Sněmovna reprezentantů těsnou většinou zamítla zrušení výzvědných programů NSA

25. 7. 2013

čas čtení 1 minuta

Americká Sněmovna reprezentantů včera těsnou většinou zamítla návrh, který napadal tajné shromažďování nahrávek stovek milionů telefonních hovorů zpravodajskou službou NSA. Vládní "boj proti terorismu" tak zvítězil nad občanskými svobodami.

Při hlasování v poměru 217:205 vznikla neobvyklá koalice, v níž libertariánští republikáni a liberální demokraté usilovali o omezení pravomocí Obamovy administrativy a oponovali republikánskému establishmentu a bezpečnostním expertům Kongresu.

Šlo o první šanci zákonodárců něco podniknout ve věci informací o odposleších, které zveřejnil bývalý zaměstnanec NSA Edward Snowden.

Program tajných odposlechů podpořilo 134 republikánů a 83 demokratů, včetně republikánského sněmovního předsedy Johna Boehnera, který typicky nehlasuje, a šéfky demokratického klubu Nancy Pelosi. Požadavek administrativy na zachování programu odmítlo 94 republikánů a 111 demokratů. Je ovšem nepravděpodobné, že tím celá věc skončí, protože téma občanských svobod bude nadále zvedáno proti "boji s terorismem".

Návrh republikána Justina Amashe připojený k zákonu o rozpočtových výdajích na obranu měl NSA připravit o pravomoc shromažďovat nahrávky telefonních hovorů všech Američanů na základě "vlasteneckého zákona" (Patriot Act) a zachovat tuto pravomoc jen tehdy, pokud je cílová osoba jednotlivě cílem kriminálního vyšetřování.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7202

Diskuse

Obsah vydání | 26. 7. 2013