Rakousko: Ruská ultrapravicová sekta se snaží uchytit v Evropě

17. 3. 2023

čas čtení 4 minuty
Ines a Norman Kosinovi opustili vše, aby následovali učení Anastasie, krajně pravicové ruské sekty, která káže návrat k půdě - zatímco žijí v Rakousku.

Pracovali na Syltu, módním prázdninovém ostrově v Baltu u pobřeží severního Německa.

"Náš život byl velmi bezpečný, ale naše srdce nebylo šťastné," řekla Ines, cukrářka a výrobkyně čokolády. "Něco chybělo," řekla.

A tak se před třemi lety rozhodli založit anastasovskou komunitu New Age na izolované farmě v bukolickém Burgenlandsku ve východním Rakousku.

Zájem o hnutí – jehož učení odmítá velkou část moderní medicíny, obsahuje antisemitské tropy a kvalifikuje demokracii jako "démonokracii" – během pandemie vzrostl.

Novopohanská sekta vznikla v Rusku v roce 1996, inspirována sérií bestsellerů s názvem "Zvonící cedry" od ruského podnikatele Vladimira Megreho.

Tajemná prorokyně

Tvrdí, že učení pochází přímo od Anastasie, tajemné poustevnice s nadpřirozenými schopnostmi, kterou potkal v sibiřské tajze. Krásná blondýnka kázala proti "zotročení" moderní průmyslové společnosti a "temným silám", které vedou lidstvo ke katastrofě.

Jako její prorok Megre předal svou výzvu, aby se lidé vrátili k životu v harmonii s přírodou v "příbuzenských" skupinách na malých, soběstačných permakulturních farmách.

Skupina tvrdí, že od té doby po celém Rusku vyrostlo asi 400 anastasiánských osad.

Norman Kosin snil o tom, že přivítá 100 rodin v anastasiánském "prostoru lásky" v Rakousku.

"Představte si lékaře, porodní asistentky, dřevorubce a řemeslníky, kteří se usazují s každým, kdo vykonává své řemeslo a dělá to, co je naplňuje jako lidi," řekl Kosin, který doufá, že udělá totéž - a dotkne se svého medailonu z cedrového dřeva pro "pozitivní energii".

Zatím se však Kosinovi nepodařilo nikoho přesvědčit, aby se k nim v Rakousku připojil natrvalo.

Další ranou je, že je úředníci požádali, aby opustili zemi, protože neprokázali dostatečný příjem, aby mohli zůstat.

Kosin, který je někdy na internetu známý jako Felix Kramer nebo Felix von Elysion ("z Elysia", jméno jeho vytoužené komunity), také vedl kampaň proti vakcínám a proti COVIDovým restrikcím.

Pár vzal dvě ze svých tří dcer ve věku 10 a 14 let ze školy na protest proti testování na COVID a "indoktrinaci" ve škole. Jejich čtyřleté dítě stále chodí do školky.

"Dětské duše jsou tak nevinné," řekl a vykreslil paralely s tím, co nazval protiruskou "propagandou" od války na Ukrajině, která podle něj "značila lidi na celý život". Kosin pravidelně odsuzuje mediální "lži" na internetových kanálech konspiračních teorií, které mají několik set tisíc sledujících, a je přesvědčen, že "systém" – o kterém tvrdí, že lidem způsobuje "degeneraci" – se zhroutí.

"Antisemitské živly"

Řekl, že hnutí Anastasia má v Německu, Švýcarsku a Rakousku mezi 3 000 a 4 000 následovníky, s členy rozptýlenými po zbytku Evropy od Portugalska po Bulharsko.

Nedávná zpráva rakouské vlády uvedla, že "pandemie poskytla Anastasii značnou podporu v německy mluvících zemích" a zdůraznila vazby na hnutí anti-vax.

Ulrike Schiesserová z rakouského Spolkového úřadu pro sektářské záležitosti, který monitoruje sekty, uvedla, že hnutí přitahuje oficiální pozornost kvůli svému "antidemokratickému" postoji.

Zatímco hnutí "obsahuje všechny druhy neškodných nápadů pro lepší život," řekla AFP, "představuje problém... protože se staví proti demokracii, státu a vědě."

Schiesserová říká, že "antisemitské prvky jasně přítomné" v knihách sekty byly "obecně ignorovány, popírány nebo bagatelizovány" členy, kteří odmítají "kritizovat spisy gurua". Kosin knihy obhajuje slovy: "Kvůli dvěma nebo třem kapitolám je každý, kdo čte díla, zařazen do nacionálně socialistické (nacistické) kategorie."

Zdroj v angličtině: ZDE

2
Vytisknout
5110

Diskuse

Obsah vydání | 20. 3. 2023