Ukrajinské jednotky se stahují ze Soledaru

20. 1. 2023

čas čtení 5 minut

Ukrajinské síly přiznaly, že "ustupují" z tvrdě napadeného donbaského města Soledar, které minulý týden dobyly ruské síly a dosáhly tak prvního významného vítězství po mnoha měsících ústupu. Vojáci však pro BBC uvedli, že se stáhli v rámci řízeného a taktického postupu před plánovaným protiútokem, píše z místa Andrew Harding.

Během intenzivní dělostřelecké bitvy mezi Soledarem a sousedním městem Bachmut se po šedivých strništích na frontové linii rozléhaly dlouhé dávky automatické palby.

"Je to docela blízko. Jeden kilometr," řekl vysoký velitel ukrajinské jednotky jménem Andrij a vyhlédl zpoza rohu rozpadlého domku směrem k tmavé linii stromů na východě.

Soledar neposkytuje Rusku přímý přístupú k žádným životně důležitým dopravním sítím a ruská ofenzíva byla provedena s použitím vysoce opotřebovací taktiky, za cenu obrovských ztrát (ISW)



 

Nebylo možné si být jistý, co se děje. Ale zvuk automatické střelby, který se ozýval nad hlavou, kromě neustálého dunění raket a dělostřelectva naznačoval, že ruská pěchota je blízko. Tiskový důstojník 46. letecké útočné brigády, který nás při návštěvě oblasti doprovázel, řekl, že frontové linie se neustále nepředvídatelně posouvají, někdy i o několik kilometrů denně.

"Máme tu těžkou situaci," přiznal Andrij, než vklouzl do dobře maskovaného velitelského bunkru ukrytého uprostřed trosek. Jeho tým právě obdržel podrobné informace o ruském obrněném transportéru (APC), který zpozoroval ukrajinský dron. O několik okamžiků později se ozvaly tři hlasité odchozí výbuchy z nedalekého lehkého dělostřeleckého granátu dodaného Velkou Británií, který zde používají ukrajinské síly a který mířil na vozidlo.

"Každý den zničíme 50 nebo 100 nepřátelských lidí," sdělil Andrij.

Boje v Soledaru a jeho okolí jsou jedny z nejtěžších v celé válce, přičemž ruské síly - v čele se žoldáky a odsouzenými z kremelské skupiny Wagner - údajně utrpěly těžké ztráty, ale nakonec se jim podařilo převzít kontrolu nad městečkem na vrcholu kopce, které je nyní pustinou se zemí srovnaných budov a trosek.

Někteří ukrajinští vojáci v soukromí obviňují ze ztráty Soledaru špatnou koordinaci mezi jednotlivými jednotkami a připouštějí, že Rusko nyní může mít lepší pozici pro obklíčení mnohem většího a strategicky důležitějšího sousedního města Bachmut na jihu.

Nálada mezi jednotkami na frontové linii ve vesnicích jako Paraskovijivka, které jsou nyní vzdáleny jen několik set metrů od ruských pozic, se však zdá být klidně sebevědomá. Zuřivé ukrajinské letecké a dělostřelecké bombardování zřejmě blokuje ruské pokusy o postup jak ze severu, tak z jihozápadního okraje Bachmutu.

"Situace je pod kontrolou. Věřím svému veliteli. Někdy je opravdu lepší udělat krok zpět... a potom provést [proti]útok a rozdrtit nepřítele. Každý den ničíme nepřátelské pozice," řekl Andrij.

Za šedivého rána tohoto týdne proměnilo lehké tání zasněžené polní cesty na severním okraji Bachmutu v blátivé koleje. V zimě je zde jen velmi málo krytí stromy a keři, takže mnohé cesty jsou viditelné a vozidla jsou vystavena ruské dělostřelecké palbě.

Když jsme se kryli za malou chalupou, 300 metrů za námi vybuchl na silnici granát. Náš vojenský doprovod řekl, že boje dosáhly nové intenzity, každých pár vteřin se ozývalo dunění raket a dělostřelecká palba, za kvílení sirén ukrajinských sanitek, které odvážely raněné do polní nemocnice.

"Máme střelná zranění, střepiny. Zdá se, že boje jsou zde obzvlášť intenzivní. Máme také (případy) omrzlin a chřipky. A lidé jsou unavení," řekl doktor Andrij Žolob, velitel zdravotnické jednotky 46. brigády. Trval však na tom, že morálka vojáků zůstává vysoká.

"Jsou unavení, je jim zima, jsou zranění. Ale ptají se mě: 'Pane doktore, kdy se budu moci vrátit? Nechtějí říct - 'Jsem zraněný, teď si můžu odpočinout'. Jejich srdce stále hoří. Máme před sebou práci," řekl doktor Žolob a projížděl video, na kterém odstraňuje minometnou střepinu z ramene vojáka.

Blíže k Bachmutu houkaly nad hlavou dvě ukrajinské stíhačky, zatímco dělostřelectvo a tanky ukryté v polích dál bušily do ruských pozic.

Zdroj v angličtině ZDE

2
Vytisknout
4182

Diskuse

Obsah vydání | 24. 1. 2023