additional support: Bohemian Benevolent and Literary Association, Czechoslovak Society of Arts and Science s (SVU NY), Ministry of Foreign Affairs of the Czech Republic, Brouczech Beer,  Materials for the Arts, and private donors.
LOGOS in AUDIENCE FLYER 2023



Click to view this info in a browser

 19859

Německo "nebude stát v cestě" Polsku, bude-li chtít poslat tanky na Ukrajinu, říká ministryně

23. 1. 2023

čas čtení 6 minut

 Foto. Annalena Baerbocková

Annalena Baerbocková dala zatím nejjasnější signál, že evropští spojenci budou smět Ukrajině dodat vojenskou techniku německé výroby

Německo by "nestálo v cestě" Polsku, pokud by na Ukrajinu chtělo poslat tanky Leopard, prohlásila ministryně zahraničí Annalena Baerbocková. Jeví se to jako dosud nejjasnější signál z Berlína, že evropští spojenci by mohli dodat Ukrajině techniku německé výroby.

Méně pracovat, více žít: je čas ukončit pětidenní pracovní týden?

23. 1. 2023

čas čtení 10 minut


Výzkumy ukazují, že kratší pracovní doba může být mnohem produktivnější
 

Nizozemsko a Německo mají nejkratší pracovní týden v Evropě a jednu z nejvyšších produktivit. Když Microsoft v Japonsku vyzkoušel čtyřdenní pracovní týden, produktivita se zvýšila o 40 %. Všichni byli také spokojenější.

 
Všechny pokusy naznačují totéž. Kratší pracovní týden - bez snížení platu - by mohl být řešením pro všechny problémy, od chronických problémů s produktivitou v Británii přes pandemii psychických poruch  až po nefunkční pečovatelství. Je to lepší i pro planetu. Když jsme přepracovaní, jezdíme více autem, jíme více zpracovaných potravin a kupujeme více věcí na jedno použití. Méně stresu znamená více času na dýchání.

Obrovské protesty v Izraeli proti změnám v soudnictví, které provedla pravicová vláda

23. 1. 2023

čas čtení 4 minuty

Asi 100 000 lidí vyšlo do ulic Tel Avivu v protestech, které demonstranti označili za "boj za osud Izraele"


Dlouholetý izraelský premiér Benjamin Netanjahu se minulý měsíc vrátil do úřadu v čele koalice konzervativních a náboženských stran, které tvoří nejpravicovější vládu v historii země.

Nová vláda obvinila izraelský Nejvyšší soud z levicové zaujatosti a překračování pravomocí a snaží se omezit pravomoci soudu tím, že Knesetu poskytne větší kontrolu nad jmenováním soudců a výrazně omezí jeho možnost rušit zákony a rozhodnutí vlády.

Protest v Tel Avivu spolu s menšími demonstracemi v Jeruzalémě, Haifě a Beerševě vyvolaly obavy, že dalekosáhlé návrhy vlády podkopávají demokratické normy. Vzhledem k tomu, že Izrael nemá formální ústavu, hraje Nejvyšší soud důležitou roli při udržování vládních ministrů na uzdě.

 19544

Podvyživená česká média jsou ve vleku prezidentských kandidátů

22. 1. 2023 / Ivan Větvička

čas čtení 4 minuty

Média by v prezidentských volbách měla především představit kandidáty, a to pokud možno objektivně, bez zaujetí pro tu či onu stranu. Voliči by ocenili, kdyby si například mohli na jednom místě přečíst, jak Andrej Babiš budoval Agrofert a jak tento holding čerpá dotace od státu i od Evropské unie. Výčet by se neměl omezovat jenom na problematické kroky, je třeba popsat i korektní aspekty rozvoje holdingu. Neméně zajímavé by bylo vědět, jak Petr Pavel ovlivnil fungování NATO v době, kdy byl jeho vysokým funkcionářem.

31285

Náboj Babišových trefil přesně

21. 1. 2023 / Milan Čech

čas čtení 3 minuty

Pamatujete na tiskové konference, kdy panu Babišovi skutečně šlo o něj nebo o jeho rodinu? Pamatujete na vyklepaného, třesoucího se pána na pokraji pláče, občas nesmyslně dojatého nad sebou samým a nad svým těžkým oligarchickým osudem? Viděli jste něco podobného i tentokrát? Nebo to bylo spíše klasické prohlášení, kde se Babiš pomocí svých lží a triků snaží dosáhnout svých cílů?



 19544

Televizní debata: Babiš se zalekl a výrok o zradě NATO Českou republikou za jeho prezidentství odvolal. Ne ovšem v televizi

22. 1. 2023

čas čtení 2 minuty

Pár tweetů k neskutečně televizní "debatě" Pavel-Babiš v neděli večer. Bude tohle pokračovat ještě dlouho? Mohou za to Nerudová, Fischer a Hilšer. Kdyby bývali včas odstoupili, žádné druhé kolo by se nekonalo a veřejnost by nebyla vystavena Babišovým lžím a provokacím.

Babiš se zalekl a výrok o zradě NATO Českou republikou za jeho případného prezidentství odvolal. Ovšem ne v televizi (JČ):


Několik reakcí na Babišovy neuvěřitelné bláboly:

 19858

"Lidé jsou v šoku": velšská firma chová červy k hojení ran

23. 1. 2023

čas čtení 7 minut

 
Společnost BioMonde dodává larvy much k léčbě pacientů, kterým se to nehnusí, po celé Evropě



Desetitisíce obyčejných much  se hemží uvnitř 30 boxů v čisté místnosti v nenápadné budově v obchodním parku v jižním Walesu, kde by kolemjdoucí netušili, že se zde pravidelně sbírají hmyzí vajíčka k chovu larev pro "larvoterapii" v britském státním zdravotnictví.

