Senátoři žádají Obamu, aby zrušil summit G20 v Petrohradě, pokud Rusko nevydá Snowdena

24. 7. 2013

čas čtení 1 minuta

Senátoři Chuck Schumer (zvolený za demokraty ve státě New York) a Lindsey Graham (republikán z Jižní Karolíny) žádají prezidenta Obamu, aby zvážil návrh nového místa konání zářijového summitu G20, pokud Rusko dovolí zůstat bývalému zaměstnanci služby NSA Edwardu Snowdenovi na jeho území. Summit se má konat v Petrohradě.

Senátoři navrhli rezoluci, která vyzývá Rusko k vydání Snowdena do Spojených států, kde je obviněn ze zveřejnění tajných informací o výzvědných programech. Snowden po útěku z Hongkongu před třemi týdny požádal o dočasný azyl v Rusku, když nějaký čas pobýval v letištním prostoru na Šeremetěvu.

Spojené státy žádají Snowdenovu extradici kvůli obvinění ze špionáže. Zmíněná rezoluce je dalším krokem v úsilí amerického senátu zvýšit tlak na Rusko hrozbou potenciálních následků.

Snowdenova přítomnost v Rusku dále poškodila už tak napjaté ruskoamerické vztahy, v nichž to skřípe kvůli protiraketové obraně, Íránu, Sýrii a dalším sporným tématům. Bílý dům zvažuje zrušení podzimní schůzky mezi prezidenty v Moskvě. I když Obama může navrhnout změnu místa konání summitu G20, není jasné, kolik zemí by ho podpořilo.

Před pár dny senátor Graham navrhl v souvislosti s kauzou Snowden také americký bojkot zimních olympijských her 2014 v Soči.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7041

Diskuse

Obsah vydání | 26. 7. 2013