Naleštěná bída pardubického developera

21. 10. 2011

čas čtení 2 minuty

Je nás několik desítek. Před dvěma lety jsme si od pardubické developerské společnosti IPstav koupili byty v developerském projektu Labský palouk. Mnozí z nás se developera raději předem ptali, co bude umístěno v nebytových prostorech v přízemí domu. Byli jsme opakovaně ujištěni, že rozhodně ne hospoda nebo herna, že IPstav chce přece v Pardubicích stavět dál a nebude si kazit jméno. V územním rozhodnutí nás o bezpečí našich investic ujistil rovněž stavební úřad, když se vypořádal s námitkou možného umístění hospody či herny v budově -- byl by prý nutný souhlas všech majitelů bytových jednotek. Byty jsme tedy koupili.

Ještě než s námi developer, tedy IPstav, podepsal kupní smlouvy, začal si zajišťovat potřebná úřední povolení pro umístění herny v nebytových prostorách domu. Když jsme to později zjistili, vždy nás ujišťoval, že ten záměr sice měl, ale upustil od něj, není přece v jeho zájmu kazit si jméno.

Nakonec se developer domohl odvoláním ke krajskému úřadu toho, že mu přestavba na hernu byla uznána jako ohlášení stavby bez nutnosti stavebního povolení. Tím nás, majitele bytů v domě, IPstav elegantně obešel. Na minulém zastupitelstvu města Pardubic byla odročena žádost IPstavu na doplnění bytového domu Labský Palouk 495 do seznamu míst, kde mohou být na území města provozovány hrací automaty. Městský obvod Polabiny žádost IPstavu nepodpořil, zastupitelé na velké radnici váhají a nechali si zatím vystavit právní posudky -- to proto, že IPstav se nechal slyšet, že bude chtít po městě náhradu za ušlý zisk, pokud umístění herny s nonstop provozem a 20 herními automaty neschválí. Nové projednání v zastupitelstvu je stanoveno na 1. listopadu 2011.

Smutný obrázek naleštěné bídy: developer, který zneužil důvěry desítek svých zákazníků, jimž prodal byty, mezitím vesele staví další bytový projekt, tentokrát s názvem U Vinice, opět s nebytovými prostory v přízemí. Developer, který nerespektuje zájmy svých zákazníků, očekává, že si od něj další lidé koupí další byty. Pokud jde o nás, pánům Vyskočilovi, Vítkovi a Rejmanovi a jejich současným i budoucím developerským společnostem bychom se příště na kupní smlouvu rozhodně nepodepsali. A zajímá nás, jak se k ochraně naší investice postaví město.

Chcete se vyjádřit? Napište nám na protiherne@seznam.cz.

Jana Kraucherová, David Mutl, Markéta Vojvodíková, Jana Nováková, Tomáš Vojtěch a další

K tématu:

ZDE

0
Vytisknout
9954

Diskuse

Obsah vydání | 21. 10. 2011