Stovky nemocnic ve Spojeném království i kliniky v Německu používají larvy k čištění chronických ran, jako jsou diabetické bércové vředy, a k urychlení procesu hojení - oživují tak staletou tradici, kterou praktikovaly mayské kmeny ve Střední Americe a původní obyvatelé Austrálie.

Během první světové války si americký lékař William Baer uvědomil, že rány s larvami se hojí mnohem rychleji než rány bez nich. Začal pěstovat larvy na nemocničním parapetu, aby mohl léčit pacienty s osteomyelitidou, zánětem kostí. Do konce 30. let 20. století používalo larvy 300 nemocnic v USA a Kanadě, ale s příchodem penicilinu a dalších antibiotik jejich používání pokleslo, aby byly znovu objeveny v 90. letech 20. století v souvislosti s rostoucí rezistencí vůči antibiotikům.

 19857

Lula odhaluje genocidní činy Bolsonara proti původním obyvatelům Amazonie

23. 1. 2023 / Fabiano Golgo

čas čtení 3 minuty


Domorodí obyvatelé deštného pralesa dokázali po deset tisíc let nejen najít veškeré prostředky pro svou obživu, ale díky vynikajícím zdrojům potravy měli i nadprůměrný zdravotní stav. Kvůli bývalému křesťanskému fundamentalistickému krajně pravicovému autokratickému prezidentovi Jairu Bolsonarovi umírají kmeny Yanomami v Brazílii doslova hlady. 


Rozhovor Britských listů 563. Proč mají sociální pracovníci plat 27 000 měsíčně (když učitelé mají 47 000)?

13. 1. 2023

čas čtení 1 minuta



"Psychologicky má tenhle stav velmi negativní vliv na celé poskytování sociálních služeb, na existenci toho systému. Nedovedu si vysvětlit ten nepoměr platů jiných státních zaměstnanců a pracovníků sociálních služeb. Nedovedu pochopit, že by profese sociálního pracovníka byla pro stát nějak postradatelnější." říká Martina Zikmundová z České asociace streetwork, jejíž pracovníci zasahují u lidí všeho věku, kde hrozí nebezpečí, že by mohli vypadnout z normálního koloběhu společenské a lidské interakce. Jan Čulík mluví v tomto Rozhovoru Britských listů s Martinou Zikmundovou o nevysvětlitelném jevu, proč jsou sociální pracovníci v České republice trestáni rekordně nízkými platy. Nejenže se starají o chudé lidi, ale sami jsou chudí. Není divu, že ze systému odcházejí jinam. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi od pátku 13. ledna 2023.

K tomu:

Czechitas získali světové ocenění Equals in Tech a zúčastnili se finále soutěže Neziskovka roku

23. 1. 2023

čas čtení 4 minuty

tisková zpráva

Nezisková organizace Czechitas, která více než osm let vzdělává ženy a děti v informačních technologiích, se zúčastnila finále soutěže Neziskovka roku 2022. Nedávno Czechitas získali také ocenění Equals in Tech v Ženevě.

Vítězem v kategorii Velká neziskovka, které se účastní neziskové organizace mající alespoň 20 pracovních úvazků, se stal zapsaný ústav Dobromysl. Czechitas se probojovali mezi nejlepší tři neziskovky v této kategorii. Nezávislé prestižní ocenění Neziskovka roku uděluje od roku 2012 Nadace rozvoje občanské společnosti nejlépe vedeným neziskovým organizacím v České republice.

 

Rozhovor Britských listů 562. Jak prezidentská volba zrcadlí současnou českou realitu

12. 1. 2023

čas čtení < 1 minuta



Je tady český prezident jen od toho, aby kladl věnce, anebo má pro Čechy větší význam? Co jmenování soudců a guvernéra České národní banky? Jaký to má dopad?  Měli by si čeští voliči negativně vymezit možná rizika jednotlivých kandidátů? Co vlastně ten který kandidát reprezentuje? V poslední den před prvním kolem prezidentských voleb v České republice se redaktoři Britských listů Jan Čulík, Bohumil Kartous a Albín Sybera zamýšlejí nad prezidentskými volbami v České republice, které o českém společenství zjevně odhalily mnohé.

 19850

Chudoba, destabilizace a ekonomické výhledy České republiky

23. 1. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 9 minut

Boris Cvek na svém Facebooku zajímavě recenzoval včerejší Otázky Václava Moravce:

Je samozřejmě perverzní bát se toho, že k volbám přijdou chudí, nevzdělaní, frustrovaní, místo toho, aby se dělalo všechno pro to, aby se tu lidem, právě těmto lidem, žilo co nejlépe, aby chudoba a nevzdělanost a frustrace vymizely co nejvíce. Nicméně reálně to nyní takto stojí: pokud přijdou masy chudých, nevzdělaných a frustrovaných k volbám, jako to bylo před pěti lety, Babiš asi vyhraje.

Rozhovor Britských listů 561. Jak se kampaň za volbu prezidenta proměňuje v pěknou frašku

9. 1. 2023

čas čtení < 1 minuta



Redaktoři Britských listů Karel Dolejší, Bohumil Kartous a Jan Čulík se snaží v tomto Rozhovoru Britských listů vyrovnat se s některými absurdnějšími rysy české prezidentské předvolební kampaně, které v posledních dnech a hodinách nabraly grády. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi od úterý 10. ledna 2023.

