Výročí jako příklad

24. 7. 2013 / Petr Pokorný

čas čtení 4 minuty

Za pár dní (přesně 28. července) uplyne 5 let od zveřejnění studie "Technické a provozní parametry XBR radaru v Brdech", která odborně završila řadu měsíců dlouhou diskuzi a především odpor veřejnosti proti vybudování americké základny na území České republiky.

Díky neutuchajícímu úsilí a činnosti Starostů z Brd v čele se starostou obce Trokavec J. Neoralem a vynikající organizaci s jasnými argumenty proti radaru, organizace "Ne základnám" v čele s ing. J. Tamášem a J. Májíčkem, napomohlo toto usilí rozhodnutí Obamovy vlády odstoupit od záměru stavby radarové základny. Vzhledem k faktu, že se počet odpůrců americké základny, dle průzkumů veřejného mínění, trvale pohyboval mezi 65 -- 75%, jednalo by se nejspíše, v případě protiobčanského odporu, o okupaci výsostného území České republiky, neboť tehdejší Topolánkova vláda neměla pověření od občanů k povolení výstavby americké radarové základny na výsostném území České republiky.

Po zveřejnění výše zmíněné studie autorů Dr. Pokorného, ing. Hlobila a ing. Kauckého bylo jasné, že argumenty a tzv. parametry předkládané bývalou Topolánkovou vládou, byly zavádějící až lživé.

Lživost argumentů a nepravdivé parametry byly navíc později odmítnuté americkými odborníky, kteří současně potvrdili správnost údajů ve zmíněné studii. Stálo to daňové poplatníky oficiálně 20 milionů Kč a kolik ve skutečnosti, to se asi veřejnost -- tedy my daňoví poplatníci nedovíme. Doposud za klamavé údaje nebyl nikdo z tehdejších členů vlády ani p. Klvaňa (oficiální vládní agitátor) nucen finanční ztrátu lživé kampaně zaplatit a být i politicky potrestán za matení veřejnosti.

Co je ale podstatné -- od listopadu 89' nebyly v naší republice tak dobře, dlouhodobě a především úspěšně organizovány protesty, které podporovala velká většina obyvatelstva. Demonstrace proti radaru vyvedla do ulic (a nejen v Praze), ale i v mnoha jiných městech a vesnicích desetitisícové průvody. Měla podporu současných opozičních stran (ČSSD a KSČM) a mnoha nevládních organizací i odborů. Protestů se zúčastňovalo velké množství významných osob z řad vědců, umělců a studentů.

Úsilí "Ne základnám" a "Starostové z brdských lesů" s nezávislými odborníky to dotáhli až do Bruselu do Evropského parlamentu na oficiální slyšení před poslanci EP v čele s místopředsedou EP a za účasti 8 zahraničních televizních společností (chyběla jen ta česká)!

Události posledních týdnů a dnů (kauza exposlanci a Nagyová, Janoušek, ale také pochybné a doposud nedoložené "církevní restituce, Open Card a mnoho dalších) to jen dokazují. Právo a spravedlnost jsou vykládány různě tak, jak se to hodí určitým politickým tlakům a jak se zdá, na určitou politickou objednávku. Názory občanů a jejich mínění není pro politické strany a jejich poslance vůbec podstatný -- snad jen trochu těsně před volbami. Soudci jsou téměř nedotknutelní a neodvolatelní, rozhodují, aniž by nejspíše museli vysvětlovat a zdůvodňovat proč a jak. Tak vzniká dojem pro obyčejné občany, že jsou tu opravdu dvě části občanů: ti prakticky nedotknutelní (politici, poslanci, právníci a podnikatelé) a pak ten zbytek, o kterém se mluví jako o lůze, nemyslících tupcích a "levicově smýšlejících hlupácích".

Bylo by jistě dobré si připomenout, že trvalý protestní tlak veřejnosti má jako jediný šanci donutit politiky zamyslet se nad tím, kdo je pánem ve své zemi! Že to nejsou zkorumpovaní a zkorumpovatelní páni politici, ale poctiví občané této země. Pokud si my občané nebudeme nadále uvědomovat tu svou sílu -- pak se zde nic nezmění k lepšímu. Pokvete nadále korupce, stát se bude nadále beztrestně rozkrádat, velkopodnikatelé z řad podvodníků, tzv. lobbisté a především někteří politici -- trafikanti se nám občanům budou jen dále smát. Vzniklé kauzy budou dále beztrestně smetávány pod stůl. Republika bude dále chudnout a na druhé straně malá, možná, že asi 5 -- 10% skupina občanů se bude na náš úkor topit v penězích.

Akce "Ne základnám" byla a stále je příkladem, jak proti zvůli "mocných" úspěšně bojovat! To byl výsledek aktivity a trvalého tlaku.

Jen tak se dá něco v této zemi změnit k lepšímu.

0
Vytisknout
11149

Diskuse

Obsah vydání | 26. 7. 2013