Medvěděv "objednal atentát na italského ministra obrany"

17. 3. 2023

čas čtení 1 minuta
Italská zpravodajská služba minulý týden informovala vládu země, že Kreml údajně plánuje pokus o atentát na ministra obrany Guida Crosetta, za který byla nabídnuta odměna 15 milionů dolarů. Informoval o tom deník Il Foglio.

Podle článku byly obavy italských zvláštních služeb způsobeny "rozzlobenými útoky" bývalého ruského prezidenta Dmitrije Medveděva, který loni nazval Crosetta "vzácným bláznem" za to, že řekl, že pokud ruské tanky vstoupí do Kyjiva, začne 3. světová válka.

Řím také věří, že Medveděv má nyní jako náměstek tajemníka ruské bezpečnostní rady a osoba blízká Vladimiru Putinovi vliv na rozhodování.

Italské zvláštní služby, píše Il Foglio, zachytily žádost bývalého prezidenta Ruské federace o pokus o atentát na ministra obrany za 15 milionů dolarů, který byl údajně adresován soukromé vojenské společnosti "Wagner". "Wagneriáni" by mohli provést pokus na úkor jedné ze svých dvou buněk v Evropě (publikace o nich píše i s odkazem na rozvědku) – v Srbsku nebo Estonsku.

Článek Il Foglio uvádí, že Medveděvova žádost o pokus o atentát na Crosetta byla vládě oznámena ještě před nedávnými prohlášeními italského ministra, který obvinil Wagnerovu PMC z podněcování migrační krize v Evropě.

V reakci na to vůdce wagnerovců Jevgenij Prigožin nazval šéfa italského ministerstva obrany "čurákem" a vyzval ho k tomu, aby věnoval pozornost své vlastní zemi.

Zdroj v ukrajinštině: ZDE

1
Vytisknout
4376

Diskuse

Obsah vydání | 20. 3. 2023