 19849

Minutový pohyb třikrát denně zřejmě vede k prodloužení života

23. 1. 2023

čas čtení 6 minut

 
Pravidelné intenzivní cvičení je jedním z nejlepších způsobů, jak zlepšit své zdraví a prodloužit život, ale většina lidí se mu nevěnuje dostatečně. Nový výzkum však naznačuje, že tři minutové intervaly intenzivní fyzické aktivity každý den mohou snížit riziko úmrtí. Jeden ze snadných způsobů, jak toho dosáhnout? Zrychlete tempo činností, které děláte každý den - běžnou chůzi, chození do schodů nebo domácí práce.

 19544

Orlová-Babišová

20. 1. 2023 / Petr Haraším

čas čtení 7 minut

Mnozí i nemnozí mají v paměti roztodivné povědomí o podivných móresech komunistického věčného budování ráje, kdy se Zlín najednou nemohl jmenovat Zlín, a kde se vzal tu se nevzal, byl tady na stejném místě Klementov Gottwaldov, a to až do doby, než opět zavládl alespoň trochu zdravý rozum, morálka a slušnost.

Doufám, že obdobné prokletí vlády lidu ovládnuté psychopatickým vůdcem a jeho smečkou slintajících zrůd nepropukne v ohavné pitvoření s názvy měst a ulic. Přeji si, aby Orlová byla Orlovou a nikoli Babišovem, Babišínem či snad Babišnem ve Slezsku s centrálním náměstím soudruha Zemana, navíc osazené sošnými sochami velikána v nadživotní ruské a čínské ošklivosti.

 19544

Slečna Natálie K. je (nejen) moje "morální prezidentka"…

20. 1. 2023 / Pavel Veleman

čas čtení 4 minuty


"Těžká věc, narodit se a naučit se žít. Zůstává mi mnohem lehčí úkol: umřít."
(Janusz Korczak, Deník, ghetto 21. července 1942)



Při sledování až rodiciho se kultu osobnosti u pana Pavla je důležité připomenout důležitá fakta. Ti dva, skutečně mravní prezidenti v naší historii, ke kterým se pan generál tak rád hlásí, dokázali se této legrační, fangličkářské adoraci vysmát a udělat opravdu krok, který třeba nebyl úplně většinové veřejnosti po chuti. O to více si jich dnes vážíme.

 19848

Británie: Předseda Konzervativní strany a nedávný britský ministr financí "omylem" nezaplatil miliony liber, které dlužil na daních

21. 1. 2023

čas čtení 6 minut

Nadhim Zahawi bojuje o svůj politický život poté, co přiznal daňovou "chybu"

Předseda britské Konzervativní strany odhalil, že se dopustil "neopatrné, ale nikoli úmyslné" chyby při prodeji akcií za několik milionů liber

Dohodl se s britským daňovým úřadem na dodatečné platbě daně  ve výši několika milionů liber

Nadhim Zahawi v sobotu večer bojoval o záchranu své politické kariéry poté, co konečně přiznal, že se dohodl s daňovým úřadem na daňovém vyrovnání v důsledku "chyby" týkající se kontroverzního mnohamilionového podílu ve  společnosti pro průzkum veřejného mínění YouGov.

Už víme, proč je BBC v kapse Konzervativní strany

21. 1. 2023

čas čtení 3 minuty

Richard Sharp, předseda správní rady BBC, britský premiér Boris Johnson a záruka za půjčku ve výši 800 000 liber

Předseda BBC Richard Sharp pomohl sjednat záruku na půjčku až 800 tisíc liber pro Borise Johnsona několik týdnů předtím, než ho tehdejší premiér vybral do funkce předsedy správní rady BBC

Předseda BBC stojí v čele správní rady BBC a je zodpovědný za zachování nezávislosti BBC a za dohled nad fungováním BBC s cílem naplnit její poslání.Předseda vede proces jmenování generálního ředitele a může generálního ředitele odvolat. Předseda BBC rovněž působí jako nejvyšší představitel korporace v parlamentu a vládě, včetně decentralizovaných správních orgánů.

O tomto korupčním skandálu informuje novinář Gabriel Pogrund v nedělním vydání týdeníku Sunday Times:
 
Pogrund to shrnuje na Twitteru:

Sharp věnoval konzervativcům 400 tisíc liber, kdysi byl šéfem  Rishiho Sunaka ve finanční firmě Goldman Sachs a je Johnsonovým přítelem.

Jeho blízkost k Johnsonovi - a zapojení do financování jeho životního stylu v Downing St - však nikdy nebyla odhalena.

Sharp se do práce pro Borise Johnsona zapojil poté, co v listopadu 2020 povečeřel se svým přítelem Samem Blythem,  milionářem a Johnsonovým vzdáleným bratrancem

Blyth požádal Sharpa o radu. Sharp souhlasil, že mu pomůže. Sešel se se Simonem Caseem, tehdejším Johnsonovým tajemníkem, aby záležitost projednali v úřadě premiéra, zprostředkoval Blythovi představení a  informoval premiéra Johnsona

 18958

"Rituální ponižování": Africké hudební hvězdy bojují o víza do Evropy

21. 1. 2023

čas čtení 4 minuty


Emma Nzioka, keňská performerka a dýdžejka známá jako Coco Em, se téměř rok těšila na festival Terra Sagrada na Kapverdách. Vystoupili na něm někteří z jejích oblíbených afrických umělců, například Boddhi Satva.

Nzioka se však minulý měsíc na festival nedostala. U odbavovací přepážky v Keni jí řekli, že nemůže nastoupit do letadla, pokud si nekoupí zpáteční letenku u stejné letecké společnosti (měla letenku u jiné letecké společnosti), aby "prokázala", že se vrátí domů. Přestože Nzioka letěla na Kapverdy, letěla přes Amsterodam.

