Evropský komisař se domnívá, že Bulharsko by mohlo zvýšit výrobu munice pro Ukrajinu

17. 3. 2023

čas čtení 1 minuta
Thierry Breton uvedl, že je nutné najít továrny připravené rychle zvýšit výrobu, určit jejich potřeby a kapacity, stejně jako potenciální problémy v dodavatelských řetězcích.

Bulharsko má "dobrý potenciál" zvýšit produkci munice, kterou Ukrajina potřebuje, řekl evropský komisař pro vnitřní trh Thierry Breton serveru Politico.

"Bulharsko má dobrý potenciál výrazně zvýšit produkci v časovém rámci, který může odpovídat tomu, co hledáme," řekl Breton.

Evropský komisař uvedl, že nyní je nutné najít továrny připravené rychle zvýšit výrobu, určit jejich potřeby a kapacity, jakož i potenciální problémy v dodavatelských řetězcích. Navštívil tři výrobní závody v Bulharsku, z nichž jeden patří státnímu podniku Vazovski (VMZ). Podle jeho názoru by bulharské podniky mohly "zvýšit dodávky stávajícím zákazníkům, kteří jsou součástí EU". "Země, které mají zásoby, je budou moci předat na Ukrajinu a producenti budou moci zvýšit produkci, aby tyto zásoby doplnili. Bylo pro mě velmi důležité tuto záruku získat," dodal evropský komisař.

Breton má v úmyslu navštívit také Slovensko, Českou republiku, Polsko, Francii a Rumunsko.

Deník Die Welt v lednu uvedl, že Bulharsko loni na jaře tajně dodávalo Ukrajině munici, která zajišťovala až třetinu potřeb jejích ozbrojených sil.

Evropská komisařka pro finanční služby, finanční stabilitu a kapitálové trhy Mairead McGuinnessová již dříve uvedla, že Evropská unie by mohla vyčlenit 500 milionů eur na výrobu munice ráže 155 mm pro následnou přepravu na Ukrajinu a doplnění zásob zemí společenství. Podle McGuinnessové je Evropská komise také připravena podniknout kroky k získání finančních prostředků od soukromých společností s cílem zvýšit výrobu munice.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
3633

Diskuse

Obsah vydání | 20. 3. 2023