Už víme, proč je BBC v kapse Konzervativní strany

21. 1. 2023

čas čtení 3 minuty
Richard Sharp, předseda správní rady BBC, britský premiér Boris Johnson a záruka za půjčku ve výši 800 000 liber

Předseda BBC Richard Sharp pomohl sjednat záruku na půjčku až 800 tisíc liber pro Borise Johnsona několik týdnů předtím, než ho tehdejší premiér vybral do funkce předsedy správní rady BBC

Předseda BBC stojí v čele správní rady BBC a je zodpovědný za zachování nezávislosti BBC a za dohled nad fungováním BBC s cílem naplnit její poslání.Předseda vede proces jmenování generálního ředitele a může generálního ředitele odvolat. Předseda BBC rovněž působí jako nejvyšší představitel korporace v parlamentu a vládě, včetně decentralizovaných správních orgánů.

O tomto korupčním skandálu informuje novinář Gabriel Pogrund v nedělním vydání týdeníku Sunday Times:
 
Pogrund to shrnuje na Twitteru:

Sharp věnoval konzervativcům 400 tisíc liber, kdysi byl šéfem  Rishiho Sunaka ve finanční firmě Goldman Sachs a je Johnsonovým přítelem.

Jeho blízkost k Johnsonovi - a zapojení do financování jeho životního stylu v Downing St - však nikdy nebyla odhalena.

Sharp se do práce pro Borise Johnsona zapojil poté, co v listopadu 2020 povečeřel se svým přítelem Samem Blythem,  milionářem a Johnsonovým vzdáleným bratrancem

Blyth požádal Sharpa o radu. Sharp souhlasil, že mu pomůže. Sešel se se Simonem Caseem, tehdejším Johnsonovým tajemníkem, aby záležitost projednali v úřadě premiéra, zprostředkoval Blythovi představení a  informoval premiéra Johnsona


Simon Case řekl Sharpovi, aby se v této záležitosti přestal angažovat.

Krátce poté tým pro korektnost a etiku úřadu vlády  Johnsonovi řekl, aby se Sharpem přestal jednat.

V té době si již Johnson vybral Sharpa jako svého kandidáta na pozici předsedy BBC za 160 tisíc liber ročně.

V době, kdy byla půjčka dokončena, uspořádal Johnson ve svém sídle v Chequers soukromou večeři se dvěma muži a lahví vína u malého stolku... byli to Sharp a Blyth.

O financích premiéra se prý nemluvilo. Johnsonův tým odmítl dotazy týkající se této večeře  a reagoval:: "No a co? To je toho."  


V žádosti o zaměstnání v BBC se uvádí: "Nemůžete být zvažováni pro veřejnou funkci pokud neoznámíte jakýkoli střet zájmů."


 Uchazeči musí oznámit vše, co by později mohlo ohrozit důvěru v jejich  jmenování do funkce."

Sharp to, že pomáhal Borisi Johnsonovi obstarat velkou půjčku, jmenovací komisi v BBC neřekl. Poslanci na předběžném slyšení to nevěděli.

Sharp přiznává, že "spojil" garanta Johnsonovy půjčky s šéfem státní služby; trvá na tom, že k žádnému střetu zájmů nedošlo a že neposkytoval širší finanční poradenství.

Johnson na otázky neodpovídá, tvrdí, že všechny jeho finanční konexe byly deklarovány stejně jako jeho majetek.

1
Vytisknout
3490

Diskuse

Obsah vydání | 24. 1. 2023