 19847

Aplikace odhaluje nejznečištěnější trasy londýnského metra

21. 1. 2023

čas čtení 4 minuty

 

Mladá inovátorka získala nejvyšší ocenění za vývoj softwaru, který mapuje trasy metra s nejčistším ovzduším

Tanya Beriová vyvinula oceněnou telefonní aplikaci pro cestování londýnským metrem, která je zaměřená na čistotu ovzduší


Stejně jako většina Londýňanů má i Tanya Beriová smíšené názory na rozsáhlou síť městské podzemní dráhy, která na svých 11 linkách a ve 272 stanicích denně přepraví miliony cestujících. Díky metru je Londýn v pohybu, i když často ve stísněných, nepohodlných a nehygienických podmínkách.

Beriová  vyvinula telefonní aplikaci, která dokáže cestující nasměrovat na trasy, na nichž je ovzduší ve vlacích znečištěno minimálně.

"Bezpečná hranice pro zdravé ovzduší ve Velké Británii je méně než 25 mikročástic v krychlovém metru vzduchu," uvedla Beriivá. "Na některých místech v metru je až 200 částic na metr krychlový. Chci lidem pomoci, aby se tomu vyhnuli."

 19385

Britská tajná služba MI5 se odmítla zabývat vazbami ruského špiona na Konzervativní stranu, tvrdí whistleblower

21. 1. 2023

čas čtení 6 minut

 

Člen britské Konzervativní strany podal stížnost na to, že britská rozvědka opakovaně odmítla  vyšetřovat pokus o ruskou infiltraci britských  konzervativců

MI5 opakovaně odmítla prošetřit důkazy o tom, že se ruský špion pokoušel pěstovat svůj  vliv u vysokých britských konzervativních politiků a směrovat do britské Konzervativní strany nelegální ruské finanční prostředky, svědčí jeden člen Konzervativní strany v nové stížnosti podané u tribunálu pro vyšetřovací pravomoci (IPT).

Evropský soud pro lidská práva požádal vládu Spojeného království, aby reagovala na řadu "důvěryhodných obvinění" vznesených skupinou poslanců z různých stran v souvislosti s údajným ruským vměšováním do referenda o brexitu.

Ruská agrese na Ukrajině: Obě strany "shromažďují významné síly" v Záporoží

21. 1. 2023

čas čtení 11 minut

- Rusko zahajuje ofenzívu na jižní Ukrajině:



-  "Nerozhodnost zabíjí další naše lidi," říká Zelenského poradcev důsledku zpoždění dodávky tanků

Poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského prohlásil, že opatrnost a pomalé rozhodování o vyslání tanků Leopard 2 na Ukrajinu stojí životy.

Mychajlo Podoljak v sobotu na Twitteru vyjádřil své rozčarování nad "globální nerozhodností" ohledně dodávek zbraní na Ukrajinu.

Uvedl: "Stejně Ukrajině pomůžete potřebnými zbraněmi a uvědomíte si, že neexistuje jiná možnost ukončení války než porážka [Ruska].

"Ale dnešní nerozhodnost zabíjí další naše lidi. Každý den prodlení znamená smrt Ukrajinců. Přemýšlejte rychleji."

Americký prezident Joe Biden v pátek večer novinářům řekl, že "Ukrajina dostane veškerou pomoc, kterou potřebuje", v odpovědi na otázku, zda podporuje Polsko v tom, aby na Ukrajinu poslalo tanky Leopard 2.



Ruská agrese na Ukrajině: žádné rozhodnutí o dodávkách tanků německé výroby Kyjevu; podle USA bude "velmi obtížné" odstranit letos Putinovy jednotky z ukrajinského území

20. 1. 2023

čas čtení 10 minut

- Německo na pátečním zvláštním mezinárodním summitu odmítlo přijmout rozhodnutí o tom, zda Ukrajině poskytne tanky Leopard 2, což vyvolalo frustraci v Kyjevě a varování Polska, že kvůli váhání Berlína dojde ke ztrátám na životech

V Evropě a USA se doufalo, že Německo alespoň umožní reexport tanků Leopard, které vlastní země jako Polsko a Finsko, ale navzdory několikadenním prosbám nově jmenovaný berlínský ministr obrany uvedl, že žádné konečné rozhodnutí nebylo přijato.

Místo toho Boris Pistorius na okraj setkání 50 zemí na americké letecké základně Ramstein v Německu uvedl, že požádal své ministerstvo, aby "provedlo prověrku zásob" dostupných tanků.

Ačkoli to bylo nejblíže tomu, aby Německo naznačilo, že by mohlo uvažovat o použití tanků v konfliktu, vyvolalo to řadu ostrých komentářů ze strany Ukrajiny a jejích spojenců, když se schůzka rozešla bez pokroku v tom, co bylo považováno za klíčovou otázku.






- Austin: O dodávkách tanků německé výroby na Ukrajinu zatím nebylo rozhodnuto

Americký ministr obrany Lloyd Austin s odvoláním na svůj německý protějšek uvedl, že Německo dosud nepřijalo rozhodnutí o dodání tanků Leopard Ukrajině.

Na otázku, zda byla otázka dodávek těžkých tanků Ukrajině projednávána na dnešním jednání na letecké základně Ramstein, Austin odpověděl:

"Možná jste slyšeli, že německý ministr obrany  řekl, že o poskytnutí tanků Leopard ještě nerozhodli.

