Kissinger se zřekl odporu vůči členství Ukrajiny v NATO

20. 1. 2023

čas čtení 2 minuty
Bývalý americký ministr zahraničí Henry Kissinger řekl, že vstup Ukrajiny do NATO by mohl být "vhodným výsledkem" ruské invaze, a zopakoval svou výzvu k vyjednanému řešení konfliktu, upozorňuje Peter Martin.

"Myšlenka neutrální Ukrajiny za těchto podmínek již nemá smysl," řekl Kissinger (99) na výročním zasedání Světového ekonomického fóra ve švýcarském Davosu v úterý. Kissinger, dlouholetý odpůrce členství Ukrajiny v této organizaci, v posledních měsících zmírnil svůj postoj k této otázce.

Bývalý ministr zahraničí a poradce pro národní bezpečnost, řekl, že věří v udržování dialogu s Ruskem, dokud válka pokračuje, s cílem ukončit boje, pokud bude Ukrajina schopna dobýt území, které po invazi z 24. února obsadily síly prezidenta Vladimira Putina. Varoval před přímým konfliktem mezi Západem a Ruskem a zdůraznil, že je důležité umožnit Rusku znovu se připojit k mezinárodnímu systému.

Kissinger řekl, že ke zlepšení vazeb mezi dvěma největšími světovými ekonomikami jsou nutné omezené a konkrétní kroky ze strany USA i Číny. Z dlouhodobého hlediska by podle něj měly Washington a Peking zvážit rizika konfliktu mezi dvěma jaderně vyzbrojenými státy, které rovněž rozvíjejí schopnosti umělé inteligence.

"Každá strana musí sama zvážit, jak se lze vypořádat s hrozbou pro lidské přežití v podobě ničivosti zbraní," řekl Kissinger.

USA a Čína po letech zhoršujících se vztahů podnikly předběžné kroky ke zlepšení vztahů. Ministryně financí Janet Yellenová uspořádá své první osobní setkání s čínským vicepremiérem Li-ou Chem 18. ledna v Curychu a plánují, že ministr zahraničí Antony Blinken navštíví Čínu začátkem roku 2023.

Ohledně Tchaj-wanu Kissinger řekl, že by se obě strany měly vyvarovat akcí, které naznačují "brzké zúčtování" a chladných výhrůžek, aby se vytvořily podmínky pro dialog.

Zdroj v angličtině: ZDE

2
Vytisknout
3862

Diskuse

Obsah vydání | 24. 1. 2023