Evropští představitelé vyjadřují pochybnosti o kyperském modelu finanční pomoci

27. 3. 2013

čas čtení 1 minuta

Evropští představitelé čelí záplavě obav, že model finanční pomoci uplatněný na Kypru může být modelem pro budoucí záchranné balíky. Evropská komise a Evropská centrální banka v úterý protiřečily šéfovi Euroskupiny Jeroenu Dijsselbloemovi, který prohlásil, že v případě Kypru jde o modelový případ.

Člen dozorčí rady ECB Benoit Coeure tuto ideu odmítl a řekl, že nizozemský ministr nemá pravdu, protože Kypr se svým přebujelým finančním sektorem byl naprosto atypickým případem.

Eurozóna a Mezinárodní měnový fond v pondělí schválily dohodu, podle níž Kypr obdrží 10 miliard eur a další financování zajistí zpoplatnění vkladů vyšších než 100 000 eur uložených ve dvou největších kyperských bankách.

Coeure v rozhovoru pro francouzskou rozhlasovou stanici Europe 1 zdůraznil, že situace na Kypru je se situací v kterékoliv jiné evropské zemi zcela nesrovnatelná. Mluvčí Evropské komise Chantal Hughes také vyjádřila názor, že kyperské řešení nepředstavovalo "perfektní model", jenž by měl být znovu použit.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10814

Diskuse

Obsah vydání | 29. 3. 2013