My se skutečně soustředíme na to, abychom zajistili, že Ukrajina bude mít schopnosti, které právě teď potřebuje k tomu, aby byla úspěšná. Takže máme příležitost mezi dneškem a jarem nebo kdykoli, kdy zahájí ofenzívu."

Co je to za zemi, která nechává lidi propadnout do chudoby?

20. 1. 2023

čas čtení 1 minuta

Píše Saša Uhlová:

Věděli jste, že podle Nejvyššího soudu je nepřípustné odebírat děti ze sociálních důvodů? Doslova „důvodem pro nařízení ústavní výchovy dítěte nemohou být samy o sobě materiální nedostatky rodiny, zvláště pak její špatné bytové poměry.“

A minulý týden, když jsem jela od maminky mého muže z Duchcova, poslouchala jsem v autě Český rozhlas plus pořad o financování zařízení pro děti vyžadující okamžitou péči a tam slyším, jak ředitel ústeckého Klokánku Jiří Sedláček popisuje důvody, proč děti do těchto zařízení přicházejí:

„Většinou to je ztráta bydlení, ztráta práce, nedostatek finančních prostředků, špatné životní podmínky, odpojení elektřiny, odpojení vody, prostě podmínky, které nejsou pro děti vyhovující tak, aby se v těch prostorách dalo žít.“



Dagmar Daňková
Pod tímto článkem je 160 reakcí, z toho 120 "haha".



Ruská agrese na Ukrajině: Rusko varuje Západ, že bude litovat vyslání tanků na Ukrajinu

20. 1. 2023

čas čtení 15 minut

- Zelenskij hovoříl k Ramsteinu. Požadoval urychlení vojenské podpory, protože čas hraje do rukou Ruska. "Máme velmi málo času. Rusko může vrhnout do války miliony mobilizovaných. Bez dostatečných a včasných zbraňových dodávek zajde válka dál."


- Vztahy Ruska se Spojenými státy jsou na "historicky nejnižším bodě", uvedl Kreml, přičemž "v dohledné době" není naděje na zlepšení bilaterálních vztahů.


V době, kdy se západní ministři obrany sešli na letecké základně Ramstein v Německu, aby jednali o zaslání další vojenské pomoci Ukrajině, mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov uvedl, že dodání dalších tanků Kyjevu "nic zásadního nezmění".

- Západ bude podle něj "litovat" své "iluze", že Ukrajina může na bojišti zvítězit. Peskov řekl novinářům:

    Opakovaně jsme říkali, že takové dodávky nic zásadně nezmění, ale přidělají Ukrajině a ukrajinskému lidu problémy.

Na otázku, zda dodávky stále modernějších zbraní na Ukrajinu znamenají, že se konflikt stupňuje, mluvčí Kremlu odpověděl: "Máte naprostou pravdu, skutečně se vyvíjí po vzestupné spirále. Vidíme rostoucí nepřímé a někdy i přímé zapojení zemí NATO do tohoto konfliktu ... Vidíme oddanost dramatické iluzi, že Ukrajina může na bojišti uspět. Je to dramatický klam západního společenství, který bude nejednou důvodem k lítosti, tím jsme si jisti.


 

Ukrajinské jednotky se stahují ze Soledaru

20. 1. 2023

čas čtení 5 minut


Ukrajinské síly přiznaly, že "ustupují" z tvrdě napadeného donbaského města Soledar, které minulý týden dobyly ruské síly a dosáhly tak prvního významného vítězství po mnoha měsících ústupu. Vojáci však pro BBC uvedli, že se stáhli v rámci řízeného a taktického postupu před plánovaným protiútokem, píše z místa Andrew Harding.

Během intenzivní dělostřelecké bitvy mezi Soledarem a sousedním městem Bachmut se po šedivých strništích na frontové linii rozléhaly dlouhé dávky automatické palby.

"Je to docela blízko. Jeden kilometr," řekl vysoký velitel ukrajinské jednotky jménem Andrij a vyhlédl zpoza rohu rozpadlého domku směrem k tmavé linii stromů na východě.

Soledar neposkytuje Rusku přímý přístupú k žádným životně důležitým dopravním sítím a ruská ofenzíva byla provedena s použitím vysoce opotřebovací taktiky, za cenu obrovských ztrát (ISW)



 19269

Dánsko daruje Ukrajině houfnice Caesar

20. 1. 2023

čas čtení 1 minuta

Dánsko ve čtvrtek oznámilo, že daruje Ukrajině 19 houfnic Caesar francouzské výroby, včetně některých teprve objednaných, po příslibech těžkých zbraní od západních spojenců Kyjiva.

Rusko rozmístilo obranné raketové systémy na střechy v Moskvě

20. 1. 2023

čas čtení 4 minuty


Kreml se zřejmě připravuje na údery na ruské hlavní město instalací protiraketových systémů


Na střechách několika obranných a administrativních budov v centru Moskvy byly zřejmě rozmístěny raketové systémy určené k sestřelení letadel a přilétajících raket, což signalizuje, že se Kreml připravuje na možný, i když nepravděpodobný útok na ruské hlavní město.

Fotografie zveřejněné ve čtvrtek na sociálních sítích ukazují, že na střeše osmipatrové budovy využívané ruským ministerstvem obrany podél řeky Moskvy byl instalován raketový systém Pancir.




 19845

"Zleva i zprava nás ušetřete Rádia Moskva"

20. 1. 2023

čas čtení 3 minuty

Expertka FDP na obranu Marie-Agnes Stracková-Zimmermannová v Bundestagu ostře zaútočila na AfD a Levicovou stranu. "Ušetřete nás zleva i zprava Rádia Moskva. Člověče, leze ti to na nervy." Zelení, FDP a CDU vedou kampaň za dodávku tanků Leopard na Ukrajinu.

