Výnosy ze španělských dluhopisů po sanaci bank opět stoupají

20. 6. 2012

čas čtení 1 minuta

Španělské dvanáctiměsíční a osmnáctiměsíční dluhopisy při poslední aukci opět vyšplhaly na 5,1%. Madrid získal potřebné prostředky, ale náklady na obsluhu dluhu země (zadlužené teď ještě i úvěrem na záchranu bank ve výši 100 miliard euro) oproti květnové aukci stouply o 3%.

Vláda odmítla tvrzení, že detailnější nezávislý audit bankovních dluhů byl odložen. Audit, který určí potřebnou velikost záchranného balíku, by měl být publikován během tohoto týdne.

Eurozóna 9. června odsouhlasila pomoc v hodnotě 100 miliard euro určenou k rekapitalizaci španělských bank postižených realitní bublinou. Rychlý vzestup výnosů z vládních dluhopisů však signalizuje, že rostoucí počet investorů si nepřeje držet španělský dluh za žádnou cenu, a to je rozhodně důvodem ke znepokojení.

Čtvrtá největší ekonomika eurozóny zápasí s financováním veřejného dluhu na komerčních trzích s dluhopisy. V pondělí desetileté dluhopisy dospěly k výnosu v hodnotě 7,1%. Přitom výnos vyšší než sedmiprocentní je obecně považován za neúnosný.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6797

Diskuse

Obsah vydání | 20. 6. 2012