Spojené státy odmítly Putinovi "pozastavit" smlouvu o jaderných zbraních

17. 3. 2023

čas čtení 2 minuty
Pozastavení ruské účasti na Smlouvě o snížení počtu strategických útočných zbraní ("New START"), které ruský prezident Vladimir Putin oznámil ve zprávě Federálnímu shromáždění, je "právně nesprávné". Rusko proto musí i nadále dodržovat podmínky dohody, která je platná do roku 2026, uvedlo americké ministerstvo zahraničí.

"Pozastavení účasti na smlouvě START, které oznámilo Rusko, je právně nesprávné. V tomto ohledu je Rusko, stejně jako dříve, vázáno závazky vyplývajícími ze smlouvy. Spojené státy jsou i nadále připraveny konstruktivně spolupracovat s Ruskem na plném provádění dohody," uvedlo ministerstvo v prohlášení.

Současně ministerstvo zahraničí poznamenalo, že Moskva nemůže být vyňata z implementace smlouvy vzhledem k tomu, že Spojené státy a jejich spojenci dali "rozhodnou odpověď" na ruskou invazi na Ukrajinu. "Tato okolnost nemá nic společného s cíli smlouvy a schopností Ruska podílet se na ní," vysvětlilo americké ministerstvo.

V prohlášení se uvádí, že Rusko dlouho odmítalo umožnit USA provádět inspekce podle smlouvy, přestalo poskytovat oznámení o smlouvě a odmítlo se setkat s Bilaterální poradní komisí. Spojené státy zároveň plně vyhověly STARTu-3, tvrdí ministerstvo.

Ministerstvo zahraničí také zdůraznilo, že nic nebrání Moskvě provádět inspekce na americkém území - Spojené státy jsou na to připraveny a ruští inspektoři mají potřebná víza. Americké inspekční aktivity neohrožují bezpečnost Ruska, protože smlouva "poskytuje oběma stranám prostředky k zajištění bezpečnosti a ochrany kontrolovaných zařízení," uvedla agentura.

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil pozastavení ruské účasti na START-3 21. února během zprávy Federálnímu shromáždění. Podle něj Spojené státy a NATO požadují, aby Rusko dodržovalo podmínky dohody, zatímco se snaží Moskvě způsobit "strategickou porážku". Obvinil také Washington, že odmítá žádosti o inspekce amerických zařízení stanovených dohodou.

Americký prezident Joe Biden označil Putinovo rozhodnutí za chybné a ministerstvo zahraničí ho označilo za "nezodpovědné". Ruské ministerstvo zahraničí ujistilo, že Rusko bude i nadále dodržovat omezení stanovená ve smlouvě, a to i přes pozastavení své účasti v ní.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
4147

Diskuse

Obsah vydání | 20. 3. 2023