31297

Přišla, viděla, zasáhla: Veronika Lišková: Česká antropoložka na Špicberkách v novém celovečerním dokumentu

20. 1. 2023 / Andrej Rogačevskij

čas čtení 10 minut

Foto Andrej Rogačevskij

Svalbard, také známý jako Špicberky, jsou arktické souostroví nedaleko severního pólu. Souostroví bylo objeveno v roce 1596 Willemem Barentsem a zůstalo zemí nikoho až do roku 1920, kdy přešlo pod norskou jurisdikci. Svalbard má však stále trochu zvláštní status. Občané zemí, které podepsaly Svalbardskou smlouvu z roku 1920, se mohou stát obyvateli souostroví a nepotřebují pracovní povolení, aby zde mohli vykonávat výdělečnou činnost. V současné době je takových signatářů 46, včetně České republiky (jako nástupnického státu Československa, které se ke smlouvě připojilo v roce 1930).

 19844

She Came, She Saw, She Intervened: A Czech Anthropologist on Svalbard in a New Feature-Length Documentary by Veronika Lišková

20. 1. 2023 / Andrej Rogačevskij

čas čtení 8 minut

Svalbard (aka Spitsbergen) is an Arctic archipelago not too far from the North Pole. The archipelago was discovered in 1596 by Willem Barents and remained a no man’s land until 1920, when it came under the Norwegian jurisdiction.

However, Svalbard still enjoys a bit of a special status. Citizens of the countries that have signed the Svalbard Treaty of 1920 can become residents on the archipelago and do not need a work permit to be gainfully employed there. Currently there are 46 such signatories, including the Czech Republic (as a successor state to Czechoslovakia, which joined the Treaty in 1930).

The archipelago may be known to the Czech audiences from Tomáš Sniegoň’s 2002 documentary Špicberky – Za půlnočním sluncem (Svalbard: To See the Midnight Sun, 27 min, https://www.ceskatelevize.cz/porady/1095875447-cestomanie/203562260100012/ ), made for Cestománie and, among other things, promoting Svalbard adventure tourism. Zdeněk Zvonek’s 2021 documentary Čestí vědci v tající Arktidě (Czech Scientists in the Melting Arctic, 52 min, https://www.ceskatelevize.cz/porady/12289241530-cesti-vedci-v-tajici-arktide/ ) covers the activity of the Czech Arctic Research Station in and near Longyearbyen, Svalbard’s administrative centre, in the time of global warming.

 19831

Polsko zřejmě dodá na Ukrajinu tanky Leopard bez souhlasu Německa

20. 1. 2023

čas čtení 5 minut



Polský premiér řekl, že klíčovou otázkou je urychleně získat vojenskou pomoc pro Ukrajinu

Polský premiér prohlásil, že jeho země by byla ochotna poslat na Ukrajinu tanky Leopard 2, aniž by si zajistila souhlas Německa, pokud Berlín na pátečním setkání západních ministrů obrany na letecké základně Ramstein nebude souhlasit s jejich reexportem.

 19608

Nizozemský parlament podpořil dodávky Patriotů na Ukrajinu

20. 1. 2023

čas čtení 1 minuta

Dolní komora nizozemského parlamentu podporuje dodávku raket Patriot na Ukrajinu. Premiér Rutte v úterý během své návštěvy prezidenta Bidena oznámil, že Nizozemsko má v úmyslu vyslat systém na Ukrajinu společně se Spojenými státy a Německem. Ukrajině je třeba znovu pomoci, aby se mohla bránit proti Rusku. Dohody o raketách ještě nejsou zcela dokončeny, ale podle Rutteho jsou značně pokročilé.

 19376

Rusko: Bojují všichni! Triky, jež Kreml použije k rozšiřování armády

20. 1. 2023

čas čtení 1 minuta

Kreml chce rozšířit ruskou armádu o 350 000 mužů, ale je omezen dvěma faktory, které omezují jeho možnosti. Na jedné straně je nyní z demografického hlediska pouze o něco více než poloviční počet potenciálních odvedenců než před pouhými deseti lety; a na druhé straně existuje široká opozice vůči další mobilizaci, upozorňuje Georgij Alexandrov.

 18509

Kam se v Rusku poděl milion Ukrajinců?

20. 1. 2023

čas čtení 1 minuta

Počet Ukrajinců sečtených v ruském sčítání lidu v roce 2021 klesl o milion, což je důsledkem nejen toho, jak sčítání probíhalo a přirozeného procesu mezigenerační asimilace, ale také "politické asimilace", říká Bogdan Bezpalko, ředitel Federace národních kulturních autonomií Ruska.

 19843

Ukrajina, Kazachstán a svoboda stepi

20. 1. 2023

čas čtení 1 minuta

Prokremelská média měla druhé Vánoce z takzvaných "jurt neporazitelnosti", které se v rámci kazašské pomoci Ukrajině objevily v ukrajinských městech. Ale ve skutečnosti tyto budovy zdůrazňují, že Ukrajinci i Kazaši jsou svobodnými národy stepi v protikladu k moskevské říši, říká Dmitrij Galko.

 19274

Putin na Ukrajině: Zoufalá, nebo kalkulující odvaha?

20. 1. 2023

čas čtení 1 minuta

Vladimir Putin stojí před volbou mezi opotřebovací válkou, která minimalizuje vojenská rizika, ale zvyšuje rizika politická, a rozšířenou válkou, která zvyšuje vojenská rizika, ale minimalizuje ta politická. Protože mu jde spíše o politická rizika, pravděpodobně zvolí to druhé, tvrdí Vladimir Pastuchov.

