Důvěřuj, ale ověřuj - až do posledního muže

25. 7. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Ve vzdáleném, i na poměry rozvojového světa mimořádně zaostalém Banánistánu právě vypukly ozbrojené kmenové nepokoje, které hrozí zemi uvrhnout do naprostého chaosu. Bezprostředním impulsem násilí se stal požadavek prezidenta Ubua, kterému parlament tvrdošíjně odmítal schválit jeho vládu, aby strany údajně disponující sněmovní většinou předložily úplný seznam podpisů všech svých poslanců, a to navíc po vzoru jisté Kaddáfího petice adresované kdysi Egyptu vyvedený vlastní krví signatářů.

Předseda sněmovny Poo na pokus naznačit, že jím reprezentovaná koalice blafuje, se zjevným hněvem replikoval nejen, že tento neústavní požadavek absolutně odmítá, ale navrch ještě prohlásil, že byl předložen jenom proto, poněvadž prezident právě trpí silnou malárií, "a všichni přece víme, jakými nápoji tuhle nemoc léčí". Poté se do věci vložili prezidentovi lovci lebek a parlament zase odvetou vyhlásil kampaň "Uhaste prezidentovu žízeň. Pošlete mu Molotovův koktejl".

Zahraniční komentátoři naznačují, že Poova eskalace konfliktu byla koneckonců naprosto zbytečná. Je přece docela dobře možné, že koalice opravdu nenakoupila všechny poslance, o nichž tvrdí, že ji podporují, protože některé ve skutečnosti už přeplatil prezident. Navíc všichni vědí, kdo je Ubu, a jeho standardně obhroublé chování by nemělo nikoho vést k až tak nevlídnému aktu ohrožujícímu i poslední ubohé zbytky řádu v zemi, jaký převedl předseda parlamentu. Bylo to nezodpovědné.

Úplně přece stačilo něco symetrického. Například prohlášení, že parlament tedy prezidentovi jeho vládu koneckonců klidně schválí, pakliže ovšem všichni ministři předloží audit svých majetkových poměrů vypracovaný některou z renomovaných zahraničních společností...

0
Vytisknout
9055

Diskuse

Obsah vydání | 26. 7. 2013