Olaf Scholz se stále vyhýbá závazku dodat Ukrajině tanky Leopard 2

19. 1. 2023

čas čtení 4 minuty

Zelenskij varuje před odkládáním vojenské podpory

Německý kancléř se ve středu na summitu v Davosu vyhnul závazku k dodávkám tanků Leopard 2 Ukrajině, ačkoli si ponechal otevřené dveře ke kladnému rozhodnutí na zvláštním jednání západních ministrů obrany v pátek.

Německo nedovolí export tanků Leopard na Ukrajinu, pokud USA tam nedodají vlastní tanky, píše Wall Street Journal:


Olaf Scholz se o tancích Leopard vůbec nezmínil, když se ho ukrajinský delegát zeptal, "proč to váhání" s podpisem jejich reexportu - což přimělo zjevně frustrovaného ukrajinského prezidenta, aby na stejném fóru varoval před otálením.

Spolupracovnice Britských listů Amy Mackinnon a bezpečnostní reportérka časopisu Foreign Policy se ptá holandského premiéra, jak to tedy bude s těmi tanky. Ten se odpovědi vyhýbá:



 
Německý kancloř argumentoval, že jeho země je "strategicky provázána" s USA, Francií a dalšími "přáteli a partnery" a že jakékoli rozhodnutí o zbraních musí být součástí kolektivního úsilí pomoci Ukrajině vyhrát válku.

"Spolupracujeme s nimi, diskutujeme s nimi," řekl Scholz s odkazem na spojence. "Nikdy neděláme něco jen sami, ale společně s ostatními, zejména s USA, které jsou v tomto společném úkolu bránit ukrajinskou nezávislost a suverenitu velmi důležité."

O několik minut později vystoupil na stejném fóru prostřednictvím videopřenosu ukrajinský prezident, který se místo toho vyslovil pro naléhavou akci. Volodymyr Zelenskij řekl, že svět "nesmí váhat" s pomocí jeho zemi v boji proti útočníkům, a dodal: "Čas, který svobodný svět využívá k přemýšlení, využívá teroristický stát k zabíjení."

Zelenského projev v Davosu, od minuty 5:



Na 50 západních ministrů obrany kontaktní skupiny pro Ukrajinu se v pátek sejde na letecké základně Ramstein v Německu na schůzce, které předsedá americký ministr Lloyd Austin, aby projednali a koordinovali budoucí vojenskou pomoc Kyjevu.

Začátkem tohoto měsíce USA a Německo společně oznámily, že na Ukrajinu pošlou bojová vozidla Bradley a Marder, a některé zdroje uvedly, že se domnívají, že k něčemu podobnému by mohlo dojít koncem tohoto týdne.

Polsko a Finsko uvedly, že chtějí Ukrajině poslat tanky Leopard 2, kterých země NATO skladují v různém stavu asi 2 300 kusů. K jejich reexportu je však zapotřebí povolení Německa, kde byly tanky Leopard původně vyrobeny.

Ukrajina uvedla, že chce až 300 západních tanků, které by jí pomohly vyhrát válku, zatímco experti se domnívají, že jich potřebuje nejméně 100, aby mohla zahájit věrohodnou jarní ofenzívu. Tanky jsou potřeba k nahrazení ztrát a Leopardy 2 mají lepší schopnosti, například termální optiku, než tanky ze sovětské éry, které tvoří nejtěžší ukrajinskou výzbroj.

Polsko uvedlo, že chce vyslat čtrnáctičlennou eskadru, tedy stejný počet tanků, jaký přislíbila dodat Británie. V pondělí Spojené království sdělilo, že dodá Ukrajině 14 svých tanků Challenger 2. Tento příslib oznámilo před pátečním jednáním ve snaze přimět Německo, aby následovalo jeho příkladu.

Scholz se ve středu dostal pod další tlak z celé EU. Předseda Evropské rady Charles Michel obvinil Rusko, že sleduje "strategii ničení, strategii teroru, snaží se bombardovat ukrajinský lid, aby se podřídil".

Michel, bývalý belgický premiér, tvrdil, že je správný okamžik poskytnout západní tanky, a ponechal stranou obavy, že by to mohlo být vykládáno jako eskalace. "Ten čas nastal právě teď. Naléhavě potřebují další vybavení a já osobně jsem pro dodání tanků Ukrajině."

Poslanci Evropského parlamentu také přímo vyzvali Scholze, aby bez dalšího odkladu dodal Ukrajině hlavní bojové tanky Leopard 2, když hlasovali o přijetí zprávy o společné bezpečnostní a obranné politice 459 hlasy pro, 93 proti a 85 poslanců se zdrželo hlasování.

Podrobnosti v angličtině ZDE

1
Vytisknout
4436

Diskuse

Obsah vydání | 24. 1. 2023