Polsko tvrdí, že rozbilo ruskou špionážní síť působící v okolí Rzeszowa

17. 3. 2023

čas čtení 1 minuta
Polská kontrarozvědka rozdrtila ruskou špionážní skupinu, řekl polský ministr obrany. Špioni měli skryté kamery na jihovýchodě země, která se stala hlavním centrem pro dodávky zbraní na Ukrajinu.

Polsko rozbilo špionážní síť působící v zemi, řekl ve čtvrtek polský ministr obrany Mariusz Blaszczak. Špioni měli skryté kamery na důležitých železničních trasách, zejména v jižním Podkarpatském kraji.

Co ministr prozradil

"Chtěl bych zdůraznit velký úspěch, kterého dosáhli důstojníci Agentury pro vnitřní bezpečnost, protože celá špionážní síť byla rozbita," řekl Blaszczak státní televizi Polskie Radio 1.

"Byla to špionážní skupina, skupina lidí, kteří shromažďovali informace pro ty, kteří zaútočili na Ukrajinu," dodal bez dalších podrobností.

Ve středu se polský prezident Andrzej Duda setkal s ředitelem CIA Williamem Burnsem. Prezidentská kancelář na Twitteru uvedla, že diskutovali o "současné bezpečnostní situaci".

Kamery na logistických trasách

Soukromá televize RMF dříve oznámila, že polské bezpečnostní služby zadržely šest lidí podezřelých ze špionáže pro Rusko. Podle zprávy šest zatčených pocházelo ze zemí na východ od Polska a pracovalo pro ruskou rozvědku.

Podle RMF byly kamery nalezeny poblíž letiště Jasionka nedaleko Rzeszowa, který se stal klíčovým přestupním bodem pro dodávky zbraní a munice na Ukrajinu.

RMF oznámila, že v důsledku odhalení špionážní sítě byla posílena bezpečnost kolem klíčových železničních tras a kritické infrastruktury.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
3640

Diskuse

Obsah vydání | 20. 3. 2023