 18794

Německo: Scholz čeká na Godota

20. 1. 2023

čas čtení 6 minut

Mezinárodní úsilí o dodání moderních tanků Ukrajině může záviset na Německu – ale to čeká, až USA pohnou jako první, což se neděje, píšou Hans von der Burchard, Gabriel Rinaldi, Lili Bayer a Clea Caulcutt.

 19840

Proč dává dobrý smysl "evropské řešení" ukrajinského problému s moderními tanky?

20. 1. 2023 / Karel Dolejší

čas čtení 7 minut

V oběhu je spousta zaručených "vysvětlení" ohledně zapřisáhlé neochoty německého spolkového kancléře Scholze rozhodnout o dodávce moderních německých tanků na Ukrajinu. Jak ale upozornil komentátor Sven Ortmann, hlavní problém zřejmě spočívá ve způsobu, jakým německá strana SPD vybírá své špičkové kádry. 

 19839

Jacinda Ardern odstupuje z funkce novozélandské premiérky

19. 1. 2023

čas čtení 5 minut

 

Předsedkyně labouristů odstoupí nejpozději 7. února s tím, že "už nemá dost sil" na to, aby tuto funkci vykonávala

 
Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová oznámila, že odstupuje z funkce. Je to šokující oznámení, které přišlo ve chvíli, kdy potvrdila konání celostátních voleb v říjnu tohoto roku.

Na čtvrtečním výročním zasedání stranického shromáždění Ardernová uvedla, že "už nemá dost sil" na to, aby vykonávala svou práci. "Je čas," řekla.

"Odcházím, protože s takovou výsadní rolí přichází odpovědnost. Odpovědnost poznat, kdy jste tou správnou osobou, která má vést, a také kdy ne. Vím, co tato práce vyžaduje. A vím, že už nemám dost sil na to, abych ji vykonávala spravedlivě. Je to tak jednoduché," řekla.

 19319

USA jsou ochotny pomoci Ukrajině zaměřit se na Krym

19. 1. 2023

čas čtení 3 minuty

Spojené státy již léta trvají na tom, že Krym je stále součástí Ukrajiny. Bidenova administrativa však od ruské invaze na Ukrajinu odmítá poskytnout Kyjevu zbraně, jež potřebuje k útoku na Krymský poloostrov, který Rusko využívá jako základnu pro ničivé údery na Ukrajinu. Nyní se tato linie začíná zmírňovat, píše New York Times.

 16451

Británie bude tvrdě trestat ředitele technologických firem, pokud dopustí zveřejňování materiálu škodícího dětem na svých sociálních sítích

19. 1. 2023

čas čtení 2 minuty

Zakáže ale také "pozitivně vyznívající" záběry uprchlíků snažících se přeplout z Francie do Anglie


Vedoucím pracovníkům v oblasti technologií, kteří  ignorují varování regulačních orgánů, aby chránili děti před škodlivým materiálem na internetu, hrozí podle změn v přelomové britské legislativě oznámených vládou až dva roky vězení.

Jedna čtrnáctiletá dívka nedávno v Británii spáchala sebevraždu, protože se stala obětí manipulace materiálů na sociálních sítích, které sebevraždu dětem doporučovaly a vysvětlovaly, jak to provést.

Nové ustanovení se zaměří na vedoucí pracovníky technologických platforem, kteří ignorují oznámení o vynucování ze strany Ofcomu, britského úřadu pro dohled nad komunikacemi, týkající se porušování povinností v oblasti bezpečnosti dětí stanovených v právních předpisech.

USA zřejmě Ukrajině konečně dodají rakety s doletem 150 km

19. 1. 2023

čas čtení < 1 minuta

Politico informuje, že USA zřejmě v pátek oznámí, že dodají Ukrajině ozbrojená vozidla Stryker a pozemní bomby malého průměru (GLSDB). Ty mohou odpalovat Himarsy, dolet je 150 km, dvojnásobná vzdálenost GMLRS:



Evropský židovský kongres šokován a zděšen výroky ruského ministra zahraničí o tom. že západní podpora Ukrajině se rovná holocaustu  

19. 1. 2023

čas čtení 1 minuta


Evropský židovský kongres vyjádřil svůj šok a znepokojení nad středečními výroky ministra zahraničí Ruské federace Sergeje Lavrova, který přirovnal podporu západních vlád Ukrajině k Hitlerovu konečnému řešení, jež mělo za následek vyvraždění šesti milionů židů během šoa.

Lavrov ve středu prohlásil, že Spojené státy sestavily koalici evropských států, aby vyřešily "ruskou otázku" stejným způsobem, jakým Hitler zorganizoval konečné řešení pro evropské židy.



 18794

Olaf Scholz se stále vyhýbá závazku dodat Ukrajině tanky Leopard 2

19. 1. 2023

čas čtení 4 minuty


Zelenskij varuje před odkládáním vojenské podpory

Německý kancléř se ve středu na summitu v Davosu vyhnul závazku k dodávkám tanků Leopard 2 Ukrajině, ačkoli si ponechal otevřené dveře ke kladnému rozhodnutí na zvláštním jednání západních ministrů obrany v pátek.

Německo nedovolí export tanků Leopard na Ukrajinu, pokud USA tam nedodají vlastní tanky, píše Wall Street Journal:


Olaf Scholz se o tancích Leopard vůbec nezmínil, když se ho ukrajinský delegát zeptal, "proč to váhání" s podpisem jejich reexportu - což přimělo zjevně frustrovaného ukrajinského prezidenta, aby na stejném fóru varoval před otálením.

