Snowdenův právník popírá, že by jeho klient obdržel ruské dokumenty

25. 7. 2013

čas čtení 1 minuta

Ruský právník bývalého zaměstnance NSA Edwarda Snowdena protiřečí zprávám o tom, že jeho klient už obdržel dokumenty umožňující vstup na ruské území. Anatolij Kučerena tvrdí, že se do oběhu dostala "dezinformace". Podle něj Snowden dosud neopustil tranzitní prostor moskevského letiště Šeremetěvo, kde se zdržuje již měsíc s úmyslem co nejdříve odcestovat do jiné země.

Server Hlas Ruska citoval Kučerenovo vyjádření, podle nějž "Federální migrační služba dosud nevydala dokumenty dovolující Edwardu Snowdenovi opustit letiště".

Podle státní televize Rosija 24 řekl Kučerena novinářům, že se včera setkal se Snowdenem a "zůstává v tranzitní zóně podle daných pravidel". Úřední řízení si totiž podle něj vyžaduje čas.

Agentura Interfax předtím zveřejnila zprávu, podle které Snowden získal certifikát umožňující legální vstup na ruské území a podle jednoho ze zaměstnanců letiště je předložil pohraničníkům. Není tedy jasné, zda zpráva byla falešná, nebo na poslední chvíli došlo k politické intervenci, která celý proces zastavila.

Snowden požádal v Rusku o dočasný azyl do doby, než bude moci bezpečně vycestovat do jiné země.

Nabídky dostal z Venezuely, Bolívie a Nikaraguy. Do žádné z těchto zemí ovšem nemíří přímé komerční lety z Moskvy a proto Snowden požádal o dočasný azyl v Rusku, než si zajistí bezpečnou cestu do cílové destinace.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5615

Diskuse

Obsah vydání | 25. 7. 2013