"Ukrajina nemá času nazbyt." Šéf Pentagonu vyzval spojence Kyjiva, aby urychlili dodávky zbraní

17. 3. 2023

čas čtení 2 minuty
Americký ministr obrany Lloyd Austin vyzval spojence Kyjiva, aby urychlili dodávky zbraní, aby zabránili Rusku v prodloužení války. Ministr učinil příslušné prohlášení na tiskové konferenci po jednání Kontaktní skupina o obraně Ukrajiny.

"Ukrajina nemá času nazbyt. Naši kolegové v kontaktní skupině také chápou, že musíme rychle a plně plnit své závazky, včetně dodávek našich obrněných vozidel na bojiště a odpovídajícího výcviku ukrajinských vojáků. Musíme také co nejdříve zajistit dodávky dílů a údržbu, abychom mohli nové systémy používat," řekl Austin.

Ministr dodal, že po schůzce členové skupiny potvrdili své odhodlání pokračovat v podpoře Ukrajiny. Zejména řekl, že Švédsko má v úmyslu dodat Ukrajině 10 tanků Leopard a klíčové komponenty protivzdušné obrany. Norsko spolu se Spojenými státy zase přesune dva protiletadlové systémy NASAMS do Kyjiva.

Austin řekl, že Rusko chce vyhrát opotřebovací válku, ale nemá na to dostatek zdrojů.

Rusko se musí spoléhat na Írán a Severní Koreu a ruská armáda musí používat zbraně z 2. světové války. Rusku docházejí vojenské prostředky a přátelé. Zároveň by Putin během válečného roku mohl vidět, že Spojené státy a Kontaktní skupina jsou připraveny dlouhodobě podporovat Ukrajinu. Putin stále doufá, že může Ukrajinu vyčerpat a utahat nás, ale my se nehodláme vzdát.

Na podzim roku 2022 začala ruská armáda aktivně používat kamikadze drony íránské výroby Šáhid-131 / 136, které jsou v Ruské federaci přejmenovány na "Geraň-1" a "Geraň-2".

V únoru 2023 vešlo ve známost, že Írán předal Rusku dávku útočných dronů dlouhého doletu s opakovaným použitím. V březnu Financial Times napsaly, že Írán je připraven začít dodávat balistické rakety ruské armádě, nicméně podle publikace se Rusko dosud takovým nákupům vyhýbalo, protože se obává, že v reakci na to začnou Spojené státy dodávat Ukrajině rakety ATACMS dlouhého doletu.

Také podle americké zpravodajské služby Rusko kvůli vyčerpání vlastních zásob aktivně nakupovalo dělostřelecké granáty a rakety krátkého a středního doletu ze Severní Koreje. Ruské úřady označily zprávy za "výmysl západních médií".

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
3990

Diskuse

Obsah vydání | 20. 3. 2023