Pochybnosti ohledně Deutsche Bank uvrhly evropské banky do černého pátku na akciovém trhu

27. 3. 2023

čas čtení 2 minuty
Akcie největší německé banky klesly o více než 10 %, čímž se do popředí vrátily obavy o zdraví finančního systému, upozorňuje Álvaro Sanchez.

Evropské bankovnictví se nevzpamatovalo. Po uzavření krize Credit Suisse jejím nuceným převzetím UBS se nyní pozornost soustředí na eurozónu a Deutsche Bank, další subjekt, který po léta vykazoval známky zranitelnosti. Pojištění proti platební neschopnosti největší německé banky tento pátek prudce zdražilo a ztráty na akciovém trhu se okamžitě rozšířily jako požár po celém sektoru, bez výjimky.

Vzhledem k tomu, že záchranná operace Credit Suisse je stále ve zprávách a regionální bankovní krize v USA, která překvapila dvě banky, stále není vyřešena, citlivost investorů je na vrcholu. To se v pátek odrazilo ve výsledcích indexu Stoxx Europe 600, který sdružuje hlavní evropské banky. Dvě hodiny před uzavřením seance klesl o 4 %.

Deutsche Bank (-10 %), Commerzbank a Société Générale (-6 %) a UBS (-5 %) patří mezi nejvíce penalizované. Pokud jde o španělské věřitele, BBVA, Sabadell, Bankinter a Unicaja ztratily 4 % a CaixaBank a Santander 3 %.

Měnové a vládní orgány již několik dní trvají na síle evropského finančního systému, ale sdělení nebylo přijato. Obavy, že turbulence nezmizely a že by mohlo dojít k novému zemětřesení s epicentrem ve Frankfurtu, získávají půdu pod nohama.

Nikdo nezapomněl, že Deutsche Bank - stejně jako v případě Credit Suisse - byla poznamenána více než pěti lety skandálů. Subjekt dostal v roce 2015 pokutu ve výši 2,5 miliardy dolarů za účast na manipulaci s indexem LIBOR (referenční sazba londýnského mezibankovního trhu) spolu s dalšími bankami; v roce 2018 jej Brusel vyšetřoval jako součást kartelu na sekundárním trhu se státními dluhopisy a v roce 2019 kvůli kartelu na devizovém trhu.

Navzdory těmto četným mrakům se zdálo, že banka v roce 2022 znovu získala svůj puls, když vydělala více než 5 miliard eur, což je nejlepší výsledek od doby před finanční krizí.

Problémy s důvěrou se do bankovnictví vracejí právě v době, kdy evropští lídři pořádají summit, který měl vyslat finančním trhům uklidňující poselství. V neobvyklém rozhodnutí, pro které se dosud neobjevilo žádné vysvětlení, se však předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel rozhodli na tiskové konferenci na konci zasedání nepromluvit.

Německý kancléř Olaf Scholz, který byl na schůzce přítomen, se této otázce nevyhnul: "Deutsche Bank se modernizovala. Je to zisková banka. Není důvod se obávat," řekl.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8028

Diskuse

Obsah vydání | 31. 3. 2023