Studie: Ruské válečné zločiny za posledních třicet let

27. 3. 2023

čas čtení 1 minuta
O. Golubjev, V. Malychin a A. Čerkasov ze zakázané společnosti Memorial zpracovali obsáhlou studii o ruských dobyvačných válkách v Čečensku, Sýrii a na Ukrajině.

Mezinárodní společenství bylo pobouřeno invazí Moskvy na Ukrajinu a zločiny, které tam spáchala. Jenže už dlouho před tímto konfliktem byla ruská vláda zapojena do válek a válečných zločinů – a téměř ve všech případech tak činila téměř bez takové kritiky. A téměř vždy beztrestně.

Lidskoprávní organizace Memorial, kterou Kreml zrušil, právě vydala třistačtyřicetistránkový svazek Řetěz zločinů, Řetěz válek, Řetěz beztrestnosti dokumentující na jedné straně války a zločiny - a na straně druhé způsoby, jakými mezinárodní společenství nedokázalo pohnat Rusko k odpovědnosti.

Jak kniha objasňuje, veškerá agresivita, kterou ruské úřady projevily na Ukrajině, a všechny zločiny, které tam spáchaly, mají precedenty v dřívějších ruských válkách, které začínají v Čečensku a pokračují přes Gruzii a Sýrii. Jen málo lidí na Západě o tom vůbec ví, protože jeho neschopnost postavit se dřívějším zločinům otevřela cestu novým.

Pokud by mezinárodní společenství udělalo více proti ruským zločinům v těchto dřívějších válkách, včetně válek v Čečensku, svět by mohl být ušetřen války na Ukrajině a válečných zločinů, které tam Rusko spáchalo, tvrdí zpráva. V tomto smyslu - a pouze v tomto smyslu - nese svět odpovědnost za současnou válku.

Zdroj v ruštině: ZDE (.pdf)

0
Vytisknout
5131

Diskuse

Obsah vydání | 31. 3. 2023