Spolupracovnice Britských listů Amy Mackinnon a bezpečnostní reportérka časopisu Foreign Policy se ptá holandského premiéra, jak to tedy bude s těmi tanky. Ten se odpovědi vyhýbá:



 19838

Bulharsko v prvních měsících války tajně dodávalo Ukrajině palivo a munici

19. 1. 2023

čas čtení 4 minuty

 Foto: Bývalý bulharský premiér Kiril Petkov

Bývalý premiér  svědčil o klíčové operaci, která byla zahájena tajně kvůli proruským sympatiím v politické třídě Bulharska

 
Bulharsko, jedna z nejchudších členský zemí EU, která byla dlouho vnímána jako promoskevská, pomohlo Ukrajině přežít počáteční nápor Ruska tím, že jí tajně dodalo velké množství zoufale potřebné nafty a munice, uvedli odpovědní politici.

Bývalý bulharský premiér Kiril Petkov a ministr financí Assen Vassilev sdělili, že jejich země poskytla 30 % munice sovětského kalibru, kterou ukrajinská armáda potřebovala během klíčového tříměsíčního období loni na jaře, a někdy i 40 % nafty.

Jedenáct tisíc balení penicilínu

19. 1. 2023 / Radek Mokrý

čas čtení < 1 minuta



Válek by byl úsměvná brněnská postavička, kdyby souhrou náhod nebyl ministrem zdravotnictví.

"Počítám, že už v pondělí budeme mít 11 tisíc balení penicilinů v systému,“ uvedl náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček ZDE 

Dodávka 11 000 kusů znamená zhruba tři balení na jednu lékárnu, tenhle náhled na praktické dopady nedostatku konkrétních léčiv mi v diskuzi chybí.

+ + + 

19. 1. 2023 / Petr Štengl

čas čtení < 1 minuta

 
 
Putin jako terorista
Putin jako traktorista
Putin nemá rád psy
kdo nemá rád zvířata
ten nemá rád lidi
psi nemají rádi Putina
kdo nemá rád Putina
to se neví
proto Babiš
Kapiš?
 
 
 
 

 16478

Více než 150 mezinárodních organizací vyzvalo prezidenta Bidena, aby zavřel věznici v Guantánamu

19. 1. 2023

čas čtení 3 minuty

V den 21. výročí příjezdu prvních "nezákonných nepřátelských bojovníků" v oranžových kombinézách se zavázanýma očima a v poutech na americkou námořní základnu v zátoce Guantánamo vyzývá více než 150 mezinárodních organizací na ochranu lidských práv prezidenta Joea Bidena, aby věznici konečně uzavřel. Dopis koordinovaný Centrem pro oběti mučení a Centrem pro ústavní práva vyzývá k uzavření stávající věznice, ukončení časově neomezeného vojenského zadržování mužů, kteří zde žijí, a k závazku, že námořní základna již nikdy nebude využívána k "hromadnému nezákonnému zadržování", informuje web Intercept.

29549

Zdaňte bohaté alespoň 75 procenty, říká Oxfam. Udělejte to hned

19. 1. 2023

čas čtení 8 minut

Každý rok v lednu se v Alpách scházejí lidé, kteří se považují za hluboké myslitele, aby se na každoročním Světovém ekonomickém fóru v Davosu zamýšleli nad nejpalčivějšími problémy světa. Analytici Oxfamu, globální skupiny, která se zasazuje o ekonomickou spravedlnost, každoročně v lednu v Davosu informují o tom, jak moc se na těchto problémech podílejí nejbohatší lidé světa - a kolik z těchto problémů sami vytvářejí, píše Sam Pizzigati.

30777

Šéf OSN obviňuje firmy těžící fosilní paliva z obchodních modelů neslučitelných s přežitím lidstva

19. 1. 2023

čas čtení 3 minuty

Šéf Organizace spojených národů António Guterres obvinil největší světové fosilní společnosti, že odmítají opustit obchodní model, který je v rozporu s přežitím lidstva, přestože před desetiletími vědomě přivedly svět na cestu ke klimatickému kolapsu.

Generální tajemník OSN António Guterres ve svém projevu na summitu podnikatelů a politických představitelů v Davosu ostře zaútočil na přední světové ropné společnosti, z nichž mnohé jsou zastoupeny na každoročním zasedání Světového ekonomického fóra, píše Guardian.

 19837

Steve

19. 1. 2023 / Helena Drašnarová

čas čtení 7 minut


Na podzim v New Yorku jsme chodili prát do laundromatu na šedesátý ulici. Prádelna nic moc, otřískaná, polovička sušiček nefungovala, žádný přehnaný čisto. Provozoval to tam mužskej, řekla bych Portorikánec, tak pětatřicet, pohlednej a milej, ne však někdo, koho by člověk předběhl ve frontě u pokladny s dobrým pocitem. Jmenoval se Steve.

 19148

Pentagon na Ukrajinu posílá americké zbraně uskladněné v Izraeli a Jižní Koreji

19. 1. 2023

čas čtení 4 minuty

Podle amerických a izraelských představitelů Pentagon využívá rozsáhlé, ale málo známé zásoby americké munice v Izraeli, aby pomohl uspokojit zásilky dělostřeleckých granátů pro Ukrajinu ve válce s Ruskem.

Zásoby zahrnují zbraně a munici, které Pentagon používá v konfliktech na Blízkém východě. Spojené státy rovněž umožnily Izraeli přístup k těmto zásobám v případě nouze, informuje New York Times.

17066