Finský prezident: Turecko se rozhodlo ohledně vstupu do NATO

16. 3. 2023

čas čtení 1 minuta
Finský prezident Sauli Niinisto tento týden cestuje do Ankary a očekává rozhodnutí Turecka o vstupu své země do NATO.

Existuje několik náznaků, že Turecko bude souhlasit se vstupem Finska do NATO. Finský prezident Sauli Niinistö se tento týden setká s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem. A Niinistö věří, že ho Erdoğan bude informovat o rozhodnutí Turecka ohledně vstupu Finska do NATO.

"Věděli jsme, že pokud turecký prezident Erdogan učiní rozhodnutí ohledně ratifikace finského členství v NATO, chce se se mnou setkat a splnit svůj slib prezidenta prezidentovi," uvedl Niinistö v e-mailu agentuře Reuters.

Turecko se dále snaží prodloužit dohodu o obilí mezi Ukrajinou a Ruskem o 120 dní, jak to dosud dělalo. "Zahájili jsme jednání podle původní verze dohody," řekl ve středu turecký ministr obrany Hulusi Akar. Obě válčící strany se v úterý v zásadě dohodly na prodloužení. Rusko však hovořilo o 60 dnech, zatímco Ukrajina hovořila o 120 dnech.

Turecko, které dohodu společně s OSN v červenci vyjednalo, bude usilovat o její prodloužení o 120 dní místo dvou měsíců, řekl Akar. Účastníci řízení to nyní přezkoumali. "Pokračování dohody je důležité." Dohoda by vypršela v sobotu.

Dohoda stanoví, že Ukrajina bude moci přepravovat své obilí ochranným koridorem v Černém moři, navzdory válce, kterou zahájilo Rusko. Od jejího podpisu 22. července opustily ukrajinské přístavy miliony tun obilí a dalších potravinářských výrobků.

Zdroj v němčině: ZDE

0
Vytisknout
4166

Diskuse

Obsah vydání | 17. 3. 2023