Věci veřejné a věci nevídané

29. 11. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Současná vládní koalice je mimořádně odporná, o tom těžko může být sporu. Koupila si rezignaci údajných strážců pravicového programu ODS (Tluchoře, Fuksy a Šnajdra) za koryta ve státních firmách, aby tak protlačila obrovský převod majetku do vlastnictví církví. To by ovšem nedokázala bez hlasů strany LIDEM, kterou nikdo nevolil a která vznikla oddělením skupinky kolem Karolíny Peake od Věcí veřejných. Věci veřejné, které byly nějaký čas součástí koalice, přinesly do politiky mnoho unikátních případů, např. ministra školství, který na svém úřadu zaměstnal pozoruhodnou osobnost Bátoru (http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/jiri-pehe.php?itemid=14042).

Přinesly do politiky půjčkovou metodu demokracie, v níž boháč Vít Bárta půjčoval poslancům za tuto stranu své peníze. Toto jednání se dostalo před soud a Bárta byl, zatím nepravomocně, odsouzen. Bárta podle zveřejněné Strategie 2009-2014 jeho firmy ABL chápal vůbec politiku jako prostředek k dosažení svých ekonomických zájmů.

Karel Schwarzenberg ho pochválil za to, že to říká otevřeně (http://blisty.cz/art/58131.html), protože podle knížete je získání ekonomické moci běžným cílem, byť nepřiznaným, mnoha politiků.

Dále jsme mohli díky Věcem Veřejným docenit jemný slovník Kristýny Kočí, užít si Radka Johna jako ministra vnitra atd. John ostatně na prknech politiky předvádí další nevídaná čísla, naposledy jeho pokus o spojení pozice šéfa klíčového bezpečnostní výboru ve Sněmovně s pozicí námezdního novináře pro mediálního magnáta.

Dnes ovšem díky Věcem veřejným můžeme zažít ještě nevídanější věc: policie přikázala zabavit z účtu této strany téměř 4 miliony korun, protože existuje vážné podezření, že jde o výnos z trestné činnosti. Jde o poměrně rozsáhlý případ (zadrženo 15 lidí), v němž šlo o krácení daní (údajně krácení DPH při obchodech s palivem, škoda má dosahovat až 230 milionů korun) a praní špinavých peněz. Jeden z významných sponzorů Věcí veřejných je právě mezi zadrženými. Chtěl bych připomenout, že díky sponzorům Věcí veřejných, díky Vítu Bártovi, Kristýně Kočí atd. se do Sněmovny dostala i Karolína Paeke a její skupinka LIDEM.

Strategie 2009-2014 ZDE

Policie přikázala zabavit z účtu VV téměř čtyři milióny ZDE

Policie zabavila miliony z účtů Věcí veřejných, podle ní pocházejí z trestné činnosti ZDE

0
Vytisknout
12150

Diskuse

Obsah vydání | 30. 11. 2012